Ο Κουίνσι Λιούις στη «Μηχανή του Χρόνου»

Gazzetta team
Ο Κουίνσι Λιούις στη «Μηχανή του Χρόνου»
Η «Μηχανή του Χρόνου» ακολουθεί την πορεία ακολουθεί την πορεία του άλλοτε φόργουορντ του Ολυμπιακού Κουίνσι Λιούις, ο οποίος παραμένει κοντά στο μπάσκετ ως προπονητής και σχολιαστής. Γράφει ο Φάνης Παναγιώτου.

Αθλητές που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν αφήσει το στίγμα τους, έχουν κάνει τον κόσμο να ασχοληθεί μαζί τους και να τους αναπολήσει, ακόμα κι αν δεν δικαίωσαν ποτέ τη φήμη τους, επανεμφανίζονται στη «Μηχανή του Χρόνου». Το gazzetta.gr εντοπίζει τα βήματά τους, ακολουθεί την πορεία τους και βρίσκει τις... νέες ασχολίες τους!

Πανεπιστήμιο, ντραφτ και NBA!

Ο Κουίνσι Λιούις γεννήθηκε στις 26 Ιουνίου του 1997 στην πόλη Little Rock της περιοχής Arkansas των Η.Π.Α. Αρχικά έπαιξε μπάσκετ για το Πανεπιστήμιο της Μιννεσότα και το 1997 βρέθηκε στο Final Four του NCAA. Συνολικά στην κολεγιακή του καριέρα μέτρησε 1.614 πόντους, 127 εύστοχα τρίποντα και 502 ριμπάουντ, πριν κάνει το... άλμα για το NBA. Αυτό έγινε το 1999 όταν οι Γιούτα Τζαζ επέλεξαν τον Κουίνσι Λιούις στην 19η θέση του νταφτ. Ο Λιούις έπαιξε μέχρι τη σεζόν 2003-2004 στον «μαγικό κόσμο», αφού φόρεσε για τρία χρόνια τη φανέλα των Τζαζ και για... 14 παιχνίδια εκείνη των Τίμπεργουλβς. Στο NBA πήρε μέρος σε συνολικά 159 αναμετρήσεις (21 ως βασικός), έχοντας 3.6 πόντους - 1.3 ριμπάουντ - 33% στα τρίποντα κατά μέσο όρο σε 11.7 συμμετοχής.

Η Μακάμπι και η Αλικάντε

Ο Αμερικανός αγωνίστηκε μεν τη σεζόν 2003-2004 με τους Μινεσότα Τίμπεργουλβς σε 14 παιχνίδια στο NBA (σ.σ. συγκεκριμένα αποκτήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου του 2003 και αποδεσμεύτηκε στις 20 Δεκεμβρίου), ωστόσο -μετά τους Γιούτα Τζαζ- είχε... προλάβει να κάνει και το ευρωπαϊκό του ντεμπούτο. Αυτό έγινε στο Ισραήλ, καθώς τη σεζόν 2002-2003 ο Κουίνσι Λιούις ήταν στο ρόστερ της Μακάμπι Τελ Αβίβ. Προπονητής της ομάδας ήταν ο Ντέιβιντ Μπλατ και υπήρχαν παίκτες όπως ο Ντέρικ Σαρπ, ο Νίκολα Βούσιτς, ο Μάρκους Γκορί, ο Γιοτάν Χαλπερίν ή ο Μπένο Ούντριχ!

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ δεν κατάφερε εκείνη τη χρονιά να βρεθεί στο Final Four της Ευρωλίγκας (κατέκτησε βέβαια το πρωτάθλημα και το κύπελλο στο Ισραήλ), καθώς αποκλείστηκε στο Top 16, ωστόσο στην πρώτη φάση αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό και ο απολογισμός ήταν μία νίκη και μία ήττα! Η Μακάμπι πέρασε από την Αθήνα με 64-77 με τον Κουίνσι Λιούις να σημειώνει 14 πόντους και στο Ισραήλ νικητές ήταν οι «πράσινοι» με 79-86, με τον Αμερικανό φόργουορντ να πετυχαίνει 17 πόντους. Συνολικά τη σεζόν 2002-2003 ο απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Μινεσότα είχε με τη Μακάμπι 11.3 πόντους (29.6% στα τρίποντα) κατά μέσο όρο ανά αγώνα σε 20 συμμετοχές.

Επόμενος σταθμός της καριέρας του Κουίνσι Λιούις ήταν η Αλικάντε, στην οποία αγωνίστηκε τη σεζόν 2004-2005 έχοντας αφήσει πλέον οριστικά πίσω του την προοπτική του NBA.

Κεφάλαιο Ολυμπιακός

Η συνέχεια της καριέρας του Αμερικανού φόργουορντ τον βρήκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον Ολυμπιακό, τη φανέλα του οποίου φόρεσε την αγωνιστική περίοδο 2005-2006. Προπονητής στην ομάδα του Πειραιά ήταν ο Γιόνας Καζλάουσκας και στο ρόστερ υπήρχαν -εκτός του Λιούις- οι: Έντνι, Παπαμακάριος, Αργυρόπουλος, Ζίζιτς, Χατζής, Σεϊμπούτις, Ζουκάουσκας, Μπάρλος, Βασιλόπουλος, Αγαδάκος, Σχορτσιανίτης, Πρίντεζης, Καλαϊτζίδης και Κόλιεβιτς.

Εκείνη τη σεζόν ο Ολυμπιακός τερμάτισε στη δεύτερη θέση της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, πίσω από τον Παναθηναϊκό, με ρεκόρ 22-4. Ο Λιούις στη regular season είχε 8.3 πόντους κατά μέσο όρο, με 38% στα σουτ τριών πόντων, ενώ πήρε μέρος και στο All Star Game εκείνης της χρονιάς. Η ομάδα του Πειραιά στα playoffs απέκλεισε στην πρώτη φάση την ΑΕΚ με 2-0 στις νίκες και στα ημιτελικά ξεπέρασε το εμπόδιο του Αμαρουσίου με 3-1 στις νίκες, για να βρεθεί στους τελικούς έπειτα από αρκετά χρόνια! Εκεί ο Παναθηναϊκός του Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν άφησε πολλά περιθώρια αντίδρασης στους «ερυθρόλευκους», οι οποίοι αν και πάλεψαν όλα τα ματς, τελικά έχασαν το πρωτάθλημα από τους «πράσινους» με 3-0 στις νίκες...

Στην Ευρωλίγκα ο Ολυμπιακός κατάφερε να φτάσει μέχρι τα προημιτελικά και τελικά αποκλείστηκε από το Final Four με 2-1 στις νίκες από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ του Πίνι Γκέρσον. Ο Λιούις είχε 11 πόντους με 32.6% στα τρίποντα στη διοργάνωση σε συνολικά 23 συμμετοχές.

Ισπανία και… τέλος

Στον Ολυμπιακό ο Αμερικανός δεν έμεινε για παραπάνω από μια σεζόν, παρά το γεγονός ότι είχε υπογράψει διετές συμβόλαιο συνεργασία με την ομάδα του Πειραιά. Η συνέχεια της καριέρας του τον βρήκε στην Ισπανία. Συγκεκριμένα, τη σεζόν 2006-2007 επέστρεψε στην Αλικάντε, με τη φανέλα της οποίας είχε αγωνιστεί και πριν μερικά χρόνια, ενώ επόμενος σταθμός της πορείας του Κουίνσι Λιούις ήταν η Μπιλμπάο. Στους Βάσκους έμεινε για δύο σεζόν (2007-2008 & 2008-2009), μεταξύ άλλων είχε ξανά συμπαίκτη τον Ρεϊνάλντας Σεϊμπούτις και με την ομάδα του προκρίθηκε και τις δύο σεζόν στα playoffs της ACB, χωρίς όμως να καταφέρνει να περάσει την πρώτη φάση, καθώς αποκλείστηκε από τις Μπαρτσελόνα (2008) και Ταού (2009). Αυτή ήταν η τελευταία ομάδα στην οποία έπαιξε μπάσκετ ο Αμερικανός, καθώς μετά το τέλος της αγωνιστικής περίοδο 2008-2009 έβαλε τέλος στην καριέρα του, αφού αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

(Ο assistant coach Κουίνσι Λιούις πανηγυρίζει για την ομάδα του)

Που είναι σήμερα ο Κουίνσι Λιούις;

Μετά το τέλος της μπασκετικής του καριέρας ο Κουίνσι Λιούις επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και ολοκλήρωσε τις σπουδές του. Πλέον εργάζεται ως σχολιαστής των Μινεσότα Τίμπεργουλβς αλλά και των υπόλοιπων ομάδων της περιοχής (βλ. NCAA) στην τηλεόραση και συγκεκριμένα στα δίκτυα 1500 ESPN και Fox Sports North.

Εκτός αυτού, ο Αμερικανός πρώην φόργουορντ του Ολυμπιακού έχει ξεκινήσει και μια νέα καριέρα στους... πάγκους! Ο Κουίνσι Λιούις είναι assistant coach στην ομάδα μπάσκετ του De La Salle High School και ασχολείται και με την προπονητική, εκτός από την τηλεόραση και τον σχολιασμό των Τίμπεργουλβς.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα