Απλά Μπουφόν!

Παναγιώτης Παλλαντζάς
Ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν διασύρει κόσμο και κοσμάκη στα 38 του και το gazzetta.gr τον αποθεώνει, όχι μόνο επειδή τον λατρεύει...


Η ιστορία έχει δείξει ότι όταν ο Παλλαντζάς μπαίνει στη διαδικασία να γράψει ένα άρθρο για να αποθεώσει έναν ποδοσφαιριστή, αρχίζουν οι γκέλες από το επόμενο ματς... Γκαντεμιά ή κατάρα, σημασία έχει πως συμβαίνει. Αν υπάρχει ένας που μπορεί να... αντισταθεί σε αυτό το αξίωμα, είναι ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν. Γιατί ο Τζίτζι αποδεικνύει συνεχώς ότι είναι πραγματικό φαινόμενο. Ακόμη και... ιατρικό, αν δεχθούμε την εξήγηση που έδινε ένας επιστήμονας στη Gazzetta dello Sport τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με όσα έλεγε, ο αρχηγός της Γιουβέντους και της εθνικής Ιταλίας έχει ένα εξαιρετικά σπάνιο DNA λόγω της οικογένειας του. Παππούς, γονείς, αδέρφια, ήταν ή είναι όλοι αθλητές. Αρα, έλεγε ο επιστήμων, ο Μπουφόν είναι ένα φαινόμενο της φύσης και γι' αυτό δεν επηρεάζεται από τον χρόνο, προβλέποντας ότι θα κρατήσει πολύ ακόμη.

Προς το παρόν κρατάει όρθια την Γιουβέντους, που ακόμη ψάχνεται. Το γεγονός, βέβαια, ότι σε κάθε ματς υπάρχουν δυο-τρεις φάσεις που θα χρειαστεί ο τερματοφύλακας, αποτελεί από μόνο του απόδειξη για τα αγωνιστικά προβλήματα που υπάρχουν. Από την άλλη, βέβαια, είναι ωραίο γιατί όλο αυτό αποτελεί και απόδειξη για το ποιος είναι ο Μπουφόν. «Το ξέρουμε ότι οι υπόλοιποι δεν μας αγαπάνε αλλά το να μην παραδέχονται το αυτονόητο, ότι ο Τζιανλουίτζι δηλαδή είναι ο κορυφαίος όλων, είναι πραγματικά αφύσικο», έγραφε η Gazzetta dello Sport όταν βγήκαν οι φετινοί... 59 υποψήφιοι για την Χρυσή Μπάλα και αυτός απουσίαζε.

Κατανοητά τα νεύρα, η απορία ή η απογοήτευση αλλά αν το σκεφτείς πιο καθαρά, δεν λέει τίποτα το γεγονός ότι δεν το έβαλαν ούτε στους 59. Μιλάμε για έναν διαγωνισμό, άλλωστε, που διοργανώνεται πλέον από την FIFA και ουσιαστικά όλο αυτό το πανηγυράκι που στήνουν κάθε χρόνο αφορά μόνο αυτούς που έχουν... περίεργα όνειρα για τον Κριστιάνο ή τον Μέσι. Κανέναν άλλον. Η πραγματική αξία δεν προκύπτει από τον αριθμό των βραβείων που θα δώσει ο Μπλάτερ ή ο Πλατινί αλλά από την εικόνα σου στο πέρασμα των χρόνων. Από την διάρκεια σου. Και σε αυτό, με κάθε σεβασμό σε όποιον έχει αντίθετη άποψη, ο Μπουφόν είναι πολύ πάνω από οποιονδήποτε άλλο.

Για πολλά χρόνια, για παράδειγμα, υπήρχε το δίλημμα «Μπουφόν ή Κασίγιας». Κανείς δεν αμφισβητεί την αξία και το πόσο μεγάλος τερματοφύλακας υπήρξε ο Ισπανός αλλά καθώς οδεύουν και οι δύο προς το τέλος της καριέρας τους, βλέπουν όλοι πόσο εύκολα επικρατεί ο Ιταλός. Σε τι επίπεδο διατηρείται ο Μπουφόν στα 38 του, σε τι επίπεδο έχει... κατέβει ο Ισπανός 34 του. Είπαμε, στη διάρκεια φαίνονται όλα και σε αυτό ο Μπουφόν δεν είναι κάτω από κανέναν. Γιατί είναι από τα 17 του ως και τώρα στο υψηλότερο επίπεδο. Αρκεί να δει κανείς τι σεζόν έκανε πέρυσι και πώς έχει αρχίσει τη φετινή. Πώς κράτησε την Γιουβέντους όρθια στο Μάντσεστερ κόντρα στη Σίτι, πώς βγάζει ένα-δύο γκολ σε κάθε ματς στο πρωτάθλημα, πώς... απαγόρευσε στην Τορίνο να κάνει μεγάλο διπλό στο ντέρμπι το Σάββατο, πώς σταμάτησε τους παίκτες της Γκλάντμπαχ που «πυροβολούσαν» για τη νίκη.

«Ο Τζίτζι είναι απίστευτος, είναι απλά εκπληκτικός όπως πάντα», είπε ο Αλέγκρι μετά το 1-1 στη Γερμανία. Το τι λέει ο προπονητής, βέβαια, δεν έχει καμία σημασία μπροστά σε αυτά που λέει ο ίδιος ο Μπουφόν. Γιατί αυτός δεν μιλάει πάντα. Μιλάει όταν πρέπει. Στα δύσκολα. Οπως έκανε, για παράδειγμα, μετά την ήττα από την Σασουόλο. Για όσους τον παρατηρούν όλα αυτά τα χρόνια, μάλλον δεν ήταν έκπληξη. Ο αρχηγός αποφεύγει να μιλάει στα εύκολα, στις χαρές. Δεν έχει δώσει συνεντεύξεις για να πει ότι είναι ο καλύτερος όλων, δεν έχει... κλαφτεί όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά.

Βγαίνει να μιλήσει όταν πρέπει και ξέρει πάντα πώς να πει αυτά που πρέπει. Είναι απλά αρσενικός και στο ποδόσφαιρο των κακομαθημένων που οι άμπαλοι δημοσιογράφοι παγκοσμίως παρουσιάζουν σαν... παικταράδες όσους κάνουν ένα, δύο, πέντε καλά ματς ή απλά μια σεζόν καλή, οι πραγματικά καλοί, οι πραγματικά μεγάλοι είναι λίγοι. Και ακόμη λιγότεροι είναι οι ηγέτες. Χωρίς καμία διάθεση για τσακωμό με κάποιον οπαδό της Τσέλσι, για παράδειγμα, θα θέλαμε να μάθουμε ποια ήταν η αρχηγική, η ηγετική στάση του Τέρι σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνάει η ομάδα του.

Αρχηγοί, με λίγα λόγια, υπάρχουν πολλοί. Πραγματικοί αρχηγοί, λίγοι. Ανάμεσα σε αυτούς, ο Μπουφόν -χωρίς καμία οπαδική διάθεση- ξεχωρίζει γιατί έχει όλο το πακέτο. Και αυτό είναι πάνω από πρωταθλήματα, κύπελλα, Χρυσές Μπάλες ή Champions League. Είναι ένα μάθημα προς όλα τα ψώνια για το πώς συμπεριφέρεται εντός και εκτός γηπέδου αυτός που είναι ο καλύτερος και το ξέρει...