Αστέρας Βύρωνα: Ένα διαφορετικό ποδόσφαιρο είναι εφικτό

Θάνος Σαρρής
Αστέρας Βύρωνα: Ένα διαφορετικό ποδόσφαιρο είναι εφικτό

bet365

Το Gazzetta Weekend Journal ανέβηκε στον Βύρωνα και παρουσιάζει μια ακαδημία διαφορετική, στην οποία ο αγώνας αποτελεί μια ακόμα προπόνηση και η συμμετοχή αφορά τους πάντες.

Στα μέσα Μαρτίου, ο διεθνής διαιτητής Τάσος Παπαπέτρου επισκέφτηκε την προπόνηση των παιδιών του Αστέρα Βύρωνα, μιλώντας μαζί τους για το Fair Play, την τήρηση των κανονισμών, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα.

Κάποια στιγμή, στην επικοινωνία που είχαν, άκουσε με αφοπλιστική ειλικρίνεια τους νεαρούς ποδοσφαιριστές να του λένε πως όταν κατά τη διάρκεια του αγώνα τους ο διαιτητής κάνει ένα λάθος, συνεχίζουν σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Κοιτούν με απορία δε όταν κάποιος από την ομάδα τους βγάλει κάποιο παράπονο, αφού έχουν μάθει πως τα λάθος σφυρίγματα είναι μέρος του παιχνιδιού. Του ίδιου παιχνιδιού που μπορεί να χαθεί, να νικηθεί, όμως όποια κι αν είναι η έκβαση του αποτελέσματος, τους κάνει χαρούμενους.

Γίνεται σαφές από την πρώτη επαφή με τον Αστέρα Βύρωνα πως κάποια πράγματα λειτουργούν διαφορετικά. Μια ματιά στο site και στη φιλοσοφία τους σε βάζει αμέσως στο κλίμα. «Ο αγώνας είναι η 3η προπόνηση της βδομάδας και έχει και αυτός χαρακτήρα παιχνιδιού», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Υπάρχουν στις μέρες μας σωματεία με τέτοιες αρχές; Κι όμως, υπάρχουν!

Ο σύλλογος δημιουργήθηκε το 2014 χωρίς κάποιον βασικό επενδυτή-χρηματοδότη και πέρα από αυτοσκοπούς και συμφέροντα. Κινητήριος δύναμή του ήταν το μεράκι από άτομα τα οποία έχοντας βιώσει με κάθε τρόπο την καθημερινότητα και τις παθογένειες των περισσότερων ακαδημιών, αποφάσισαν να φτιάξουν κάτι δικό τους, ολοκληρωτικά από την αρχή. Κάτι που θα έφτιαχνε μεν σωστούς αθλητές, αλλά θα διαβεβαίωνε πως η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών που δεν θα παίξει επαγγελματικά μπάλα θα αποκτούσε αθλητική -και όχι μονο- παιδεία. Και όταν με τη σειρά της θα κληθεί να σταθεί σε μια κερκίδα ή να συζητήσει γύρω από το ποδόσφαιρο, θα το κάνει διαφορετικά.

Όλοι όσοι έχουν βιώσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο την ποδοσφαιρική εκπαίδευση ενός πιτσιρικά σε μια μέση ακαδημία θα έχουν κατανοήσει τα ενδημικά προβλήματα που κουβαλά το όλο εγχείρημα. Από τους «τοξικούς» γονείς που μπερδεύουν το παιδί αντικαθιστώντας ή μειώνοντας τον προπονητή, μέχρι τα ανδρικά τμήματα που γίνονται αποδέκτες της μερίδας του λέοντος των εσόδων και στερούν από τα παιδιά βασικά εφόδια. Από τον προβληματικό εξοπλισμό και την απουσία καταρτισμένου προσωπικού, μέχρι τη θυσία της συμμετοχής στο βωμό του αποτελέσματος.

Τα παιδιά του Αστέρα αποφάσισαν να τραβήξουν μια γραμμή σε όλα αυτά. Ενημέρωσαν από την πρώτη στιγμή τους γονείς για τα πιστεύω τους και τον τρόπο που σκοπεύουν να πορευτούν, μοιράζοντας μάλιστα σχετικά φυλλάδια με τις ακόλουθες συμβουλές, σε συνδυασμό με εκείνες της FIFA που βρίσκονται πολύ κοντά: «Σεβασμός προς την ομάδα και τον προπονητή. Όχι καθοδήγηση-υποδείξεις κατά τη διάρκεια της προπόνησης και των αγώνων σε προπονητές και παιδιά (μειώνουν-ακυρώνουν τον ρόλο του προπονητή, αποπροσανατολίζουν τα παιδιά και τους αποσπάτε την προσοχή - ΔΕΝ βοηθάτε), Μην παθιάζεστε στον αγώνα (είναι διασκέδαση), παραμείνετε ψύχραιμοι και ήσυχοι. Ας κάνουμε ΕΜΕΙΣ το ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ!, Να στηρίζετε τα παιδιά (ακόμα και σε ανεπιτυχή αποτελέσματα, να τα γεμίζετε αυτοπεποίθηση, να τα ενθαρρύνετε, λέμε μόνο ΜΠΡΑΒΟ!, Δεν κάνουμε κριτική για τις αποφάσεις του συλλόγου και του προπονητή. Δεκτές οι προτάσεις σας, αλλά τις αποφάσεις τις λαμβάνει ο σύλλογος. Το παιδί πρέπει να φεύγει χαρούμενο από την προπόνηση και τον αγώνα, Να είναι το παιδί συνεπέστατο με τα μαθήματά του, θα υπάρχει έλεγχος των επιδόσεών του από το Σύλλογο. Θέλουμε άψογα παιδιά στη συμπεριφορά, στην παιδεία, στο σχολείο, στον αθλητισμό».

Πράγματα που δείχνουν αυτονόητα, όμως σπάνια ακολουθούνται. Και για να συμβούν, χρειάζεται να είναι με το μέρος της ομάδας και οι γονείς. Η προσπάθεια των οργανωτών απέδωσε καρπούς και οι γονείς έχουν μπολιαστεί για τα καλά με την φιλοσοφία της ακαδημίας.

Στον Αστέρα λοιπόν οι προπονητές βάζουν το λιθαράκι τος προκειμένου τα παιδιά που τα πάνε καλά στη μπάλα, να εκφράζουν ανάλογη προσπάθεια και στο σχολείο. Όλοι παίζουν τουλάχιστον για ένα ημίχρονο και εκείνοι που ξεχωρίζουν για την προσπάθεια και τις επιδόσεις τους ανταμείβονται με περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από την προπόνηση να μην αντιδρούν στις διαιτητικές αποφάσεις, καθώς όπως και εκείνα μπορούν να κάνουν μια λάθος πάσα, έτσι και ο διαιτητής μπορεί να μην εκτιμήσει σωστά μια φάση. Και παράλληλα, μαθαίνουν το αποτέλεσμα να μην ασχημαίνει το αγαπημένο τους παιχνίδι. Θα παίξουν με τον τρόπο που έχουν μάθει στην προπόνηση, με τη μπάλα κάτω και συνδυασμούς, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι ο αντίπαλος μπορεί να τους βρει «ανοιχτούς» στην κόντρα. Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα, χωρίς αυτό να σημαίνει φυσικά ότι το πλάνο δεν έχει πάντα στόχο τη νίκη. Το τμήμα Pro-junior κατέκτησε για παράδειγμα το πρωτάθλημα με οδηγό το Fair Play! Ακόμα και στις εκδηλώσεις απονομής, γινόταν ξεκάθαρο ότι το αποτέλεσμα είναι το τελευταίο που μετράει.

Παράλληλα, οι διοργανωτές φροντίζουν για τις παράπλευρες δραστηριότητες που μαζί με τη συμπεριφορά στις προπονήσεις συνδιαμορφώνουν την προσωπικότητα του νεαρού αθλητή. Έτσι, φέρνουν στα παιδιά επαγγελματίες αθλητές με συγκεκριμένο ήθος και συμπεριφορά για να μιλήσουν μαζί τους. Πηγαίνουν όλοι μαζί σε γήπεδα Σούπερ Λιγκ, όπως το ΟΑΚΑ, η Λεωφόρος και η Νέα Σμύρνη, μαθαίνοντάς τους ότι ο αντίπαλος υπάρχει μόνο στον αγωνιστικό χώρο και για ενενήντα λεπτά. Κάνουν δράσεις όπως η αναδάσωση στον Υμηττό, συμμετέχουν σε όσο το δυνατόν περισσότερες δραστηριότητες και προσπαθούν μέσα από αυτές να στηρίξουν φορείς που το έχουν ανάγκη.

Το καλοκαιρινό Camp του 2017 γίνεται με στόχο, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν σχολείο, να συνδυαστούν οι διακοπές με όμορφες και δημιουργικές δραστηριότητες, ενώ μέλος των εσόδων θα διατεθούν για το Χαμόγελο του Παιδιού. Για τον εθελοντικό οργανισμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα είχαν συγκεντρωθεί τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Το αθλητικό/κοινωνικό πείραμα που λαμβάνει χώρα στους πρόποδες του Υμηττού έχει άκρως ενθαρρυντικά πρώτα δείγματα. Τα παιδιά που βρίσκονται στους κόλπους των ακαδημιών είναι περίπου 100 και μαζί με την αγωνιστική τους πρόοδο, που πιστοποιείται τόσο από τον τρόπο παιχνιδιού όσο και από τα αποτελέσματα, μαθαίνουν να αγαπούν το παιχνίδι. Πολλοί έχουν γίνει παρέα και εκτός προπονήσεων και χτίζουν αρχές που θα εξασφαλίσει ότι θα γίνουν υγιείς φίλαθλοι. Γιατί ο δρόμος για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, περνά από την παιδεία...

 

Τελευταία Νέα