Αστέρας Τρίπολης-Ατρόμητος: Δύο αστέρια σε κοινή τροχιά!

Νίκος Μαρούδας
Αστέρας Τρίπολης-Ατρόμητος: Δύο αστέρια σε κοινή τροχιά!

bet365

Αστέρας Τρίπολης και Ατρόμητος στο... μικροσκόπιο του gazzetta.gr! Δύο ομάδες με πολλά κοινά αλλά και σημαντικές διαφορές έχουν πλέον τον ίδιο στόχο: Να επιστρέψουν την πρώτη 5άδα! Τί έχουν καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια και τί όχι; Σας έχουμε τις απαντήσεις!

Αστέρας και Ατρόμητος. Ατρόμητος και Αστέρας. Δύο αστέρια που... φωτίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο έχουν αρχίσει και τρεμοσβήνουν. Η ομάδα της Τρίπολης φυσικά είναι σ' αυτήν την κατάσταση λίγο πιο πολύ και ψάχνει να επανέλθει στις θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη.

Στο ίδιο... κάδρο έχει μπει κι ο Ατρόμητος. Η ομάδα του Περιστερίου ξεκίνησε φέτος έχοντας ευρωπαϊκές υποχρεώσεις αλλά το... πείραμα με τον Αναστασίου δεν πέτυχε.

Το gazzetta.gr συγκρίνει τις δύο ομάδες - ομοιότητες και διαφορές που έχουν οι δύο ομάδες όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκονται στην πρώτη κατηγορία.

Ομοιότητες

Πέρα από το σήμα, είναι δύο ομάδες που δεν μαζεύουν πολύ κόσμο (πάνω κάτω κι οι δύο είναι κάπου στους 2.000 θεατές). Ο Ατρόμητος δεν έχει καταφέρει να συσπειρώσει τον κόσμο του Περιστερίου κι ο Αστέρας να μαζέψει όλους τους Τριπολίτες.

Αμφότεροι, διαθέτουν πολύ καλές προπονητικές εγκαταστάσεις και σταθερότατη διοίκηση.

Φυσικά, αυτή τη στιγμή ο Ατρόμητος έχει τον άλλοτε τεχνικό του Αστέρα στον πάγκο του Σάββα Παντελίδη, ενώ ο Ιγκλέσιας που φόρεσε τη φανέλα της ομάδας του Περιστερίου είναι ο ηγέτης των Αρκάδων.

Κι οι δύο ξεκίνησαν με νέο προπονητή αλλά το πείραμα απέτυχε και στο Περιστέρι και στην Τρίπολη, μιας κι οι Γιάννης Αναστασίου - Μπόρχα Χιμένεθ απομακρύνθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα. Παντελίδης και Ράσταβατς έπιασαν δουλειά, επίσης, σχεδόν ταυτόχρονα.

Διαφορές

Ο Ατρόμητος τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι σε καλύτερο... φεγγάρι. Με τον Κάναντι στο τιμόνι της, η ομάδα των Δυτικών Συνοικιών, είχε μόνιμη θέση στην πρώτη 5άδα. Ο Αστέρας από την άλλη, είχε σκαμπανεβάσματα και ψάχνει να επανέλθει στις πρώτες θέσεις και στις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις εδώ και δύο χρόνια. Φυσικά, όπως θα δούμε και πιο κάτω αναλυτικά, ο Αστέρας είναι μια ομάδα που έχει κάνει deals μεταγραφών στο εξωτερικό εξασφαλίζοντας αρκετά χρήματα, ενώ ο Ατρόμητος έχει τις πιο πολλές πωλήσεις του στην Ελλάδα. Εννοείται πως το... αγκάθι για τον Ατρόμητο είναι ότι δεν έχει παίξει σε ομίλους του Europa! Αντιθέτως, οι Αρκάδες έχουν βρεθεί εκεί δύο φορές και μάλιστα τη μία φορά με απευθείας πρόκριση, ενώ την πρώτη πέρασε τρεις (!) προκριματικούς γύρους.

Ελλάδα

Superleague

Ατρόμητος

Ο Ατρόμητος το καλοκαίρι του 2005 συγχωνεύτηκε με την Χαλκηδόνα και βρέθηκε μετά από πολλά χρόνια στα σαλόνια της πρώτης Εθνικής. Εκ τότε, έχει απουσιάσει μόλις μία σεζόν, όταν και υποβιβάστηκε και συγκεκριμένα την αγωνιστική περίοδο 2008/09.

Μετρά δύο τελικούς Κυπέλλου, χωρίς όμως να έχει καταφέρει να κατακτήσει κάποιο τρόπαιο, κάτι που ακόμα και τώρα... πληγώνει τους Περιστεριώτες.

05/06: 7η θέση
06/07: 8η θέση
07/08: 14η θέση (υποβιβασμός)
08/09: 1η θέση (άνοδος από Β' Εθνική)
09/10: 7η θέση
10/11: 12η θέση
11/12: 4η θέση
12/13: 4η θέση
13/14: 4η θέση
14/15: 5η θέση
15/16: 9η θέση
16/17: 8η θέση
17/18: 4η θέση
18/19: 4η θέση

Αστέρας Τρίπολης

Τη σεζόν 2007-2008 ο Αστέρας συστείνεται στην Α' Εθνική. Και από τότε μέχρι σήμερα, οι Αρκάδες είναι σταθερά στην πρώτη κατηγορία με το όνομά τους να πλασάρεται συχνά στην πρώτη 5άδα και να μπαίνει σφήνα στους «μεγάλους».

07/08: 7ηθέση
08/09: 12η θέση
09/10: 12η θέση
10/11: 14η θέση
11/12: 6η θέση
12/13: 3η θέση
13/14: 5η θέση
14/15: 4η θέση
15/16: 7η θέση
16/17: 13η θέση
17/18: 5η θέση
18/19: 11η θέση

Κύπελλο

Αστέρας

Κορυφαία στιγμή στο θεσμό για την ομάδα της Τρίπολης, η παρουσία της στον τελικό τη σεζόν 12/13. Εκεί έπαιξε με τον Ολυμπιακό, με τον Γιάχο να αφήνει παράποντα στους κιτρινομπλέ λόγω του χεριού που δεν είδε στο πέναλτι του Μανιάτη.

Στα ημιτελικά, έφτασε τη σεζόν 11/12, με τον Ατρόμητο να παίρνει την πρόκριση ύστερα από 2 ισοπαλίες. Σε ημιτελική φάση έφτασε και την πρώτη σεζόν που βρέθηκε στη Super League, όπου τον απέκλεισε ο Ολυμπιακός.

Τη σεζόν 2018/19, ο ΠΑΟΚ άφησε εκτός τους κιτρινομπλέ μετά τη νίκη τους με 2-0 στην Τούμπα.

Ατρόμητος

Η ομάδα του Περιστερίου μετρά δύο συμμετοχές σε τελικούς Κυπέλλου χωρίς να έχει καταφέρει να κατακτήσει κάποιον. Η πρώτη της παρουσία το 2011 όπου αντιμετώπισε την ΑΕΚ, σε ένα παιχνίδι όπου ενώ η Ένωση επικρατούσε 3-0, η εισβολή των οπαδών των «κιτρινόμαυρων» στο γήπεδο πριν τη λήξη, ανάγκασαν τον Κάκο να σφυρίξει την λήξη στα αποδυτήρια!

Ο δεύτερος τελικός ήταν την αμέσως επόμενη σεζόν, όταν η ομάδα του Γιώργου Δώνη, τότε, είχε ηττηθεί στο τελευταίο λεπτό της παράτασης από τον Ολυμπιακό 2-1. Το γκολ του Ιγκλέσιας στο 76' είχε ισοφαρίσει εκείνο του Τζιμπούρ κι είχε στείλει το παιχνίδι στην παράταση. Εκεί όμως ο Φουστέρ με γκολ στο 119' έδωσε το τρόπαιο στους Πειραιώτες.

Ευρώπη

Ατρόμητος

Σεπτέμβριος του 2006. Ο Ατρόμητος έπαιξε τα πρώτα του ευρωπαϊκά ματς για τo UEFA απέναντι στην τότε κάτοχο του τροπαίου Σεβίλλη και αποκλείεται με δύο ήττες.

Επέστρεψε στην Ευρώπη τη σεζόν 12-13 και βρήκε απέναντί του τη Νιούκαστλ όπου και έμεινε εκτός συνέχειας με μία ισόπαλία και μία ήττα (1-0).

Την επόμενη σεζόν είχε απέναντι του την Άλκμααρ. Γνώρισε την ήττα με 3-1 στην έδρα του και στην Ολλανδία κάνει την έκπληξη νικώντας 2-0. Όμως έμεινε εκτός λόγω των τριών γκολ που είχε δεχτεί στηνέδρα του.

2014-2014: Η Σαράγιεβο είναι η 4η ομάδα που τον άφησε εκτός μέσω της διαδικασίας των πέναλτι.

2015-2016: Η ΑΪΚ Στοκχόλμης δεν είναι ικανή να συνεχίσει την κακή ευρωπαϊκή παράδοση για την ομάδα του Περιστερίου. Η Φενέρ όμως είναι πολύ πιο δυνατή και της έκοψε το δρόμο.

Απέναντι στη Ντιναμό Μπρεστ τη σεζόν 2018-2019 (τότε πρόεδρος ο Μαραντόνα), έδωσε τα ευρωπαϊκά του ματς.

Η περσινή σεζόν τον έφερε αντιμέτωπο με την Ντουνάικσκα την οποία και ο Ατρόμητος απέκλεισε με δύο νίκες, αλλά η Λέγκια, παρά το 0-0 στη Βαρσοβία κατάφερε και τον άφησε εκτός στο δεύτερο προκριματικό γύρο.

Αστέρας Τρίπολης

Ο Αστέρας πραγματοποίησε το ευρωπαϊκό του ντεμπούτο τη σεζόν 2012-2013. Η ομάδα της Τρίπολης πήρε «δέκα με τόνο» απέναντι στην Ίντερ Μπακού, την οποία και απέκλεισε στα πέναλτι στην Τρίπολη. Η Μαριτίμο, στην επόμενη φάση καταφέρνει να προκριθεί, λόγω του 1-1 στο «Κολοκοτρώνης», μιας και στην Πορτογαλία το ματς έληξε 0-0.

Την επόμενη σεζόν, οι κιτρινομπλέ έπαιξαν με την Ραπίντ Βιέννης και γνώρισαν τον αποκλεισμό μετά την ήττα στην Αυστρία με 3-1. Τη σεζόν 2014-2015 ήρθε η πρόκριση στους ομίλους του Europa League. Η επιτυχία των Αρκάδων μάλιστα γίνεται ακόμα πιο σπουδαία αν αναλογιστεί κανείς ότι απέκλεισε τρεις αντιπάλους όπως η Ροβανιέμι, Μάιντς και Μακάμπι Τελ Αβίβ. Στους ομίλους παίζει με Τότεναμ, Παρτιζάν και Μπεσίκτας.

Τη σεζόν 2015-2016 βρίσκεται απευθείας στους ομίλους, με τον Βεργέτη στο τιμόνι. Σπάρτα Πράγας, Σάλκε και ΑΠΟΕΛ τα εμπόδιά του. Μόνο τον ΑΠΟΕΛ στην έδρα του νίκησε και αποκλείστηκε.

Δύο χρόνια μετά, επέστρεψε στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις με την Χιμπέρνιαν ωστόσο να αποδεικνύεται σοβαρό εμπόδιο.

Πωλήσεις Ατρόμητου

Ατρόμητος

Μαρίνος: Παναθηναϊκός

Τάτος: Ολυμπιακός

Ταυλαρίδης: Παναθηναϊκός

Ιτάνζ: ΠΑΟΚ

Λημνιός: ΠΑΟΚ

Σκόνδρας: ΠΑΟΚ

Μπάρκας: ΑΕΚ

Καραμάνος: Ολυμπιακός

Κ. Γιαννούλης: Ολυμπιακός

Εξωτερικού

Περόνε: Ανόρθωση

Θ. Καραγκούνης: Τζβόλε

Ιγκλέσιας: Γιατάι

Πίτου Γκαρσία: Σεονγκνάμ

Ναπολεόνι: Μπασακσεχίρ

Κατράνης: Σεντ Ετιέν

Πωλήσεις Αστέρα

Στην Ελλάδα

Κουρμπέλης - Παναθηναϊκός (880.000 ευρώ)

Ιγκόρ - Ολυμπιακός (δεν έχει γίνει γνωστό το ποσό)

Τόνσο - Άρης (πληρώθηκε ένα μικρό ποσό για τη ρήτρα του)

Στο εξωτερικό

Καμπούροφ - Λέφσκι Σόφιας (150.000 ευρώ)

Μαρσελάο - Αλ Σαρίσα (400.000 ευρώ)

Φορτούνης - Kαϊζερσλάουτερν (1.000.000 ευρώ)

Ράγιος - Μακάμπι Χάιφα (1.000.000 ευρώ)

Ντε Μπλάσις - Μάιντς (1.200.000 ευρώ)

Μπαράλες - Σίβασπορ (1350.000 ευρώ)

Γιάννου - Γκουανγκζού (2.500.000 ευρώ)

Ντοναρούμα - Μίλαν (1.500.000 ευρώ)

Ισνάλδο - Ντιφένσια Τζαστίσια (1.000.000 ευρώ).

Νίκο Φερνάντεθ - Johor Darul Ta'zim (δεν έχει γίνει γνωστό το ποσό)

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα