Kαραλής, δις παγκόσμιος και συνεχίζει! (pics)

Αργυρώ Γιαννουδάκη
Kαραλής, δις παγκόσμιος και συνεχίζει! (pics)

bet365

Δεν μιλάς και κάθε μέρα με έναν κάτοχο δύο παγκοσμίων ρεκόρ! Το Gazzetta Weekend Journal βρήκε τον τρόπο... Η μεγάλη ελπίδα της Ελλάδας στο άλμα επί κοντώ, Εμμανουήλ Καραλης μας μίλησε για όλα!

Τι και αν είχε δώσει ήδη 10 συνεντεύξεις και απέμενε ακόμη μία και είχε χάσει το μεσημεριανό του γεύμα, ο Εμμανουήλ Καραλής όπως πάντα ήταν ευδιάθετος και χαμογελαστός. Το G-Weekend βρέθηκε στη media day που διοργάνωσε προς τιμήν του, η Red Bull στο πλαίσιο της οποίας φωτογραφήθηκε από τον διάσημο Ρώσο, Βλαντιμίρ Ρις. Ο κάτοχος δύο παγκοσμίων ρεκόρ στο άλμα επι κοντώ στις κατηγορίες παίδων και εφήβων μας μίλησε για το όνειρο του να τριτώσει το καλό!

Όσο για την πείνα, προσπαθούσε ανάμεσα στις συνεντεύξεις να τσιμπήσει κάτι πρόχειρο, ώστε να φέρει σε πέρας τον μαραθώνιο συνεντεύξεων.

Αυτό στάθηκε αφορμή για να ξεκινήσει η συνέντευξη κάπως ανορθόδοξα, δηλαδή όχι με τις προσχεδιασμένες ερωτήσεις, αλλά για τον αν τον κουράζει να μιλάει αδιαλλείπτως τρεις ώρες για τον εαυτό του, δεχόμενος πιθανώς και ίδιες ερωτήσεις.

«Δεν έχω κανένα πρόβλημα. Moυ αρέσει να μιλάω με τους δημοσιογράφους. Έχω πολλή ενέργεια δεν με κουράζει καθόλου. Ακόμη και όταν με ρωτάνε τα ίδια πράγματα. Ε, τι να κάνω; Απαντώ», σημείωνει ο Εμμανουήλ Καραλής και προσθέτει σχετικά με το ποια είναι η πιο βαρετή ερώτηση: «Γιατί σκέφτεσαι να μου την ρωτήσεις (σ.σ. Γέλια); Νομίζω η πιο βαρετή είναι το πώς ξεκίνησα το επί κοντώ. Αυτή είναι ερώτηση στάνταρντ.»

Και μπορεί να μην βαριέται να απαντήσει όμως υπάρχουν ερωτήσεις που τον φέρνουν σε δύσκολη θέση: «Είναι οι ερωτήσεις για το ρατσισμό. Δεν υπάρχει συγκεκριμένα κάποια ερώτηση που με φέρνει σε δύσκολη θέση. Το να αναλύσω όμως, για τον ρατσισμό και τον Έλληνα είναι ...κάπως. Το βρίσκω λογικό ωστόσο, να δέχομαι αυτή την ερώτηση και προσπαθώ να απαντώ ανθρώπινα, θέλω να πω δεν είμαι ειδικός για να αναλύσω αυτό το θέμα».

Πάντοτε ευγενής και ευδιάθετος, σε κάνει να απορείς για το αν υπάρχει κάτι που μπορεί να του χαλάσει τη διάθεση: «Γενικώς είμαι πολύ χαλαρός και κουλ άνθρωπος, όμως κάτι που μπορεί να μου τη «σπάσει» είναι μην κάνω άλματα. Αν δεν πάει καλά η προπόνηση τρελαίνομαι. Έχει τύχει να κοπανάω τους τοίχους, μέρα που δεν έχω βγάλει άλματα. Τσιτώνω γιατί αυτές τις στιγμές δεν καταφέρνω να φέρω σε πέρας κάτι που αγαπώ».

Το να διαχειριστείς αρνητικά συναισθήματα είναι σίγουρα πιο δύσκολο και από τη βαριά σωματική προπόνηση, όμως ο Μανόλο είναι κάτι που το δουλεύει συνεχώς και βρίσκεται σίγουρα στο σωστό δρόμο: «Δεν κουβαλώ αρνητικά συναισθήματα. Είναι της στιγμής. Τις μέρες αυτές που τα πράγματα στραβώνουν μιλάω με τον προπονητή μου (σ.σ.: Βασίλη Μεγαλοοικονόμου), μου εξηγεί ότι: “Αυτό που κάνεις δεν είναι απλό και είναι φυσικό να υπάρχουν κάποιες μέρες που να μην βγαίνει η προπόνηση. Θα βγει στην επόμενη». Και πράγματι έτσι συμβαίνει.

Μαζί μου μετά την προπόνηση δεν παίρνω τίποτα αρνητικό μαζί μου, άλλωστε αμέσως μετά πηγαίνω στην φυσικοθεραπεύτρια μου, Ελισάβετ Αναστασάκη, με την οποία έχουμε μία ιδιαίτερη σχέση, είναι σαν δεύτερη μητέρα μου, μου μιλά και μου εξηγεί κάποια πράγματα, μου δίνει συμβουλές.

Στην επισήμανση, του πόσο τυχερός είναι που οι μέρες του ολοκληρώνονται με ένα μασαζάκι, δεν

χάνει την ευκαιρία να σηκώσει το γάντι: «Καλά δεν είναι όπως το φαντάζεσαι... Κι εγώ θέλω να πάω να μου κάνουν μασαζάκι, αλλά να με χαιδεύουν και κατά προτίμηση να είναι ωραία η κοπέλα (σ.σ.: γέλια). Η μέρα μου βεβαίως δεν τελειώνει, αφού αμέσως μετά, πηγαίνω στην αθλητική ψυχολόγο μου, την οποία επισκέπτομαι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Επομένως, σίγουρα όταν η μέρα έχω ξεφορτωθεί οτιδήποτε αρνητικό και νιώθω χαλαρός».

Όταν στόχος είναι η κορυφή, η εξέλιξη δεν πρέπει να επικεντρώνεται αποκλειστικά στις επιδόσεις, αλλά και στον ψυχολογικό και πνευματικό τομέα: «Η συζήτηση με την ψυχολόγο μου με έχει μάθει να ξεπερνώ τις αποτυχίες μου, με έχει μάθει να βλέπω τα πράγματα από τη θετική τους πλευρά. Μάλλον καλύτερα με μαθαίνει να βλέπω τα πράγματα πιο ρεαλιστικά και να μην με συνεπαίρνει το συναίσθημα. Σίγουρα δεν είναι κακό να είσαι συναισθηματικός, αρκεί να το ελέγχεις. Είμαι άνθρωπος που όταν αγαπώ κάτι το κάνω με πάθος».

Πέρα από το πάθος του για τον αθλητισμό ο Εμμανουήλ Καραλής αγαπά να περιτριγυρίζεται από χαρούμενους ανθρώπους, όπως αγαπά και τη μουσική: «Τα χαμόγελα. Μου αρέσει να βλέπω χαρούμενους ανθρώπους. Με κάνει απίστευτα χαρούμενο. Και το να παίζω την κιθάρα μου (ηλεκτροακουστική) με κάνει ευτυχισμένος. Έκανα μαθήματα τα τελευταία δύο χρόνια, όμως δυστυχώς τώρα σταμάτησα γιατί δεν είχα αρκετό χρόνο».

Στην ερώτηση αν καταφέρνει να παίξει κομμάτια ή απλώς «γρατζουνάει» απαντά διπλωματικά: «Εξαρτάται πώς αισθάνομαι. Όταν δεν είμαι χαρούμενος βγαίνει στην κιθάρα. Όταν ήμουν στεναχωρημένος ο καθηγητής μου το καταλάβαινε πάντα. Βγάζεις το συναίσθημα σου στην μουσική. Αυτή η διαδικασία με έκανε να μην έχω παρωπίδες σε αυτά που επιλέγω να ακούσω. Ακούω από ελληνικά μέχρι «νιγκίστικα». Χιπ χοπ ακούω περισσότερο. Κατά βάση ανάλογα με το τι αισθάνομαι διαλέγω και τι θα ακούσω».

Έχω συμβιβαστεί με τις βόλτες που δεν πάω, ξέρω τι πρέπει να κάνω, δεν με πιέζει κανένας. Δεν υπάρχει περίπτωση να χάσω προπόνηση για να πάω βόλτα, ούτε μία στο εκατομμύριο. Είμαι διατεθειμένος να θυσιάσω τα πάντα για αυτό που αγαπώ».

Η αφορμή για να ξεκινήσει η ενασχόληση του με τη μουσική ήταν ο παππούς του: «Πάντα ήθελα να ξεκινήσω ένα μουσικό όργανο. Έπαιζε ο παππούς μου κιθάρα, οπότε κάπως έτσι πήρα το ερέθισμα για να ασχοληθώ κι εγώ».

Για το αν υπήρξε ο ωραίος της παρέας που στα πάρτι προσέλκυε γύρω του όλα τα κορίτσια, ο Εμμανουήλ «σπάει»-ξεσπάει... «Ναι... μακάρι να πήγαινα σε πάρτι! Αν πήγαινα σε πάρτι ίσως και να ήμουν όλα αυτά. Κιθάρα παίζω μόνος μου!»

Η επόμενη ερώτηση, σχετικά με το τί το έχει λείψει περισσότερο, λόγω του πρωταθλητισμού, είναι επιβεβλημένη. Να τα βγάλει από μέσα του! «Οι σχολικές εκδρομές. Η πενταήμερη πιο συγκεκριμένα. Ξέρω, έχω κάνει τόσα ταξίδια, που τα περισσότερα παιδιά ίσως δεν θα κάνουν ποτέ, αλλά είναι διαφορετικό να πηγαίνεις για αγώνες και διαφορετικό να είσαι με τους συμμαθητές σου. Ήταν επιλογή μου και ήξερα ότι είναι η σωστή, αλλά εντάξει... (σ.σ.: παύση) Όλα καλά!

Έχοντας στην κατοχή του δύο παγκόσμια ρεκόρ στις κατηγορίες παίδων και εφήβων, ο αθλητής του Βασίλη Μεγαλοοικονόμου έχει σίγουρα στο μυαλό του και αυτό στην κατηγορία των ανδρών. Αυτό όμως είναι κάτι που μόνο άγχος δεν του προκαλεί: «Μακάρι να πάνε όλα καλά και ποιος δεν θα ήθελε και τρίτο παγκόσμιο ρεκόρ στους άνδρες.

Δεν έχω προσχεδιάσει να κάνω φυσικά παγκόσμιο ρεκόρ. Έχω πει όμως ότι θέλω να ξεπεράσω το ρεκόρ μου. Κάθε φορά πάω βήμα-βήμα και σίγουρα η όλη διαδικασία δεν με αγχώνει. Αυτό ακριβώς είναι κάτι που δουλέψαμε πολύ με την ψυχολόγο μου και μου βγαίνει σε καλό».

Ενόψει Παγκοσμίου Πρωταθλήματος εφήβων και Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ανδρών το καλοκαίρι, ο Εμμανουήλ Καραλής δεν κάνει μακροπρόθεσμα σχέδια, παρότι φρόντισε να ανεβάσει πολύ τον πήχη με την κατάκτηση της 5η θέσης: «Και στο Παγκόσμιο Κλειστού όταν πήδηξα 5.80μ. σκέφτηκα το μετάλλιο, γι αυτό άφησα τα 5.85μ. και πήγα στο 5.90μ., για να πάρω μετάλλιο, αλλά εντάξει είπαμε είμαι άνθρωπος που πάει βήμα-βήμα. Τώρα αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν σκέφτομαι καμία από τις δύο διοργανώσεις. Σκέφτομαι την επόμενη προπόνηση!»

 

Τελευταία Νέα