Το Big-3 και τα αουτσάιντερ του US Open

Αντώνης Πατσούρας
Το φαβορί Τζόκοβιτς, οι Ναδάλ-Φέντερερ και τα αουτσάιντερ του US Open.

Μια γενική παρατήρηση για το US Open σε σχέση με τ' άλλα Grand Slam είναι το γεγονός ότι εδώ στη Νέα Υόρκη το Big-3 έχει περισσότερες απώλειες τίτλων.

Ναι έτσι είναι. Την τελευταία 10ετια πήρε τίτλο ο Μάρεϊ, ο Ντελ Πότρο, ο Τσίλιτς και ο Βαβρίνκα ενώ στον τελικό έφτασαν ο Νισικόρι και ο Άντερσον.

Από αυτούς στο τουρνουά του 2019 συμμετέχουν μόνο ο Βαβρίνκα, ο Νισικόρι και ο Τσίλιτς. Ο Μάρεϊ επέλεξε να μην... ρισκάρει, ο Άνερσον αποσύρθηκε και ο Ντελ Πότρο είναι τραυματίας.

Σε κανένα άλλο Grand Slam δεν υπάρχει μεγαλύτερη... ελευθερία. Άλλωστε στην "Πόλη της Ελευθερίας" θα διεξαχθεί το τουρνουά.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς, ο Ράφα Ναδάλ και ο Ροτζερ Φέντερερ μοιάζουν και πάλι τα φαβορί για τον τελικό και για την ...κούπα. Υπάρχουν όμως και παίκτες όπως ο Ντανίλ Μεντβέντεφ, ο Ντομινίκ Τιμ, ο Αλεξάντερ Ζβέρεφ και ο Στέφανος Τσιτσιπάς που θέλουν να πετύχουν.

Ας δούμε αναλυτικά τα φαβορί για τον τίτλο και τα αουτσάιντερ για τον ημιτελικό και ίσως τον τελικό.

Τζόκοβιτς

Ο Σέρβος έχει κερδίσει 2 Grand Slam από τα 3 του 2019 και ήταν ο νικητής στο US Open του 2018. Στην Αυστραλία κέρδισε τον Ναδάλ και στο Λονδίνο τον Φέντερερ. Κατά πολλούς είναι αυτός που θα πετύχει να κερδίσει 2ο σερί τίτλο για πρώτη φορά από την εποχή του Φέντερερ.

Είναι αλήθεια ότι από το 2018 και έπειτα κανείς δεν τα έχει καταφέρει. Ο Τζόκοβιτς δεν αγωνίστηκε στο Rogers Cup και στο Σινσινάτι τον απέκλεισε ο Μεντβέντεφ.

Το μεγάλο φαβορί είναι αυτός. Στον ημιτελικό θα παίξει με τον Φέντερερ, εάν φτάσουν εκεί, και στον τελικό θα τον περιμένει ο Ναδάλ. Ο Τζόκοβιτς θα διεκδικήσει το 4ο US Open και το 17ο Grand Slam.

Ναδάλ

Ο Ισπανός από την άλλη είναι ο νικητής του US Open το 2017. Φέτος έφτασε στον τελικό στη Μελβούρνη και κέρδισε το Roland Garros. Στο Wimbledon έφτασε έως τον ημιτελικό και εκεί τον σταμάτησε ο Φέντερερ.

Πριν από το US Open ταξίδεψε στον Καναδά για να κερδίσει το Rogers Cup στο οποίο δεν συμμετείχαν οι Τζόκοβιτς-Φέντερερ.

Δείχνει να είναι σε καλή κατάσταση και θα παλέψει για το 3ο του US Open. To 19o Grand Slam θα είναι ...ευλογία για εκείνον και θ' απέχει μόλις ένα από τον Φέντερερ.

Φέντερερ

Είναι πρώτος στις κατακτήσεις τίτλων (5) στην open era μαζί με τον Σάμπρας και τον Κόνορς.

Τον τελευταίο του όμως τον κέρδισε το 2008 και ήταν ο 5ος στη σειρά! Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια και ο Ελβετός είναι πλέον 38 ετών αλλά συνεχίζει...

Κέρδισε το τελευταίο του Grand Slam το 2018 στη Μελβούρνη και έπαιξε για τελευταία φορά σε τελικό στο Wimbledon του 2019.

Δεν είναι το μεγάλο φαβορί για τον τίτλο αφού βάσει και της κλήρωσης θα πρέπει να κερδίσει και τον Τζόκοβιτς και τον Ναδάλ!

Θα ήταν ιδανικό βέβαια για να φτάσει στο 21ο Grand Slam και να είναι πλέον και μόνος πρώτος στο US Open.

Μετά από το Wimbledon έπαιξε στο Σινσινάτι και αποκλείστηκε πρόωρα από τον αντίπαλο του Τσιτσιπά, Αντρέι Ρούμπλεφ.

Τιμ

Είναι σταθερά στο Νο4 της παγκόσμιας κατάταξης. Είναι ο μόνος από τη νέα γενιά που έχει φτάσει σε τελικό σε Grand Slam.

Έπαιξε το 2018 και το 2019 στον τελικό του Roland Garros αλλά έχασε από τον Ναδάλ.

Ο Αυστριακός Ντομινίκ Τιμ ψάχνει να κάνει την υπέρβαση και σε σκληρή επιφάνεια στην οποία φέτος κέρδισε στις ΗΠΑ το Indian Wells (Masters).

Στον τελικό κέρδισε τον Φέντερερ ενώ στο Παρίσι για να παίξει με τον Ναδάλ απέκλεισε τον Τζόκοβιτς σ' ένα ματς που κράτησε... πολύ λόγω βροχής.

Στο US Open είναι στην πλευρά του Ναδάλ και θα τον "συναντήσει" εάν φτάσει εως εκεί στον ημιτελικό.

Ζβέρεφ

Στο φινάλε του 2018 κέρδισε το ATP Finals αλλά το 2019 δεν είναι καλή χρονιά γι' αυτόν.

Το πρόβλημα υγείας του πατέρα του αλλά και ο χωρισμός με την κοπέλα του τον... αποσυντόνισαν και η χρονιά του είναι... προβληματική.

Ο Γερμανός Αλεξάντερ Ζβέρεφ δεν έχει φτάσει ούτε στα ημιτελικά. Φέτος στα προημιτελικά θα πέσει... πάνω στον Ναδάλ.

Τσιτσιπάς

Η χρονιά για τον Έλληνα ξεκίνησε ιδανικά. Κέρδισε στους "16" στο Australian Open τον Φέντερερ, έφτασε στον ημιτελικό και εκεί έχασε από τον Ναδάλ.

Στα δυο Grand Slam που ακολούθησαν, "σοκαρίστηκε" από τον αποκλεισμό μετά από ματς μαμούθ από τον Βαβρίνκα στο Roland Garros και έμεινε εκτός από τον 1ο γύρο στο Wimbledon.

Στα τουρνουά μετά από το Wimbledon στην Αμερική έφτασε μακριά στο Citi Open και αποκλείστηκε από τον Κύργιο.

Στα Masters του Μόντρεαλ και του Σινσινάτι έφυγε νωρίς... Στο US Open εάν πάνε όλα καλά θα φτάσει στον προημιτελικό με τον Τιμ και στον ημιτελικό με τον Ναδάλ.

Μεντβέντεφ

Ο Ρώσος είναι πλέον στο Νο5 της παγκόσμιας κατάταξης. Δεν έχει πετύχει ποτέ σε Grand Slam αλλά στα Masters της Αμερικής έδειξε να είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

Στο Rogers Cup έφτασε στον τελικό και έχασε από τον Ναδάλ ενώ στο Σινσινάτι αφού απέκλεισε τον Τζόκοβιτς κέρδισε στον τελικό τον Γκοφέν και πήρε τον πρώτο τίτλο του Masters.

Είναι στην πλευρά του Σέρβου και θα τον "συναντήσει" στα προημιτελικά.

*Κανείς δεν μπορεί να ξεγράψει τον Κέι Νισικόρι ο οποίος έχει ήδη έναν τελικό σε US Open (2014) αλλά θα πρέπει να κάνει την υπέρβαση του και ν' αφήσει εκτός τον Φέντερερ (8) και τον Τζόκοβιτς (4) για να είναι στον τελικό.

**Ο Φάμπιο Φονίνι, ο Κάρεν Κατσάνοφ, o Γκαέλ Μονφίς και ο Νταβίν Γκοφέν ψάχνουν ένα καλό τουρνουά αλλά τα προγνωστικά δεν είναι με το μέρος του.

  • Tags: