Αφήστε τα πάντα, ξεκινάει το βολεϊκό υπερθέαμα...

Φώτης Καρακούσης Φώτης Καρακούσης
Αφήστε τα πάντα, ξεκινάει το βολεϊκό υπερθέαμα...

bet365

Ο Φώτης Καρακούσης γράφει για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα βόλεϊ που ξεκινάει σήμερα Πέμπτη σε τέσσερις χώρες με την συμμετοχή της Εθνικής μας και το οποίο αναμένεται να μας προσφέρει υπερθέαμα και κάνει τις αρχικές προβλέψεις (που θα πέσουν έξω βέβαια) για τα φαβορί της διοργάνωσης.

Πόσες φορές δεν έχετε διαβάσει πως το βόλεϊ σε υψηλό επίπεδο είναι το πιο θεαματικό άθλημα που υπάρχει; Πολλές θα πείτε και θα έχετε δίκιο. Ε από σήμερα και μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου θα μπορείτε να το διαπιστώσετε για ακόμα μία. Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανδρών αρχίζει σε τέσσερις χώρες (Γαλλία, Βέλγιο, Σλοβενία, Ολλανδία) και πραγματικά αναμένεται να μας προσφέρει όχι απλά θέαμα, αλλά υπερθέαμα.

Μην ξεχνάμε άλλωστε πως η συγκεκριμένη διοργάνωση είναι σαν Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, καθώς με εξαίρεση την Βραζιλία και τις ΗΠΑ, όλες οι υπερδυνάμεις του αθλήματος είναι από την Ευρώπη. Όλα τα μεγάλα αστέρια θα παλέψουν αυτές τις ημέρες για το τρόπαιο ή έστω και για ένα μετάλλιο και εμείς ξαναλέω θα χαρούμε βόλεϊ στο ψηλότερο επίπεδό του.

Όσον αφορά την επιστροφή της Εθνικής έγραψα τις προηγούμενες ημέρες. Η ομάδα του Δημήτρη Ανδρεόπουλου θα παλέψει για την 4η θέση του Α' ομίλου, καθώς οι Βουλγαρία, Γαλλία και Ιταλία είναι ακλόνητα φαβορί για πρόκριση, η οποία θα παιχτεί ανάμεσα στην ομάδα μας και τις Ρουμανία, Πορτογαλία. Μια πρόκριση που δεν θα πάει κάποιον πάνω από τους «16», καθώς εκεί θα περιμένει εκτός εξαιρετικού απροόπτου η Ρωσία και τέλος το τουρνουά.

Πάμε παρακάτω να κάνουμε μία αναφορά κοιτάζοντας τον κάθε όμιλο ξεχωριστά, να κάνουμε τις πρώτες εκτιμήσεις και να σταθούμε και λίγο στις διασταυρώσεις, που και αυτές έχουν το δικό τους ξεχωριστό ενδιαφέρον, μιας και σε τέτοιες διοργανώσεις μπορούν να κρίνουν πολλά.

Α' Όμιλος (Μονπελιέ): Με Εθνική και τρεις ομάδες για βλέψεις για ψηλά

Ξεκινάμε με τον Α' όμιλο, όχι γιατί παίζει η Εθνική μας, αλλά γιατί είναι ο πρώτος. Ένας όμιλος που είναι ξεκάθαρος όσον αφορά τις τρεις πρώτες θέσεις και το μεγάλο ενδιαφέρον δεν έχει να κάνει μόνο με την τέταρτη που όλοι ελπίζουμε να είναι η Εθνική μας, αλλά και για το πλασάρισμα που θα υπάρξει. Σημαντική παράμετρος αναφορικά με το πλασάρισμα, είναι ο τραυματισμός του Ν' Γκαπέ. Ο Γάλλος ακραίος δεν θα παίξει στον πρώτο γύρο, κάτι που είναι σε θέση να εκμεταλλευτούν οι Ιταλία και Βουλγαρία και να παλέψουν για την πρωτιά. Οι Ιταλοί των Χουαντορένα, Ζάιτσεφ και Τζιανέλι είναι το φαβορί, ενώ για την δεύτερη θέση οι Γάλλοι έστω και χωρίς Ν' Γκαπέ μπορούν να περάσουν τους Βούλγαρους. Για την τέταρτη θέση Ελλάδα, Ρουμανία και Πορτογαλία θα προσπαθήσουν, με τους Ρουμάνους όπως έδειξαν και στα δύο παιχνίδια απέναντί μας, να είναι έστω και ελάχιστα πιο μπροστά, αν και φυσικά όλοι ελπίζουμε στο να πάρουμε εμείς την πρόκριση. Συνολικά ο όμιλος αυτός θα έχει τα πιο ενδιαφέροντα παιχνίδια της πρώτης φάσης, καθώς συμμετέχουν μεγάλες ομάδες του παγκόσμιου βόλεϊ.

Β' Όμιλος (Αντβέρπ): Σερβία πρώτη και μετά το χαμός

Ο δεύτερος όμιλος είναι από τους πλέον ανοικτούς του τουρνουά, καθώς συμμετέχουν Σερβία, Βέλγιο, Γερμανία, Σλοβακία, Ισπανία και Αυστρία. Αρχικά το απόλυτο φαβορί είναι οι Σέρβοι. Μπορεί να είχαν το θέμα με την αποχώρηση του Νίκολα Γκρμπιτς και την πρόσληψη του Σλόμπονταν Κόβατς ως πρώτου προπονητή, αλλά η αλήθεια είναι πως βρίσκονται ένα επίπεδο πάνω από τους αντιπάλους τους. Μετά όπως αναφέραμε θα γίνει... μάχη και κανείς δεν μπορεί να ξεγράψει κάποιον. Το Βέλγιο και λόγω έδρας έχει ένα προβάδισμα και μετά η Γερμανία λόγω εμπειρίας σε μεγάλες διοργανώσεις. Και η Ισπανία πάντως και η Αυστρία, αλλά και η Σλοβακία του Κράβαρικ θα παλέψουν για την πρόκριση, σε έναν ανοικτό όμιλο που έχει το ενδιαφέρον του.

Γ' Όμιλος (Λιουμπλιάνα): Πρώτη η Ρωσία, έτοιμες και οι άλλες τρεις

Πάμε στον τρίτο που με μια πρώτη ματιά δείχνει ο πιο απλός στις προβλέψεις. Αρχικά τον αποτελούν οι Σλοβενία, Ρωσία, Τουρκία, Φινλανδία, Βόρεια Μακεδονία και Λευκορωσία. Οι Ρώσοι μόνο αν «αυτοκτονήσουν» όπως έκαναν και στο Παγκόσμιο θα χάσουν την πρωτιά, ενώ δύσκολα θα μείνουν εκτός τετράδας και οι Σλοβένοι, Τούρκοι, Φιλανδοί. Δύσκολα δηλαδή θα μπουν ανάμεσά τους οι υπόλοιπες δύο ομάδες, σε έναν όμιλο που ενδιαφέρει τον δικό μας καθώς διασταυρώνεται με εμάς. Αν δηλαδή η Ελλάδα προκριθεί ως 4η θα παίξει με Ρωσία και δεν θα έχει καμία ελπίδα, αν κάνει την έκπληξη, νικήσει Βουλγαρία και περάσει ως 3η, απέναντι σε κάποια από τις άλλες τρεις μπορεί να τα καταφέρει.

Δ' Όμιλος (Άμστερνταμ, Ρότερνταμ): Όλοι περιμένουν να δουν τον Λεόν

Τέλος ο τέταρτος όμιλος έχει και αυτός το δικό του ενδιαφέρον. Με εξαίρεση την πρωτιά, είναι επίσης ανοικτός, καθώς οι Ολλανδία, Πολωνία, Τσεχία, Εσθονία, Ουκρανία και Μαυροβούνιο θα παλέψουν για την πρόκριση. Για την πρωτιά, λογικά οι Παγκόσμιοι πρωταθλητές Πολωνοί έχουν μεγάλο προβάδισμα, οπότε κανείς στον 2ο δεν θέλει να βρεθεί τέταρτος γιατί απλά θα αποκλειστεί. Ο όμιλος αυτός έχει ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς με το Μαυροβούνιο θα αγωνιστεί ο Τσούλαφιτς που αποκτήθηκε από τον νεοφώτιστο ΟΦΗ, ενώ φυσικά ξεχωρίζει η παρουσία του Λεόν. Ο Κουβανός έχει πάρει πολωνικό διαβατήριο, θα βρεθεί για πρώτη φορά με την συγκεκριμένη χώρα σε μεγάλη διοργάνωση. Στον αντίποδα θα απουσιάζει ο μεγάλος Κούρεκ, ο ηγέτης της για χρόνια, καθώς αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού στην μέση. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε την Παγκόσμια πρωταθλήτρια Πολωνία συν τον τεράστιο Λεόν, αλλά χωρίς τον ηγέτη της.

Για τις υπόλοιπες τρεις θέσεις, η Ολλανδία είναι φαβορί όχι μόνο για την πρόκριση, αλλά και για την δεύτερη, με τους Ουκρανούς, Τσέχους και Εσθονούς να παλέψουν για τις άλλες δύο και το Μαυροβούνιο να θέλει να κάνει την έκπληξη.

Φαβορί υπάρχουν, θα κριθούν στις διασταυρώσεις

Μπορεί κάθε μεγάλη διοργάνωση να έχει και εκπλήξεις, αλλά από την άλλη έχει φαβορί. Σε αυτό το Ευρωπαϊκό, φαβορί είναι η Ρωσία, με τους παλιούς Μιχαΐλοφ, Μισέρσκι, Μπούτκο, να κάνουν εκρηκτικό συνδυασμό με τους νέους Πολετάεφ, Βολκόφ, Κλιούκα. Τρομερά ψηλή ομάδα, που όμως όσες φορές κατεβαίνει ως φαβορί, δεν κάνει απολύτως τίποτα. Δίπλα της και όχι πίσω η Πολωνία. Οι παγκόσμιοι πρωταθλητές μπορεί να μην έχουν τον Κούρεκ, αλλά από την άλλη ο Λεόν είναι έτοιμος να κάνει την διαφορά. Και εντάξει, τόσο ο Μουζάι, όσο ο Κονάρσκι μια χαρά μπορούν να καλύψουν το κενό του ηγέτη της ομάδας, με τον Ντρίζγκα να είναι μαζί με τον Κουβανό οι οδηγοί της ομάδας του Χέινεν. Οι Πολωνοί είναι πλήρεις σε όλες τις γραμμές και θα ήταν μεγάλη έκπληξη να μείνουν εκτός μεταλλίων. Με αξιώσεις και μάλιστα στις στοιχηματικές δίνονται ως πρώτο φαβορί μαζί με Ρωσία, κατεβαίνουν οι Γάλλοι, αλλά με τον Ν' Γκαπέ να αντιμετωπίζει προβλήματα, κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις, αν είναι καλά, μπορούν να φτάσουν ως το τέλος, αν όχι δύσκολα, πολύ δύσκολα ακόμα και τετράδα.

Αν δεν έχουμε κάποια έκπληξη που πάντα έχουμε με συμμετοχές σε τελικό, όπως η Σλοβενία το 2015 και η Γερμανία το 2017, για την τετράδα θα παλέψουν και οι Ιταλία με την Σερβία. Οι Ιταλοί θα στηριχθούν σε Χουαντορένα, Ζάιτσεφ και Τζιανέλι. Έχουν καλό σύνολο και αμυντικά είναι ίσως η καλύτερη ομάδα του τουρνουά, ωστόσο όταν η μπάλα «καίει» είναι εξαιρετικά πιθανό να πληρώσουν την απουσία δεύτερου ακραίου κλάσης, καθώς ο Λάνζα είναι μεγάλος παίκτης, αλλά σε καμία περίπτωση πρωταγωνιστής. Τέλος οι Σέρβοι, δεν τα κατάφεραν στο προολυμπιακό του Μπάρι απέναντι στην Ιταλία, αποχώρησε ο Γκρμπιτς και με τον Σλόμπονταν Κόβατς να πέφτει με την πρώτη στα βαθιά. Το υλικό ακόμα και για πρωτιά το έχουν οι Σέρβοι, καθώς με εξαίρεση την πάσα που δεν έχουν αυτό που λέμε παίκτη που να είναι στην δεκάδα του κόσμου, σε όλες τις άλλες διαθέτουν πρωταγωνιστές και ηγέτες. Από την άλλη είναι ικανοί για το καλύτερο και το χειρότερο και επειδή στην διοργάνωση αυτή δεν πάνε ως φαβορί, μπορούν και να πετύχουν.

Εν κατακλείδι, Πολωνία και Ρωσία είναι ένα κλικ μπροστά, χωρίς να σημαίνει αυτό κάτι, Ιταλία και Σερβία ακολουθούν, ενώ για την Γαλλία πολλά αν όχι τα πάντα θα κρίνει η κατάσταση του Ν' Γκαπέ ακόμα και αν αγωνιστεί. Εμείς πάλι περιμένουμε να απολαύσουμε θέαμα που πιστέψτε με θα είναι όντως εξαιρετικό και αξίζει να το δείτε, αλλά και εκπλήξεις που σε κάθε διοργάνωση είναι το αλατοπίπερο που την κάνει πιο γευστική...

ΥΓ: Επειδή είμαι γνωστός κουβάς, μακάρι να πέσω έξω σε αυτό το 0-9 σετ που λέω και να γίνει η έκπληξη με το καλημέρα επί της Βουλγαρίας. Δύσκολο βέβαια, αλλά να παίξουμε χωρίς άγχος, καθώς όλα μπορούν να συμβούν.

ΥΓ1: Όποιος μπει πάντως στο site της CEV θα δει πως η Εθνική μας έχει κερδίσει με διαφορά κιόλας την πρωτιά για την ομαδική φωτογραφία. Αυτή την τρέλα αν βγάλουν τα παιδιά και στο τάραφλεξ, όλα θα πάνε καλά...

ΥΓ2: Θυμίζουμε πως ο 1ος όμιλος διασταυρώνεται με τον 3ο και ο 2ος με τον 4ο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Φώτης Καρακούσης
Φώτης Καρακούσης

Αν και δεν έχει την δημοτικότητα του ποδοσφαίρου ή και του μπάσκετ, το λατρεμένο μας βόλεϊ πάντα είχε, έχει και θα έχει τον δικό του χώρο. Και πως να μην το έχει, όταν μιλάμε για το πιο όμορφο και θεαματικό άθλημα που υπάρχει όταν παίζεται σε υψηλό επίπεδο, όπως πολλές φορές λέει ο Φώτης Καρακούσης και πρήζει τους συναδέλφους. Εδώ, λοιπόν, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, θα τα λέμε για το αγαπημένο μας βολεϊάκι και όχι μόνο...