Φρανκ Αρνεσεν: Πετυχημένος ή αποτυχημένος;

Φρανκ Αρνεσεν: Πετυχημένος ή αποτυχημένος;

bet365

Οι θαυμαστές του επιμένουν ότι δεν άφησε πίσω του καμένη γη, οι υπόλοιποι υποστηρίζουν το αντίθετο. Το σίγουρο είναι πως 2,5 χρόνια, μετά την αποχώρηση του από τον ΠΑΟΚ, το όνομά του συζητιέται ευρέως εντός της «ασπρόμαυρης» κοινωνίας. Ο Σταύρος Σουντουλίδης θυμάται και γράφει για τον «χρυσοδάχτυλο» Φρανκ Αρνεσεν…

Με αφορμή τη μετακίνηση του Ρόμπιν Όλσεν στη Ρόμα, ο Δανός πρώην αθλητικός διευθυντής του ΠΑΟΚ «επέστρεψε» στο προσκήνιο, δεδομένου πως ο Σουηδός τερματοφύλακας αποτέλεσε μια από τις βασικές επιλογές του, μια μεταγραφή που για πολλούς λόγους συζητήθηκε αρκετά πέριξ της Τούμπας.

Μπαρτσελόνα - Τότεναμ! Με υψηλές αποδόσεις και πολλά ειδικά στοιχήματα! (21+)

Ο Ολσεν αποκτήθηκε το καλοκαίρι των… capital controls στην Ελλάδα, το 2015, αντί 650.000 ευρώ από τη Μάλμε και σχεδόν άλλα τόσα σε μάνατζερ, μετά από έξι μήνες πουλήθηκε στην Κοπεγχάγη με 700.000 ευρώ, καθώς δεν είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη και σχεδόν ουδείς δεν ήθελε να τον βλέπει κάτω από τα «ασπρόμαυρα» δοκάρια. Στα 28 του ο Σουηδός «πορτιέρε» μετράει ήδη μια παρουσία στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, δύο νταμπλ στη Δανία και μια συμμετοχή με την εθνική ομάδα της χώρας του ως βασικός μάλιστα στο Μουντιάλ της Ρωσίας.

Η πώληση του Άλισον στη Λίβερπουλ τον έφερε στην «αιώνια πόλη» και οι Ρωμαίοι θα πληρώσουν σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο 8,5 εκατ. ευρώ στην Κοπεγχάγη για τον Όλσεν που θα αμείβεται με 2,2 εκατομμύρια ευρώ. Οι Δανοί ανεβάζουν το κόστος της μεταγραφής (μαζί με τα μπόνους) στα 11,5 εκατομμύρια, όποιο κι αν είναι το ποσό, ο ΠΑΟΚ θα βγει κερδισμένος από αυτή τη μεταγραφή βάζοντας 1,7 εκατομμύρια ευρώ ή και κάτι παραπάνω στο ταμείο του έχοντας διατηρήσει το 20% των δικαιωμάτων του.

Ανέκαθεν ο Αρνεσεν πόνταρε στην υπεραξία των ποδοσφαιριστών και αυτό φάνηκε απ’ όλες σχεδόν τις κινήσεις και τις πράξεις του στο διάστημα των δέκα μηνών που κάθισε στην καρέκλα του «αθλητικού διευθυντή» (ένας όρος που ανακαλύφθηκε για χάρη του…) της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ. Το ίδιο έκανε και στην υπόθεση του Λούκας Πέρεθ, έστω κι αν την υπεραξία ο Ισπανός την απέκτησε αγωνιζόμενος σ’ ένα πρωτάθλημα όπως αυτό της La Liga με τη Λα Κορούνια, διαπραγματευόμενος με επιτυχία, αν μη τι άλλο, την πώλησή του στην ισπανική ομάδα. Συνολικά 9,45 εκατομμύρια ευρώ μπήκαν στα ταμεία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ από τις πωλήσεις των Λούκας, Όλσεν και Μακ, με τη μεταγραφή του τελευταίου στη Ζενίτ να πιστώνεται στον διάδοχο του Δανού παράγοντα, τον Λούμπος Μίχελ, αν και οι πωλήσεις παικτών που έφερε ο Άρνεσεν στην Τούμπα συνέχισαν και θα συνεχίσουν να φέρνουν χρήματα στην ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Εποπτικό ρόλο στην PSV

Στα εφηβικά του χρόνια είχε σταματήσει το ποδόσφαιρο και με το παρατσούκλι Gasoline, επηρεασμένος από τον Μικ Τζάγκερ, ασχολήθηκε με τη μουσική στην ανέμελη εποχή των 60’s, αλλά στη συνέχεια βρήκε και πάλι την μπάλα στο δρόμο του. Δημιούργησε την οικογένεια του, έκανε τέσσερα παιδιά εκ των οποίων ο Σεμπάστιαν ακολουθεί καριέρα ως μάνατζερ παικτών, ενώ ζει μεταξύ Αϊντχόφεν και Μαρμπέγια.

Στα 61 του επέστρεψε στο χώρο του ποδοσφαίρου, μετά από ένα μεγάλο διάστημα απουσίας, αναλαμβάνοντας ρόλο «επόπτη» και συμβούλου στο διοικητικό συμβούλιο της PSV, ενώ παράλληλα συνεχίζει να σχολιάζει τα παιχνίδια της εθνικής Δανίας στην τηλεόραση. Η ομάδα από το Αϊντχόφεν έχει σημαδέψει την καριέρα του, εκεί πέρασε σχεδόν δεκατρία χρόνια, αρχικά ως βοηθός δίπλα στον Μπόμπι Ρόμπσον και ακολούθως ως τεχνικός διευθυντής. Γι’ αυτό πολύ λένε πως ο τωρινός ρόλος του στην ομάδα του δε θα είναι απλά και μόνον συμβουλευτικός.

Αφήνοντας την Τότεναμ στα κρύα του λουτρού για χάρη των εκατομμυρίων που σκορπούσε ο Αμπράμοβιτς βρέθηκε το 2005 στο «Στάμφορντ Μπριτζ» έχοντας στο μυαλό του να φτιάξει από το μηδέν όλο το οικοδόμημα των «μπλε» ακαδημιών φτάνοντας στο σημείο να βγάλει νοκ άουτ ακόμα κι αυτόν τον Ζοσέ Μουρίνιο από την Τσέλσι, έχοντας απέναντι του ολόκληρο τον αγγλικό Τύπο, που ουδέποτε συμμερίστηκε τις απόψεις του για το ποδόσφαιρο. Εγιναν δεκάδες αναλύσεις για το που και πως σκόρπισε τα χρήματα του Ρώσου επιχειρηματία, ουδείς είχε τη διάθεση να πει έναν καλό λόγο. Ούτε ακόμη και στην περίπτωση του Μάτιτς, τον οποίο πήγε στο Λονδίνο έναντι μόλις 1,7 εκατ. ευρώ, έπειτα από σύντομο χρονικό διάστημα πουλήθηκε στην Μπενφίκα έναντι 5 εκατ. ευρώ και το 2014 ο Μουρίνιο έδωσε 25 εκατ. ευρώ στους Πορτογάλους για να τον φέρει πίσω στην Τσέλσι…

Ακολούθησε το δύσκολο από πολλές απόψεις Αμβούργο, σε μια ομάδα που επίσης είχε πολλαπλούς ρόλους, ένα σύντομο λόγω πολέμου στην Ουκρανία πέρασμα από τη Μέταλιστ και το Μάιο του 2015 εμφανίστηκε στην Τούμπα, αφού πρώτα ο Ιβάν Σαββίδης έψαξε τα πάντα «σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ευρώπης για να σιγουρευτεί ότι είμαι ο κατάλληλος γι' αυτή τη δουλειά», όπως αποκάλυψε ο ίδιος πριν υπογράψει το (1+2 χρόνια) συμβόλαιο αντί 950.000 ευρώ το κάθε έτος. Εκείνο το διάστημα, μετά τον Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ τον οποίο έφερε ο Σαββίδης στον ΠΑΟΚ, ήταν ο πιο ακριβοπληρωμένος άνθρωπος στην «ασπρόμαυρη» εταιρεία.

Ο Δανός συστήθηκε στους φίλους του «Δικεφάλου» ένα ζεστό καλοκαιριάτικο πρωινό στα τέλη Ιουνίου το 2015, βγάζοντας προς τα έξω μια άνεση, μια κοσμοπολίτικη αύρα και μια σιγουριά για το τι έπρεπε να κάνει στην Τούμπα. Οι λέξεις που χρησιμοποίησε στην επίσημη παρουσίασή του ήταν «χτίσιμο» και «θεμέλια», ενώ αναφερόμενος στις μεταγραφές είχε πει πως «μίλησα με τον ιδιοκτήτη για θέματα προϋπολογισμού, όμως δεν ήρθα για να δαπανήσω χρήματα. Θα κάνουμε σωστές επιλογές και θα διαθέσουμε όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα». Όταν πλέον είχε αποχωρήσει από τον ΠΑΟΚ έγινε γνωστό ότι το μπάτζετ που είχε στα χέρια του άγγιζε τα 20 εκατομμύρια ευρώ για το σύνολο του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Ο Άρνεσεν φρόντισε να στείλει το μήνυμα του, φωτογραφίζοντας και το τι θα συνέβαινε στο μέλλον, παρά τις δυσκολίες της εποχής, με την ομάδα να έχει αγώνες πολύ νωρίς μέσα στον Ιούλιο πληρώνοντας την κάκιστη προηγούμενη σεζόν και τη χώρα να ζει τον «εφιάλτη» των capital controls.

Το «πάρε-δώσε» και το… ταμείο

Η αλήθεια είναι πως ο Ιβάν Σαββίδης και οι στενοί συνεργάτες του έκαναν τα πάντα για να καταφέρει ο Αρνεσεν να κάνει όσο το δυνατόν καλύτερα τη δουλειά του. Στο Δανό πιστώνεται ως κορυφαία κίνηση η απόκτηση του Γκάρι Ροντρίγκεζ αντί μόλις 250.000 ευρώ από την Έλτσε. Φανταστείτε, πως ο επιθετικός από το Κάπο Βέρντε πουλήθηκε στη Γαλατάσαραϊ αντί 3.500.000 ευρώ, με τον ΠΑΟΚ να έχει διατηρήσει ένα ποσοστό της τάξεως του 20% σε περίπτωση μεταπώλησης του, σε κάποια από τις πολλές αγγλικές ομάδες που τον έχουν βάλει στο μάτι.

Ο Φρανκ Αρνεσεν δημιούργησε τη δική του σχολή, άφησε το στίγμα από τη δουλειά του, με τον Λούμπος Μίχελ να ακολουθεί στα βήματά του, αφού μόνο από το ποσοστό μεταπώλησης του Λούκας, που φρόντισε να βάλει ο Δανός όταν τον παραχώρησε στη Λα Κορούνια, ο «Δικέφαλος» έβαλε στο ταμείο του 6 εκατομμύρια ευρώ! Είπαμε, ότι για του θαυμαστές του, ο Δανός έχει φέρει τρελά ποσά πίσω στο ταμείο της ομάδας, ενώ από την άλλη υπάρχουν και αυτοί που επιμένουν πως η επένδυση του ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2015 δεν «έπιασε τόπο», ξοδεύτηκαν αμέτρητα χρήματα σε προμήθειες μάνατζερ και γραφεία που εκπροσωπούσαν ποδοσφαιριστές (μόνο στην περίπτωση του Όλσεν ειπώθηκε ότι δαπανήθηκαν 500.000 ευρώ σε ατζέντηδες για τα δικαιώματά του!), γι’ αυτό τον Μάρτιο του 2016 ο αθλητικός διευθυντής είδε την πόρτα της εξόδου…

Ο ίδιος πριν μερικούς μήνες με αφορμή την πώληση του Γκόικο Τσίμιροτ στην Σταντάρ Λιέγης έλεγε ,«ρωτήστε τον κύριο Σαββίδη να σας πει για το αν ήταν πετυχημένο ή όχι το πέρασμά μου από τον ΠΑΟΚ», αφήνοντας μια πικρία για το πως αντιμετωπίστηκε το έργο του στους δέκα μήνες παραμονής στην Τούμπα.

Το καλοκαίρι του 2015 οι «ασπρόμαυροι» δαπάνησαν σχεδόν πέντε εκατομμύρια ευρώ και ο Άρνεσεν, πλην των Χαρίση, Κοροβέση και Μπερμπάτοφ, υπέγραψε τις αγορές οκτώ ποδοσφαιριστών: Ρόμπιν Όλσεν (650.000 ευρώ), Έρικ Σάμπο (650.000 ευρώ), Ζάιρο (400.000 ευρώ), Γκόικο Τσίμιροτ (1.100.000 ευρώ), Μαρίν Λέοβατς (1.300.000 ευρώ), Τέρι Αντονις (460.000 ευρώ), Γκάρι Ροντρίγκες (250.000 ευρώ), Στέλιος Μαλεζάς (100.000 ευρώ). Όλα τα ποσά είναι δίχως την εφορία και τις αμοιβές των μάνατζερ. Και σε κάποιες περιπτώσεις τα δικαιώματα των ποδοσφαιριστών είναι πολύ ακριβά…

Ο ΠΑΟΚ δεν πήρε τίποτα από τους Αντόνις, Ζάιρο, έβαλε πολύ λιγότερα χρήματα απ’ όσα δαπάνησε (περίπου 300.000 από την παραχώρηση του στη Ντιναμό Ζάγκρεμπ) για τον Λέοβατς, παλεύει να πάρει 300.000 ευρώ από την Μπεϊτάρ για τον Σάμπο, ενώ ο Μαλεζάς έβγαλε και με το παραπάνω τα 100 χιλιάρικα που δόθηκαν στον Παναιτωλικό για να επιστρέψει στην ομάδα.

Αντίθετα, υπάρχουν τρεις ποδοσφαιριστές (Ροντρίγκες, Τσίμιροτ, Όλσεν) οι οποίοι ήδη έχουν φέρει πίσω στην ομάδα σχεδόν 8,5 εκατομμύρια ευρώ από τις πωλήσεις τους και τα ποσοστά που διατήρησε (βλέπε Όλσεν) και συνεχίζει να διατηρεί (βλέπε Ροντρίγκες) ο «Δικέφαλος».

Τελικά, ήταν πετυχημένο ή αποτυχημένο το πέρασμα του Φρανκ Αρνεσεν από την Τούμπα;

 

Τελευταία Νέα