Άρσεναλ σε... σκληρό χειμερινό μνημόνιο!

Κώστας Ζάλιαρης
Άρσεναλ σε... σκληρό χειμερινό μνημόνιο!

bet365

Το Gazzetta Weekend Journal αφουγκράζεται την κατάσταση στην Άρσεναλ και αντιλαμβάνεται την οργή των οπαδών της ομάδας, έπειτα από τη δήλωση του Ουνάι Έμερι πως δεν υπάρχουν χρήματα για ενίσχυση στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο...

Ο Ουνάι Έμερι είχε διαμηνύσει πως χρειάζεται έναν αμυντικό κι έναν εξτρέμ στο μεταγραφικό παζάρι του Ιανουαρίου. Μέσα στη σεζόν μέχρι στιγμής είχε αντιμετωπίσει τρομερά προβλήματα στα μετόπισθεν, βέβαια λόγω τραυματισμών των παικτών του και έλλειψης επιλογών.

Νέο παιχνίδι στα φρουτάκια! Το «Fruit Blox» προσγειώθηκε στην Sportingbet.gr!

Ωστόσο, ήταν δεδομένο πως πέρα από τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο, η επιλογή του Λιχστάινερ είναι τέτοια που και δεν μπορεί να θεωρηθεί βασική αλλά και δεν εμπνέει εμπιστοσύνη όπως έχει αποδειχθεί. Επιπλέον, ο Λοράν Κοσιελνί ακόμα παλεύει να ξαναβρεί τον καλό του εαυτό πριν από τον σοβαρό τραυματισμό που του είχε στερήσει και τη συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας.

Στη μετά Βενγκέρ εποχή, άπαντς πίστευαν στην έναρξη ενός νέου κεφαλαίου για τον σύλλογο, με απόλυτα ανταγωνιστικό πρόσωπο και δυναμική αντεπίθεση για την εδραίωση στην τετράδα και την επαναφορά σε επίπεδο που θα επέτρεπε στην ομάδα να διεκδικήσει τον τίτλο. Άλλωστε, δυο χρόνια μακριά από το Champions League, δίχως και τα χρήματα της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, είναι πολλά και μπορούν να πλήξουν έναν τέτοιο σύλλογο.

Κι ενώ μέχρι το καλοκαίρι μονάχα η Τότεναμ ήταν εκείνη που είχε βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων για την έλλειψη επένδυσης στο αγωνιστικό κομμάτι και τη μηδενική μεταγραφική δραστηριότητα λόγω της απόφασης για την ανέγερση του νέου γηπέδου (σε ένα πρότζεκτ που ξεπερνάει τα 600 εκατ.λίρες) και το πλάνο ανανεώσεων όλων των καλών συμβολαίων για τη διατήρηση του κορμού της ομάδας, ήρθε η δήλωση του Έμερι, το μεσημέρι της Πέμπτης να βάλει... φωτιά στους «κανονιέρηδες».

«Δεν έχουμε χρήματα για κανονικές μεταγραφές και θα συζητήσουμε μονάχα δανεισμούς παικτών» είπε ο νέος κόουτς της Άρσεναλ για να προκαλέσει... αναταραχή και να εξοργίσει τους οπαδούς του κλαμπ που αντιλαμβάνονται ότι άλλα περίμεναν – ειδικά με την υπομονή που έκαναν όλα τα χρόνια που έπρεπε να καλυφθεί απ' την αρχή το οικονομικό σκέλος της δημιουργίας του νέου γηπέδου – κι άλλα βλέπουν να εφαρμόζονται σε αυτή τη νέα σελίδα ιστορίας που γράφεται σιγά – σιγά, έχοντας κλείσει το κεφάλαιο του Αρσέν Βενγκέρ.

Είναι πραγματικά πέρα ως πέρα λογικό να υπάρχει η μεγάλη απορία για το γεγονός πως αυτή τη στιγμή, ο σύλλογος έχει αξία που φτάνει στα 2,2 δισεκατομμύρια και βρίσκεται στην 6η θέση στο money league της δημοφιλούς εταιρείας ελέγχου οικονομικών στοιχείων Deloitte και έχουν καταγραφεί έσοδα 198 εκατομμυρίων! Αυτά τα τρία στοιχεία είναι υπέρ αρκετά για να οδηγήσουν κάποιον στη σκέψη ότι χρήματα υπάρχουν ώστε να γίνουν μεταγραφές και να μπορέσει να ενισχυθεί το ρόστερ ενόψει του υπόλοιπου πρωταθλήματος της Premier League και φυσικά της προσπάθειας στο Europa League, σε μια χρονιά που οι ευρωπαϊκές υποχρεώσουν μπορούν ν' αποδειχθούν τρομερά σημαντικές για την επόμενη αγωνιστική περίοδο...

Η απουσία από το Champions League για δυο διαδοχικές χρονιές παρουσιάζεται ως ο κυριότερος λόγος για τον οποίο τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν μπαίνει το χέρι στην τσέπη, αν και ο Σταν Κροένκε στην κεφαλή του κλαμπ, έχει πλέον περισσότερους πολέμιους στις τάξεις των οπαδών παρά υποστηρικτές. Ειδικά από τη στιγμή που η περιουσία του κυμαίνεται στα 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια και επικρατεί η γενική αίσθηση ότι πέρα από τη διαχείριση των εσόδων και το μοίρασμα σε υποχρεώσεις και σε μισθούς παικτών/υπαλλήλων δεν έχει βάλει τίποτα από τους προσωπικούς του τραπεζικούς λογαριασμούς αφήνοντας απροστάτευτη την Άρσεναλ στο οικονομικό και συνάμα στο αγωνιστικό τοπίο.

Τεράστιο ζήτημα είναι και το θέμα των συμβολαίων που ολοκληρώνονται και των παικτών που αποχωρούν δίχως να πάρει η ομάδα τα χρήματα που θα μπορούσε να εξασφαλίσει από την παραχώρησή τους. Αν και στο επιτελείο ποδοσφαιρικού προγραμματισμού στους «κανονιέρηδες» ανανεώθηκε στον απόλυτο βαθμό και οι Ραούλ Σανλέχι, Σβεν Μίσλιντατ και Βινάι Βενκατέσαμ είναι από τους πιο έμπειρους και... έξυπνους στη μεταγραφική αγορά για να σχεδιάσουν πλάνο ενίσχυσης του ρόστερ με ονόματα και νούμερα, έχουν γίνει πολύ μεγάλα λάθη. Ο Ράμσεϊ φεύγει ως ελεύθερος έπειτα από μια δεκαετία, σε ένα φινάλε συνεργασίας που θα μπορούσε να έχει αποφέρει σίγουρα από 30 εκατομμύρια και πάνω...

Το συμβόλαιο του Εζίλ ανανεώθηκε την τελευταία στιγμή τον περασμένο Φλεβάρη και ο Γερμανός χαφ υπέγραψε νέο συμφωνητικό που θα τον κρατήσει στο «Έμιρεϊτς» μέχρι και το 2021 στη θεωρία και φέτος επιδεικνύει πάλι τη χαρακτηριστική του έλλειψη σταθερότητας, αφού έχει φτάσει να πάρει το περιβραχιόνιο του αρχηγού αλλά και να μείνει εκτός αποστολής γιατί ο Έμερι αντιλαμβάνεται πως ο παίκτης δεν δουλεύει όσο θα έπρεπε στις προπονήσεις.

Το συμβόλαιο του Γουίλσιρ ολοκληρώθηκε και ο Άγγλος αποχώρησε με την ομάδα να μην παίρνει χρήματα από εκείνον και το καλοκαίρι μετακινήθηκε στη Γουέστ Χαμ. Ο Γουέλμπεκ είδε την ατυχία να του χτυπάει με πολλή δύναμη την πόρτα, τραυματίστηκε σε ευρωπαϊκό παιχνίδι φέτος, θα χάσει ολόκληρη την αγωνιστική περίοδο και απλά το συμβόλαιό του θα τρέξει μέχρι το τέλος του δίχως ν' ανανεωθεί από την Άρσεναλ.

Στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν και περιπτώσεις όπως αυτές των Λούκας Πέρεθ και Ματιέ Ντεμπισί, με τους δύο ποδοσφαιριστές να έχουν αποδειχθεί... μαύρες τρύπες για τον σύλλογο που διέθεσε πολλά χρήματα για τις υπηρεσίες τους και πήρε μόλις 4 εκατομμύρια από τον Ισπανό και και απολύτως τίποτα από τον Γάλλο όταν αποχώρησαν από το Colney.

Σε επίπεδο μισθών, το πράγμα δείχνει να έχει ξεφύγει, αφού η Άρσεναλ βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη και στο 5ο σκαλί των συλλόγων της Premier League με τις υψηλότερες απολαβές παικτών, όπως επίσης και με ιδιαίτερα υψηλό κόστος – από τα ακριβότερα της κατηγορίας – εισιτηρίων των αγώνων στο αγγλικό ποδόσφαιρο, οι «κανονιέρηδες» φαίνεται πως τα έχουν κάνει... μύλο.

Και είναι σίγουρο πως το κομμάτι των μισθών έχει επηρεάσει την οικονομική ροή λόγω και των χορηγικών συμφωνιών που δεν έχουν αποφέρει μπόνους ελέω απουσίας από το Champions League, όμως θα υπάρξουν νέα deal το καλοκαίρι, τόσο για τη φανέλα (πιθανότατα από την Puma στην Adidas, νέα δεδομένα με την Emirates και για την ονομασία του γηπέδου, αλλά και συμφωνίες εμπορικού συμφέροντος).

Από τις καλοκαιρινές μεταγραφές που συνολικά κόστισαν 70 εκατ.λίρες, ο Μπερντ Λένο ακόμα παλεύει να κερδίσει περισσότερη εμπιστοσύνη έχοντας αντιμετωπίσει θέματα στις συμμετοχές του, ο Στέφαν Λιχστάινερ στην ηλικία του δεν θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερο αλλά ίσως η επιλογή ήταν λανθασμένη – όσο τίμιος κι αν είναι ο ίδιος που λέει ότι αν καταλάβει ότι δεν μπορεί πλέον θα αποσυρθεί – ενώ, οι Σωκράτης Παπασταθόπουλος, Λούκας Τορέιρα και Ματέο Γκεντουζί έχουν «πιάσει».

Ευτυχώς για τον Έμερι έχουν επιστρέψει πλέον οι Μπεγερίν, Μονρεάλ, Κοσιελνί, Μαυροπάνος και Μουστάφι για να στηρίξουν την προβληματική άμυνα αντί κάποιας νέας μεταγραφής ή δανεισμού άνευ λόγου και ουσίας αυτή τη στιγμή...

 

Τελευταία Νέα