Ο Κόλα, η Κύπρος και το σπάνιο ήθος

Gazzetta team
Ο Κόλα, η Κύπρος και το σπάνιο ήθος

bet365

Η «Μηχανή του χρόνου» ακολουθεί την πορεία ενός ανθρώπου με σπάνιο ήθος στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Του Μπλένταρ Κόλα. Γράφει ο Θάνος Σαρρής.

Αθλητές που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν αφήσει το στίγμα τους, έχουν κάνει τον κόσμο να ασχοληθεί μαζί τους και να τους αναπολήσει, ακόμα κι αν δεν δικαίωσαν ποτέ τη φήμη τους, επανεμφανίζονται στη «Μηχανή του Χρόνου». Το gazzetta.gr εντοπίζει τα βήματά τους, ακολουθεί την πορεία τους και βρίσκει τις... νέες ασχολίες τους!

Η έλευση στην Ελλάδα

Ο Μπλένταρ Κόλα ξεκίνησε την καριέρα του το 1998 στην Μπεσελιντζά Λέζχε της χώρας του και έκανε μια χρονιά στην Παρτιζάνι Τιράνων που τον βοήθησε να αναδειχθεί. Έπειτα
από ένα πέρασμα από την ΚΦ Ελμπασάνι, ήρθε στην Ελλάδα το 1991 για λογαριασμό του Παναργειακού, ο οποίος τότε αγωνιζόταν στη Β' Εθνική. Έμεινε εκεί μέχρι το 1994, όταν και ο αείμνηστος Γιάννης Παθιακάκης τον πήρε στον Απόλλωνα Σμύρνης. Η καριέρα του είχε αρχίσει να ανεβαίνει...

Δεύτερη πατρίδα...

Η μετάβασή του στην ελληνική κοινωνία ήταν εξαιρετικά ομαλή. Ο χαρακτήρας του άλλωστε ήταν τέτοιος που δεν μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα. Σε παλιότερη συνέντευξή του στο Goal για τις σχέσεις Ελλήνων και Αλβανών, με αφορμή τα επεισόδια μετά από ματς των δύο ομάδων είχε δηλώσει: «Σαφώς με ενοχλεί αυτό το κλίμα. Άλλωστε πάντα λέω πως οι δυο χώρες έχουν πολύ περισσότερα πράγματα που τους ενώνουν, παρά εκείνα που τους χωρίζουν. Είτε από την ιστορία και τη θέση που βρίσκονται, είτε από τον μεγάλο αριθμό Αλβανών που βρίσκονται στην Ελλάδα. Έχουμε πολλά πράγματα που μας ενώνουν. Δυστυχώς, όμως, υπάρχει ο στενόμυαλος εγωισμός, αυτή η περηφάνια, που συνήθως σκοτώνει την αδελφοσύνη, την καλή σχέση που μπορούν οι δυο λαοί να έχουν μεταξύ τους. Εγώ αισθάνομαι ότι έχω αποτύχει πάνω σ' αυτό. Βέβαια, με τη βοήθεια του Θεού, μπόρεσα να ενταχθώ στην ελληνική κοινωνία, μεγάλωσα, ανδρώθηκα, παντρεύτηκα και έχω όλα αυτά που μπορεί να ζητήσει ένας άνθρωπος στη δεύτερη πατρίδα...»

Η μεταγραφή στον Παναθηναϊκό

Από την πρώτη του χρονιά καθιερώνεται στον Απόλλωνα, κάνοντας 32 εμφανίσεις και πετυχαίνοντας 4 γκολ. Μετά από μία ακόμα «γεμάτη» χρονιά στην «Ελαφρά Ταξιαρχία» με έξι τέρματα, έρχεται την σεζόν 1996-97 η μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό. Το καλοκαίρι εκείνο το «τριφύλλι »διεκδικούσε τρία ονόματα από την εγχώρια αγορά με μεγάλα περιθώρια εξέλιξης. Τον Νίκο Λυμπερόπουλο, τον Στέλιο Γιαννακόπουλο και τον Γιώργο Νασσιόπουλο. Τελικά, ο Stelios του ξέφυγε! Την ίδια περίοδο ο Σπύρος Μαραγκός ετοιμαζόταν, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, να φύγει για την Γκρασχόπερς και ο 24χρονος Μπλένταρ Κόλα προοριζόταν για αντικαταστάτης του. Ο Κόλα «έκλεινε» από τα μέσα Ιουνίου, ασχέτως με την πορεία του Μαραγκού, με τον Παναθηναϊκό να περιμένει από τον Κώστα Αλαμάνο να πουλήσει πρώτα τον Ντέμη Νικολαϊδη, η μεταγραφή του οποίου θα καθόριζε τα ανταλλάγματα που θα ζητούσε από τους «πράσινους» για τον αριστεροπόδαρο Αλβανό μέσο.

Η απάντησή του, ωστόσο, καθυστερούσε, την ώρα που ο Παναθηναϊκός καιγόταν! Στο μεταξύ, η ΕΠΟ προχωρούσε σε αύξηση των ξένων για τις ομάδες στην Α' Εθνικής και τα ρεπορτάζ ήθελαν τον Κόλα να πηγαίνει στην Παιανία μαζί με τον Μίετσελ! Τελικώς, την πρώτη Ιουλίου βγαίνει προς τα έξω ότι μένουν μόνο οι ανακοινώσεις και ο Κόλα παρουσιάζεται μετά από λίγες μερες μαζί με Νασιόπουλο και Λυμπερόπουλο μπροστά σε 3000 κόσμο, με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη να δηλώνει ότι θα... βάλει φυλακή το Πρωτάθλημα εφ' όρου ζωής στην Παιανία! «Δεν θέλω να πω πολλά πράγματα. Στο γήπεδο θα δείξουμε την αξία μας και θα ανταποδώσουμε την αγάπη με την οποία μας περιέβαλε σήμερα ο κόσμος του Παναθηναϊκού. Εκείνο που διαπιστώνω πάντως είναι πως το κλίμα στη νέα μου ομάδα είναι υπέροχο», δήλωνε ο 24χρονος, δείχνοντας από την πρώτη στιγμή το πόσο μετρημένος χαρακτήρας είναι.

Στον Παναθηναϊκό έπαιξε συνολικά 4.5 χρονιές. Την πρώτη περίοδο έκανε 25 αγώνες στο Πρωτάθλημα και δύο στο Κύπελλο, χωρίς να πετύχει γκολ. Το 1997-98 σημείωσε δύο τέρματα σε 23 εμφανίσεις στο Πρωτάθλημα και την επόμενη περίοδο ένα σε 25 συμμετοχές. Η πιο παραγωγική του χρονιά ήταν το 1999-2000. όταν το Φεβρουάριο του 2000 είχε κρίνει με δικό του γκολ στο '90 το ντέρμπι με την ΑΕΚ, ενώ είχε σκοράρει στο τέλος και στο 3-4 με τον ΟΦΗ, όπως και στο 3-0 με τον Άρη. Συνολικά πέτυχε 7 τέρματα εκείνη την περίοδο, όπου ο Παναθηναϊκός με τον αείμνηστο Γιάνννη Κυράστα στον πάγκο παίζει την καλύτερη μπάλα στο Πρωτάθλημα, αλλά δεν παίρνει τον τίτλο.

Το πέρασμα από την ΑΕΚ και το φινάλε

Ο Άγγελος Αναστασιάδης που αναλαμβάνει την ομάδα το καλοκαίρι δεν δείχνει να υπολογίζει και τόσο τον Κόλα, που κάνει 7 εμφανίσεις και τον Ιανουάριο αποχωρεί για την ΑΕΚ, η οποία βρισκόταν σε μια δύσκολη περίοδο. Συν τοις άλλοις, έπρεπε να αδειάσει θέση ξένου, αφού οι «πράσινοι» συμφωνούσαν με τον ταλαντούχο Ντέρεκ Μπόατενγκ! Έπαιξε εννιά φορές στο δεύτερο μισό της σεζόν με τον δικέφαλο στο στήθος, αλλά την επόμενη σεζόν ο Φερνάντο Σάντος δεν τον υπολογίζει. Αγωνίζεται δύο φορές στην Α' Εθνική, 8 στο Κύπελλο και δύο στην Ευρώπη και φεύγει για την Καλλιθέα. Έπειτα από μία σεζόν στην ομάδα των Νοτίων Προαστίων, επιστρέφει στον Απόλλωνα για να κλείσει την καριέρα του.

Έργο στις ακαδημίες της ΑΕΚ

Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα από τις ακαδημίες της Ένωσης, στις οποίες θήτευσε για 7 ολόκληρα χρόνια, ως τεχνικός διευθυντής και ως προπονητής. Όλοι έχουν να λένε τα καλύτερα λόγια για τον άνθρωπο και προπονητή Κόλα και τον τρόπο που δούλευε με τους νεαρούς παίκτες της ομάδας. Έχοντας τρομερή μεταδοτικότητα και δίνοντας παράλληλα μεγάλη σημασία στη διαπαιδαγώγηση των παικτών και ως ανθρώπων, κατάφερε να κερδίσει τους πάντες.

Ταυτόχρονα, ήταν εξαιρετικός σε θέματα τακτικής. Η εργατικότητα, η ειλικρίνειά του και η ταπεινοφροσύνη ήταν κάποια ακόμα στοιχεία που τον έκαναν πολύ καλό στη δουλειά του. Για ένα διάστημα, ο Κόλα ανέλαβε και την πρώτη ομάδα της ΑΕΚ, στο διάστημα που αποχώρησε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς και πριν αναλάβει ο Μανόλο Χιμένεθ, τον Σεπτέμβριο του 2010. Μαζί με τον Γκρέταρσον, οδήγησαν την Ένωση στα παιχνίδια με Ζενίτ και Ξάνθη. Στο ματς της Ρωσίας, μάλιστα, η Ένωση ήταν πολύ καλά στημένη, αλλά το γκολ στο πρώτο γκολ και η αποβολή του Νασούτι στο 41' έκαναν τα πράγματα πολύ δύσκολα και έφεραν την ήττα με 4-2.

«Το όραμα μου είναι να μπορέσω να δημιουργήσω ένα σύνολο που θα στηρίζεται σε ελληνόπουλά και με καλούς ξένους. Θα είναι η ιδανική ομάδα για εμένα. Στον Παναθηναϊκό μια τέτοια φουρνιά από τις ακαδημίες κατέκτησε το Euro 2004, τους χλεύαζαν στην αρχή αλλά μετά κατάφεραν να πάρουν το Ευρωπαϊκό. Για κακή τους τύχη όμως δεν μπόρεσαν να πάρουν πρωταθλήματα όπως και τα παιδιά που έπαιζαν στον Ολυμπιακό», δήλωνε όσον αφορά τους στόχους του για το ιδανικό σύνολο που θέλει να δημιουργήσει όντας πρώτος προπονητής σε μια ομάδα.

Το «αντίο», η Δόξα και ο Απόλλωνας

Από την ΑΕΚ αποχώρησε οριστικά το 2011, αφού ήθελε να αναλάβει σε μια ομάδα πρώτος προπονητής. «Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους της ΑΕΚ, διοικήσεις, προπονητές, ποδοσφαιριστές και προσωπικό, με τους οποίους είχα μια πολύ καλή συνεργασία για 7 χρόνια. Προσπάθησα με όλες τις δυνάμεις μου να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στον τομέα των υποδομών της ομάδας. Τα χρόνια αυτά θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη μου. Αποφάσισα να ανοίξω ένα νέο κεφάλαιο στη καριέρα μου, αυτό της προπονητικής. Εύχομαι στην ΑΕΚ να πετύχει τους στόχους της», δήλωνε αποχωρώντας.

Τη σεζόν 2011-12 ανέλαβε βοηθός του Μάκη Κατασαβάκη στη Δόξα Δράμας, που είχε ανέβει στη Σούπερ Λιγκ. Μετά τον υποβιβασμό των «μαυραετών» και την οριστικοποίηση της παραμονής του Σταμάτη Βελλή στην διοικητική ηγεσία του Απόλλωνα Σμύρνης, ο Κόλα ήταν το πρώτο φαβορί για να αναλάβει, μιας και το δέσιμό του με την ομάδα ήταν δεδομένο. Ωστόσο, στις αρχές Αυγούστου και έπειτα από μόλις λίγες βδομάδες παραμονής, ανακοίνωσε την παραίτησή του, τονίζοντας ότι: «Απ’ όσο έχω αντιληφθεί στο μικρό διάστημα που βρίσκομαι “επικεφαλής” της τεχνικής ηγεσίας του Απόλλωνα, οι διοικούντες την ομάδα χρειάζονται ένα πιόνι που να καθοδηγείται και να εκπληρώνει τις δικές τους επιθυμίες»!

Διέξοδος στην Κύπρο

Ο Τόνι Σαβέφσκι, ο οποίος είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία της κυπριακής Ομόνοιας, εισηγήθηκε τη συνεργασία με τον Κόλα και στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2012, η ομάδα της Μεγαλονήσου ανακοίνωνε την πρόσληψή του. Ο Κόλα αποτελεί στενό συνεργάτη του Σκοπιανού, έχοντας χρέη σκάουτ και ανιχνευτή ταλέντων. Οι δύο άνδρες ταιριάζουν όσον αφορά το χαρακτήρα και τη νοοτροπία και παρότι φυσικά σε συνθήκες καθημερινής τριβής δεν γίνεται να αποφευχθούν οι διαφωνίες, παράγουν έργο στην Ομόνοια. Άλλωστε, ο Σαβέφσκι τον επέλεξε δίπλα του γνωρίζοντας ότι σε συγκεκριμένα κομμάτια που αφορούν την προπονητική, όπως η τακτική, ο Κόλα μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά. Πέρυσι, η ομάδα τερμάτισε τέταρτη και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην πέμπτη θέση με τρεις βαθμούς διαφορά από την κορυφή.

Το γεγονός ότι ακούμε σπάνια για αυτόν και το ότι προτιμά να δουλεύει εντατικά από το να μιλάει, δείχνουν το χαρακτήρα του. Παράλληλα, όσοι τον ξέρουν λένε τα καλύτερα για τις τακτικές του γνώσεις. Αυτή η ταπεινότητα και η καλοσύνη του, ωστόσο, ίσως αποδειχθούν ανασταλτικοί παράγοντες σε περίπτωση που αναλάβει ως νούμερο 1 σε ομάδα στην Ελλάδα, όπου οι συνθήκες δεν ευνοούν την παρουσία τέτοιων ανθρώπων...

Περιμένουμε τις προτάσεις σας για πρόσωπα που θέλετε να δείτε στη «Μηχανή του χρόνου» στα σχόλια και στο twiiter @Thansarr.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα