Δέκα κλικ, δέκα στιγμές…

Δέκα κλικ, δέκα στιγμές…

bet365

Το ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός, ένα από τα κλασικότερα ντέρμπι του ελληνικού ποδοσφαίρου, είναι προ των πυλών και το Gazzetta Weekend επιχειρεί ακόμη μια «βουτιά» στο ένδοξο παρελθόν των αναμετρήσεων, μέσα από δέκα ξεχωριστές και διαφορετικές εικόνες.

Είναι αμέτρητα τα κλικ και οι αποτυπωμένες εικόνες από τα συνολικά 146 ντέρμπι των δύο ομάδων, τα 67 εκ των οποίων έγιναν με γηπεδούχο τον ΠΑΟΚ.

Στα αρχεία σπουδαίων φωτορεπόρτερ, μιας άλλης εποχής, υπάρχουν σπάνιες στιγμές από τις μονομαχίες «ασπρόμαυρων» και «ερυθρόλευκων» άσων. Μερικές εξ αυτών συνεχίζουν να αποτελούν σημείο αναφοράς ακόμη και σήμερα.

Ψάξαμε και βρήκαμε δέκα φωτογραφίες, οι οποίες όχι μόνο αποτυπώνουν δέκα σημαντικές στιγμές από τα ντέρμπι, ΠΑΟΚ – Ολυμπιακού, αλλά δεν είναι ευρέως γνωστές στο ποδοσφαιρικό και μη κοινό.

Μια διαφορετική παρουσίαση πέραν των συνηθισμένων εικόνων και videos, που απλά ανακυκλώνονται πριν από κάθε ντέρμπι. Η βοήθεια και η συνδρομή της ασπρόμαυρης γωνιάς στο Facebook, «Praktorinos Praktor PAOK Retro», ήταν σημαντική και καθοριστική για το παρακάτω αποτέλεσμα.

01. 4 Ιανουαρίου 1965: ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός (αναβολή)

Ο αγώνας αρχικά ήταν προγραμματισμένος για τις 3 Ιανουαρίου 1965. Όμως, λόγω κακών καιρικών συνθηκών, αναβλήθηκε για την επομένη. Στις 4 Ιανουαρίου, λοιπόν, όντως ο καιρός είχε βελτιωθεί σημαντικά και η Τούμπα ήταν κατάμεστη. Ο Αυστριακός διαιτητής Πολ Σίλερ, όμως, έκρινε πως το γήπεδο ήταν ακατάλληλο για την τέλεση του αγώνα. Η απόφαση αυτή θεωρήθηκε από τον κόσμο ως εσκεμμένη προκειμένου να μην γίνει ο αγώνας και ο Ολυμπιακός να προλάβει να εκδώσει το δελτίο του Νίκου Γιούτσου και οδήγησε σε εκτεταμένα επεισόδια. Τελικά, η αναμέτρηση πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιανουαρίου, ο Γιούτσος όντως πρόλαβε ν’ αγωνιστεί κι ο Ολυμπιακός επικράτησε 0-4.

02. 20 Απριλίου 1969: ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 2-1

Η… «ωραία Ελένη» του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Γιώργος Κούδας, είχε επιστρέψει από τον Αύγουστο του 1968 στη Θεσσαλονίκη και αυτό ήταν το πρώτο ντέρμπι μετά την επιστροφή του στον ΠΑΟΚ και την αποτυχημένη απόπειρα του Ολυμπιακού να τον αρπάξει μέσα από τα χέρια του «Δικεφάλου». Σημειολογικά, στο γήπεδο παρών ήταν ο τότε πανίσχυρος άνδρας του αθλητισμού, , Κωνσταντίνος Ασλανίδης, που είχε παίξει κομβικό ρόλο στην υπόθεση Κούδα. Κατά σύμπτωση σκόρερ και των δύο ασπρόμαυρων γκολ ήταν ο «Μεγαλέξανδρος» του ΠΑΟΚ, ενώ για τον Ολυμπιακό σκόραρε ο Γιώργος Σιδέρης

03. 21 Απριλίου 1974: ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 1-0

Η Τούμπα «βράζει» όχι κατά του Ολυμπιακού, αλλά κατά της διοίκησης του ΠΑΟΚ, καθώς λίγες μέρες πριν από το ντέρμπι είχε παραιτηθεί ο Λες Σάννον, διαφωνώντας από τις κινήσεις του τότε γενικού γραμματέα, Βασίλη Σεργιαννίδη. Ο Αγγλος προπονητής με τεράστια επιρροή και αγάπη στις τάξεις των οπαδών κάθεται τελικά στον πάγκο και βλέπει στο 61ο λεπτό τον Σταύρο Σαράφη να «απογειώνεται» και να καρφώνει την μπάλα στο «γάμα» της εστίας του ανήμπορου να αντιδράσει Παναγιώτη Κελεσίδη, αφού πρώτα πήρε παραμάζωμα τον Θανάση Αγγελή. Είναι από τις φωτογραφίες που λατρεύει να βλέπει ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του «Δικεφάλου».

04. 20 Ιανουαρίου 1980: ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 2-0

Ήταν ακόμη μια εύκολη επικράτηση του ΠΑΟΚ, που ήρθε να προστεθεί στο σερί των νικών επί του Ολυμπιακού, ωστόσο το γκολ που σημείωσε ο Γιώργος Κωστίκος ανοίγοντας το σκορ στο ημίωρο, αποκτούσε ιστορική σημασία. Ήταν το 1000ο γκολ τού ΠΑΟΚ στην Α' Εθνική κατηγορία, με τον Παναγιώτη Κερμανίδη να σκοράρει στο 83' με κεφαλιά ανοίγοντας το νέο κύκλο καταμέτρησης των «ασπρόμαυρων» γκολ.

05. 31 Μαΐου 1981: ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 1-0

Οι «ασπρόμαυροι», το μεσημέρι της 31ης Μαΐου του 1981, έκαναν αυτό ακριβώς, που συνήθιζαν να κάνουν εκείνη την εποχή, όταν υποδεχόντουσαν τους «ερυθρόλευκους» στην Τούμπα. Άλλη μια νίκη στο δρόμο για το χτίσιμο μιας θρυλικής (αήττητης) παράδοσης προστέθηκε, χάρη σ’ ένα γκολ του Βασίλη Βασιλάκου, στο ενεργητικό του ΠΑΟΚ, αλλά ουδείς είχε μείνει στο τελικό αποτέλεσμα. Ο αιφνίδιος θάνατος του Γκιούλα Λόραντ, από ανακοπή καρδιάς, στον πάγκο του «Δικεφάλου» γύρω στο 15ο λεπτό «σημάδεψε» την αναμέτρηση. Στη φώτο ο Γιάννης Δαμανάκης πανηγυρίζει το γκολ της νίκης, με φόντο την γκρεμισμένη από το σεισμό θύρα 8 του γηπέδου της Τούμπας.

06. 25 Σεπτεμβρίου 1983: ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 4-0

Ένα από τα highlights της καριέρας του «Μεγαλέξανδρου» ήταν το γκολ-ποίημα που πέτυχε στις Σέρρες στο 4-0 επί του Ολυμπιακού λίγους μήνες πριν κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του. Ο ΠΑΟΚ είχε ανοίξει από νωρίς το σκορ με τον Χρήστο Δημόπουλο (10’) πριν φτάσουμε στη στιγμή, που ένα ολόκληρο γήπεδο σηκώθηκε και όρθιο αποθέωσε τον Κούδα για την γκολάρα. Οσοι ήταν παρόντες (είχαν κοπεί 13.138 εισιτήρια) έχουν να λένε για το πόσο τυχεροί αισθάνονται που είδαν «ζωντανά» ένα από τα πιο ωραία γκολ στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το τρίλεπτο (και βάλε) standing ovation φαντάζει λίγο για να περιγράψει τις εικόνες, που ελέω Παντελάκη, δεν υπάρχουν πουθενά, πέρα από το μυαλό όσων το έζησαν.

07. 6 Δεκεμβρίου 1987: ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 6-1

Το δεύτερο στην ιστορία, ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός, που έγινε στις Σέρρες, αποτελεί σημείο αναφοράς για τους 40 και άνω σήμερα ΠΑΟΚτσήδων. Για τους δε, «ερυθρόλευκους» η ξεγυρισμένη εξάρα από τα «αμούστακα παιδιά» του «Δικεφάλου» παραμένει η μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία τους! Το τελετουργικό για τους εκστασιασμένους ΠΑΟΚτσήδες ολοκληρώθηκε με το άναμμα κεριών και αναπτήρων, αλλά και φωνάζοντας το δημοφιλές «έλεος, έλεος», πριν η ευρηματική ασπρόμαυρη κερκίδα αποφασίσει, μέσα στη βροχή μετά το 5-1 από τον Στέφανο Μπορμπόκη, να φωνάζει διαρκώς ως το τέλος: «εκατό εκατό κατοστάρα εκατό, κατοστάρα εκατό»! Ο Γιώργος Πλίτσης, που μόλις είχε πάει από τη Λάρισα στον Ολυμπιακό, είχε αναγκαστεί να μαζέψει έξι φορές την μπάλα από τα δίχτυα του.

08. 24 Μαΐου 1992: ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 1-2

Σε μια πολύ περίεργη συγκυρία ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός ήρθαν αντιμέτωποι τρεις φορές μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας. Ανάμεσα στους διπλούς τελικούς του κυπέλλου υπήρχε και ο αγώνας πρωταθλήματος στην Τούμπα. Μέσα σε επτά ημέρες οι ερυθρόλευκοι πέτυχαν δύο άθλους: στέφθηκαν κυπελλούχοι Ελλάδας και έσπασαν την παράδοση που τους ήθελε «να χάνουν απ’ τα Τέμπη» επί 23 ολόκληρά χρόνια κόντρα στον ΠΑΟΚ! Ο Μπλαχίν κοιτάζοντας τον δεύτερο τελικό άφησε βασικούς ποδοσφαιριστές (Τσαλουχίδης, Προτάσοφ, Τσιαντάκης, Λιτόφτσενκο) εκτός ενδεκάδας, με τους ερυθρόλευκους να πετυχαίνουν μια ιστορική νίκη χάρη στα γκολ του Ηλία Σαββίδη κα του Γιώργου Βαϊτση. Το «κάστρο της Τούμπας» είχε… πέσει!

09. 30 Οκτωβρίου 1998: ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 1-2

Στη μακρόχρονη ιστορία των ντέρμπι, ΠΑΟΚ – Ολυμπιακού, έχουν συμβεί τα πάντα. Κι όταν λέμε τα πάντα το εννοούμε. Μέχρι και ματς που δεν τελείωσε ποτέ! Ένα ντέρμπι που στα χαρτιά ολοκληρώθηκε στο 82ο λεπτό, και έμεινε στην ιστορία για την αλήστου μνήμης ατάκα του παρατηρητή της ΕΠΑΕ, Λευτέρη Γενεράλη προς τον Γιάννη Παπαπέτρου να περνάει μέσα από τα μικρόφωνα της ΕΤ1 και να ακούγεται να λέει: «σφύρα το να φύγουμε». Ολα έγιναν μέσα σ' ένα δίλεπτο. Από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 2-1 μέσα στην Τούμπα (81'), με… παραμυθένιο πέναλτι, όπως έλεγαν οι ΠΑΟΚτσήδες, ώς την ώρα που ο «Δικέφαλος» ισοφάρισε (83') και το δικό του γκολ ακυρώθηκε σαν χέρι του σκόρερ, Μίρκο Τάκολα.

10. 27 Νοεμβρίου 2000: ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 2-4

Άλλο ένα βαμμένο με αίμα ντέρμπι ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός στην αυγή της νέας χιλιετίας. Υπό καταρρακτώδη βροχή, Δευτέρα βράδυ, στην σχεδόν άδεια Τούμπα, οι «ερυθρόλευκοι» φεύγουν με το «διπλό» και ο διαιτητής, Γιώργος Κασναφέρης, με ανοιγμένη τη μύτη! Ο μη καταλογισμός δύο πέναλτι και η αποβολή του Γιώργου Γεωργιάδη στο 39’ με δεύτερη κίτρινη κάρτα εξοργίζει τους ΠΑΟΚτσήδες. Κατά την αποχώρηση των διαιτητών, ο Κασναφέρης δέχθηκε αντικείμενο στο πρόσωπο και τον παίρνουν τα αίματα.

Κάντε μια βόλτα στην σελίδα του «Praktorinos Praktor PAOK Retro» στο Facebook υπάρχει απίστευτο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό. Αξίζει…

 

Τελευταία Νέα