Βόρεια και Νότια Κορέα, τους χωρίζουν πολλά...

Gazzetta team
Βόρεια και Νότια Κορέα, τους χωρίζουν πολλά...

bet365

Ο Βορράς και ο Νότος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καi o Πλανήτης σε κατάσταση... ηρεμίας! Ωστόσο, οι διαφορές που χωρίζουν πλέον τους δυο λαούς της Κορέας είναι πολλές, πάρα πολλές. Τo G-Weekend αναλύει!

Ο αφοπλισμός μπορεί να... περιμένει, τουλάχιστον όμως Βόρεια και Νότια Κορέα συμφώνησαν για την κόκκινη γραμμή και τη Χειμερινή Ολυμπιάδα! Επιτέλους... σημάδια ηρεμίας, αφού πριν μια εβδομάδα Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν μιλούσαν διαρκώς για τα κουμπιά τους!

Οι διαφορές όμως που χωρίζουν τις δυο χώρες είναι πολλές και προκαλούν σοκ! Σύμφωνα με την Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), σε πολλές περιοχές της Β. Κορέας η πείνα είναι το σημαντικότερο πρόβλημα.

Τα στοιχεία του FAO δείχνουν ότι ο κόσμος στην Β. Κορέα καταναλώνει κατά μ.ο. λίγο παραπάνω από τις μισές θερμίδες απ' ό,τι οι κάτοικοι της Νοτίου Κορέας. Μόλις το 2015 επετράπη στους Βορειοκορεάτς να κρατούν για δική τους κατανάλωση ένα ελάχιστο ποσοστό της σοδειάς που καλλιεργούν, με την πρoϋπόθεση ότι υπάρχει περίσσευμα. Μέχρι πρόσφατα όλα πήγαιναιν στο κράτος. Σκεφτείτε πως για τα δεδομένα της Β. Κορέας, κάτι τέτοιο αποτελούσε μια τεράστια επιτυχία! Οι εργαζόμενοι με μισθούς 1 δολαρίου τον μήνα μπορούν να κερδίσουν λίγα παραπάνω χρήματα στον ελεύθερο χρόνο τους.

Πάμε να δούμε κάποιες σημαντικές διαφορές των δυο χωρών

Πληθυσμός (έτος 2014)

Β. Κορέα 25 εκατ.

Ν. Κορέα 49.5 εκατ.

Πολιτικοί κρατούμενοι

Β. Κορέα 120.000

Ν. Κορέα 700

Προσδόκιμο ζωής

Β. Κορέα 70 έτη

Ν. Κορέα 81 έτη

Μέσο ύψος (παιδιού 5 ετών, αγόρι)

Β. Κορέα 103.6 εκ.

Ν. Κορέα 112.9 εκ.

Θερμίδες διαθέσιμες ανά άτομο και ανά ημέρα

Β. Κορέα 2.100

Ν. Κορέα 3.300

Εκκλησίες (στοιχεία 2015)

Β. Κορέα 4

Ν. Κορέα 58.793

Ουρανοξύστες (ύψος άνω των 140 μέτρων, στοιχεία 2015)

Β. Κορέα 3

Ν. Κορέα 209

ΑΕΠ σε δολάρια

Β. Κορέα 30.7 δισ.

Ν. Κορέα 1,3 τρισ.

Ακαθάριστο εθνικό εισόδημα ανά άτομο

Β. Κορέα 1.200 δολάρια

Ν. Κορέα 26.200 δολάρια

Η διαφορά στη ζωή ανάμεσα στις δυο χώρες είναι τεράστια, είναι κάτι σαν γροθιά στο στομάχι όταν ανακαλύτπεις αυτά που τους χωρίζουν... Γιατί στους ανθρώπους στη Βόρεια Κορέα δεν επιτρέπεται να έχουν ελεύθερα σχέσεις και να μοιράζονται τις σκέψεις τους; Ενα απαρχαιωμένο μετρό, έρημοι δρόμοι, μια... προπολεμική στάση λεωφορείου, εστιατόρια με διακόσμηση πολλών δεκαετιών πίσω, σύχρονη αρχιτεκτονική, πλημμυρισμένοι με κόσμο δρόμοι, σύγχρονα εστιατόρια, μαθήματα με σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας στη Σεούλ. Ανθρωποι θλιμμένοι στη Βόρεια Κορέα, άνθρωποι... ελεύθεροι στη Νότιο Κορέα.

Τι περνάει όμως από το μυαλό κάποιου που διασχίζει τα σύνορα της Βόρειας με τη Νότια Κορέα; Τα πολιτικά γεγονότα ήταν αυτά που ώθησαν τους Κορεάτες να ζήσουν είτε στη νότια πλευρά της χώρας είτε στη βόρεια. Γεγονότα που όχι μόνο ήταν βίαια, αλλά κατέστρεψαν στοιχεία πολιτιστικά, αλλά ακόμα και τη γλώσσα. Κάποτε άνθρωποι που ήξεραν πολύ καλά ο ένας τον άλλον τώρα είναι σαν ξένοι. Πέρασαν ήδη επτά δεκαετίες της επιβεβλημένης και βίαιης... απόσχισης των δύο χωρών.

Η Βόρεια Κορέα έχει μία δύναμη που απαιτεί υποταγή στον απόλυτο... άρχοντα και ανώτερο ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.Και μόνο η παρουσία του Κιμ έχει προκαλέσει σαφείς διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η Νότια Κορέα εξελίχθηκε και από μία υποανάπτυκτη χώρα, μετατράπηκε στην 4η πιο δυνατή οικονομία στην Ασία. Η Βόρεια Κορέα όμως ακόμα το... προσπαθεί.

Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι υπολογίζεται ότι πέθαναν από την πείνα την τριετία 1994-97, την οποία προκάλεσε ένας συνδυασμός γεγονότων όπως οι δυσλειτουργίες σε τομείς της οικονομίας, η απώλεια της στήριξης των Σοβιετικών, αλλά και φυσικές καταστροφές. Οι Βορειοκορεάτες ζουν στην χώρα του πλέον απολυταρχικού καθεστώτος. Το να αμφισβητείς το σύστημα είναι πρόβλημα. Σε βάζει σε μεγάλους μπελάδες. Ο κόσμος γενικά δεν έχει έλεγχο στην καθημερινότητά του.

Στη Νότια Κορέα είναι δημοκρατικό το καθεστώς. Ο κόσμος μπορεί να διαδηλώσει και να διαμαρτυρηθεί χωρίς φόβο και οι διαφορετικές απόψεις ακούγονται. Ο κόσμος μπορεί να έχει τον έλεγχο της ζωής του.
Η ιεραρχία είναι πιο ακραία από ποτέ στη Βόρεια Κορέα. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο σύστημα, η σονγκμπούν, που είναι κάτι σαν κοινωνική κατάταξη. Έχει 3 βασικές κατηγορίες και 51 βαθμίδες ξεκινώντας από τον Κιμ και φτάνοντας στην κάστα των εγκληματιών στον... πάτο της λίστας.

Ανάλογα με το εάν μία οικογένεια πολέμησε τους Ιάπωνες ή πόσο στήριξε το σύστημα τρώει καλύτερα και είναι πιο ψηλά στο σύστημα. Ζει πιο καλά. Έχει ακόμα και δικαίωμα στην μόρφωση. Τα πιο χαμηλά στρώματα θεωρούνται εχθρικά και έτσι αντιμετωπίζονται. Είτε βρέθηκαν στο πλευρό των Ιαπώνων είτε γενικά στην λάθος πλευρά. Δεν του δίνουν δουλειές, απαγορεύεται να κάνουν ταξίδια και παίρνουν λιγότερο φαγητό σε πιο κακές συνθήκες. Ακόμα και προνομιούχος να είσαι πάλι βέβαια δεν είσαι ανεξάρτητος.

Στη Νότια Κορέα υπάρχει μεγάλος σεβασμός στους μεγαλύτερους και σε όσους έχουν πιο καλά αξιώματα. Παρόλα αυτά ο κάθε άνθρωπος μπορεί να γίνει αυτό που θέλει και να σπουδάσει. Οι Νοτιοκορεάτες σέβονται τους Νόμους και τους κανόνες, αλλά αμφισβητούν και δείχνουν πρωτοβουλία.


Οι Βορειοκορεάτες από μικροί είναι κατευθυνόμενοι. Ακόμα από μικροί μαθαίνουν να σηκώνονται και να λένε το όνομά τους και από που προέρχονται. Ευθείς δεν μαθαίνουν να είναι υπό την έννοια πως τους ελέγχουν, ώστε να μην πουν κάτι που δεν πρέπει. Οι Νοτιοκορεάτες πολιτιστικά αλλά και γενικότερα έχουν μάθει αλλιώς. Δεν θα πουν κάτι άσχημο για να μην στεναχωρήσουν τον άλλον, όμως θα του δείξουν με τον τρόπο τους την θέση τους. Μάλιστα στη Νότια Κορέα δεν στέλνουν επιστολές απόρριψης από δουλειές για να μην προκαλέσουν ενόχληση ή στεναχώρια.

Στη Βόρεια Κορέα ο τρόπος που λειτουργούν άπαντες είναι υπέρ του συνόλου. Υπάρχουν δράσεις που ενισχύουν αυτήν την στάση σαν στάση ζωής. Ο καθένας είναι για το σύνολο και το καλό και τις ανάγκες της χώρας. Όταν κάποιος λειτουργεί ατομικά έχει κυρώσεις. Ακόμα και όταν επιχειρήσει να ξεχωρίσει με άλλα ρούχα. Στη Νότια Κορέα έχουν επίσης ομαδικό πνεύμα. Ωστόσο ατομικά υπάρχουν ελευθερίες. Μπορείς να ντυθείς όπως θέλεις, να διακοσμήσεις το σπίτι σου και να φτιάξεις δική σου δουλειά.

Η κουζίνα της Βόρειας Κορέας είναι γεμάτη από παραδοσιακά φαγητά που δεν αλλάζουν στο πέρασμα του χρόνου. Το ρύζι και το Κιμτσί είναι βασικά Κορεατικά φαγητά. Σε ένα παραδοσιακό γεύμα, συνοδεύουν το παντσάν και κύρια πιάτα όπως τζουκ, πουλγκόγκι ή νουντλς. Το λικέρ σότζου είναι το πιο γνωστό παραδοσιακό Κορεατικό οινόπνευμα. Και στη Νότια Κορέα είναι σημαντικά. Όμως εκεί έχουν πιάτα από ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Είναι σύνηθες να βλέπεις Βορειοκορεάτες να φοράνε παραδοσιακά ρούχα και πολλές φορές είναι και επιβεβλημένο. Οι γυναίκες φοράνε το Χάννμποκ σε καθημερινή βάση, ένα παραδοσιακό ρούχο. Υπάρχουν και ρούχα για περιστάσεις όπως γάμοι ή χοροί. Αυτές οι διαφορές προέκυψαν μέσα από τους πολέμους και τα... παιχνίδια επίδειξης. Στη Νότια Κορέα υπάρχει ελευθερία ως προς τι θα φορέσει κάποιος.

 

Τελευταία Νέα