Εμβολιασμός: Γιατί τόση κουβέντα τελευταία;

Παναγιώτης Δαλαταριώφ
Εμβολιασμός: Γιατί τόση κουβέντα τελευταία;

bet365

Παλιότερα τα εμβόλια στα παιδιά ήταν κάτι το δεδομένο. Σήμερα τείνει να μετατραπεί σε ερωτηματικό. Ειδικοί μιλούν στο Gazzetta Weekend Journal και δίνουν ξεκάθαρες απαντήσεις για ένα θέμα που αφορά όλους μας και κυρίως τα παιδιά.

Αν κι ο εμβολιασμός είναι μια ευχή που έχει γλιτώσει την ανθρωπότητα από εκατομμύρια θανάτους, τελευταία έχει παρατηρηθεί η τάση αρκετοί γονείς να μην πηγαίνουν στον παιδίατρο. Οι ειδικοί κι οι αριθμοί δίνουν ξεκάθαρες απαντήσεις για ένα θέμα που είναι πολύ πιο σοβαρό απ' όσο μπορεί να φαίνεται.

H Ολυμπία Σαρδελή, ειδικευόμενη Παιδιατρικής στη Γ' Πανεπιστημιακή Κλινική Αττικού Νοσοκομείου με προϋπηρεσία και στη Γερμανία στην Παιδιατρική Κλινική του νοσοκομείου της Fulda τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ του εμβολιασμού, μιλώντας στο Gazzetta Weekend Journal.

Στο ερώτημα για το αν πρέπει να πηγαίνουν οι γονείς τα παιδιά τους στον παιδίατρο προκειμένου να τα εμβολιάζουν, μας λέει χωρίς δεύτερη σκέψη: «Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Ναι, τα παιδιά πρέπει να εμβολιάζονται. Με την ανάπτυξη και ευρεία χρήση των εμβολίων, νοσήματα που υπήρχαν στο παρελθόν και είχαν μεγάλη θνησιμότητα, όπως η πολιομυελίτιδα και ο κοκκύτης, σχεδόν έχουν εξαφανιστεί από τον Δυτικό κόσμο και μεταξύ αυτών και από την Ελλάδα. Η ανάπτυξη των εμβολίων θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στη δημόσια υγεία τον προηγούμενο αιώνα. Προστατεύονται όχι μόνο τα άτομα που εμβολιάζονται, αλλά και ολόκληρη η κοινότητα στην οποία ζουν.

Η ανάγκη εμβολιασμού γίνεται ακόμα μεγαλύτερη εξαιτίας της αύξησης του μεταναστευτικού ρεύματος, καθώς οι περισσότεροι είναι ανεμβολίαστοι. Τέλος, δε, πρέπει να τονιστεί ότι αυτή την περίοδο υπάρχει επιδημία ιλαράς, η οποία ξεκίνησε από ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ρουμανία και η Ιταλία και πλέον έχουμε τουλάχιστον οκτώ επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα σε ανεμβολίαστα άτομα τους τελευταίους μήνες και έχουν καταγραφεί σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 35 θάνατοι από ιλαρά στην Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο».

Τι λέει ο κόσμος και ποια η άποψή του; Έχετε παρατηρήσει μείωση στον αριθμό των παιδιών που εμβολιάζονται;

«Παρά το γεγονός ότι σε πολύ μεγάλο ποσοστό τα παιδιά στη χώρα μας εμβολιάζονται, έχει κάνει την εμφάνισή του το αντιεμβολιαστικό κίνημα τα τελευταία χρόνια. Λόγω της πληθώρας των λανθασμένων πληροφοριών είτε μέσω του διαδικτύου είτε μέσω της τηλεόρασης, έχει δημιουργηθεί σκεπτικισμός σε μια μερίδα του πληθυσμού. Επίσης, η οικονομική κρίση έχει συμβάλει στο να μην υπάρχει εύκολη πρόσβαση στον παιδίατρο, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στον εμβολιασμό κάποιων παιδιών.

Συν τις άλλοις, μια πληθυσμιακή ομάδα που δεν εμβολιάζεται σε μεγάλο βαθμό, είναι οι Ρομά, κατά βάση λόγω έλλειψης ενημέρωσης ή πρόσβασης σε δομές. Θα πρέπει βέβαια να μάθει ο κόσμος που δεν έχει ασφάλεια ή οικονομική δυνατότητα, ότι υπάρχουν δομές όπως το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) ή τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία στα νοσοκομεία, όπου μπορούν να εμβολιαστούν τα παιδιά δωρεάν».

Στη Γερμανία ποια ήταν η άποψη που επικρατούσε;

«Στο παρελθόν υπήρχε στη Γερμανία μεγάλο αντιεμβολιαστικό Κίνημα, αλλά έγιναν συντονισμένες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια και αυξήθηκε ο αριθμός των εμβολιασμών. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και έτσι, στη χώρα μας τα παιδιά εμβολιάζονται σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ό,τι στην Γερμανία».

«Δίνουμε μάχη για να καλύψουμε τις ανάγκες των ασθενών»

H φαρμακοποιός Γαλάνη Μαρίνα ξεκαθαρίζει την εικόνα που υπάρχει στα φαρμακεία όσον αφορά στην επάρκεια των εμβολίων, λέγοντας χαρακτηριστικά στο Gazzetta Weekend Journal:

«Δυστυχώς η κατάσταση είναι δύσκολη όσον αφορά στην επάρκεια των εμβολίων γιατί πολλά απ' αυτά και κυρίως τα παιδιατρικά έχουν μεγάλη έλλειψη και καθημερινά δίνουμε μάχη ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες των ασθενών».

Έχει αυξηθεί η διστακτικότητα; Ποια είναι η εικόνα που έχετε;

«Τα εμβόλια αποτελούν τον καλύτερο σύμμαχο του ανθρώπου απέναντι στις ασθένειες πόσω μάλλον στις θανατηφόρες. Γι αυτό οι γονείς είναι ενήμεροι και παρ' όλη τη διστακτικότητα όσον όσον αφορά στο φόβο για τις παρενέργειες των εμβολίων και με την προτροπή και του παιδιάτρου εφοδιάζονται τα απαραίτητα εμβόλια για τα παιδιά τους».

Σε λίγο καιρό θα ξεκινήσει και πάλι ο εμβολιασμός για τη γρίπη. Ο κόσμος έρχεται περισσότερο ή λιγότερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια;

«Λόγω των αυξημένων κρουσμάτων γρίπης τα τελευταία χρόνια ο προληπτικός εμβολιασμός είναι απαραίτητος ιδιαίτερα σε ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Μπορούμε να πούμε ότι συγκριτικά με παλαιότερα ο ρυθμός έχει αυξηθεί».

Επιβάλλεται ο εμβολιασμός κατά της γρίπης

Πέρυσι, το διάστημα 9 έως 15 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έχασαν τη ζωή τους 12 άτομα από επιπλοκές της γρίπης.

Οι 12 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), και οι 2 θάνατοι σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Πρόκειται για 9 άνδρες και 5 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 58 έως 91 έτη, και διάμεση ηλικία 74,5 έτη. Τα 13 (92,9%) από τα 14 κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη - και εξ' αυτών εμβολιασμένοι ήταν μόνο 3 (23,1%).

Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου είναι οι εξής σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι εξής:

1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

2. Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

• Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
• Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές
• Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).
• Μεταμόσχευση οργάνων
• Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
• Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
• Χρόνια νεφροπάθεια

4. Νευρομυϊκά νοσήματα

5. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης

6. Λεχωίδες

7. Θηλάζουσες

8. Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος(BMI) μεγαλύτερης των 40 kg/m2

9. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό ο κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη

10. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη

11. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.)

12. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

 

Τελευταία Νέα