Μετά τη νίκη στο Ρέντη η ψυχολογία δείχνει Παναθηναϊκό

Μετά τη νίκη στο Ρέντη η ψυχολογία δείχνει Παναθηναϊκό

bet365

Ο Φώτης Καρακούσης για το νέο ντέρμπι «αιωνίων» το οποίο μας έδειξε πως η ψυχολογία έχει αλλάξει στρατόπεδο και είναι πλέον σε αυτό του Παναθηναϊκού.

Δεν είχε την αγωνία των άλλων τριών, δεν μας προσέφερε το θέαμα που μας είχαν προσφέρει τα προηγούμενα, ουσιαστικά δεν έκρινε τίποτα, αλλά ίσως το χθεσινό ντέρμπι «αιωνίων» στο Ρέντη είναι το πιο σημαντικό από τα φετινά παιχνίδια των δύο ομάδων. Ναι το ξέρω, τώρα θα πείτε “πιο σημαντικό και από το League Cup που έκρινε το συγκεκριμένο τρόπαιο”; Και η απάντηση είναι ξεκάθαρα ναι, γιατί συνεχίζω να λέω πως μιλάμε για ένα απλό εσωτερικό τουρνουά.

Ένα εσωτερικό τουρνουά που ωστόσο η κατάκτησή του από τον Παναθηναϊκό έδειξε πως οι «πράσινοι» και επέστρεψαν, αλλά και μπορούν να διεκδικήσουν επί ίσοις όροις το πρωτάθλημα. Η ομάδα του Δημήτρη Ανδρεόπουλου και πέρσι έπαιζε όμορφο βόλεϊ όπως και φέτος, αλλά πλέον με την απόκτηση του Τσάτσιτς δείχνει πως δεν της φτάνει αυτό, αλλά είναι έτοιμη να παλέψει για κάτι παραπάνω.

Το πόσο παραπάνω θα φανεί σε μεγάλο βαθμό και από τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ που έρχεται στην Πυλαία. Ένας τρομερά σημαντικός αγώνας όχι μόνο γιατί θα κρίνει την 2η θέση στην κανονική διάρκεια, αλλά γιατί θα δώσει μεγάλο ψυχολογικό προβάδισμα στον νικητή, καθώς είναι σίγουρο πλέον πως αυτές οι δύο ομάδες θα βρεθούν αντιμέτωπες στα ημιτελικά, εκτός βέβαια αν έχουμε τεράστια έκπληξη στην πρώτη φάση των playoffs.

Επιστρέφουμε στα του ντέρμπι. Ένα ντέρμπι που είχε τον Παναθηναϊκό να παίζει πιο ωραίο βόλεϊ στο μεγαλύτερο διάστημα και έναν Ολυμπιακό να θυμίζει το καλό του πρόσωπο μόνο στο ξεκίνημα του πρώτου σετ και στο μεγαλύτερο μέρος του δεύτερου. Στο τρίτο ουσιαστικά ήταν σαν να μην μπήκε να παίξει, ενώ στο τέταρτο ναι μεν πάλεψε, αλλά στα δύσκολα λύγισε.

Αυτό κάνει την χθεσινή νίκη των «πράσινων» εξαιρετικά σημαντική. Τα προηγούμενα χρόνια ή και στο ξεκίνημα της χρονιάς, σε κάθε αγώνα που έβλεπες τον Ολυμπιακό (δεν αναφέρομαι μόνο στα ντέρμπι με Παναθηναϊκό), καταλάβαινες πως οι Πειραιώτες όταν η μπάλα... έκαιγε είχαν τις λύσεις. Αυτό έγινε στο πρώτο ματς πρωταθλήματος στον Άγιο Θωμά και κυρίως έγινε στην Πυλαία στον ημιτελικό του League Cup, όταν ο ΠΑΟΚ παρότι είχε χάσει με 3-0 στο Ρέντη, νίκησε επίσης με 3-0 και οι Πειραιώτες στο χρυσό σετ πήραν την πρόκριση για τον τελικό. Και το έκαναν δείχνοντας στο τάραφλεξ την ανωτερότητά τους ακόμα και σε μια μέτρια βραδιά.

Αυτό άλλαξε στους δύο τελικούς και κυρίως στον δεύτερο, όταν οι «ερυθρόλευκοι» ναι μεν νίκησαν και πάλι με 3-2 στον Άγιο Θωμά, αλλά στο χρυσό σετ ενώ είχαν το προβάδισμα το έχασαν και μαζί το συγκεκριμένο τρόπαιο. Ήταν μια ήττα που αν κρίνουμε από όσα είδαμε και χθες, ενδεχομένως να έχει αλλάξει την ψυχολογία της ομάδας.

Μια ψυχολογία που στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο την έχει ο Παναθηναϊκός. Οι... πράσινοι ναι μεν έχασαν από την Κηφισιά και μαζί την ευκαιρία να βρεθούν ακόμα και στην πρώτη θέση, ωστόσο απέναντι στην ομάδα του Ζαλμά έπαιξαν χωρίς τον Ρανγκέλ (λουμπάγκο) και με προβλήματα σε άλλους παίκτες λόγω ίωσης. Αυτό το 1-3 στον Άγιο Θωμά ήταν λογικό να μην ρίξει την ψυχολογία του «τριφυλλιού», καθώς όλοι μέσα στην ομάδα ήξεραν πως έγινε επειδή τα προβλήματα ήταν πολλά και σημαντικά.

Μια ψυχολογία που όπως φάνηκε και στο Ρέντη είναι με το μέρος τους. Ναι σωστό αυτό με το κέντρο και την διαφορά που υπάρχει με τον Ολυμπιακό, ναι όντως ο Τσάτσιτς με τον Ράπτη κάνουν ένα εξαιρετικό δίδυμο, εννοείται πως ο Γιάκομπσεν διανύει καλύτερη χρονιά και από την περσινή που αναδείχθηκε καλύτερος πασαδόρος της Λίγκας, αλλά χθες η μεγάλη διαφορά ήταν η ψυχολογία.

Από την τηλεόραση έβλεπες από την μία τους παίκτες του Παναθηναϊκού να έχουν την σιγουριά του νικητή, μια σιγουριά που τα τελευταία χρόνια είχαν οι αντίπαλοί τους και από την άλλη τους «ερυθρόλευκους» να έχουν το άγχος που έχει κάθε ομάδα που καταλαβαίνει πως η ψαλίδα με τον αντίπαλό της έχει μικρύνει. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στο δεύτερο σετ, όταν το 22-14 και 24-18, έγινε 24-21 και αν ο Μουνιόθ δεν σταματούσε με το video check την ροή, ένα video check που παρότι γνώριζε πως δεν είχε καμία τύχη να δικαιωθεί το πήρε και σωστά το πήρε για να κόψει τον ρυθμό του αντιπάλου, ίσως να είχαμε επική ανατροπή.

Και φυσικά φάνηκε και στο τελευταίο, όταν το 20-22 έγινε 22-22 με δύο συνεχόμενους πόντους, αλλά οι γηπεδούχοι δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την ήττα. Εννοείται πως οι διαφορές ανάμεσα στις δύο ομάδες είναι μικρές και πως μια εύκολη νίκη της μίας μπορεί να αλλάξει και πάλι τα δεδομένα στην ψυχολογία. Ωστόσο αυτό που φάνηκε και στα δύο παιχνίδια του League Cup (και κυρίως αυτό της νίκης του Ολυμπιακού στον Άγιο Θωμά), αλλά και στο χθεσινό, είναι πως στον τομέα αυτό οι «πράσινοι» είναι σε καλύτερο σημείο. Το αν θα το κρατήσουν θα φανεί, πάντως σίγουρα όχι μόνο οι αντίπαλοί τους, αλλά και οι ίδιοι έχουν καταλάβει πως φέτος μπορούν να κοιτάξουν τους πρωταθλητές στα μάτια...

ΥΓ: Ναι μεταγραφή που άλλαξε επίπεδο τον Παναθηναϊκό ο Τσάτσιτς, τεράστιο ταλέντο ο Ράπτης, ο καλύτερος κεντρικός στο πρωτάθλημα ο Ρανγκέλ, πολύ καλός πασαδόρος ο Γιάκομπσεν. Ωστόσο ο πιο χρήσιμος και συνάμα πιο αδικημένος παίκτης συνολικά του ελληνικού βόλεϊ τα τελευταία χρόνια είναι ο Ζήσης. Με το βάρος να έχει πέσει σε Κοκκινάκη, ο συγκεκριμένος είναι ο καλύτερος λίμπερο τουλάχιστον την τελευταία τριετία και η παρουσία του έχει ανεβάσει σημαντικά τον Παναθηναϊκό. Είναι απίστευτα κομβικός ειδικά σε παιχνίδια απέναντι σε ομάδες όπως ο Ολυμπιακός που έχουν εξαιρετικό σερβίς..

ΥΓ1: Και μιλώντας για σερβίς, ο Ολυμπιακός στο δεύτερο σετ είχε εξωπραγματικό. Οι Πειραιώτες είναι η καλύτερη ομάδα στον τομέα αυτόν, αλλά είναι τρομερά δύσκολο να έχουν διάρκεια σε όλο το ματς. Αν τα καταφέρουν πραγματικά δεν θα έχουν αντίπαλο.

ΥΓ2: Τώρα θα φανεί αν μπορεί ο Ολυμπιακός να βγάλει την αντίδραση που μας είχε συνηθίσει, αρχής γενομένης από το φάιναλ-4 της Σύρου. Μια διοργάνωση που θα κρίνει πολλά στην ψυχολογία των «ερυθρολεύκων».

ΥΓ3: Αυτό το 57% του Παναθηναϊκού στην επίθεση σε τέτοιο ματς δείχνει σε μεγάλο βαθμό και το πόσο μεγάλη ήταν η εμφάνιση του Γιάκομπσεν, με τον Δανό να είναι σε δαιμονιώδη φόρμα το τελευταίο διάστημα.

ΥΓ4: Προσωπικά ακόμα θεωρώ πως ο Ολυμπιακός είναι το φαβορί για τον τίτλο, αλλά σίγουρα και οι παίκτες του ξέρουν πως πλέον έχουν έναν ιδιαίτερα σοβαρό αντίπαλο απέναντί τους και τα πράγματα δεν θα είναι όσο εύκολα ήταν τα προηγούμενα χρόνια, αν φυσικά περάσει ο Παναθηναϊκός στον τελικό, γιατί υπάρχει και ο ΠΑΟΚ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Φώτης Καρακούσης
Φώτης Καρακούσης

Αν και δεν έχει την δημοτικότητα του ποδοσφαίρου ή και του μπάσκετ, το λατρεμένο μας βόλεϊ πάντα είχε, έχει και θα έχει τον δικό του χώρο. Και πως να μην το έχει, όταν μιλάμε για το πιο όμορφο και θεαματικό άθλημα που υπάρχει όταν παίζεται σε υψηλό επίπεδο, όπως πολλές φορές λέει ο Φώτης Καρακούσης και πρήζει τους συναδέλφους. Εδώ, λοιπόν, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, θα τα λέμε για το αγαπημένο μας βολεϊάκι και όχι μόνο...