Αυτοί που θα... πατήσουν το κουμπί!

Πολύδωρος Παπαδόπουλος
Αυτοί που θα... πατήσουν το κουμπί!

bet365

Ο πλανήτης σε μια κλωστή και η ευημερία μας στα χέρια πολιτικών που δε διστάζουν να πατήσουν τα κουμπιά για να ικανοποιήσουν τον εγωισμό τους. Το G-Weekend... τρέμει και γράφει για «πλανητάρχες» που φοβίζουν!

Kάπου σε ένα αγρόκτημα στο Μοντεβίδεο, ο Χοσέ Μουχίκα απολαμβάνει το μάτε του, χαϊδεύει τον αγαπημένο του σκύλο και σκέφτεται πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος αν οι πολιτικοί προτιμούσαν πράγματα που δεν αγοράζονταν με χρήματα. Οι ηγέτες του πλανήτη τον... χλεύασαν, τον αποκάλεσαν φτωχό γιατί αρνήθηκε πεισματικά να ζήσει στην χλιδή με παχυλούς μισθούς, πολυτελή αυτοκίνητα και προσωπικούς φρουρούς να τον προστατεύουν. «Φτωχός είναι όποιος αγωνίζεται να διατηρήσει ένα πολυτελές επίπεδο ζωής, επιθυμώντας διαρκώς ολοένα και περισσότερα υλικά αγαθά» είχε τονίσει ο «El Presidente pobre mas» που γούσταρε το μπλε φολκσβάγκεν «σκαραβαίος», αγορασμένο το 1987 που έχει πάρει τη θέση της… παραδοσιακής προεδρικής λιμουζίνας.

Σεπτέμβριος του 2017 και ο πλανήτης κρέμεται σε μια κλωστή. Πάτησε το κουμπί ο Κιμ; Θα απαντήσει ο Τραμπ; Ποια θα είναι η αντίδραση του Πούτιν; Ο κόσμος μπορεί να βγει στους δρόμους ή θα συλληφθεί; Το διαδίκτυο είναι ελεύθερο για όλες τις απόψεις; Τα κονδύλια πάνε στις χαμηλές κοινωνικές τάξεις ή στα ταμεία της Κυβέρνησης; Γιατί να αυξηθούν οι δαπάνες για την Αμυνα και όχι για την Υγεία ή την Εκπαίδευση; Γιατί να μείνουν κλειστά τα σύνορα γι ανθρώπους που έζησαν τη φρίκη του πολέμου; Τα ερωτήματα πολλά και βασανιστικά, αλλά οι ηγέτες του 2017 φροντίζουν να μας... φοβίζουν. Η αλαζονεία τους απομόνωσε από τους συνανθρώπους τους. Η αυτογνωσία είναι η γνώση του εαυτού μας, των αρετών ή αδυναμιών μας. Είναι κάτι το σκληρό γι’ αυτούς που θέλουν να διατηρούν προσωπείο και δυστυχώς η μάσκα αργεί να πέσει με συνέπεια να μένουν όλα στο σκοτάδι.

Ποιοι είναι οι Πολιτικοί που προκαλούν τον φόβο; Μπορεί να διαφωνήσουμε, μπορεί να συμφωνήσουμε στις παρακάτω επιλογές, όμως είμαστε τυχεροί που μπορούμε να κάνουμε διάλογο! Το G-Weekend γράφει για τους ηγέτες που με τη στάση τους σκορπίζουν ανησυχία, ανασφάλεια, τρόμο, οργή στους ανθρώπους και αναλύει!

Αποτέλεσμα εικόνας για kim jong un

Κιμ Γιονγκ Ουν (Τρομάζει τον πλανήτη με το... κουμπί)

«Ο κόσμος δείχνει όμορφος από έναν βαλλιστικό πύραυλο». Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, σχολίασε τις εικόνες από την κάμερα που ήταν τοποθετημένη στην κεφαλή του βαλλιστικού πυραύλου Pukguksong-2! Η στρατηγική της αυτάρκειας (Τζούτσε), συμπεριλαμβανομένου και του στόχου να μην εξαρτάται το καθεστώς ούτε από τη βασική σύμμαχο Κίνα, συνεπάγεται ισχυρή άμυνα και ικανότητα αποτροπής. Και προφανώς τίποτα δεν είναι πιο αποτρεπτικό από την κατοχή πυρηνικών όπλων. Μάλιστα, η πρόσφατη ιστορία της Κορέας έχει δείξει ότι ενίοτε τίποτα δεν είναι πιο αποτρεπτικό και από την απλή υπόνοια της κατοχής πυρηνικών όπλων. Παρότι οι δικτάτορες είναι κάτι κοινό στην παγκόσμια πολιτική ιστορία είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς άλλον τόσο ισχυρό και... κακό όμως ο Κιμ Γιούνγκ Ουν. Πολύ πρόσφατα ο ίδιος διέταξε χτύπημα στον ετεροθαλή αδερφό του με χημικό όπλο!

Ο Κιμ έχει αφαιρέσει την ζωή μελών της οικογένειάς του και γενικότερα πολιτών δίχως 2η σκέψη. Ο Ουν που προέρχεται από οικογένεια ηγεμόνων στην χώρα του πολύ συχνά κοντράρει με δοκιμές πυρηνικών άλλες χώρες και στέλνει στους αντιπάλους του απειλές θανάτου ή και καταδίκες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η κυβέρνηση της χώρας έχει μεγάλο ρόλο στην πείνα και την φτώχεια στην χώρα αλλά και στην παντελή έλλειψη ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αποτέλεσμα εικόνας για putin times

Βλάντιμιρ Πούτιν (Ελευθερία του Τύπου; Μπα...)

Το περιοδικό Forbes τον χαρακτήρισε ως «παντοτινό ηγέτη της Ρωσίας», αλλά και «ισχυρότερο άνδρα του κόσμου». Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως είναι ο άνθρωπος που έβγαλε τη χώρα από το αδιέξοδο, ξύπνησε τον κοιμώμενο γίγαντα και τον έβαλε ξανά δίπλα στους ισχυρούς του πλανήτη. Η Ρωσία απέκτησε διεθνή ρόλο, έχει παραμερίσει σε αρκετά σημεία του πλανήτη τις ΗΠΑ, ενώ σε πολεμικές συγκρούσεις με Γεωργία και Ουκρανία πήρε αυτό που ήθελε χωρίς το ΝΑΤΟ να μπορεί να τον εμποδίσει. Ωστόσο, για τους Αμερικάνους είναι ο «άνθρωπος δίχως πρόσωπο», ένας μυστηριώδης όσο κι αδίστακτος τύπος που συνήθισε από τα χρόνια της KGB να ζει μια ζωή κατασκόπου.

Υστερα από σχεδόν μια 15ετία στο προσκήνιο της εξουσίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν παραμένει ο άνθρωπος με τα πολλά μυστήρια. Στον πρώτο του λόγο ως Πρόεδρος, υποσχέθηκε ελευθερία έκφρασης, ελευθερία συνείδησης, ελευθερία του Τύπου, δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Ωστόσο, το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχει εκδόσει καταδικαστική αξιολόγηση για την επιδείνωση των συνθηκών για τους αντικυβερνητικούς και ανεξάρτητους οργανισμούς στη χώρα. Μόνο στο 2015, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάνθηκε για 832 καταγγελίες. Εντονη κριτική για αδυναμία προστασίας της ελευθερίας του Τύπου, μετά τη δολοφονία της δημοσιογράφου Αννα Πολιτκόφσκαγια. Μια άλλη πολυσυζητημένη περίπτωση αφορά τον θάνατο του Αλεξάντερ Λιτβινένκο, πρώην κατασκόπου της FSB, ο οποίος επέκρινε την πολιτική του Πούτιν και δηλητηριάστηκε με πολώνιο 210, ισχυρό ραδιενεργό ισότοπο. Εντονη κριτική επίσης του ασκήθηκε για τους ομοφοβικούς νόμους που εφάρμοσε!

Αποτέλεσμα εικόνας για ERDOGAN

Ταγίπ Ερντογάν (Διώξεις, φίμωση, διαφθορά και αλαζονεία)

Ο ισχυρός άνδρας του τουρκικού κράτους επιμένει να λέει πως η χώρα του δεν έχει βρεθεί ποτέ ξανά σε τόσο καλή περίοδο. Όμως ο πόλεμος στη Συρία, τα οικονομικά προβλήματα και το μεγάλο ερωτηματικό για το «Κουρδικό» τον θέτουν σε αμφισβήτηση.

Ολοι προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν το... φαινόμενο Ερντογάν και τις προεκτάσεις του. Ο Τούρκος ηγέτης αρέσκεται πολλές φορές στο να μιλάει έχοντας πίσω του το πορτραίτο του και δίπλα εκείνο του Κεμάλ Ατατούρκ. Οι πολέμιοί του θεωρούν πως θέλει να μιμηθεί τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και να γίνει μία τέτοια προσωπικότητα και ενώ είναι προφανές πως δεν μπορεί. Πως δεν έχει τις ικανότητες και τις προδιαγραφές για κάτι τέτοιο...

Ο Ερντογάν λειτούργησε κατ' αυτόν τον τρόπο στην ομιλία του προς το AKP, το νεοϊσλαμιστικό κίνημα. Είναι σαν ένας εκλεγμένος σουλτάνος. Η συγκέντρωση του κόμματός του έχει γίνει σόου για έναν. Νομίζει πραγματικά πως είναι ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να στήσει και να σχεδιάσει το μέλλον και την μοίρα και την πορεία της χώρας. Υποφέρει από σύνδρομο... ύβρεως». Το 2013 οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα χτυπάνε καμπανάκι κινδύνου, τονίζοντας πως η Τουρκία φιμώνει τον Τύπο. Λίγους μήνες αργότερα το πάρκο «Gezi» γίνεται τόπος διαδηλώσεων και διαμαρτυριών για τον αυταρχισμό του Ερντογάν και των πολιτικών του, με τον Τούρκο ηγέτη να απαντά με βία «Η αστυνομία ήταν εκεί χθες, είναι εκεί σήμερα, και θα είναι εκεί αύριο». Σκάνδαλα διαφθοράς, χλιδή και πολυτέλεια που ξεπερνά ακόμα και αυτά των Σουλτάνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας του παρελθόντος. Επέκταση των διώξεων, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα σε χιλιάδες πολίτες. Στρατός, Πανεπιστήμια, Δημόσιο, ακόμα και το ποδόσφαιρο στο στόχαστρο του Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα...

Αποτέλεσμα εικόνας για Donald Trump

Ντόναλντ Τραμπ (Θα πατήσει... πρώτος το κουμπί;)
«Είμαστε στη μέση μιας κακοήθους προεδρίας. Αυτή η κακοήθεια είναι γνωστή στους στρατιωτικούς ηγέτες της χώρας, είναι γνωστή στην Ρεπουμπλικανική ηγεσία στο Κογκρέσο που την αναγνωρίζει και είναι γνωστό στην κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών και η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ δεν λειτουργεί » τόνισε ο βετεράνος δημοσιογράφος, Καρλ Μπερνστάιν και στα λόγια του αποτυπώνεται η κατάσταση που επικρατεί στον Λευκό Οίκο. Ξαφνικές αποχωρήσεις, πύρινοι λόγοι και μηνύματα χωρίς... νόημα και προσπάθειες να γκρεμιστεί ακόμα και το Obamacare, το εξαιρετικό πρόγραμμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, που είχε προωθήσει ο προηγούμενος πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε την εθνική μας ασφάλεια και την ασφάλεια των οικογενειών μας στα χέρια ενός Προέδρου του οποίου η κακή κρίση, η αγωνία, η εκδικητικότητα και η απερίσκεπτη ορμητικότητα αποτελούν ένσταση της ψυχικής του υγείας. Το άρρωστο μυαλό του και η απερίσκεπτη συμπεριφορά του θα μπορούσαν να καταναλώσουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Η απειλή του πυρηνικού πολέμου αυξάνεται απότομα. Ο Τραμπ είναι επικίνδυνος. Ως πολίτης, πρώην Γερουσιαστής των ΗΠΑ και 12ετής μέλος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων, σας καλώ να ενεργήσετε αμέσως. Αυτή είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης» τόνισε ο πρώην ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Γκόρντον Χάμφρεϊ. Θα πατήσει πρώτος το κουμπί;

Αποτέλεσμα εικόνας για maduro nicolas chaos

Νικολάς Μαδούρο (Η Βενεζουέλα στο χάος...)

Όταν ο Ούγκο Τσάβες έδινε το χρίσμα της διαδοχής στον Νικόλα Μαδούρο ως πρόεδρο της Βενεζουέλας, πολύ λίγοι είχαν αντιληφθεί ότι θα γινόταν ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε της Λατινικής Αμερικής. Ο Μαδούρο είχε την φήμη του συμφιλιωτή, έχοντας μία εικόνα ενός ανθρώπου που παλεύει αλλά δεν εθεωρείο χαρισματικός και δεν ήταν γνωστός για τις φιλοδοξίες του. Ο πρώην οδηγός λεωφορείου είχε περιορισμένη μόρφωση και ότι το κατάλληλο επίπεδο. Ανέβηκε σιγά σιγά βαθμίδες στην πολιτική ιεραρχία του Τσάβες και κατέληξε πρόεδρος και με την... σφραγίδα του προοδευτικού.
Ανατράφηκε ως ρωμαιοκαθολικός αλλά μετά έγινε ακόλουθος του Ινδιάνου πνευματικού και γκουρού Σάι Μπάμπα και είπε το 2014 στον Guardian ότι ήταν λίγος χίπης και λάτρης των Λένον και Ζέπελιν. "Είμαστε με την ειρήνη, την αγάπη και την ανοχή", έλεγε. Επί εποχών του βγήκαν στους δρόμους 370.000 στρατιώτες για να καταπνίξουν κάθε μορφής αντίδραση και να τελειώσουν το δημοκρατικό καθεστώς. Μέσα σε 4 μήνες διαμαρτυριών και διαδηλώσεων σκοτώθηκαν πάνω από 100 άνθρωποι και χιλιάδες μπήκαν στην φυλακή. Άφησε πίσω του χάος.
Η πατρίδα του είχε θέματα με έλλειψη ενεργειακών πόρων, με οικονομικά ζητήματα, με εγκληματικότητα και έλλειψη σε φαγητό, φάρμακα και βασικά αγαθά. Με τις βοήθεια από το εξωτερικό να φθίνει η Βενεζουέλα μάζεψε χρέη πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Κάποιες πηγές έκαναν λόγο ακόμα και για δις. Και όλα αυτά σε μία χώρα που είχε περισσότερο πετρέλαιο από την Σαουδική Αραβία. Αντί να βρει τρόπο να διαπραγματευθεί ανακωχή και ειρήνη και προς βοήθεια της χώρας ο Μαδούρο διπλασίασε τον στρατό που τον φυλάει και απλώς κοιτάζει να διαφυλάξει τα νώτα του.

Αποτέλεσμα εικόνας για zuma south africa corrupt

Τζέικομπ Ζούμα (Ξέχασε τον Μαντέλα και... θαμπώθηκε)
Ο μόνος ηγέτης που δεν πήγε κατευθείαν την χώρα του σε πολύ δύσκολα μονοπάτια είναι ο πιο... φρέσκος Γιάκομπ Ζούμα της Νοτίου Αφρικής. Έχοντας περάσει χρόνο στην φυλακή με τον Νέλσον Μαντέλα, τον κορυφαίο ηγέτη της χώρας, η πολιτική του πορεία ήταν μικρή με το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο και το Κόμμα των Νοτιοαφρικανών Κουμουνιστών.

Προτού γίνει πρόεδρος ο Ζούμα θα βρισκόταν μπλεγμένος σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς στα στρατεύματα της Νοτίου Αφρικής. Με φιάσκο που αφορούσε συμφωνίες για εξοπλισμούς αλλά και σοβαρές κατηγορίες για βιασμό κόρης επιφανούς στελέχους. Επίσης για ξέπλυμα χρημάτων. Η φήμη του έγινε ακόμα πιο άσχημη όταν του χρεώθηκε πως με χρήματα του κράτους έφτιαξε την γενέτειρά του και βοήθησε την οικογένεια Γκούπτα, οικογένεια επιχειρηματιών στην χώρα. Πολλοί είδαν στο πρόσωπό του έναν άνθρωπο που λειτούργησε τελείως προς όφελός του και όφελος όλων όσων βοήθησε.

Αποτέλεσμα εικόνας για assad syria chemical attack

Καθεστώς Ασαντ (Εγκλήματα με αποδείξεις)

Το καθεστώς Άσαντ για πολλούς είναι από τα πιο βάναυσα καθεστώτα του σύγχρονου κόσμου. Σφαγές, εξάλειψη των αποδεικτικών στοιχείων, απόκρυψη της αλήθειας συνέβαιναν πολύ πριν την... Επανάσταση. Στο Λίβανο, που ήταν επί σχεδόν 29 χρόνια υπό την κατοχή του καθεστώτος Άσαντ, διαπράχθηκαν απίστευτες σφαγές όπως στο Tel Zaatar όπου έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 6.000 άμαχους, οι περισσότεροι από αυτούς Παλαιστίνιοι. Αρκετές δυτικές χώρες δημοσίευσαν λίστα αξιωματούχων του καθεστώτος Άσαντ που ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου, δεκάδες επιθέσεις με χημικά στην ανατολική Ghouta. Η επιτροπή του ΟΗΕ που είναι αρμόδια για τη διερεύνηση των χημικών επιθέσεων στη Συρία έχει εκδώσει την έκθεσή της, που αναφέρει πως το καθεστώς Άσαντ βρίσκεται πίσω από περισσότερο από το 90% αυτών των επιθέσεων.

Αποτέλεσμα εικόνας για saudi yemen

Οίκος Σαούντ: (Η Υεμένη... θύμα της χολέρας)
Η επίθεση εναντίον ενός πλοιαρίου που μετέφερε πρόσφυγες στα ανοικτά της Υεμένης τον Μάρτιο και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 42 ανθρώπων εξαπολύθηκε από τον αραβικό συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία. Ο Οίκος των Σαούντ είχε συγκρουστεί στο παρελθόν με τους Χούθι στην Υεμένη, οι οποίοι συνιστούσαν μια μείζονα απειλή για την ασφάλεια των νότιων παραμεθόριων περιοχών του βασιλείου. Σφοδροί αεροπορικοί βομβαρδισμοί, χερσαία επίθεση. Στους ήδη χιλιάδες νεκρούς αμάχους προστίθενται τα εκατομμύρια των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας και των επιδημιών σε μια χώρα που εισάγει το 90% των τροφίμων της. Τουλάχιστον 1.992 άτομα έχουν πεθάνει στην εμπόλεμη Υεμένη από την επιδημία της χολέρας, η οποία ταλανίζει την αραβική χώρα τους τελευταίους μήνες. Συνολικά, από τις 27 Απριλίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επιβεβαιώσει 419.804 κρούσματα χολέρας, με τον Ερυθρό Σταθερό να εκτιμά ότι ο συγκεκριμένος αριθμός θα υπερβεί τις 600.000 έως το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, περισσότερα από 3 εκατ. άτομα έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ περίπου 20 εκατ. άτομα έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας.

Αποτέλεσμα εικόνας για orban refugees

Βίκτορ Ορμπάν: (Η Ουγγαρία κλείνει τα σύνορα)
Η Ουγγαρία δεν δεν έχει δεχθεί ούτε έναν αιτούντα άσυλο εδώ και δύο χρόνια, από τότε που οι εισήχθησαν οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις. Λιγότερα από 28.000 άτομα έχουν μετεγκατασταθεί έκτοτε αντί για τους 160.000 αιτούντες άσυλο που είχε προβλεφθεί ότι θα μετεγκατασταθούν όταν συμφωνήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015. Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν είχε... θράσος να ζητήσει 440 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ενωση για συνοριακό φράκτη. «Η αλληλεγγύη είναι δρόμος δύο κατευθύνσεων» του απάντησε ο Γιούνκερ. «Νομίζω ότι είναι πολύ θλιβερό γεγονός για τους πρόσφυγες κι αυτούς που αναζητούν ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν είμαστε τρομοκράτες και δεν είμαστε εγκληματίες. Δεν ήρθα στην Ουγγαρία για καλή ζωή, αλλά γιατί είχα σοβαρά προβλήματα στη χώρα μου. Δεν έχουμε... ζωή εδώ» τονίζουν πρόσφυγες. Παράλληλα, στη χώρα του Βίκτορ Ορμπάν τα ανεξάρτητα μέσα πασχίζουν να παραμείνουν ανεξάρτητα. Από τον 2010, η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν έχει προχωρήσει σε σοβαρές αλλαγές του παιχνιδιού στο πεδίο των μέσων ενημέρωσης

 

Τελευταία Νέα