Η λυγισμένη Ελλάδα στις ουρές των ΑΤΜ!

Η λυγισμένη Ελλάδα στις ουρές των ΑΤΜ!

bet365

Η Ελλάδα σε βουβό πανικό. Ουρές σε ΑΤΜ για ένα... 50ρικο, χαμός σε πρατήρια και σούπερ μάρκετ πρωί σε μια χώρα «στεγνή» από χρήματα. Το G-Weekend θυμάται τα δυο χρόνια που πέρασαν από την επιβολή των capital controls!

Βράδυ Σαββάτου 27 Ιουνίου 2015, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, αναγγέλλει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την επόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου 2015, σχετικά με την αποδοχή ή όχι της πρότασης των δανειστών. Το ίδιο βράδυ σχηματίστηκαν οι πρώτες ουρές στα ΑΤΜ όλης της χώρας, από ανήσυχους πολίτες... Το σκηνικό τρόμοπυ ανέβαζε το θερμόμετρο, ένας βουβός πανικός επικρατούσε σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Οι ψίθυροι για τα περίφημα capital controls έγιναν σενάρια και μια εβδομάδα αργότερα η Ελλάδα έπιανε πάτο.

Τη Δευτέρα 29 Ιουνίου επιβάλλονται capital controls και το όριο ανάληψης από τα ΑΤΜ είναι στα 60 ευρώ. Για κάποιους πολλά και για κάποιους λίγα. Τετάρτη 1 Ιουλίου, η εικόνα σοκάρει και για πρώτη φορά οι Ελληνες καταλαβαίνουν καλά πως τίποτα δεν είναι ίδιο... Χιλιάδες συνταξιούχοι σε όλη τη χώρα στήθηκαν από τα χαράματα σε ουρές, ώστε να σηκώσουν 120 ευρώ από τις συντάξεις τους. Λιποθυμίες, αναστάτωση, οργή, εκνευρισμός, απογοήτευση... Η Ελλάδα λύγισε μπροστά στις ουρές των ΑΤΜ. Οι Τράπεζες παρέμειναν κλειστές και ο κόσμος έντρομος έβλεπε τους κόπους ετών να είναι κοντά του, αλλά τόσο... μακρυά.

H φιλοσοφία της αποτυχίας, το δόγμα της άγνοιας, το ευαγγέλιο του φθόνου, του οποίου εγγενής αρετή είναι η ίση κατανομή της μιζέριας... Αυτή η «δημιουργική ασάφεια» με την εσκεμμένη κωλυσιεργία στη διαπραγμάτευση γύρισε μπούμερανγκ, ο χρόνος μας τελείωσε όπως και τα χρήματα... Το Harvard ανακήρυξε τον Τσίπρα ως τον χειρότερο διαπραγματευτή της χρονιάς, οι συστημικές τράπεζες απαξιώθηκαν και χάθηκαν όλα τα χρήματα που μπήκαν στην προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση! Η ζημιά στην τσέπη του Ελληνα είχε ήδη γίνει...

Η ζημιά τον πρώτο μήνα συνοψίστηκε σε:

7,5% χαμηλότερο ΑΕΠ για τη διετία 2015-2016

300.000 ανέργους

23% αύξηση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ

32 δις περισσότερα δάνεια

Χωρίς τέλος οι ουρές στα ΑΤΜ - Κλειστές μέχρι και την Τετάρτη οι τράπεζες

Τη νύχτα της προκήρυξης του δημοψηφίσματος ο Νίκος Παππάς δήλωνε χαμογελαστός πως «είναι μια πολύ ωραία νύχτα και θα ξημερώσει μια πολύ ωραία μέρα». Σοκαριστικό το μέγεθος της συμφοράς και της έλλειψης επίγνωσης. Η Ελλάδα έμπαινε σε μια μεγάλη περιπέτεια και ο κόσμος δεν ήξερε πως να αντιδράσει. Τα capital controls δεν έφεραν μόνο τσουνάμι από λουκέτα, προκάλεσαν και «τρύπα» 9,1 δισ. ευρώ στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τις συνολικές απώλειες στην ελληνική οικονομία να ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ, όπως σημείωσε και ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Τι ακολούθησε; Οι τιμές των μετοχών κατέρρευσαν και οι μικροεπενδυτές έχασαν αξίες τουλάχιστον 9 δισ. ευρώ, που για πολλούς ήταν το τελευταίο αποκούμπι τους. Το ελληνικό δημόσιο πήρε νέο δάνειο 6 δισ. ευρώ για να ανακεφαλαιοποιήσει ξανά τις ελληνικές τράπεζες, που επιβαρύνουν όλους τους Έλληνες φορολογούμενους.

Σχετική εικόνα

Τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ προσεγγίζουν ή και ξεπερνούν οι ζημιές για την ελληνική οικονομία. Φυγή καταθέσεων, κατακρήμνιση του τραπεζικού κλάδου και νέα ανακεφαλαιοποίηση, πλήρης απαξίωση των χρηματιστηριακών αξιών, νέα δάνεια με νέο σκληρό Μνημόνιο. Τo χειρότερο ίσως είναι όμως, ότι η εμπιστοσύνη των καταθετών βρίσκεται στο ναδίρ. Τον Ιούνιο του 2015 «παγιδεύτηκαν» στις τράπεζες 122,1 δισ. ευρώ (έναντι υπολοίπου 151 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2014 πριν τις εκλογές).

Σε αυτό που πολλοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαρακτήριζαν «αχαρτογράφητα νερά» μπήκε η χώρα, ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας βρέθηκε στον πάγο, όπως και οι ελπίδες του κόσμου. Δυο χρόνια αργότερα οι Ελληνες μάζεψαν τα κομμάτια τους, προσπαθούν να πατήσουν στα πόδια τους, αλλά δε θα ξεχάσουν ποτέ τον εφιάλτη των Capital Controls. Ηταν σίγουρα η λέξη που δε θα βγει ποτέ από το μυαλό μας...

Σχετική εικόνα

 

Τελευταία Νέα