10 εκατ. ευρώ απ’ το Γιουρόπα Λιγκ για τη Γκλάντμπαχ

Δημήτρης Ρούσσος
10 εκατ. ευρώ απ’ το Γιουρόπα Λιγκ για τη Γκλάντμπαχ

bet365

Το τέλος της περσινής χρονιάς ήταν εξαιρετικό. Η έξοδος στο Τσάμπιονς Λιγκ και τα ευρωπαϊκά έσοδα απάλυναν τον… πόνο του άθλιου ξεκινήματος της φετινής σεζόν και οι λόγοι είναι… παραπάνω από ευνόητοι!

Όταν ο Αντρέ Σούμπερτ ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Μπορούσια μετά την πέμπτη αγωνιστική, μπορούσε να κοιτάξει μόνο προς τα πάνω στη βαθμολογία: εκείνη τη στιγμή η ομάδα βρισκόταν στην 18η θέση δίχως βαθμούς και χρειαζόταννα συνέλθει άμεσα για να δώσει συνέχεια στο ευρωπαϊκό «όνειρο» που ήδη ζούσε, βρισκόμενη στον όμιλο με τη Γιουβέντους, τη Σεβίλλη και τη Μάντσεστερ Σίτι.

Έκτοτε έχουν αλλάξει πολλά, αφού ο πρώην προπονητής της ομάδας Νέων του συλλόγου κατήγαγε σπουδαίες νίκες, με «κορωνίδα» αυτή επί της Βόλφσμπουργκ που την οδήγησε στην 6η θέση και στην ισοβαθμία με τη Σάλκε και την Κολωνία. Έτσι, οι άνθρωποι του συλλόγου κατάφεραν απ’ τη μια να δουν την επόμενη μέρα αισιόδοξα, ενώ παράλληλα θυμήθηκαν τους λόγους για τους οποίους έπλεαν σε πελάγη ευτυχίας το καλοκαίρι!

Ποιοί είναι αυτοί; Τα υψηλά κέρδη του Γιουρόπα Λιγκ, που έφτασαν τα 10 εκατ. ευρώ την περασμένη χρονιά! Η πορεία της Μπορούσια στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση ολοκληρώθηκε στη φάση των 32, όταν αποκλείστηκε απ’ τη μετέπειτα Κυπελλούχο Σεβίλλη, όμως αρκούσε για να αποφέρει υψηλά έσοδα στα ταμεία του συλλόγου.

Σύμφωνα με το kicker.de, η ομάδα του Μένχενγκλάντμπαχ έλαβε 7,57 εκατομμύρια απ’ την πρόκριση της στους ομίλους και το μέρος του market- pool των γερμανικών ομάδων που της αντιστοιχούσε, ενώ τα υπόλοιπα περίπου 2.5 εκατ. προήλθαν απ’ τα εισιτήρια που πωλήθηκαν στους εντός έδρας αγώνες της απέναντι στο Σαράγεβο στον τρίτο προκριματικό γύρο, τη Βιγιαρεάλ, την ΑΕΛ Λεμεσσού και τη Ζυρίχη στους ομίλους και τη Σεβίλλη στους «32».

Μεταξύ των ομάδων που διακρίθηκαν, η Σεβίλλη αποκόμισε 19,1 εκατ. ευρώ, τα περισσότερα προφανώς απ’ όλους τους άλλους, ενώ η Νάπολι (αποκλείστηκε στα ημιτελικά απ’ την Ντνιέπρ, 12.25 εκατ.), η Φιορεντίνα (αποκλείστηκε στα ημιτελικά απ’ τη Σεβίλλη, 10,52 εκατ.) και η Βόλφσμπουργκ (10.5 εκατ.), για την οποία η διοργάνωση ολοκληρώθηκε στους «8» και μπροστά στο εμπόδιο της Νάπολι.

H δουλειά του Σούμπερτ αποδίδει «καρπούς» και πλέον η έξοδος εκ νέου στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις δεν αποτελεί «mission impossible», όπως έδειχνε στην αρχή της σεζόν, άρα η ευρωπαϊκή συνέχεια του συλλόγου είναι ανοικτή, ενώ οι ιθύνοντες της Γκλάντμπαχ μπορούν να προσδοκούν σε νέα έσοδα.

Αξίζει πάντως να τονιστεί η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο Τσάμπιονς Λιγκ και το Γιουρόπα Λιγκ, όσον αφορά τα λεφτά που διανέμονται στις ομάδες. Απέναντι στα 19 εκατ. της Σεβίλλης, η Μπαρτσελόνα που κατέκτησε το τρόπαιο με τα «μεγάλα αυτιά» έβαλε στα ταμεία της 60 εκατ ευρώ, δηλαδή τρεις φορές περισσότερα λεφτά!

Η Γκλάντμπαχ, μόνο για τη συμμετοχή της στους ομίλους φέτος θα εισπράξει 12 εκατομμύρια, δίχως να συνυπολογιστούν τα έσοδα απ’ τα εισιτήρια αλλά και διαφημίσεις, που με το brand name της διοργάνωσης ανεβαίνουν «κατηγορία». Πιθανή πρόκριση στην επόμενη φάση, όσο δύσκολη κι αν ακούγεται, θα εκτοξεύσει το γερμανικό σύλλογο, όπως και κάθε ομάδα που καταφέρνει να προχωράει «μακριά» στη διοργάνωση…

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα