Αυτός είναι ο Ρικάρντο Κόστα του ΠΑΟΚ

Αυτός είναι ο Ρικάρντο Κόστα του ΠΑΟΚ

Παναγιώτης Δαλαταριώφ
Αυτός είναι ο Ρικάρντο Κόστα του ΠΑΟΚ

bet365

Το gazzetta.gr σάς παρουσιάζει τον Ρικάρντο Κόστα: Τον κεντρικό αμυντικό που ξεκίνησε να «χτίζει» το όνομά του κόντρα στην εθνική Ελλάδας και τον Παναθηναϊκό και πλέον είναι κοντά από το να ανακοινωθεί από τον ΠΑΟΚ.

Όπως, μάθατε από το gazzetta.gr, ο ΠΑΟΚ έχει συμφωνήσει με τον Ρικάρντο Κόστα και το μόνο που απομένει είναι η ανακοίνωση της συμφωνίας των δύο πλευρών. Αυτός είναι ο 33χρονος στόπερ, που γίνεται... «δικέφαλος».

Στην Πορτογαλία «ξέρουν κι οι πέτρες» το στόπερ με τις ηγετικές του ικανότητες και την καθοριστική του παρουσία όποιας άμυνα κι αν έχει υπερασπιστεί. Φυσικά, δεν είναι μόνο οι συμπατριώτες του εκείνοι που τον γνωρίζουν, μιας και το ποδοσφαιρικό ταξίδι του Ρικάρντο Κόστα είχε πολλούς σταθμούς. Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, όμως.

Από τα κελάρια κρασιών, στην Πόρτο του Μουρίνιο

Γεννήθηκε στη Βίλα Νόβα ντε Γκάια ή πιο απλά στην Γκάια: μια πόλη της Μητροπολιτικής Περιοχής του Πόρτο, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του χάρτη της χώρας. Το εν λόγω μέρος είναι πασίγνωστο για τα κρασιά του κι η φήμη για τα κελάρια του έχει ξεπεράσει τα πορτογαλικά σύνορα. Εκεί παράγεται και το Port, το πιο διάσημο πολυποικιλιακό κρασί.

Ο ίδιος ωστόσο δεν καταπιάστηκε με την παραγωγή οίνου. Αυτό που του άρεσε να από παιδί ήταν το ποδόσφαιρο. Ετσι, στα 8 του περνάει να πρώτα ποδοσφαιρικά του χρόνια στις ακαδημίες της Valadares Gaia. Ως έφηβος, στα 11 του, πηγαίνει στην Μποαβίστα με την οποία γίνεται... ποδοσφαιριστής!

Το 2000 γίνεται πραγματικότητα το όνειρο που έχει κάθε παιδί στο Πόρτο, να παίξει στην ομάδα - σύμβολο της πόλης. Αρχικά, η ευκαιρία του δίνεται μέσω της Β' ομάδας αλλά το 2002 ξεκινά προπονήσεις με την πρώτη ομάδα. Το ντεμπούτο του έρχεται κόντρα στην πρώην ομάδα του, την Μποαβίστα.

O Ζοσέ Μουρίνιο τον εμπιστεύεται και μαζί με τους Πάουλο Φερέιρα, Χόρζε Κόστα και Μάριο Σίλβα αποτελεί την 4άδα της άμυνας της Πόρτο που έφτασε - και κατέκτησε - το UEFA εκείνη την χρονιά. Μάλιστα, για τους «16» της διοργάνωσης, κάνει το ντεμπούτο του με την Ντενίζλισπορ. Η ομάδα του νικάει εύκολα 6-1 κι εκείνος στο ευρωπαϊκό του ντεμπούτο σκοράρει για το 3-0.

Επαιξε κόντρα στον Παναθηναϊκό, στο ΟΑΚΑ, όντας η αλλαγή του Μάριο Σίλβα στο 73'. Εκεί η Πόρτο απέκλεισε το «τριφύλλι», με τον Ντερλέι να σκοράρει στο 16' και στο 103' έδωσε την πρόκριση στην ομάδα του.

Την ίδια χρονιά, ωστόσο, βρήκε ξανά απέναντί του ελληνική σημαία. Σε διεθνές φιλικό ομάδων Νέων, κόντραρε την Εθνική με τον ίδιο να κάνει το ντεμπούτο του. Συμπαίκτες του οι Κριστιάνο Ρονάλντο, Ρικάρντο Κουαρέσμα και Μπρούνο Αλβες. Τότε, η Πορτογαλία μας είχε νικήσει 2-0.

Στην Πόρτο μένει μέχρι το 2007. Μια πενταετία γεμάτη τίτλους, που του πρόσθεσε στο παλμαρέ του, διακρίσεις όπως:

UEFA Champions League: 2003–04
UEFA Cup: 2002–03
Intercontinental Cup: 2004
Primeira Liga: 2002–03, 2003–04, 2005–06, 2006–07
Taça de Portugal: 2002–03, 2005–06

Δεν είναι ο «λύκος» που... δαγκώνει, αλλά η «νυχτερίδα» που... βλέπει!

Στη συνέχεια, ο επαγγελματικός του δρόμος τον πηγαίνει στη Βόλφσμπουργκ. Λόγω τραυματισμού, χάνει τα πρώτα 12 ματς της σεζόν. Κάνει ντεμπούτο στη Budesliga στην ήττα από την Μπάγερ Λεβερκούζεν με 1-2 και μέχρι το τέλος της σεζόν παίζει σε 20 ματς.

Από την επόμενη σεζόν δεν αποτελεί βασική επιλογή του Φέλιξ Μάγκατ, ενώ ούτε με τον Αρμιν Βεχ βρήκε θέση στην 11άδα. Το καλοκαίρι του 2009, άρχισε να ψάχνει για τον επόμενο σταθμό του. Η Σαραγόσα είναι η ομάδα που βρίσκεται κοντά στο να τον κάνει δικό της, αλλά τελικά οι δύο σύλλογοι δεν τα βρίσκουν και στις 29 Ιουλίου η μεταγραφή ακυρώθηκε, με τον ίδιο να επιστρέφει στους «λύκους».

Τελικά, φεύγει από την ομάδα το Γενάρη του 2010 για τη Λιλ, έχοντας εκείνη τη σεζόν 15 γεμάτα 90λεπτα για το πρωτάθλημα και το Champions League. Μάλιστα πήρε και το πρωτάθλημα Γερμανίας τη σεζόν 2008-2009. Στη Γαλλία, έπαιξε σε 13 ματς, σκοράροντας στο τελευταίο ματς πρωταθλήματος, κόντρα στη Λοριάν (ήττα με 2-1).

Ο Ουνάι Εμερι, του δείχνει εμπιστοσύνη και τον κάνει «νυχτερίδα» το καλοκαίρι του 2010. Είναι βασικός στα πλάνα του και στη Βαλένθια γίνεται ένας εκ των αρχηγών μέσα στην τετραετία που έμεινε. Η δεύτερή του χρονιά στο «Μεστάγια» δεν ήταν τόσο καλή, για να έρθει μετά ο Μαουρίτσιο Πελεγκρίνι να του δώσει ξανά φανέλα βασικού.

Σε 26 συμμετοχές σκοράρει 4 φορές και για το Champions League, φυσικά και λογίζεται ως βασικός και αναντικατάστατος.



Την τελευταία του χρονιά κάτω από τον ήλιο της Μεσογείου την έβγαλε με το περιβραχιόνιο στο μπράτσο στις 24 συμμετοχές του. Αν δεν είχε κάποια προβλήματα τραυματισμών, σιγά που θα τον άφηνε εκτός ο Χουάν Αντόνιο Πίτσι.

Με την ηλικία του να πατάει τα 33 και με το Μουντιάλ να έχει τελειώσει, ο ίδιος προτίμησε, το καλοκαίρι που μας πέρασε, την Αλ Σανίγια. Τα λεφτά του Κατάρ αποτέλεσαν δέλεαρ, με τον ίδιο να μην έχει πρόβλημα να βάλει την υπογραφή του σε συμβόλαιο μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2016.





Κεφάλαιο εθνική

Εκανε το ντεμπούτο του στην εθνική Πορτογαλίας Νέων στη νίκη επί της Ελλάδας, όπως σας είπαμε και πιο πάνω.

Συνολικά έχει παίξει με τα χρώματα της χώρας του σε 27 ματς ή αλλιώς 1.904', όντας μαζί με τον Κριστιάνο Ρονάλντο ο μόνος Πορτογάλος που έχει τρεις παρουσίες σε Μουντιάλ.

Εδώ και καιρό είχει... ξενερώσει με το Κατάρ και ο πορτογαλικός Τύπος τον ήθελε να ψάχνει ομάδα στην Ευρώπη. Η Σπόρτινγκ Λισαβόνας είναι ένας σύλλογος που έχει γραφτεί πριν έρθει στο προσκήνιο ο Ολυμπιακός και τώρα ο ΠΑΟΚ, ο οποίος τελικά, όλα δείχνουν ότι θα τον εντάξουν στο δυναμικό τους.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα