Η χαρισματική Κατερίνα Κυρμιζή! (pics & vids)

Η χαρισματική Κατερίνα Κυρμιζή! (pics & vids)

bet365

Το Gazzetta Weekend γράφει για την χαρισματική Κατερίνα Κυρμιζή! To... δικό της «Blue Jean» τα μουσικά της όνειρα και τα καλλιτεχνικά πλάνα...

Ένα αυγουστιάτικο απόγευμα του 1975, η Κατερίνα Κυρμιζή, τραγούδησε κλαψιάρικα την άφιξή της στη γη. Προσγειώθηκε σε ένα σπίτι τραγουδιστών όπου το ηλεκτρικό πιάνο έγινε η κούνια της, η ακουστική κιθάρα το πρώτο της παιχνίδι και άκουσε το όνομά της στην αγκαλιά της νονάς της, της λαϊκής τραγουδίστριας Ρίτας Σακελαρίου. Άρχισε το μπαλέτο τεσσάρων χρόνων και διάβηκε την πόρτα του Εθνικού Ωδείου λίγο πριν τα δέκα.

Κάπως έτσι... ερήμην της καταδικάστηκε να ασχοληθεί με την μουσική. Μετά από ένα παράξενο ταξίδι στην επικράτεια της Ελλάδας σαν παιδί, από την Αθήνα στην Λάρισα, από τον Βόλο μέχρι την Ίο, ξαναβρέθηκε στην Αθήνα 18 χρόνων για να δώσει εξετάσεις στην Κ.Σ.Ο.Τ., αλλά κατέληξε να τραγουδάει και να υποδύεται την κόρη του Ωκεανού, την Ωκεανίδα, στην παιδική παράσταση «Η γοργόνα ταξιδεύει τον Μικρό Αλέξανδρο», της Μαρίζας Κωχ, και πριν καλά-καλά να το καταλάβει υπέγραψε καλλιτεχνικό συμβόλαιο με δισκογραφική εταιρεία.

Την άνοιξη του 1995 κάνει το ντεμπούτο της στην δισκογραφία, τραγουδώντας τα φωνητικά στον πρώτο προσωπικό δίσκο του Νίκου Γρηγοριάδη, με τίτλο Στην Μοναξιά Του Φάρου, που κυκλοφορεί τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς. Έναν χρόνο αργότερα, κυκλοφορεί το Κοντσέρτο Για Σοκολάτα Και Τριαντάφυλλα, το πρώτο προσωπικό της άλμπουμ.

Τους στίχους και την μουσική υπογράφει η ίδια στα οκτώ από τα δέκα τραγούδια. Το Κοντσέρτο, κατακτά την 10η θέση στα καλύτερα ελληνικά άλμπουμ της χρονιάς, σύμφωνα με το περιοδικό Ποπ και Ροκ. ​Η ίδια λέει: « Στο Κοντσέρτο, αποτυπώνεται μια πάλη! Το παραμύθι ανταγωνίζεται την αλήθεια, το παιδί τη γυναίκα, η αθωότητα την ενοχή, ο έρωτας τη μοναξιά. Μη μου ζητάτε να χαρακτηρίσω τη μουσική μου… δεν ξέρω, ούτε με νοιάζουν οι χαρακτηρισμοί! Πάντως το κοντσέρτο είναι όλα όσα μου λείπουν από την εγχώρια μουσική παραγωγή και θα ‘θελα να ακούσω…».

​Τα video clip Η Παραμυθένια και Στην πίσω τσέπη του Blue Jean, που σκηνοθετεί ο Γιώργος Λάνθιμος, δίνουν στίγμα στην μόλις αναδυόμενη κουλτούρα μιας εναλλακτικής pop στην Ελλάδα. Το μουσικό κανάλι MAD κατατάσσει το video clip H Παραμυθένια σαν το 5ο καλύτερο video clip του 1997!

Από τότε γράφει τραγούδια και τα τραγουδάει και θεωρείται το... κρυφό χαρτί της εναλλακτικής σκηνής που δημιούργησαν οι Γιάννης Πετρίδης και Κώστας Ζουγρής στα τέλη των 90ς, με κύριο χαρακτηριστικό το ότι καταλύει τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην ποπ, ροκ και έντεχνη σκηνή με ένα εντελώς προσωπικό δικό της ύφος. Έχει κυκλοφορήσει 5 προσωπικά άλμπουμ και συμμετείχε σε άλλα (σ.σ. μάλιστα το ένα από αυτά έκανε τον γύρο του κόσμου).

Έχει ψηφιστεί σαν καλύτερη πρωτοεμφανιζόμενη Pop τραγουδίστρια και το έμαθε 2 χρόνια μετά. Έχει κάνει βίντεο κλιπ που ξεχώρισαν. Έχει τραγουδήσει σε μουσικές σκηνές αλλά και στο μπάνιο της. Έχει παντρευτεί τον τραγουδοποιό, συνθέτη και επί χρόνια συνεργάτη Νίκο Γρηγοριάδη, με τον οποίο έχουν μια υπέροχη κόρη. Για την ακρίβεια τον Ιούνιο του 2003 γεννιέται η κόρη της Κατερίνας και του Νίκου Γρηγοριάδη, Μυρτώ. Πρόσφατα αποφάσισε πως δεν της έφταναν όλα αυτά και πήρε το πτυχίο της με άριστα στην κλασσική κιθάρα. Μαθητεύει ακόμα για να πάρει και το δίπλωμα. Αλλά ούτε κι αυτό ήταν αρκετό, για αυτό αποφάσισε να ασχοληθεί με το video και το μοντάζ. Αγαπάει τα ποιήματα, τα παιδιά, τη διδασκαλία, τους κάκτους και όταν μεγαλώσει ελπίζει να γίνει αληθινή παραμυθένια. Το 2018 ήρθε η νέα της δουλειά με τίτλο Κάκτοι Ι.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

1. Κοντσέρτο για σοκολάτα και τριαντάφυλλα (1996) _ Album

2. Το παιδί με την κεραία (2002) _ Album

3. Είναι εδώ! (2009) Κατερίνα Κυρμιζή & Νίκος Γρηγοριάδης_ Album

4. Λάρβα (2015)_Album

5. Της καρδιάς μου οι κάκτοι (2017) _ Single

6. Κάκτοι Ι (2018)_ EP

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

1. Στην μοναξιά του φάρου (1995) Νίκος Γρηγοριάδης

2. Faros (1997) Νίκος Γρηγοριάδης (Wasteland, Silver circle)

3. Αλφάδι (2000) Νίκος Γρηγοριάδης feat. Κατερίνα Κυρμιζή (Νυχτερινό, Αλφάδι, Ταξίδι Σιωπής, Άντε Γεια)

4. Flaneur*(2011) Giorgis

5. Nέοι στιχουργοί στο φως (2016) Συλλογή

ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ, Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΚΤΟΙ...

Το 2014 με δάσκαλο τον σπουδαίο σολίστ Στέλιο Γκόλγκαρη, παίρνει το πτυχίο της με άριστα. Η Κατερίνα Κυρμιζή διδάσκει κλασσική κιθάρα στο Δημοτικό Ωδείο Ψυχικού και Μουσικοκινητική Αγωγή στο «Βιωματικό Εργαστήρι Μουσικής Κίνησης και Λόγου, Μαρίζας Κωχ». Παράλληλα προετοιμάζεται για να δώσει το δίπλωμά της στην κλασσική κιθάρα. ​Στις 12/7/2017 κυκλοφορεί ψηφιακά από το CD Baby το τραγούδι Της Καρδιάς Μου Οι Κάκτοι, σε στίχους και μουσικής της ίδιας, προπομπό του νέου της άλμπουμ. Αυτή τη φορά όχι μόνο έλαβε ενεργά μέρος στην ενορχήστρωση και στη μουσική παραγωγή αλλά και στην παραγωγή του βίντεο κλιπ, προβάλλοντας μια συνολική καλλιτεχνική ταυτότητα, συστήνοντας από την αρχή το δικό της μουσικό σύμπαν. Στις 11/4/2018 κυκλοφορεί ψηφιακά πάλι από το CD Baby το EP «KAKTOI I». Στα πέντε τραγούδια που περιέχει το EP «KAKTOI I» και που αποτελεί το πρώτο μέρος μιας ενότητας, η Κατερίνα Κυρμιζή εκμυστηρεύεται πέντε ακανθώδη ζητήματα της ζωής της. Πειραματίζεται μουσικά, αποτυπώνει με κρυστάλλινη διαύγεια το συναίσθημα της στιχουργικά και χρησιμοποιεί κάθε εκφραστικό μέσο που διαθέτει σε εικόνα και ήχο μιας και όλα τα τραγούδια έχουν official video clip, για να μας μυήσει στο σύμπαν της.

 

Τελευταία Νέα