Όλα(ϊταν) ή τίποτα!

Μαριάννα Αξιοπούλου
Πριν μια εβδομάδα ο Μίτσελ αποθέωνε τον παίκτη του. Φαίνεται, πως θα χρειαστεί να το κάνει συχνότερα. Το gazzetta.gr παρουσιάζει τον Μάικλ Ολαϊτάν.

Meet… Jos!

Μια πρώτη αναζήτηση στον χάρτη, με τη μορφή που η τεχνολογία υπηρετεί σήμερα στη γεωγραφία, καταδεικνύει ένα μέρος χτισμένο σε υψόμετρο, αρκετά αυτάρκες, ώστε να αντέχει την απόσταση των 275 χιλιόμετρων από την πρωτεύουσα και των 1.000 χιλιομέτρων από το διάσημο Λάγος. Η επόμενη αναζήτηση απαντά όλες εκείνες τις αντιθέσεις που συνήθως διχάζουν την Αφρική. Φτώχεια, πλημμύρες, επιθέσεις αυτοκτονίας κατά των Χριστιανών, αλλά και το 50% του πληθυσμού να αποτελείται από Ευρωπαίους. «Το σπίτι της ειρήνης και του τουρισμού», όπως αποκαλείται και όντως θεωρείται ως μια από τις πιο κοσμοπολίτικες πόλεις στη Νιγηρία. Βέβαια, εκατοντάδες νεκροί το 2004 και κοντά στους 500 το 2008 σε συγκρούσεις Χριστιανών με μουσουλμάνους μαρτυρούν ακριβώς γιατί τα νέα συνήθως δεν είναι ευχάριστα. Και γιατί εκεί υπάρχουν όλες εκείνες οι αντιθέσεις, που συνήθως διχάζουν την Αφρική.

Ο Μάικλ είναι εκείνος που σπάει τη μονοτονία για την Έμπου. Τη μεγάλη του αδυναμία, που είναι η μητέρα του και βρίσκεται ακόμα στην πατρίδα. «Το όνειρό μου, είναι να ακούσω από την μητέρα μου, να μου λέει: «Είμαι περήφανη για σένα Μάικλ!». Στην καρδιά της Νιγηρίας τα νέα σπάνια είναι ευχάριστα. «Μετά από κάθε παιχνίδι τηλεφωνώ κατευθείαν στην μητέρα μου, στην Νιγηρία να της πω τα ευχάριστα νέα». Τα ευχάριστα νέα δεν είναι απαραίτητα μια νίκη, ένα γκολ ή μια μεταγραφή. Οι άνθρωποι που έχουν μάθει με τα ελάχιστα ακόμα κι εκείνο που εμείς αποκαλούμε καθημερινότητα ή ρουτίνα, είναι ευχάριστο. «Μου λείπουν όλα πολύ. Οι γονείς μου και τα αδέρφια μου. Συγκεκριμένα, η 22χρονη αδερφή μου και ο 17χρονος αδερφός μου, ο οποίος δυστυχώς δεν ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Μιλάμε καθημερινά στο τηλέφωνο, ακούω τη φωνή τους, αλλά μου έλειψαν τα πρόσωπά τους».

Όσο είναι σήμερα ο ανήλικος αδελφός του, ήταν ο Μάικλ Ολαϊτάν όταν τον ανακάλυψαν στους Mighty Jets. Και ήταν ανακάλυψη όχι κάποιου τυχαίου, αλλά του ποδοσφαιριστή που θαύμαζε από παιδί. «Μοιάζω πολύ στον τρόπο που έπαιζε», έλεγε γεμάτος περηφάνια ο Νιγηριανός για τον Τζέι Τζέι Οκότσα. «Πρόκειται για πολύ ιδιαίτερο ποδοσφαιριστή. Σε δύο χρόνια η αξία του θα εκτοξευτεί στα 5 εκατ. ευρώ!», φέρεται να έχει πει ο άλλοτε άσος της Παρί Σεν Ζερμέν και της Μπόλτον, ο οποίος στα 40 του χρόνια διατηρεί γραφείο μάνατζερ στη Νιγηρία, εκπροσωπώντας μεταξύ άλλων και τον άσο του Ολυμπιακού.

Ταξίδι στον Άρη!

Η ημερομηνία γέννησής που αναγράφεται στο δελτίο του είναι η 1η Ιανουαρίου του 1993. Και παρότι η… μυθολογία θέλει όλους τους Νιγηριανούς κατιτίς μεγαλύτερους απ’ όσο δηλώνουν, το πρόσωπο του Μάικλ Ολαϊτάν Ογιενέγιε όπως είναι το πλήρες του όνομα, δε ψεύδεται. Ανήλικος ήταν ακόμα όταν έφτασε στην Ελλάδα. Και το ταξίδι ως τον… Άρη, μπορεί να του έμοιαζε το ίδιο εξωπραγματικό με εκείνο που πραγματοποιεί η ΝΑΣΑ στον κόκκινο πλανήτη.

«Ο Ολαϊτάν, μετά από εισήγηση δική μου, ήρθε στον Άρη», θυμήθηκε στα τέλη του 2012 ο Νίκος Πασιαλής, με αφορμή μιας αναμέτρησης τότε των κιτρινόμαυρων με τη Βέροια. Και όντως έτσι ήταν… Στα τέλη του 2010, ο Νιγηριανός δοκιμάστηκε από τον Έκτορ Ραούλ Κούπερ, ο οποίος και έδωσε την έγκρισή του για να προχωρήσουν οι διαδικασίες απόκτησής του. «Έκανα προπονήσεις και, μάλιστα, αγωνίστηκα και σε ένα φιλικό παιχνίδι, με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς», διηγείται ο ίδιος, ο οποίος ετοιμαζόταν να υπογράψει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. «Έτσι κατάλαβα και η αλήθεια είναι πως ήθελα να συνεργαστώ με τον Άρη».

Η συνέχεια είναι ακόμα αντικείμενο προς έρευνα… «Δόθηκε δανεικός στη Βέροια για ένα χρόνο και από εκεί και πέρα, χάθηκαν τα ίχνη του. Δεν ξέρω τι έγινε. Τον παραχώρησε ο Άρης, δεν θέλησε να τον κρατήσει η διοίκηση και έμεινε ως ελεύθερος στη Βέροια». Ο Νίκος Πασιαλής δεν μπόρεσε να λύσει το μυστήριο, ο ίδιος ο παίκτης μάλλον δεν ήθελε. «Πρόκειται για μία μεγάλη ιστορία, για την οποία δεν θα ήθελα να μιλήσω τώρα. Με στεναχωρεί λίγο. Δεσμεύομαι να σου απαντήσω κάποια άλλη στιγμή, μετά το παιχνίδι», έλεγε, ωστόσο δεν το έκανε.

Οι κακές γλώσσες θέλουν τον Άρη και τη Βέροια να είχαν υπογράψει ιδιωτικό συμφωνητικό δανεισμού, όμως η ομάδα της Θεσσαλονίκης δεν ήταν συνεπής στην καταβολή του μισθού των 1.500 ευρώ (σ.σ. μεικτά) μηνιαίως με αποτέλεσμα να πάρει πρωτοβουλία ο Γιώργος Αρβανιτίδης και να τελειώσει το θέμα. Του έκανε και αύξηση 500 ευρώ και η Βέροια ολοκλήρωσε μια μεταγραφή, απ’ την οποία δε θα έβγαινε χαμένη.

Βασιλιάς στην Ημαθία!

«Η ΠΑΕ Βέροια ανακοινώνει την απόκτηση του 18χρονου Νιγηριανού επιτελικού μέσου Μάικλ Ολαϊτάν Ογιενέγιε που αγωνιζόταν στην Might Jet Νιγηρίας». 10 Φεβρουαρίου του 2011 και το παράθυρο στην καριέρα του ανοίγει. Τα δημοσιεύματα της εποχής θέλουν τη Βέροια να πραγματοποιεί τη μεταγραφή παρά το ενδιαφέρον του Άρη, αλλά και του Ιωνικού και το ντεμπούτο του νεαρού μέσου θα ερχόταν την 1η Μαΐου του 2011. Το αποτέλεσμα; Το χειρότερο, αφού ναι μεν η ομάδα του κέρδισε 1-0, όμως ο ίδιος αποβλήθηκε στο 71’ με απευθείας κόκκινη για χτύπημα εκτός φάσης. Ήταν μόλις τέσσερα λεπτά μετά την είσοδό του στο παιχνίδι.

Η εξέλιξή του ραγδαία. Στο πρωτάθλημα της σεζόν 2010-11 δεν πρόλαβε να αγωνιστεί περισσότερο, όμως την επόμενη σεζόν θα είναι βασικός σε 32 απ’ τα 34 παιχνίδια της βασίλισσας του βορρά και θα πανηγυρίσει μαζί της την άνοδο στη Super League. Θα προκαλέσει το ενδιαφέρον του Παναιτωλικού, αλλά και φημολογία ότι ενδιαφέρεται ο ΠΑΟΚ. Θα παραμείνει, ωστόσο, προσγειωμένος και συγκεντρωμένος στον στόχο του. «Έφυγα από την χώρα μου γι’ αυτό το λόγο. Για να έρθω να δουλέψω σκληρά και να φτάσω στο επίπεδο που θέλω. Είμαι πάντα συγκεντρωμένος όταν βρίσκομαι στο γήπεδο, χωρίς να σκέφτομαι τίποτα άλλο. Στο μυαλό μου, έχω μόνο το πώς θα βοηθήσω την ομάδα μου, σε συνδυασμό με την προσωπική μου βελτίωση. Δεν είμαι ακόμα τόσο καλός, όσο θέλω».

Χωρίς το «όσο θέλω» να οριοθετείται, με την έναρξη της επόμενης σεζόν, ο Μάικλ Ολαϊτάν θα ήταν ακόμα καλύτερος. Πριν ακόμα ξεκινήσει η κοκορομαχία του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό, η Τβέντε είχε στείλει άνθρωπο να τον παρακολουθήσει στο ματς με τον Εθνικό Αστέρα και η Βέροια περίμενε πρόταση. Η ολλανδική ομάδα δεν προχώρησε και το μέλλον του Μάικλ Ολαϊτάν έμεινε εντός των εθνικών συνόρων. «Είναι το καλύτερο ταλέντο που έχω συναντήσει στα 25 χρόνια καριέρας μου. Δεν έχει φτάσει στο ταβάνι των αγωνιστικών του δυνατοτήτων», έλεγε ο Δημήτρης Καλαϊτζίδης, τεχνικός του στη Βέροια εκείνη την εποχή, σε μια προσπάθεια να τον ακτινογραφήσει.

Πρίγκιπας στον Πειραιά!

Τα κατορθώματά του στην παρθενική του σεζόν στη Super League ήταν εντυπωσιακά. Πέτυχε εφτά γκολ σε 29 ματς, είχε πέντε ασίστ και το καλοκαίρι κλήθηκε στην Εθνική κάτω των 20 ετών στη χώρα του. Παράλληλα, έπαιρνε και την πρώτη μεγάλη μεταγραφή της καριέρας του. Μετά από πολιορκία μηνών από τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό, ο Μάικλ Ολαϊτάν επέλεξε τον Πειραιά. Στις 30 Απριλίου ανακοινώθηκε η τετραετής συμφωνία που έφερνε τον Αφρικανό για πρώτη φορά σε μια μεγάλη πόλη. Σε αυτή, ο Θανάσης Παπάζογλου και ο Ανδρέας Γιαννιώτης ανέλαβαν να τον ξεναγήσουν και να τον κάνουν να αισθάνεται άνετα.

«Η Αθήνα είναι γενικά μία πολύ όμορφη, μεγάλη πόλη. Και ο Πειραιάς είναι καταπληκτικός, η θάλασσα, ο ήλιος, όλα είναι φανταστικά. Οι συνθήκες είναι διαφορετικές, πολύ διαφορετικές», έλεγε, όντας ακόμα ψαρωμένος, όταν και η αγωνιστική του παρουσία δεν ήταν τόσο έντονη. Παρά την εντυπωσιακή του εμφάνιση το καλοκαίρι στο φιλικό με τη Βαλένθια, οι ευκαιρίες που του δόθηκαν από τον Μίτσελ ήταν ελάχιστες. Πρωταγωνίστησε στα παιχνίδια με τον… Φωκικό, όμως οι εμφανίσεις του στο πρωτάθλημα ήταν σπάνιες. Μέχρι την 1η Δεκεμβρίου είχε παίξει σε τρία ματς και τότε ξαφνικά γύρισε ο διακόπτης.

Γκολ με τον Εργοτέλη, γκολ με τον Αστέρα Τρίπολης, βασικός στο Champions League, ασίστ στη Ριζούπολη, γκολ στο κύπελλο με τον Αστέρα, γκολ με τον Λεβαδειακό, γκολ και ασίστ χθες στην Ξάνθη. «Πιστεύω πως το παιχνίδι σήμερα το κέρδισαν ο Φουστέρ και ο Ολαϊτάν», έλεγε την προηγούμενη Κυριακή ο Μίτσελ. Και όπως αποδείχθηκε, εκείνο δεν θα ήταν το μόνο που θα κέρδιζε ο Ολαϊτάν. Ήταν, απλά, το πρώτο.