Όλα είναι πάσα...

Όλα είναι πάσα...

bet365

Ο Κώστας Ασημακόπουλος γράφει για τους πασαδόρους της Βόλεϊ Λιγκ που έχουν εξελιχθεί στους κορυφαίους παίκτες της ομάδας τους το τελευταίο διάστημα.

Οι πασαδόροι τρελάθηκαν στην Βόλεϊ Λιγκ. Όλα αυτά που βλέπετε στην Α1 και στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες των ομάδων είναι έργο των πασαδόρων. Νομίζετε πως υπερβάλω; Για πάμε να δούμε ένα ένα τα πιθανά και απίθανα που έχουν συμβεί το τελευταίο τριήμερο...

Ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης βρέθηκε στην κορυφή της Βόλεϊ Λιγκ χάρις τον Άκη Σιδηρόπουλο ο οποίος στο ντέρμπι με την ΑΕΚ έπαθε γαστρεντερίτιδα και απουσίασε. Γενικά όποτε είναι να παίξει ο Εθνικός με την ΑΕΚ κάτι γίνεται με τον Σιδηρόπουλο. Την τελευταία φορά πριν πέντε χρόνια οπαδός της ΑΕΚ του πέταξε ένα κουτάκι μπύρας, μηδενίστηκε η ΑΕΚ και υποβιβάστηκε. Τώρα απουσίασε κι ένας άλλος πασαδόρος ο 18χρονος Σταύρος Κασαμπαλής «έμαθε» στην ΑΕΚ βόλεϊ. Ποιος νομίζεται κράτησε τον Εθνικό στην κορυφή. Η ικανότητα και τα... κασάμπαλα του Κασαμπαλή. Μαγκιά του του πιτσιρικά που έχει πάρει το τσαγανό του μπαμπά του και αποδεικνύει πως είναι γνήσιο τέκνο της μεγάλης του Έβρου σχολής. Για πάμε παρακάτω...

Γιατί νομίζεται η ΑΕΚ ήταν σκόρπια στην Αλεξανδρούπολη; Γιατί ο Γκενς ήταν σε κακή μέρα. Ο Ισπανός είναι κορυφαίος πασαδόρος. Το έχουμε δεκάδες φορές αλλά αν εκνευριστεί έστω και με έναν που πει κάτι από την εξέδρα και τον ακούσει τελείωσε. Μπορεί σαν γνήσιος Καταλανός να γίνει... ταύρος στην αρένα. Νεύρα, πολλά νεύρα και πολλά λάθη η ΑΕΚ σε έναν αγώνα που έπρεπε να ήταν ήρεμη και να αφήσει τον Εθνικό να αγχωθεί.

Πράγματι αξίζουν συγχαρητήρια στη νέα γενιά παραγόντων του Εθνικού που σε αυτό τον αγώνα έκαναν τη διαφορά και οργανωτικά ανέβασαν επίπεδο όλο το ελληνικό βόλεϊ. Αναβαθμισμένο γήπεδο με νέες εξέδρες, γεμάτο γήπεδο και μάλιστα με κόσμια συμβίωση με οπαδούς της ΑΕΚ. Αυτό το βόλεϊ θέλουμε, αυτές τις εξέδρες θέλουμε.

Τώρα και η ΑΕΚ που διαμαρτύρεται για τη διαιτησία μπορεί να έχει δίκιο σε 2-3 λάθη των διαιτητών αλλά δεν έπαιξαν ρόλο. Ας ήταν η ομάδα πιο αποτελεσματική και πιο δυναμική και θα σου έλεγα εγώ εάν ο Γεωργιάδης με τον Τσεπκενλή θα έπαιζαν κανένα ρόλο. Αυτό δεν σημαίνει πως και οι ρέφερι δεν θα πρέπει να μην προβληματιστούν, Ειδικά ορισμένοι κινδυνεύουν να είναι η παραφωνία σε ένα ωραίο πρωτάθλημα. Και μάλιστα εκτίθενται και σε τηλεοπτικούς αγώνες.

Πάμε στη δεύτερη της βαθμολογίας Κηφισιά. Γιατί νομίζεται είναι εκεί η ομάδα; Καλός ο Γιοβάνοβιτς, καλός ο Πρωτοψάλτης καλά όλα, αλλά αν δεν υπήρχε ο Δημήτρης Νικολάκης στην πάσα δεν θα γινόταν τίποτα. Το καλοκαίρι άλλαξε το 70% της ομάδας και η Κηφισιά παίζει το ίδιο βόλεϊ.

Στον Ολυμπιακό τώρα. Ο Βασίλης Κουρνέτας είναι σκιά του καλού εαυτού του και δεν είναι τυχαίο που η ομάδα έχει σωθεί από τα χειρότερα με την είσοδο του Θάνου Μαρούλη. Όταν και ο Μαρούλης βρεθεί σε κακή μέρα όπως έγινε το Σάββατο στην Κηφισιά γίνονται... συμφορές. Την τέταρτη χειρότερη ήττα στην ιστορία του γνώρισε ο Ολυμπιακός και δεν είναι τυχαίο πως εκτός από την κούραση που όντως υπάρχει - αλλά δεν δικαιολογείται για την αρχή της σεζόν – ο Ολυμπιακός δείχνει ξεκούρδιστος και δε θυμίζει σε τίποτα την περσινή ομάδα με τον Ντίμα Φιλίποφ. Τουλάχιστον ως ώρας.

Και στον ΠΑΟΚ μια από τα ίδια. Δεν ήταν καλύτερος από τον Παναθηναϊκό απόψε στο Αιγίνιο αλλά τη διαφορά στον δικέφαλο την κάνει ο Ντάμπουβιτς. Τον έκανε τον Μίλκοφ ήρωα και όσο οι «πράσινοι» έκαναν ακίνδυνο σερβίς (δεν έχασε σερβίς αλλά δεν πίεσαν κιόλας) τότε ο Μαυροβούνιος έπαιξε με τον πιο φορμαρισμένο παίκτη και ο ΠΑΟΚ πήρε τη νίκη.

Ερχόμαστε στον Παμβοχαϊκό. Τα είπαμε και την προηγούμενη φορά. Μπορεί να φαίνονται αδυναμίες σε υποδοχή και επίθεση αλλά κατά τη γνώμη μας η χειρότερη επιλογή που έχει γίνει στο Βραχάτι αφορά στον πασαδόρο. Ο Κράουσε θα μπορούσε να το γυρίσει και ακραίος. Θα έκανε καλύτερη καριέρα αλλά για πασαδόρος επιπέδου ομάδας που θέλει να μπει στην 4αδα δεν το έχει με τίποτα και φάνηκε και στο ματς με τη Λαμία.

Να σου και η Λαμία. Ομαδάρα κύριοι. Κι εδώ το «α» και το «ω» ο πασαδόρος. Μεγάλο παιχνίδι έκανε και το Σάββατο ο Μανώλης Δημητριάδης σε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της Λαμίας των ρουμελιωτών στην Α1. Καλός ο Πέτυ αλλά εάν δεν υπήρχε ο Δημητριάδης θα περνούσε απαρατήρητος ο Αμερικανός.

Με άλλα λόγια οι πασαδόροι είναι τα κλειδιά σε κάθε ομάδα. Αυτό δεν το ανακαλύψαμε εμείς απόψε. Αυτό πρέπει να το έχετε κατά νου όλοι εσείς που βλέπετε τους αγώνες. Αφήστε όλους τους άλλους. Αφήστε τις επιθέσεις, τα καρφιά και τα σερβίς. Παρατηρήστε τις κινήσεις και τις πάσες των πασαδόρων ειδικά στις «κόντρα» επιθέσεις, δηλαδή, όταν έχει βγει άμυνα και πάμε για επίθεση. Επικεντρώστε το μάτι σας πάνω στους πασαδόρους. Δείτε τις πάσες και από την ποιότητα του παιχνιδιού τους θα καταλάβετε πολλά για το που μπορούν να φτάσουν οι ομάδες αλλά και γιατί βρίσκονται σε κρίση...

Κι ερχόμαστε πάλι στον Εθνικό. Αν ο νεαρός Κασαμπαλής ήταν «λίγος» θα φαινόταν στο αποψινό ματς και η επιλογή του Σάκη Μουστακίδη να εισηγηθεί την υπογραφή του πρώτου του επαγγελματικού συμβολαίου το καλοκαίρι λέει πολλά. Άλλωστε και ο Μουστακίδης όταν έκανε τα πρώτα του βήματα στο Σουφλί ως πασαδόρος ξεχώρισε αμέσως. Βέβαια οι παλιότεροι θυμούνται πως δεν αποδέχτηκε την πρόταση του Εθνικού να πάρει μεταγραφή αλλά πήγε στον Άρη.

Ένας από τους ανθρώπους που τον είχε πιέσει πολύ να κάνει μεταγραφή από το Σουφλί στον Εθνικό ήταν ο αείμνηστος Μιχάλης Παρασκευόπουλος ο οποίος για 40 χρόνια ήταν στην προεδρία του συλλόγου και απόψε δόθηκε το όνομα του στο γυμναστήριο της Αλεξανδρούπολης. Τιμή και δόξα για έναν από τους μεγαλύτερους παράγοντες του ελληνικού βόλεϊ που μαζί με τον Μιχάλη Μαστρανδρέα και αργότερα με τον Θανάση Μπελιγράτη κράτησαν ψηλά τη σημαία του Έβρου.

Και την ώρα που ο Εθνικός ζει τα καλύτερα του απολαμβάνοντας τη μοναξιά στην κορυφή της βαθμολογίας η Ορεστιάδα εξέδωσε ανακοίνωση απόγνωσης για τις οργανωτικές συνθήκες στην Α2 ανδρών με απροειδοποίητες αλλαγές σε ώρες και σε γήπεδα, με νέες επιβαρύνσεις στα σωματεία ακόμα και για τις μετακινήσεις και αμοιβές των διαιτητών και άλλα ευτράπελα που δεν έχουν τέλος. Δυστυχώς βαρεθήκαμε να λέμε τα ίδια και τα ίδια. Τα σωματεία έχουν το μαχαίρι και το καρπούζι. Μόνα τους πορεύονται. Ας αποφασίσουν τι θέλουν, ποιες αλλαγές θέλουν κι ας μας τις πουν κι εμάς για να ξέρουμε. Όταν τα λέγαμε και τα φωνάζαμε ήμασταν γραφικοί.

Να πάμε πάλι στον Ολυμπιακό. Τι πλάκα είναι αυτή να θεωρούν όλοι πως πρέπει να κάνει περίπατο στο πρωτάθλημα; Επειδή έκανε το τρεμπλ πέρυσι, εφέτος θα κάνει περίπατο; Όχι βέβαια και ειδικά εφέτος που η ομάδα είναι πιο φορτωμένη με το Τσάμπιονς Λιγκ, με μετακινήσεις και με το παιχνίδι της ομάδας - και ειδικά του Γιορντάνοφ – να είναι πιο προβλέψιμο.

Ο Ολυμπιακός αν δεν αλλάξει την ποιότητα της ανάπτυξης του, εάν δεν πιέσει στο σερβίς και αν ο Καζάζης δεν ρισκάρει με ανακάτεμα της τράπουλας θα αντιμετωπίσει σύντομα μεγαλύτερα προβλήματα.

Κι επειδή έρχεται ο αγώνας με τη Νόλικο Μαασέικ σημειώστε πως το παιχνίδι με τους Βέλγους ίσως και να είναι πιο δύσκολο απ΄ότι με τους Ρώσους με την έννοια ότι η μπάλα δεν πέφτει με τίποτα κάτω από την αντίπαλη άμυνα. Κι αν οι Ρώσοι είχαν ψηλή και δυνατή ομάδα, οι Βέλγοι σου τσακίζουν τα νεύρα με την άμυνα και την αλάνθαστη υποδοχή.

Κι επειδή λέμε για ευρωπαϊκούς αγώνες να πάμε και στον Φοίνικα Σύρου. Κάποιοι πιστεύουν πως η μεγαλύτερη δυσκολία που έχει να αντιμετωπίσει η ομάδα στο Μογκίλεφ είναι το ταξίδι στην Λευκορωσία. Πλανώνται πλάνην οικτράν. Η Σαχτιάρ Σολιγκόρσκ από εφέτος λαμβάνει μέρος στο ρωσικό πρωτάθλημα και μέχρι στιγμής σε δύο αγώνες εκτός έδρας έχασε από την Ουράλ Ούφα 3-2 σετ και 3-1 σετ από την Λοκομοτίβ Μπελογκόριε που είναι πρωταθλήτρια Ρωσίας και ισοπέδωσε τον Ολυμπιακό με 3-0 στο Ρέντη. Τα πράγματα δεν είναι απλά και για να το σώσει ο Φοίνικας θα πρέπει να πιάσει υψηλού επιπέδου απόδοση.

Στις γυναίκες τώρα. Η ΑΕΚ έκανε περίπατο με τον Παναθηναϊκό στην Κυψέλη και ο Ολυμπιακός με το Μαρκόπουλο στα Μεσόγεια. Τελικά οι διαφορές μεταξύ ΑΕΚ, Ολυμπιακού και των υπολοίπων ομάδων είναι τεράστιες και μόνο τα Βριλήσσια θα μπορέσουν να τους απειλήσουν. Ο Παναθηναϊκός με τέτοια εμφάνιση που έκανε το Σάββατο θα έχει πρόβλημα ακόμα και την Τετάρτη με τον Πανναξιακό στη Νάξο. Η ΑΕΚ έδειξε μεγάλη ποιότητα και μάλιστα χωρίς την Φερναντέζ και την Μλαντένοβιτς. Αν ενσωματωθούν πλήρως αυτές οι δύο αθλήτριες τότε θα φανεί η πραγματική δυναμική της ομάδας. Στα θετικά και η πρώτη ιντερνετική μετάδοση από το gazzetta στην Α1 γυναικών. Ο κόσμος γουστάρει το γυναικείο και αυτό έχει αποδειχτεί πολλές φορές. Κι όχι άδικα αφού προσφέρει και θέαμα αλλά κυρίως μοναδικές ανατροπές του κάνουν κάθε αγώνα απρόοπτο και συνάμα προσιτό.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Ασημακόπουλος
Κώστας Ασημακόπουλος

Τον Νοέμβριο του 1989 και σε ηλικία 22 ετών πέρασα το κατώφλι της εφημερίδας «Φίλαθλος» με ρεπορτάζ ποδοσφαίρου και από το τέλος της χρονιάς ανέλαβα… τυχαία και το βόλεϊ. Από τότε «μπλέχτηκα» στο φιλέ με ένα ατελείωτο ρεπορτάζ που αισίως έκλεισε 20ετία. Δέκα χρόνια στον «Φίλαθλο», τρία στο «Βήμα» και από το 2002 στο «Goal News». Οι τηλεοπτικοί σταθμοί SΤΑR, ΑΝΤ1, Μακεδονία, Alpha Digital και Channel 9 ήταν πάντα το… χόμπι, αλλά η αμεσότητα των ραδιοφωνικών εμπειριών σε Sprint Fm, Alpha Σπορ, Champions 89.2, Σούπερσπορ FM και τώρα στον Σέντρα FM 103,3 δεν συγκρίνονται με τίποτα.

Καλό σερβίς, λοιπόν για να πάει καλά η μέρα…