Παναθηναϊκός: Για πρώτη φορά από το 2005 πρωταθλητής με 2 Έλληνες ακραίους

Φώτης Καρακούσης
Ο Παναθηναϊκός με πρωταγωνιστές τους Πρωτοψάλτη και Ανδρεόπουλο έγινε η πρώτη ομάδα από το 2004-05 που κατακτά τον τίτλο με δύο Έλληνες ακραίους.

Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα επικρατώντας στο Ρέντη του Ολυμπιακού με 3-1, παίρνοντας το 2ο στα 3 τελευταία χρόνια και δείχνοντας πως έχει επιστρέψει για τα καλά, μετά από μια δεκαετία που πέρασε πολλά. Στην ομάδα του Δημήτρη Ανδρεόπουλου πολλά ήταν τα κλειδιά, αλλά αυτό που αξίζει ξεχωριστής αναφοράς είναι το ότι οι «πράσινοι» στηρίχθηκαν στα άκρα μόνο σε Έλληνες, κάτι που σίγουρα δεν συναντάς εύκολα. Για την ακρίβεια έχουμε να το δούμε από την περίοδο 2004-05 και τον Ηρακλή, ενώ από τότε που οι ξένοι έγιναν 4, δεν υπήρξε χρονιά που οι μεγάλες ομάδες να έχουν τις περισσότερες φορές και 2 ξένους στην συγκεκριμένη θέση, όχι μόνο έναν.

Το «τριφύλλι» φέτος προτίμησε να δώσεις τις θέσεις των ξένων στον πασαδόρο (Άξελ Γιάκομπσεν), στον διαγώνιο (Μπραμ Βαν ντεν Ντρις) και στους δύο κεντρικούς (Σάσο Στάλεκαρ και Λούκας Ρανγκέλ). Έτσι το βάρος στα άκρα που στο βόλεϊ είναι από τις πιο σημαντικές θέσεις, καθώς ο παίκτης που βρίσκεται εκεί εκτός από επίθεση, πρέπει να έχει και υποδοχή και άμυνα, αλλά φυσικά και μπλοκ, έπεσε στους Θανάση Πρωτοψάλτη, Χαράλαμπο Ανδρεόπουλο και Αλέξανδρο Ράπτη.

Οι δύο πρώτοι ήταν οι βασικοί σε όλα τα ντέρμπι και τα σημαντικά παιχνίδια, με τον τρίτο να παίρνει τις ευκαιρίες του σε πολλά ματς και σε ντέρμπι και Ευρώπη να καλείται να βοηθήσει και με το μπλοκ του, αλλά και με το σερβίς του. Οι Πρωτοψάλτης και Ανδρεόπουλος πραγματοποίησαν εξαιρετική χρονιά και έκαναν την διαφορά για τους πρωταθλητές, κάνοντας μάλιστα κάτι που ξαναλέμε πως είχε να γίνει από την περίοδο 2004-2005. Τότε ο Ηρακλής είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα έχοντας για τριάδα ξένων τους Αμερικανούς Μπολ (πασαδόρος), Χοφ (κεντρικός) και Στάνλεϊ (διαγώνιος), ενώ ο Μπρουκς έπαιζε ως Έλληνας και αγωνιζόταν στη θέση του λίμπερο. Την δυάδα των «κυανόλευκων» στα άκρα αποτέλεσαν οι Μάριος Γκιούρδας και Θοδωρής Μπάεφ.

Τα δίδυμα των ακραίων από το 2004-05 ως και σήμερα

Πάμε να δούμε τις επόμενες χρονιές από τον τίτλο του Ηρακλή, τις ομάδες που και κατέκτησαν το πρωτάθλημα και ποιους ακραίους είχαν.

2005-06 Παναθηναϊκός: Ντάντε και Μπάεφ

2006-07 Ηρακλής: Λίμα και Σόλτις

2007-08 Ηρακλής: Ριβέρα και Κονσταντίνοφ

2008-09 Ολυμπιακός: Ούρναουτ και Ριβέρα

2009-10 Ολυμπιακός: Κούναρι και Καλντέιρα

2010-11 Ολυμπιακός: Ντεσπέιν και Γιαμπλόνσκι

2011-12 Ηρακλής: Ντεσπέιν και Χριστοφιδέλης

2012-13 Ολυμπιακός: Χριστοφιδέλης και Ποτότσνικ

2013-14 Ολυμπιακός: Χριστοφιδέλης και Καλντέιρα

2014-15 ΠΑΟΚ: Χιμένες και Σαφράνοβιτς

2015-16 ΠΑΟΚ: Χιμένες και Γιαμπλόνσκι

2016-17 ΠΑΟΚ: Ντάντε και Σαφράνοβιτς

2017-18 Ολυμπιακός: Αλεξίεφ και Ραουβέρντινκ

2018-19 Ολυμπιακός: Αλεξίεφ και Ραουβέρντινκ

2019-20 Παναθηναϊκός: Τσάτσιτς και Ανδρεόπουλος

2020-21 Ολυμπιακός: Φρομ και Μιγιαΐλοβιτς

2021-22 Παναθηναϊκός: Πρωτοψάλτης και Ανδρεόπουλος

Και με 3 ξένους τα άκρα προτιμούσαν οι ομάδες

Το πόσο σημαντικό είναι αυτό, φαίνεται πως όλο αυτό το διάστημα, όλες οι ομάδες που πάλευαν για τον τίτλο είχαν στη σύνθεσή τους τουλάχιστον έναν ακραίο και πολλές φορές και δύο. Αυτό γινόταν και όταν μπορούσαν να έχουν 3 ξένους, ενώ με 4 η δυάδα ξένων στη θέση αυτή ήταν σχεδόν σίγουρη. Ο Παναθηναϊκός έχοντας στις τάξεις του μια τριάδα πολύ καλών Ελλήνων ακραίων, πόνταρε επάνω τους και δικαιώθηκε απόλυτα. Την στιγμή που για 16 χρόνια κανείς δεν το είχε κάνει, ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος το έκανε και οι ακραίοι του συνέβαλαν τα μέγιστα στην κατάκτηση του τίτλου.