Το σήμα του Ζορό ενάντια στο ρατσισμό! (vid+pics)

Θάνος Σαρρής
Το σήμα του Ζορό ενάντια στο ρατσισμό! (vid+pics)

bet365

Το gazzetta.gr θυμάται πως ο Μάρκο Ζορό του ΟΦΗ είχε κάνει όλη την Ιταλία (και όχι μόνο) να ασχοληθεί μαζί του όταν ήταν στη Μεσίνα, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα κατά του ρατσισμού!

Ο αμυντικός από την Aκτή Ελεφαντοστού, ο οποίος αποτελεί το τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα των Κρητικών, ήταν ο πρώτος παίκτης που διέκοψε ποδοσφαιρικό ματς στην Ιταλία και αποχώρησε μετά από ρατσιστική συμπεριφορά οπαδών, αφήνοντας το δικό του σημάδι στο ποδόσφαιρο της χώρας. Και ήταν μόλις 21 ετών!

Το επεισόδιο

Η Μεσίνα, η οποία τότε αγωνιζόταν στην Serie A, είχε αποκτήσει τον Ζορό ως έναν πολύ εξελίξιμο ποδοσφαιριστή. Στο παιχνίδι με την Ίντερ στο «Κομουνάλε» στις 27 Νοεμβρίου του 2005, ξεκίνησε βασικός. Σε μια ανύποπτη φάση, πήγε να μαζέψει τη μπάλα από ένα σημείο κοντά στην κερκίδα που βρίσκονταν οι οπαδοί των Νερατζούρι που είχαν ταξιδέψει για το εκτός έδρας ματς. Αμέσως, άρχισαν εν χορώ να βγάζουν κραυγές μαϊμούς. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ο Ζορό έκανε μια κίνηση που κανείς δεν είχε τολμήσει. Πήρε την μπάλα αγκαλιά και αποχώρησε από τον αγωνιστικό χώρο!

Ο Αντριάνο, μαζί με τον Μάρτινς προσπάθησαν αμέσως να τον κάνουν να αλλάξει γνώμη, με τον Βραζιλιάνο να τον παίρνει αγκαλιά. Παράλληλα, πήγαν και οι δύο στους οπαδούς της ομάδας τους παρακινώντας τους να σταματήσουν τα ρατσιστικά συνθήματα. Τελικά, αφού ξέσπασε σε δάκρυα, ο παίκτης αποφάσισε να επιστρέψει στο γήπεδο, μετά και από τις παραινέσεις των συμπαικτών του. Το μήνυμα, όμως, είχε σταλεί.

«Μου συμπεριφέρθηκαν άσχημα και δεν μπορώ να το αντέξω. Εκτός έδρας μπορούν να κάνουν ότι θέλουν, αλλά όχι στην έδρα της ομάδας μου. Αυτοί οι άνθρωποι δεν αγαπούν το παιχνίδι, αλλά πρέπει να μάθουν ότι δεν είμαστε ζώα και απαιτώ σεβασμό. Καταλαβαίνω γιατί ο Μάρτινς και ο Αντριάνο θέλησαν να με κρατήσουν στον αγωνιστικό χώρο. Το δέχτηκα επειδή είναι ντροπή να σταματήσει το παιχνίδι χωρίς να υπάρχει ευθύνη των συμπαικτών μου», δήλωνε ο ίδιος. Το ματς έληξε 2-1 υπέρ της Ίντερ, ωστόσο ούτε ένας παίκτης δεν μίλησε για το αγωνιστικό μετά σφύριγμα της λήξης.

Ο αντίκτυπος

Το γεγονός πήρε πολύ μεγάλη έκταση τόσο στους ποδοσφαιρικούς φορείς, όσο και στα ΜΜΕ. Όπως έγινε και με την πρόσφατη αποχώρηση του Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ της Μίλαν από το γήπεδο στο φιλικό με την Προ Πάτρια. Η Ιταλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία θορυβήθηκε από το περιστατικό, διεξήγαγε έρευνα και αποφάσισε κάθε ματς για το Κύπελλο Ιταλίας, το οποίο βρισκόταν στη φάση των «16» εκείνη την περίοδο, να ξεκινήσει πέντε λεπτά αργότερα ως ένδειξη διαμαρτυρίας και όλοι οι παίκτες να μπουν στα γήπεδα κρατώντας πανό που έγραφε «No al razzismo».

«Ο Ζορό άφησε το σημάδι του ενάντια στον ρατσισμό», έγραψε χαρακτηριστικά η Gazzetta dello Sport, ενώ η Corriere βγήκε με πρωτοσέλιδο «Ένα μάθημα από το Ζορό». «Όπως ο Ετό απάντησε σε αυτούς που του πέταξαν φιστίκια χορεύοντας σαν μαϊμού αφού σκόραρε, έτσι και ο Ζορό άφησε το σημάδι του», πρόσθετε το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Ο τότε πρόεδρος της Ίντερ, Τζιακίντο Φακέτι, αναγκάστηκε να ζητήσει προσωπικά συγγνώμη από τον παίκτη, ενώ αμέσως μετά τη λήξη τον προσέγγισαν και οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας. Παράλληλα, επανήλθε στο προσκήνιο η συζήτηση για το κατά πόσο η συγκεκριμένη αντίδραση είναι η ενδεδειγμένη για κρούσματα ρατσισμού. Ζητήθηκε η γνώμη του Τιερί Ανρί, ο οποίος καταδίκασε το ρατσισμό αλλά τόνισε ότι δεν θα έκανε τη χάρη στους ρατσιστές. «Δεν θα αποχωρούσα γιατί δεν θα ήταν δίκαιο για το ποδόσφαιο. Αγαπώ το ποδόσφαιρο πάρα πολύ», είχε δηλώσει ο Γάλλος παίκτης. Η UEFA είχε επίσης ασχοληθεί με το περιστατικό, το οποίο είχε φτάσει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απολογία από Λοτίτο

Η επίθεση αυτή δεν ήταν ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία. Την πρώτη αγωνιστική της σεζόν 2005-06, η Μεσίνα του Ιβοριανού αντιμετώπισε τη Λάτσιο στο Ολίμπικο. Οι ρατσιστικές τάσεις μιας σημαντικής ομάδας των οργανωμένων οπαδών της Λάτσιο, των Irriducibili, είναι γνωστές. Η επίθεση που έγινε στον πιτσιρικά τότε παίκτη ήταν μεγάλη. Πριν τελειώσει το ματς, έφτασε ένα βήμα πριν την έκρηξη και χρειάστηκε η παρέμβαση των συμπαικτών του για να ηρεμήσει. Μετά το τέλος του παιχνιδιού, ο πρόεδρος των λατσιάλι, Κλαούντιο Λοτίτο, κατέβηκε στα αποδυτήρια της Μεσίνα και ζήτησε ο ίδιος συγγνώμη εκ μέρους του συλλόγου για τα όσα άκουσε ο Ζορό! «Παίζω στην Ιταλία για τρία χρόνια και το βλέπω να συμβαίνει σχεδόν κάθε μέρα. Όλα αυτά με κάνουν πραγματικά λυπημένο. Δεν είναι εύκολο για μένα, με πληγώνει. Δεν το αξίζω», δήλωνε ο παίκτης όταν πια είχε αρχίσει να ζορίζεται από την κατάσταση.

Μνημονεύεται συχνά

Ο Ζορό κράτησε ψηλά τη σημαία κατά των διακρίσεων και στο πέρασμα του από την Πορτογαλία και τη Μπενφίκα, καθώς και στις ομάδες που έπαιξε δανεικός, αφού υπήρξαν κρούσματα και εκεί. Παράλληλα, σε ρατσιστικά επεισόδια στην Ιταλία το όνομά του συζητούνταν συχνά. Το 2009, μάλιστα, μετά από μια ρατσιστική επίθεση στον Μπαλοτέλι από τους οπαδούς της Γιουβέντους ζητήθηκε το σχόλιό του: «Το ποδόσφαιρο είναι μια μεγάλη οικογένεια που ενώνει χρώματα και εθνικότητες. Οι σύλλογοι και οι ομοσπονδίες πρέπει να έχουν το θάρρος να αντιδράσουν. Υπάρχει μεγάλη άγνοια σε κάποια ζητήματα. Οι οπαδοί της Γιουβέντους που αποδοκίμασαν τον Μπαλοτέλι, είναι ο ίδιοι που χειροκροτούν τον Σισοκό, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι οι προσβολές κατά του Μάριο είναι και προσβολές κατά του Μόμο και όλων των μαύρων παικτών», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα