Τζόρνταν: Οι 5 λόγοι που θα ήταν το ίδιο καλός και σήμερα στο ΝΒΑ! (poll)

Αντωνία Σπανού
Ο Μάικλ Τζόρνταν θα μπορούσε να σταθεί στο σημερινό ΝΒΑ για 5 απλούς λόγους, αλλά επειδή αυτή η κουβέντα είναι πάντα επίκαιρη θέλουμε και την γνώμη σας.

Σούπερ προσφορά* στα Virtual Sports | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Το μεγάλο ερώτημα που επανέρχεται συνέχεια σε συζητήσεις για τον Μάικλ Τζόρνταν είναι αν θα μπορούσε να σταθεί στην σημερινή εποχή. Πολλοί λένε ναι, πολλοί λένε το αντίθετο και γενικά οι απόψεις είναι μοιρασμένες.

To ESPN θέλει να μας βγάλει από την δύσκολη θέση και παραθέτει 5 λόγους για τους οποίους ο MJ δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να είναι GOAT και στην σημερινή εποχή και εμείς σας καλούμε να ψηφίσετε και να μας πείτε την δική σας άποψη.

  • ΗΤΑΝ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ

Η εξήγηση ξεκινά με το πιο απλό μέρος που λέει ότι ο Τζόρνταν είναι εξαιρετικά αθλητικός και θα μπορούσε να ανταγωνιστεί και τους παίκτες της σημερινής εποχής, χωρίς κανένα πρόβλημα. Παραμένει ένας από τους πιο αθλητικούς παίκτες που έχει δει ποτέ το άθλημα.

Μπορεί να μην ήταν ο πιο γυμνασμένος, αλλά ήταν αδιανόητα γρήγορος. Ένας συνδυασμός Κλέι Τόμπσον, με κινήσεις Άιβερσον και ταχύτητα Ουέστμπρουκ. Μπορεί να μην ήταν τόσο γυμνασμένος όσο ο ΛεΜπρον, αλλά ήταν πιο γρήγορος από όλους. Μπορεί κάποιοι παίκτες από τα 90s' να είχαν θέμα σήμερα, ο MJ όμως δεν θα ήταν ένας από αυτούς.

  • ΚΑΛΟΣ ΣΟΥΤΕΡ

Η ερώτηση για το αν η επιθετική του ικανότητα θα φαινόταν η ίδια σήμερα απασχολεί πολύ συχνά. Το παιχνίδι έχει αλλάξει πάρα πολύ και τα σουτ από μέση απόσταση του Τζόρνταν έχουν σχεδόν εξαφανιστεί, με τους παίκτες να σουτάρουν για τρίποντο. Κάθε γκαρντ που θέλει να είναι νικητής οφείλει να σουτάρει.

Ο Τζόρνταν είχε στην καριέρα του 32.7% στα σουτ τριών πόντων, ποσοστό που δεν είναι σπουδαίο ούτε για τότε, ούτε για σήμερα, αλλά και πάλι δεν λέει όλη την αλήθεια. Έπαιξε αρκετά σε γήπεδα χωρίς καν γραμμή τρίποντου.

Αν είχε γεννηθεί σε άλλη εποχή θα δούλευε το σουτ του και σίγουρα θα το είχε τελειοποιήσει και αυτό. Πολλοί σκάουτερς για να δουν αν ένας παίκτης μπορεί να εξελιχθεί και να αλλάξει το ποσοστό στο σουτ του κοιτάνε το ποσοστό στις βολές. Ο ΜJ είχε 84% στις βολές, μια χαρά ποσοστό. Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι είναι ο καλύτερος jump shooter της εποχής του.

Θα μπορούσε εύκολα να αλλάξει τα δεδομένα στα σουτ τριών πόντων, αν έπαιζε σήμερα. Ένας υποθετικά 27χρονος Τζόρνταν που παίζει στην λίγκα του σήμερα θα μπορούσε να είναι κοντά στον Πολ Τζορτζ που έχει 39.9% ή τον Λέοναρντ που έχει 36.6%. Και οι δύο μπήκαν στην λίγκα με ερωτηματικό και τα κατάφεραν μια χαρά με σκληρή δουλειά, ταλέντο και προπονητές. Αμφιβάλει κάποιος ότι ο πιο ανταγωνιστικός παίκτης στην ιστορία του μπάσκετ δεν θα μπορούσε να φτάσει το 35% στο 40%;

  • ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ

Σήμερα ο Τζόρνταν θα είχε καλύτερους μέσους όρους από την εποχή του. Οι αλλαγές που γίνονται στο ΝΒΑ σήμερα και οι ψηλοί που θα έβγαιναν με τον MJ θα ήταν γι' αυτόν η καλύτερη συνθήκη. Ψηλοί όπως ο Λοβ ή ο Πορζίνγκς θα έβγαιναν πάνω του μετά από τις αλλαγές. Σκεφτείτε παίκτες όπως ο Χάρντεν ή ο Κάρι να έβγαιναν πάνω του... Ο Τζόρνταν θα πήγαινε κατευθείαν προς τα μέσα και την ρακέτα.

Παίκτες όπως ο Τόμπσον, ο Λέοναρντ και ο Τζορτζ θα ταίριαζαν καλύτερα στο μαρκάρισμα του, αλλά και πάλι το τσεκάρισμα με το χέρι που δεν υπάρχει πλέον θα έκανε την άμυνα εξαιρετικά δύσκολη. Ο Τζόρνταν θα έπαιρνε σουτ μόνος του και θα θύμιζε Χάρντεν σε αριθμούς.

Στα 13 του χρόνια στο Σικάγο είχε 31.5 πόντους κατά μέσο όρο, με 23.3 προσπάθειες ανά παιχνίδι. Είχε 1.35 πόντους ανά σουτ. Αλλά χάρη στο τρίποντο αυτά άλλαξαν και το να σκοράρεις έχει γίνει πιο εύκολο και αποτελεσματικό. Με τα ίδια σουτ θα είχε φτάσει τον μέσο όρο του στο 32.9%. Αλλά επειδή ο Τζόρνταν δεν είναι στον μέσο όρο και είναι παραπάνω, αν του βάλουμε τους αριθμούς του «Μούσια» με 1.52 πόντους ανά σουτ με τα 23.3 σουτ θα είχε 35.4 πόντους.

  • ΤΕΛΕΙΑ ΑΜΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΝΒΑ

Μέσα στα χρόνια η επίθεση έχει αλλάξει στο ΝΒΑ. Είναι παρελθόν τότε που έδιναν την μπάλα στον ψηλό, τώρα όλα γίνονται διαφορετικά και εδώ έρχεται το ερώτημα για αν θα μπορούσε ο Τζόρνταν να παίξει περιφερειακή άμυνα. Και η απάντηση είναι ναι.

Ίσως όσα έκανε ο MJ στην εποχή του να ταίριαζαν ακόμα καλύτερα τώρα. Ηταν 3 φορές κορυφαίος κλέφτης, έχει πάρει το βραβείο του καλύτερου αμυντικού το 1998 και ήταν 9 φορές στην καλύτερη αμυντική πεντάδα. Σίγουρα δεν θα είχε την ίδια επαφή που υπήρχε τότε, αλλά το πόσο γρήγορος είναι και η ισορροπία του θα τον βοηθούσε να ακολουθήσει τους σημερινούς χειριστές της μπάλας. Επίσης το μέγεθος του θα ήταν θετικό στο να σταματάει πάσες, όπως κάνει ο Πολ Τζορτζ σήμερα.

Τα ερωτήματα είναι διασκεδαστικά... Θα μπορούσε να σταματήσει τον Χάρντεν;Θα μπορούσε να προλάβει τον Τόμπσον να μην σουτάρει; Θα μπορούσε να προλάβει τον ΛεΜπρον σε έναν αιφνιδιασμό;Θα μπορούσε ο Ντουράντ να σουτάρει πάνω του; O ΜJ θα κυνηγούσε τον Κάρι, όπως έκανε με τον Ρέτζι Μίλερ. Θα μπορούσε να ματσάρει τον Λέοναρντ όπως έκανε με τον Ντρέξλερ. Ίσως είχε θέμα με τον KD, αλλά όλοι έχουν...

Ο Τζόρνταν είχε πρόβλημα με τα φάουλ όταν προσπαθούσε να μαρκάρει πιο μεγαλόσωμους παίκτες, όπως έγινε στους Τελικούς του 1991 με τον Μάτζικ. Βέβαια αν είχε τον Πίπεν μπορεί τα πράγματα να ήταν διαφορετικά. Αλλά ο Τζόρνταν δεν έγινε σπουδαίος αμυντικός γιατί σταματούσε τους σούπερσταρ. Ήταν γιατί έκανε την ζωή δύσκολη σε όλους.

  • ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

Βλέποντας και το «The Last Dance» φαίνεται πως η ανταγωνιστικότητα του Τζόρνταν ήταν σε άλλο επίπεδο. Σε όλα του τα χρόνια ο MJ ήταν ο καλύτερος παίκτης σε κάθε τέλος σεζόν, σε κάθε τέλος σειρών και σε κάθε τέλος παιχνιδιού. Δεν κυριάρχησε απλά, διέλυσε κάθε συζήτηση. Ο Τζόρνταν θα είχε την ίδια διάθεση σήμερα και σε συνδυασμό με το ταλέντο του θα κυριαρχούσε στην λίγκα.