Ο Μαραντόνα έγινε αισίως 55 ετών (pics+vids)

Θοδωρής Βασίλης
Ο Μαραντόνα έγινε αισίως 55 ετών (pics+vids)

bet365

Ένας θεός ανάμεσα σε κοινούς θνητούς. Η Αυτού Μεγαλειότης, γίνεται 55 ετών και το gazzetta.gr παρουσιάζει τα καλύτερα δέκα από το... καλύτερο δέκα, τον Ντιέγο Μαραντόνα.

«Ξέρεις τι ποδοσφαιριστής θα ήμουν αν δεν έπαιρνα κοκαΐνη; Θα μπορούσα να είμαι πολλά περισσότερα από ό,τι είμαι τώρα», έχει δηλώσει ο Ντιέγο Αρμάδο Μαραντόνα. Αυτός που ενσαρκώνει το ποδόσφαιρο στα καλύτερά του, αυτός που είναι η ελπίδα και ο θεός ενός λαού και εικόνισμα μια ολόκληρης πόλης. Είναι ζωή και θάνατος ή απλά ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών.

1. Η πρώτη σύσταση

Μπορεί στο Μουντιάλ του 1978 ο Σέζαρ Μενότι να απέκλεισε από την αποστολή της Εθνικής Αργεντινής τον 17χρονο playmaker της Αρχεντινός Τζούνιορς, όμως δεν συνέβη το ίδιο έναν χρόνο μετά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων. Μαζί με τον Ραμόν Ντίας, ο Ντιέγο έδειξε ότι κάθε αντίπαλος είναι λίγος και η Αλμπισελέστε κατέκτησε την κούπα έχοντας σημειώσει 20 γκολ και παθητικό μόλις δύο! Δεν χρειάζεται κανείς να είναι μάγος: Ο Μαραντόνα πήρε σπίτι του τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη του τουρνουά με εντυπωσιακές εμφανίσεις, ντρίμπλες, πάσες, τελειώματα και εκτελέσεις στημένων φάσεων. Ο Ντιέγο, που σκόραρε στον τελικό, έκανε τους πάντες μάρτυρες της ιστορίας που μόλις είχε αρχίσει να γράφεται...

2. Τήρησε την υπόσχεση για 4 γκολ!

Το 1980, σε συνέντευξή του ο τερματοφύλακας της Μπόκα Τζούνιορς, Ούγκο Γκάτι, είχε πει ότι 'ο Μαραντόνα είναι ένας gordito (χοντρούλης) ο οποίος μπορεί να παίξει πολύ καλό ποδόσφαιρο'. Εκείνη την εποχή, ο Ντιέγο αγωνιζόταν ακόμα με την πρώτη του ομάδα, Αρχεντίνος Τζούνιορς και δεν πήρε με καλή διάθεση το... κοπλιμέντο του Γκάτι. Υποσχέθηκε να του βάλει τέσσερα γκολ όταν οι δύο ομάδες συναντηθούν στο πρωτάθλημα. Παρά την παρουσία του 20χρονου τότε, Μαραντόνα, η Αρχεντίνος ήταν μία πολύ μέτρια ομάδα, ενώ για την σύγκρισή της με την διεθνούς φήμης Μπόκα, ούτε λόγος! Ο Ντιέγο όμως κρατάει την υπόσχεσή του και αποστομώνει τον Γκάτι. Σκοράρει με πέναλτι, με υπέροχο τσίμπημα της μπάλας, ενώ επίσης στέλνει συστημένες δύο μπάλες στα δίχτυα του Γκάτι από χτυπήματα φάουλ! Μπόκα-Αρχεντίνος 3-5!

3. Το χέρι του Θεού

Στα προημιτελικά του Μουντιάλ του 1986, η Αργεντινή αντιμετώπισε την Αγγλία με το κλίμα να μην είναι το καλύτερο λόγω του πολέμου στα Φώκλαντ. Ο Μαραντόνα πήρε την κατάσταση στα... χέρια του στο ξεκίνημα στου δευτέρου ημιχρόνου. Ο Στιβ Χοτζ σε διεκδίκηση με τον Βαλδάνο έστειλε τη μπάλα με λόμπα προς την εστία της ομάδας του και ο ύψους 1.65 Μαραντόνα πήδηξε με τον Πίτερ Σίλτον των 1.85. Ο Ντιεγκίτο τσιμπάει την μπάλα με το χέρι, την στέλνει στα δίχτυα, ξεγελώντας τον διαιτητή που αγώνα, Αλί Μπιν Νασέρ, ο οποίος δείχνει σέντρα.

4. Το γκολ του αιώνα

Μπορεί οι Αγγλοι να είχαν ξενερώσει από το πρώτο γκολ της Αργεντινής, όμως ποτέ δεν θα μπορούσαν να φανταστούν τι τους περίμενε μετά. Ο Μαραντόνα τους δείχνει με τον πλέον επιβλητικό τρόπο το ταλέντο του, περνώντας όλη την ομάδα και τον τερματοφύλακα μόλις τρία λεπτά αργότερα. Το γκολ του αιώνα ήρθε μετά το χέρι του Θεού για την Αργεντινή, με τον Μαραντόνα να παίρνει τη μπάλα πίσω από τη σέντρα και να κάνει κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ μέχρι σήμερα. Η Αλμπισελέστε επικράτησε 2-1 και προκρίθηκε στα ημιτελικά.

5. Η κατάκτηση του Μουντιάλ στο Μεξικό

Αφού απέκλεισαν την Αγγλία στα προημιτελικά, ο Μαραντόνα και η Αργεντινή είχαν δύσκολη αποστολή κόντρα στο Βέλγιο στους «4», αλλά αυτός ήταν ξανά εκεί. Πετυχαίνει ξανά δύο γκολ, και οδηγεί το συγκρότημα του Μπιλάρδο σε δεύτερο τελικό Μουντιάλ στις τρεις τελευταίες διοργανώσεις. Στο μεγάλο ματς με την Γερμανία, η Αργεντινή έχασε το προβάδισμα δύο γκολ που είχε αποκτήσει, όμως η τέλεια μπαλιά του Μαραντόνα στον Χόρχε Μπουρουσάγα καθαρίζει τον τελικό, λίγα λεπτά πριν το τέλος (3-2). Ο Μαραντόνα εκτός από το βαρύτιμο τρόπαιο κερδίζει και την «Χρυσή Μπάλα», όντας ο καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης, ενώ την ίδια ώρα γίνεται πλέον ο απόλυτος Θεός για 30 εκατομμύρια συμπατριώτες του.

6. Το νταμπλ του 1987 με τη Νάπολι

Ο Μαραντόνα μετά το όχι και τόσο πετυχημένο πέρασμα από την Μπαρτσελόνα, συνεχίζει την καριέρα του στη Νάπολι την οποία την οδηγεί στην γη της Επαγγελίας. Οι Παρτενοπέι ανεβαίνουν στην κορυφή του πίνακα της Serie A την 7η αγωνιστική και μια ισοπαλία απέναντι στην Φιορεντίνα (1-1) φέρνει το Scudetto για πρώτη φορά στον ιταλικό Νότο και όλους τους κατοίκους της Νάπολι να πανηγυρίζουν για μέρες. Ο Μαραντόνα είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής στις νίκες εντός και εκτός έδρας με την Μίλαν και την πρωταθλήτρια της προηγούμενης σεζόν, Γιουβέντους και πρώτος σκόρερ με δέκα γκολ. Το κερασάκι στην τούρτα έρχεται με το Coppa Italia σε διπλές αναμετρήσεις με την υποβιβασμένη, Αταλάντα. Η κατάκτηση του πρωταθλήματος αποτελεί την απάντηση του Νότου της Ιταλίας στον περισσότερο κυριλέ, Βορρά. Η κόντρα αυτή που υποβόσκει για αρκετά χρόνια μεταφέρεται και στην αναμέτρηση της Ιταλίας με την Αργεντινή στο «Σαν Πάολο» το 1990. Ο αρχηγός των γκαούτσος καλεί τους Ναπολιτάνους να σταθούν στο πλευρό του και να μην υποστηρίξουν τους Ατζούρι, αφού οι συμπατριώτες τους από τον βορρά τους αντιμετώπιζαν με υπεροψία όλα τα χρονιά.

7. Life is Life

Αν ποτέ βρεθείτε στο «Σαν Πάολο» και δείτε τους παίκτες της Νάπολι να ζεσταίνονται υπό τους ήχους του Life is Life των Opus, μην αναρρωτηθείτε. Εδώ είναι η απάντηση. Στο «Ολίμπιασταντιον» στον ημιτελικό του Μονάχου του 1989 ο Μαραντόνα δίνει το δικό του show. Ενώ οι παίκτες της Νάπολι είχαν βγει για ζέσταμα, ο ίδιος μετέτρεψε την προθέρμανση σε πάρτι ερωτοτροπόντας με την μπάλα, σε ένα βίντεο που μπήκε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Όσον αφορά τον αγώνα η Νάπολι παίρνει την ισοπαλία 2-2 από την Μπάγερν και σε συνδυασμό με το 2-0 στο «Σαν Πάολο» πέρασε τον τελικό.

8. Ο θρίαμβος στο UEFA

Στην Ευρώπη τα πράγματα για τη Νάπολι δεν ήταν στρωμένα με ροδοπέταλα. Το 1987 αποκλείεται στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου πρωταθλητριών με δύο ήττες από την Ρεάλ Μαδρίτης. Το 1988 τερματίζει δεύτερη στην Serie A και στην σεζόν 1988-89 παίζει στο UEFA. Στον δρόμο προς τον τελικό, οι Παρτενοπέι στέλνουν σπίτι τους την Γιουβέντους ανατρέποντας το 2-0 του πρώτου αγώνα με 3-0 στο «Σαν Πάολο», με τον Μαραντόνα να δίνει μία από τις καλύτερες ποδοσφαιρικές του παραστάσεις με τη φανέλα της Νάπολι. Η Μπάγερν Μονάχου ήταν το τελευταίο εμπόδιο και εκεί καθάρισε ο Καρέκα, πριν η Στουτγκάρδη υποκύψει στους Ιταλούς σε διπλό τελικό.

9. To δεύτερο και τελευταίο Scudetto

Το δεύτερο πρωτάθλημα για την Νάπολι έρχεται ήρθε με πιο σκληρή μάχη και αμφισβητούμενο τρόπο. Η παρέα του Μαραντόνα είναι μπροστά στο μεγαλύτερο κομμάτι του πρωταθλήματος, μέχρι που η πρωταθλήτρια Ευρώπης, Μίλαν, προσπερνάει τον Φεβρουάριο. Οι Ροσονέρι έδειχναν πιο κοντά στον τίτλο, μέχρι που γνωρίζουν την ήττα στην Βερόνα με 2-1 με την ομάδα του Αρίγκο Σάκι να έχει έντονα παράπονα από την διαιτησία του Λο Μπέλο. Την ίδια ώρα η Νάπολι κάνει το 2x2 στο τέλος κόντρα σε Μπολόνια και Λάτσιο και κατακτά το πρωτάθλημα με δύο πόντους διαφορά από την Μίλαν. Ο Ντιεγίτο είναι ξανά ο μεγάλος πρωταγωνιστής με 16 γκολ, με τη Νάπολι να έχει την απίστευτη εντός έδρας συγκομιδή των 16 νικών και της μίας ισοπαλίας σε 17 αγώνες.

10. Νίκη της Αργεντινής επί της Βραζιλίας

Μετά τον θρίαμβο της Νάπολι στην Serie A το 1990, η επόμενη δεκαετία δεν ήταν το ίδιο καλή για τον Ντιέγο. Μετά το αποτυχημένο ντόπινγκ κοντρόλ αποχωρεί από την Ιταλία για την Σεβίλλη. Η καριέρα του είναι σε πτώση ενώ τα ναρκωτικά παραλίγο να του κόψουν το νήμα της ζωής. Το 1994 βρίσκεται θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ, βάζοντας τέλος στην καριέρα του με την εθνική ομάδα. Πριν από αυτό, όμως, στο Μουντιάλ της Ιταλίας πρόλαβε να ζήσει μια στιγμή σε βάρος της αιώνιας αντιπάλου. Φάση των «16» και η Αργεντινή αντιμετωπίζει στο Τορίνο την Βραζιλία. Η Σελεσάο σφυροκοπάει την Αργεντινή, αλλά σε μια ξαφνική αντεπίθεση ο Ντιέγκο με μια απίστευτη μπαλιά αφού πρώτα είχε εκθέσει την μισή Βραζιλία δίνει ασίστ πάρτο-βάλτο στον Κλαούντιο Κανίγια. Ο ίδιος δεν χάνει την ευκαιρία να σκοράρει με το 1-0 να δίνει την πρόκριση για τα προημιτελικά.

 

Τελευταία Νέα