Θετική στους 5 ξένους στην Volley League η ΕΟΠΕ αλλά με αυστηρά κριτήρια

Φώτης Καρακούσης
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός

bet365

Η ΕΟΠΕ είναι θετική στην αύξηση των ομάδων στην Volley League από 10 σε 12, αλλά και στην αύξηση των ξένων από 4 σε 5, θέτοντας όμως αυστηρά κριτήρια προκειμένου να έρχονται στην χώρα μας παίκτες που μπορούν να αναβαθμίσουν το άθλημα.

Το τελευταίο διάστημα όλο και πιο συχνή είναι η συζήτηση για τον αριθμό των ξένων στην Volley League Ανδρών. Η ΕΣΑΠ και η ΕΟΠΕ θέλουν αρχικά να αυξηθεί ο αριθμός των ομάδων και από 10 (δυστυχώς φέτος είναι 9 καθώς η ΑΕΚ δεν πήρε πιστοποιητικό και δεν δόθηκε Wild Card από την διοργανώτρια αρχή), να γίνουν 12.

Τόσο η Λίγκα όμως, όσο και η Ομοσπονδία θεωρούν πως αν γίνει αυτή η αύξηση, θα πρέπει να αυξηθεί και ο αριθμός των ξένων και από 4 που είναι τώρα να γίνουν 5, καθώς κατά γενική ομολογία δεν υπάρχουν πολλοί υψηλού επιπέδου Έλληνες αθλητές, κάτι στο οποίο ο ΠΑΣΑΠ, το συνδικαλιστικό όργανο των παικτών-παικτριών, είναι κάθετα αντίθετος.

Το χάσμα δείχνει να είναι μεγάλο, με την Ομοσπονδία προσπαθώντας να το γεφυρώσει να προτείνει την υπό όρους αύξηση των ξένων από 4 σε 5. Για την ακρίβεια, θέτει 3 αυστηρά κριτήρια για να αποκτηθεί 5ος ξένος από ομάδα της Volley League, τα οποία αν τηρηθούν μπορούν να ανεβάσουν το επίπεδο του πρωταθλήματος και συνολικά του ελληνικού βόλεϊ.

Τα κριτήρια για να αποκτηθεί 5ος ξένος είναι:

1. Να έχει στεφθεί Ολυμπιονίκης (μέχρι και την 6η θέση) μία φορά στην καριέρα του.

2. Να είναι παγκόσμιος πρωταθλητής (μέχρι και την 6η θέση) στο τελευταίο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

3. Να έχει κατακτήσει μετάλλιο (χρυσό ή αργυρό ή χάλκινο) στο τελευταίο πρωτάθλημα των CEV, CAVB, NORCECA , CSV και AVC.

Όπως γίνεται αντιληπτό η πρόταση της ΕΟΠΕ απευθύνεται αποκλειστικά στην ελίτ των αθλητών του παγκοσμίου βόλεϊ, διασφαλίζει την ποιότητα κάθε 5ου ξένου που θα έρθει να συμμετάσχει στο Ελληνικό πρωτάθλημα γεγονός που θα το αναβαθμίσει.

Θα ενισχυθούν δε τα ΤΑΑ που έχουν υψηλούς στόχους και θέλουν να διακριθούν και στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα όπου ο ανταγωνισμός είναι έντονος και εν πολλοίς άνισος κι αυτό φαίνεται σε κάθε αγώνα που δίνουν οι Ελληνικές ομάδες στα Κύπελλα Ευρώπης με αντιπάλους ομάδες που έχουν μέχρι και 10 ξένους.

Είναι γνωστό πως σχεδόν παντού στην Ευρώπη ο αριθμός των ξένων είναι σχεδόν απελευθερωμένος.

Την πρόταση των κριτηρίων της ΕΟΠΕ για τον 5ο ξένο που αποδέχεται η ΕΣΑΠ ως δείγμα καλής θέλησης για να βρεθεί λύση, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ομάδων από 10 σε 12. Με αυτό τον τρόπο θα αυξηθούν τα συμβόλαια Ελλήνων παικτών έμπειρων και νεαρών, γεγονός που είναι χρήσιμο και για της εθνικές ομάδες ανδρών και εφήβων.

Επίσης, θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας σε προπονητές, συνεργατών, γυμναστών, στατιστικολόγων, τιμ μάνατζερ, φυσιοθεραπευτές, φροντιστές και άλλες ειδικότητες που απαρτίζουν μια επαγγελματική ομάδα.

Εκ των πραγμάτων θα υπάρχει αύξηση της κοινότητας και του ανταγωνισμού, περισσότερα τηλεοπτικά παιχνίδια που δυνητικά θα φέρουν περισσότερα έσοδα και περισσότερα κόσμο στη Volley League.

@Photo credits: eurokinissi
 

VOLLEY LEAGUE Τελευταία Νέα