Ο Πουρσανίδης, οι «8» του Τσάμπιονς Λιγκ και η επόμενη μέρα...

Gazzetta team
Ο Πουρσανίδης, οι «8» του Τσάμπιονς Λιγκ και η επόμενη μέρα...

bet365

O πρώην μέσος του ΟΦΗ, του Ολυμπιακού και του Ηρακλή, έχει μετακινηθεί στο Ναύπλιο και ασχολείται με τις επιχειρήσεις του, για τις οποίες φρόντιζε όσο έπαιζε ακόμα μπάλα. Η «Μηχανή του χρόνου» παρουσιάζει την πορεία του. Γράφει ο Θάνος Σαρρής.

Αθλητές που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν αφήσει το στίγμα τους, έχουν κάνει τον κόσμο να ασχοληθεί μαζί τους και να τους αναπολήσει, ακόμα κι αν δεν δικαίωσαν ποτέ τη φήμη τους, επανεμφανίζονται στη «Μηχανή του Χρόνου». Το gazzetta.gr εντοπίζει τα βήματά τους, ακολουθεί την πορεία τους και βρίσκει τις... νέες ασχολίες τους!

Aπό τον ΟΦΗ στον Ολυμπιακό

Ο Ηλίας Πουρσανίδης ξεκίνησε την καριέρα του από το Χαϊδάρι τη σεζόν 1987-88' και το 1992 πήρε μεταγραφή στον ΟΦΗ, στον οποίο έμεινε για πέντε χρόνια. Πριν πάει στους Κρητικούς, πάντως, ο Πέτρος Καραβίτης τον πρότεινε στον Ολυμπιακό, χωρίς όμως να υπάρξει συνέχεια. Στους «ερυθρολευκους»πήγε αφού η ομάδα είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα του 1996-97 και ο ίδιος χαρακτήριζε τη μεταγραφή αυτή ό,τι καλύτερο είχε συμβεί στην καριέρα του, αφού, έχοντας εξελιχθεί στα χέρια του Ευγένιου Γκέραρντ, ήταν έτοιμος για το μεγάλο βήμα. Ο Ολλανδός προπονητής είχε εξαιρετική άποψη για τον «Πούρσα». Δούλεψε μαζί του και τον βοήθησε να γίνει ένα πολύτιμος μέσος, γεγονός στο οποίο συντέλεσε το ότι έδινε πάντα το 100% μέσα στο γήπεδο. Ως παίκτης του ΟΦΗ, άλλωστε, το 1995, έκανε ντεμπούτο και στην Εθνική.

Υπήρξε ένας από τους βασικούς παίκτες της «ερυθρόλευκης» αυτοκρατορίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο, κατακτώντας έξι Πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο. Όντας επιλογή του Ντούσαν Μπάγεβιτς, αποτέλεσε την ήρεμη δύναμη στα χαφ της ομάδας και έναν εκ των αρχηγών. Δεν ήταν ποτέ ο ποδοσφαιριστής και ο άνθρωπος που επεδίωκε την προβολή, τα πρωτοσέλιδα και τα ακριβά αμάξια. Ήταν ένας από τους παίκτες που είναι βασικοί συντελεστές σε μια επιτυχία, χωρίς να είναι «φανταχτεροί». Στους Πειραιώτες φόρεσε και το περιβραχιόνιο...

Συν τοις άλλοις, ο «Πούρσα» υπήρξε από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές της κορυφαίας ευρωπαϊκής πορείας του Ολυμπιακού στους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ την περίοδο 1998-1999. Τη σεζόν εκείνη έκανε και τα περισσότερα παιχνίδια του στην Ευρώπη με την «ερυθρόλευκη». Έπαιξε και στα δύο ματς με την Ανόρθωση, στα δύο με την Πόρτο, με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ, καθώς και με τον Άγιαξ. Επίσης, αγωνίστηκε και στα παιχνίδια νοκ-άουτ με τη Γιουβέντους, όπου ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε στο τέλος.

Παρότι το γκολ δεν ήταν ούτε το δυνατό του σημείο, ούτε και η προτεραιότητά του, το εκπληκτικό τέρμα που είχε πετύχει το 1998 απέναντι στην Παναχαΐκή από τα 45 μέτρα έμεινε στην ιστορία! Ήταν αναντικατάστατος μέχρι και την άφιξη του Ζε Ιλίας, ενώ στη συνέχεια αποτέλεσε εναλλακτική λύση του Βραζιλιάνου και του Καρεμπέ.

Δεύτερη καριέρα στον Ηρακλή

Έφυγε από τον Ολυμπιακό το 2003, μετά από έξι χρόνια παρουσίας στο λιμάνι, σε ηλικία 31 ετών, κάνοντας μια νέα αρχή στον Ηρακλή, ως ελεύθερος. Στην ομάδα της Θεσσαλονίκης έγινε πραγματικός ηγέτης, με τους συμπαίκτες του να τον χρίζουν αρχηγό και τον ίδιο να λειτουργεί έτσι στα αποδυτήρια και τον αγωνιστικό χώρο χωρίς να προσπαθεί να επιβληθεί.

Ο Ηλίας Πουρσανίδης αποχαιρέτησε την ενεργό δράση τον Απρίλιο του 2008 σε ηλικία 36 ετών, ως παίκτης του Ηρακλή. Όπως δήλωσε ο ίδιος, το τελευταίο του παιχνίδι είχε αποφασίσει να είναι στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» απέναντι στον Ολυμπιακό, προκειμένου να πει ένα ξεχωριστό «αντίο» σε ένα ματς ανάμεσα στις δύο ομάδες με τις οποίες συνδέθηκε περισσότερο. Η διοίκηση των «ερυθρολεύκων» τον βράβευσε για την προσφορά του στην ομάδα και ο κόσμος τον αποθέωσε φωνάζοντας ρυθμικά το όνομά του, ευχαριστώντας τον με τον τρόπο του για τα όσα έδωσε στην ομάδα.

Πέραν των επιτευγμάτων του με τους συλλόγους, ο Πουρσανίδης φόρεσε τη φανέλα με το εθνόσημο στο στήθος 33 φορές. Έκανε ντεμπούτο το 1995, ως παίκτης του ΟΦΗ, σε ένα φιλικό με την Κύπρο, στο οποίο η Ελλάδα επικράτησε με 3-2, ενώ έκλεισε το κεφάλαιο εθνική ομάδα τον Οκτώβριο του 2010, στην ήττα με 2-0 από την Αλβανία για τα προκριματικά του Παγκόσμιου Κυπέλλου.

Συνέχεια στον Γηραιό και επιχειρήσεις

Με το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας, ανέλαβε διευθυντής ποδοσφαιρικού τμήματος στον Ηρακλή του Αντώνη Ρέμου. Τον Οκτώβριο του 2009, μετά από κάποιες διαδοχικές παραιτήσεις στον Γηραιό, υπέβαλλε την παραίτησή του και ο Πουρσανίδης, ωστόσο αυτή δεν έγινε δεκτή και τελικά ο πρώην μέσος της ομάδας έμεινε στο πόστο του, με τον Ρέμο να τον χαρακτηρίζει απαραίτητο. Τελικώς, αποχώρησε τον Ιανουάριο του 2010, έχοντας ενημερώσει τον πρόεδρο του Ηρακλή ότι θα βοηθούσε την ομάδα στην κρίσιμη καμπή της και μετά το τέλος των μεταγραφών θα αποχωρούσε.

Από τότε, ο Ηλίας Πουρσανίδης ζει μόνιμα στο Ναύπλιο, από όπου κατάγεται η σύζυγός του. Ο «Πούρσα» είχε φροντίσει από όταν ήταν ακόμα ποδοσφαιριστής να φροντίσει για την επόμενη μέρα, επενδύοντας σε εστιατόριο fast food στο Ναύπλιο και καφετέρια στην ίδια πόλη και στην Καλαμάτα. Επαγγελματικά ασχολείται μόνο με τις επιχειρήσεις του, ενώ όπως δήλωνε ο ίδιος, έχει κάνει μέχρι και delivery!

Τα βήμα τα με την ΕΠΣ και η «Ηasta»!

Πέρσι, το όνομά του «έπαιξε» για τη θέση του πρόεδρο στην ΕΠΣ Αργολίδας, με τα... σενάρια να πηγαίνουν και να έρχονται σχετικά με το ποιος βρίσκεται πίσω από την υποψηφιότητά του. Τελικά, βρέθηκε εκτός ψηφοδελτίου, αφού είχε προβλήματα εκλογιμότητας. Ο ίδιος δήλωνε ότι «ουσιαστικά θα είμαι μέσα με όλες μου τις δυνάμεις μετά το κώλυμα που προέκυψε μετά από μια παράγραφο στο καταστατικό» και τελικά μπροστά στο ψηφοδέλτιο βγήκε ο Αντρέας Πουλάς.

Το νομότυπο κώλυμα αφορούσε το ότι για να έχει δικαίωμα συμμετοχής θα έπρεπε πριν ένα χρόνο να είχε διαγραφεί από τα μητρώα, κάτι που παρά την αίτησή του δεν είχε γίνει. Ο ίδιος, πάντως, δείχνει διατεθειμένος να βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της περιοχής...

Όσον αφορά το... αγωνιστικό κομμάτι, έχει παίξει ορισμένες φορές με τους παλαίμαχους του Ολυμπιακού, κλωτσάει που και που μπάλα με φίλους του στην πόλη, ενώ έχει λάβει μέρος και στην πρωτοβουλία «Hasta la Victoria Siempre», που με σύμβολο το Τσε, προσπαθεί μέσω του ποδοσφαίρου να σταθεί ε δίπλα σε όποιον αδικείται!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα