AEK και πώς να χάσει...

Γιώργος Τσακίρης
AEK και πώς να χάσει...

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης καταγράφει στο Weekend τα σημεία κλειδιά που δείχνουν ΑΕΚ και δεν εστιάζει στα πρόσωπα πλην της αναφοράς σε Χιμένεθ και σε μια κατηγορία προσωπικοτήτων που κρίνουν τα μεγάλα ματς.

Από τη μία η μη διεξαγωγή του ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός κι από την άλλη η μεγάλη νίκη του Αστέρα (ή αν προτιμάτε η μεγάλη ήττα του Δικεφάλου του Βορρά) στην Τρίπολη έκαναν την ανατροπή στην πιο κρίσιμη καμπή του πρωταθλήματος και η ΑΕΚ κάνοντας τα αυτονόητο (νίκησε τον Πανιώνιο) βρέθηκε ξανά πρώτη. Αυτή την φορά στο... Ενωσίτικο στρατόπεδο δεν είναι διατεθειμένοι ότι με κόπο χτίζουν όλο το χρόνο, να το χαρίσουν. Έστω κι αν... ξημερώματα Κυριακής, σε ώρες-σκοτεινές, βγήκε μια απόφαση που οι πάντες γνωρίζουν καλά και τι σημαίνει και πως πάρθηκε.

Στην ΑΕΚ όμως γνωρίζουν καλά ότι από δω και πέρα, ότι... γράφει δεν ξεγράφει και βαθμός που χάνεται δύσκολα δεν θα στοιχίσει στην πορεία. Με αυτή τη λογική οι πάντες κατανοούν την σημασία του αγώνα, γνωρίζουν το... άλμα τίτλου που θα γίνει με ένα θετικό αποτέλεσμα κι είναι έτοιμοι για «την πιο μεγάλη μέρα του πολέμου»! Το Gazzetta Weekend Journal λίγο πριν ο Μανόλο Χιμένεθ ρίξει τους παίκτες του στη «μάχη» καταγράφει τα κλειδιά που θα δώσουν την ώθηση για το μεγάλο διπλό που θα φέρει την Ένωση αγκαλιά με τον τίτλο.

1. Η μεγάλη διαφορά είναι στον πάγκο!

Ο Λουτσέσκου είναι φανερό πως δεν είναι ικανός προπονητικά να δουλέψει τρίτο και τέταρτο σχέδιο... Πλέον ο χρόνος έχει περάσει και δεν υπάρχει η δικαιολογία ότι ανέλαβε προ προετοιμασίας την ομάδα. Κι αυτό διότι φάνηκε και επί της ουσίας αποδείχτηκε με τον Αστέρα ότι ο Ρουμάνος τεχνικός έχει ταβάνι και ιδιαίτερα χαμηλό μάλιστα! Εύκολα μπλακ – άουτ και κανένα δεύτερο ή τρίτο πλάνο (αλλαγή τακτικής και προσέγγισης) από τον πάγκο όταν το ματς στραβώνει. Σε όλα τα παιχνίδια που έχασε συνέβη αυτό, δεν κατάφερε να κάνει κάτι να προκαλέσει την ανατροπή της κατάστασης, σε κανένα!

Η ΑΕΚ θα το εκμεταλλευτεί αυτό... Διότι είναι όντως η μεγάλη διαφορά των δυο ομάδων ο τύπος στην άκρη του πάγκου. Ο Μανόλο Χιμένεθ έχει καταφέρει να περάσει τη νοοτροπία του νικητή στους ποδοσφαιριστές του και να του δώσει το χαρακτήρα που αρμόζει σε παίκτη της ΑΕΚ, εκείνου που δεν συμβιβάζεται με την έννοια της ήττας. Η Ένωση απέδειξε φέτος ότι ακόμη και πίσω στο σκορ μπορεί, ανά πάσα ώρα και στιγμή, να δουλέψει έτσι ώστε να γυρίσει το έργο, να το αλλάξει, να μη χάσει σίγουρα και ίσως να κερδίσει.

Αντίθετα στον ΠΑΟΚ το ματς που στράβωσε, αν δεν συμμετάσχει λίγο η διαιτησία (όπως με Ατρόμητο στην Τούμπα), δεν γυρνάει με τίποτα. Κάτι που αποδεικνύεται σε όλες τις ήττες – γκέλες της ομάδας του Λουτσέσκου. Κι αυτό διότι ο Ρουμάνος προπονητής δεν έχει παραστάσεις και εμπειρίες από ομάδες με πρωταθλητισμό. Θα αργήσει βέβαια να αποκτήσει αφού αυτό δεν έρχεται μόνο του αλλά όταν ο εκάστοτε τεχνικός δουλεύει σε ομάδες που πάνε για πρωτάθλημα κάτι που ΔΕΝ έχει κάνει ποτέ κάποια ομάδα του Λουτσέσκου... Η ΑΕΚ είναι φαβορί από τη μάχη του πάγκου.

2. Η απόλυτη «refuse to lose» ομάδα

Τι πιο βασικό, ουσιαστικό και δεδομένο για την ΑΕΚ είναι ο χαρακτήρας της, ο αγωνιστικός προφανώς... Μια ομάδα που έχει χαρακτηριστεί, απόλυτα δίκαια, άχαστη! Και πώς να μην είναι ένα club «refuse to lose» με τις επιδόσεις που έχουν οι κιτρινόμαυροι σε Ελλάδα και Ευρώπη τη σεζόν που διανύουμε. Νούμερα που αποδεικνύουν και επιβεβαιώνουν ότι πολύ λογικά, δίκαια και ποδοσφαιρικά η ομάδα είναι στην κορυφή και το απόλυτο φαβορί για το νταμπλ.

«Και τι σημαίνει αυτό; Δεν μπορεί να χάσει ένα έστω ντέρμπι;», το ερώτημα που μου κάνετε πολλοί και έχετε απόλυτο δίκιο. Σαφέστατα και μπορεί να χάσει. Άλλωστε μπορεί μια συγκυρία να διαμορφώσει μια ολόκληρη κατάσταση – αναμέτρηση. Όμως εδώ δεν γράφουμε γνωρίζοντας το αποτέλεσμα. Σε τούτο το κείμενο εστιάζουμε στα 5 σημεία κλειδιά της ΑΕΚ σε βάρος του ΠΑΟΚ. Το γεγονός ότι ο Χιμένεθ έχει δημιουργήσει ένα πανίσχυρο σύνολο που δεν χάνει με τίποτα, σαφώς και δίνει τον πρώτο λόγο για την κατάκτηση του αποτελέσματος που θέλουν στους «κιτρινόμαυρους».
Θυμίζουμε πως η Ένωση από τον Αύγουστο και τα ματς με την Μπριζ δεν γνώρισε ήττα στην Ευρώπη σε φάση ομίλων και σε εκείνη των «32» του Europa. Με αντιπάλους την Μίλαν και Αούστρια Βιέννης, αλλά και την Ντινάμο Κιέβου. Την ίδια ώρα δεν έχασε στην Ελλάδα (αλλά κέρδισε) από Ολυμπιακό που είχε τρεις νίκες και ένα ισόπαλο αποτέλεσμα, από ΠΑΟΚ τον οποίο νίκησε χωρίς να ιδρώσει και με 10 παίκτες από το όγδοο λεπτό και τον Παναθηναϊκό (1-1 στην Λεωφόρο).



3. Η διαφορά των ομάδων στα μεγάλα ματς

Η ΑΕΚ τα κερδίζει, ο ΠΑΟΚ τα χάνει... Τόσο απλά. Όχι μόνο φέτος... Και πέρυσι, και πρόπερσι, και παλαιότερα. Όλα σχεδόν τα must win παιχνίδια, τα έχασαν είτε στην Τούμπα είτε όχι. Αν εξαιρέσουμε τον τελικό Κυπέλλου στον Βόλο (που και εκεί χρειάστηκαν τα δώρα Κομίνη – Καλφόγλου), όλα τα ματς που έκριναν πολλα εδώ και μια πενταετία, όλα όμως, δεν κατάφεραν να τα κερδίσουν, λύγισαν... Είναι κάτι που φανερώνει πολλά για τον εκάστοτε σύλλογο ιστορικά...
Το ίδιο και χειρότερα φέτος για την ομάδα της Τούμπας. Δεν κατάφερε να ανταποκριθεί με την (καλή όπως αποδείχτηκε αλλά όχι φόβητρο) Έστερσουντ και έμεινε εκτός Ευρώπης. Λύγισε στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό που ήταν (και επί της ουσίας παραμένει) χάλια αγωνιστικά. Έχασε εύκολα όπως πάντα στο ΟΑΚΑ, χωρίς να αντιδράσει καν, δεν τα κατάφερε στα σημαντικά – σπουδαία ματς όπως το τελευταίο με τον Αστέρα στην Τρίπολη.

Στον αντίποδα έχουμε μια ομάδα που τους κερδίζει όλους. Τον Ολυμπιακό συνεχόμενα, τον ΠΑΟΚ, θα δούμε την άλλη βδομάδα τον Παναθηναϊκό. Στην Ευρώπη την Μπριζ, πρόκριση με σημαντικό διπλό στην Κροατία και γενικά χαρακτήρια ομάδας νικήτριας όλη τη σεζόν. Είναι μια βασική διαφορά που κρίνει τα ματς αυτά, τα μεγάλα... Η ΑΕΚ λοιπόν τα κερδίζει και ο ΠΑΟΚ τα χάνει. Κι αν ψάξουμε να βρούμε το στραβό στην Ένωση, είναι αυτό που ξέρουμε όλη τη σεζόν, αν δεν κερδίζει σίγουρα ΔΕΝ χάνει (κάτι που δεν την χαλάει την ΑΕΚ στην Τούμπα, το Χ εννοώ).



4. Διαθέτει μεγαλύτερες προσωπικότητες

Είναι αποδεδειγμένο πλέον πως η ΑΕΚ έχει καλύτερο ρόστερ από τον αντίπαλό της. Τώρα που τελείωσαν και οι ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις εκτός από το ότι διαθέτει πολύ πιο ισχυρές προσωπικότητες στην 11άδα της, είναι δεδομένο πως έχει και μεγαλύτερο βάθος στο ρόστερ της. Το γεγονός και μόνο πως έχει δυο ισάξιες επιλογές σε κάθε θέση (αν εξαιρέσουμε το αριστερό άκρο της επίθεσης) είναι κάτι που δεν γνωρίζουν πότε έχει συμβεί τελευταία φορά στον ΠΑΟΚ με παίκτες που χρησιμοποιούν συνήθως σε άλλες θέσεις για να κλείσουν εκ των έσω τα κενά...
Δείτε τι ισχύει στο αριστερό άκρο της άμυνας. Αντίστοιχα στο δεξί... Στον άξονα της μεσαίας γραμμής και ταυτόχρονα στην επίθεση. Όσο έπαιζε εύκολα ματς μπορούσε να καμουφλάρει τα προβλήματα, όταν έπαιξε δύσκολα (και στον πρώτο γύρο), όλα φάνηκαν αφού απ' τα άκρα της άμυνας και από τον άξονα της μεσαίας γραμμής έκαναν πάρτι οι αντίπαλες ομάδες.

Κι αυτό διότι Μάτος και Βιεϊρίνια δεν κόβουν ποτέ και το ίδιο ισχύει για τα οκτάρια (λείπει ο κόφτης μετά τη παραχώρηση του Τσίμιροτ) στη μεσαία γραμμή. Αρκεί να δει κανείς την πρόσφατη ήττα του ΠΑΟΚ στην Τρίπολη που έπαιξε με όλες τις επιλογές διαθέσιμες για να καταλάει το πρόβλημα.
Η ΑΕΚ διαθέτει όμως και μεγαλύτερες προσωπικότητες. Παίκτες που μπορούν να κρίνουν ένα ματς: Λιβάια, Αραούχο, Σιμόες, Βράνιες, Λάζαρος, Μπακασέτας, Τσιγκρίνσκι και Μπακάκης φέτος δεν βλέπουν τους αντιπάλους τους. Ο ΠΑΟΚ σε όλα τα ματς έχει δείξει ότι στερείται προσωπικοτήτων που στο δύσκολο ματς δεν θα έχουν κρυφτεί κάπου... Όποιον και αν αναφέρει κανείς τον ψάχναμε στο ματς με τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ, τον Αστέρα και τόσα άλλα στο πρώτο μισό της σεζόν...

 

Τελευταία Νέα