ΠΑΟΚ είσαι αφού...

ΠΑΟΚ είσαι αφού...

Φώτης Καρακούσης Φώτης Καρακούσης
ΠΑΟΚ είσαι αφού...

bet365

Ο Φώτης Καρακούσης γράφει για την έλευση των Κουβανών και τα όσα έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες στον βολεϊκό ΠΑΟΚ, με τους «ασπρόμαυρους» να ξεπερνούν συνεχώς τους εαυτούς τους.

Δεν είναι λίγες οι φορές που από αυτό εδώ το blog, αλλά και δια ζώσης στους ανθρώπους του ΠΑΟΚ, έχουμε αναφερθεί στην βολεϊκή λογική που συνεχώς καταπατά το συγκεκριμένο τμήμα, χωρίς πάντως να τους έχει στοιχίσει αγωνιστικά, μιας και τα τελευταία χρόνια κατακτούν κάποιον τίτλο. Ποιος δεν θυμάται άλλωστε προπονητές που παίρνουν πρωτάθλημα να φεύγουν έτσι απλά την επόμενη χρονιά, κάτι που έχει καταντήσει και ανέκδοτο, σε σημείο πολλοί να λέμε «τυχερό» τον Γιούρι Φιλίποφ που πήρε το Κύπελλο και όχι το πρωτάθλημα, οπότε κράτησε την δουλειά του.

Αυτό όμως που γίνεται τις τελευταίες ημέρες με την έλευση των Κουβανών ξεπερνά κάθε προσδοκία, σε σημείο μιλώντας με φίλους μου από Θεσσαλονίκη, όταν τους ρωτάω για το γιατί προκαλείται ένταση από το τίποτα να μου λένε το περιβόητο «ΠΑΟΚ είσαι αφού». Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τους λόγους που η συγκεκριμένη κίνηση, στον συγκεκριμένο χρόνο που έγινε, απλά δεν χρειαζόταν.

Αρχικά να ξεκαθαριστεί πως δεν μιλάμε για την αξία των παικτών, αλλά ας πάρουμε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Το μεγαλύτερο από τα τέσσερα ονόματα είναι χωρίς αμφιβολία ο Ρικάρντο Κάλβο (πασαδόρος). Για τον νεαρό πασαδόρο δεν τίθεται καν θέμα αξίας, καθώς όλοι μιλάνε με τα καλύτερα λόγια για το ταλέντο του και σίγουρα αν δεν είχε την περιπέτεια με την υπόθεση βιασμού στην Φινλανδία, είναι εξαιρετικά πιθανό να είχε κάνει καριέρα στην Ευρώπη.

Βέβαια το να φέρνεις στην Ελλάδα έναν ξένο πασαδόρο, ενώ έχεις κλείσει τις δύο θέσεις σου με Έλληνες, από την στιγμή μάλιστα που ο παίκτης θα μπορεί να έρθει στην χώρα μας, είτε αρχές Σεπτεμβρίου, είτε τέλη Δεκεμβρίου (ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί μέχρι πότε είναι τιμωρημένος λόγω της γνωστής υπόθεσης), δεν είναι και το πιο λογικό.

Και κυρίως δεν είναι γιατί έτσι δημιουργείς θέματα χωρίς να υπάρχουν. Αυτή την στιγμή ο ΠΑΟΚ, μετά τις αποκτήσεις των Ιλίνιχ και Μάρσαλ, ήθελε έναν μέτριο προς καλό κεντρικό και έναν πολύ καλό διαγώνιο για να γίνει φαβορί για τον τίτλο. Όταν θέλεις αυτές τις δύο θέσεις, ποιος ο λόγος να βάλεις μέσα και πάσα και ακραίο; Και αν ήθελες όντως ξένο πασαδόρο, γιατί δεν κινήθηκες γρήγορα να πάρεις Έλληνες κεντρικούς που ήταν ελεύθεροι; Όλοι, Πετρέας, Ανδρεάδης, Πελεκούδας, Βουλκίδης, ήταν ελεύθεροι πριν υπογράψουν σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, οπότε για να μην κινηθεί ο ΠΑΟΚ, είχε ξεκάθαρα άλλο στόχο όσον αφορά την στελέχωση του ρόστερ.

Και συνεχίζουμε με το παράλογο του πράγματος. Δεν μπορείς να βγάζεις προς τα έξω για τέσσερις «βόμβες», για τέσσερις παίκτες που αλλάζουν τις ισορροπίες και ουσιαστικά τους τρεις να τους δοκιμάζεις. Και μάλιστα να τους φέρνεις για δοκιμή την περίοδο που θα απουσιάζει ο Γιούρι Φιλίποφ και τις δοκιμές θα τις κάνει ο τεχνικός των μικρών. Αυτά τα δύο δεν πάνε μαζί. Είτε είναι παίκτες που μπορούν να κάνουν την διαφορά, τους φέρνεις και παίζουν, είτε δεν είναι και τους δοκιμάζεις.

Για να το τελειώνουμε, δεν μπορεί μια ομάδα να λειτουργεί έτσι. Να κάνει τις μισές μεταγραφές ο πρόεδρος του ΤΑΑ και τις άλλες μισές ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο ζήτημα με τους Κουβανούς. Το ότι δηλαδή κάποιοι παίκτες ήρθαν-έρχονται στην χώρα μας χωρίς να έχει ενημερωθεί ο προπονητής και το τμήμα. Και δεν μιλάμε για τον Χουαντορένα, τον Ν' Γκαπέ και τον Άντερσον, που κανείς προπονητής δεν θα έλεγε όχι ακόμα και τους έφερναν και μια μέρα πριν την έναρξη του πρωταθλήματος. Μιλάμε για νέους που σίγουρα δεν είναι βόμβες και ήρθαν για να δοκιμαστούν με την προοπτική να αποκτηθούν, όχι απλά να δοκιμαστούν.

Εν κατακλείδι προσωπικά είμαι υπέρ του να μείνει ανοικτή η πόρτα της Κούβας όχι μόνο για τον ΠΑΟΚ, αλλά για όλες τις ελληνικές ομάδες, καθώς μιλάμε για μια αγορά που βγάζει παικταράδες εδώ και πολλές δεκαετίες, μιλάμε για μια χώρα που ξέρει το βόλεϊ όσο ελάχιστες. Αλλά αυτό να γίνεται σωστά. Στην προκειμένη σωστά δεν έγινε και γιατί δεν υπήρξε καλή συνεργασία, αλλά και γιατί οι συγκεκριμένοι παίκτες δεν κάνουν την διαφορά. Για τον Κάλβο γράψαμε τον λόγο, ο Τόρες δεν χρειάζεται καν καθώς και οι δύο ξένοι ακραίοι έχουν αποκτηθεί, ο Ρόχας είναι ένας άπειρος κεντρικός που μπορεί να βγει, μπορεί και όχι και τέλος ο Άλμπο ξεκίνησε εντυπωσιακά, αλλά έχει μείνει στάσιμος και σε καμία περίπτωση δεν είναι Σεπέδα. Δεν είναι δηλαδή ο διαγώνιος που μπορεί να στηριχθεί μια ομάδα που θέλει από την θέση αυτή να πάρει το κάτι παραπάνω για να κατακτήσει το πρωτάθλημα...

ΥΓ: Αν πάλι οι Κουβανοί έρθουν στην Ελλάδα και δοθούν δανεικοί, θα μπορούσε αυτό να γνωστοποιηθεί άμεσα, να αποφευχθούν τα ωραία για... βόμβες κλπ και κυρίως να αποφευχθεί όλο αυτό το αλαλούμ.

ΥΓ1: Η περίπτωση του κεντρικού πάντως δείχνει πιο εφικτή και λογική, αλλά από την άλλη όταν ένας μεγάλος σε αξία παίκτης δείχνει να διάθεση να αγωνιστεί και πάλι στον ΠΑΟΚ, δύσκολα πας σε στοιχήματα νεαρών που πρώτη φορά φεύγουν από την χώρα τους.

ΥΓ2: Την Δευτέρα και στην προπόνηση που θα κάνουν οι παίκτες θα φανεί αν η ένταση που υπήρξε από την υπόθεση αυτή μειώθηκε ή όχι...

ΥΓ3: Θα ξαναγράψω για όσους βλέπουν φαντάσματα. Μπορεί οι παίκτες να βγουν όντως παικταράδες, αλλά προσωπικά αναφέρομαι στον τρόπο που γίνεται όλο αυτό, όχι στο αγωνιστικό κομμάτι.

ΥΓ4: Με τις δηλώσεις του για τα χρήματα που έδωσε στο PAO Alive, ο Παναγιώτης Πελεκούδας έδειξε το πόσο δίκαια είναι πρόεδρος του ΠΑΣΑΠ. Ο κεντρικός των «πρασίνων» δεν πούλησε οπαδιλίκι παρότι θα μπορούσε και είπε το αυτονόητο. Πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να υπάρχουν καινούργια γήπεδα. Μαγκιά του και για τα λεφτά που προσέφερε, αλλά κυρίως για τις δηλώσεις του.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Φώτης Καρακούσης
Φώτης Καρακούσης

Αν και δεν έχει την δημοτικότητα του ποδοσφαίρου ή και του μπάσκετ, το λατρεμένο μας βόλεϊ πάντα είχε, έχει και θα έχει τον δικό του χώρο. Και πως να μην το έχει, όταν μιλάμε για το πιο όμορφο και θεαματικό άθλημα που υπάρχει όταν παίζεται σε υψηλό επίπεδο, όπως πολλές φορές λέει ο Φώτης Καρακούσης και πρήζει τους συναδέλφους. Εδώ, λοιπόν, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, θα τα λέμε για το αγαπημένο μας βολεϊάκι και όχι μόνο...