Σαν σήμερα: Όταν ο ΠΑΟΚ έστηνε πάρτι μέσα στο «Καραϊσκάκης»! (pics & vid)

Σταύρος Σουντουλίδης
Το «κόλπο» του Λόραντ με τον Κούδα, που έφερε τη μεγαλύτερη εντός έδρας ήττα του Ολυμπιακού, από τον ΠΑΟΚ, σαν σήμερα πριν από 43 χρόνια! Η κριτική του αγώνα από τον Τύπο της εποχής.

Λεβάντε – Χιρόνα με επιστροφή στοιχήματος*, ενισχυμένες αποδόσεις και live alerts. (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις.

Ήταν 4 Ιανουαρίου του 1976 όταν ο ΠΑΟΚ υποχρέωνε τον Ολυμπιακό στη βαρύτερη εντός έδρας ήττα του με 4-0 στην ιστορία της Α’ Εθνικής κατηγορίας και η μία από τις δύο βαρύτερες εντός έδρας ήττες του όλων των εποχών σε επίσημο αγώνα, μαζί με το 0-4 από το Αμβούργο τη σεζόν 1982-83, όχι όμως στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», αλλά στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Σαράντα τρία χρόνια μετά, από εκείνη την επική επικράτηση των «ασπρόμαυρων» και καμία άλλη ομάδα δεν κατόρθωσε να «σπάσει» το συγκεκριμένο σκορ και έμελλε να μείνει στην Ιστορία, αν και θα μπορούσε να ήταν ακόμη μεγαλύτερο στην περίπτωση που ο Χρήστος Τερζανίδης, μετά το 4-0, έχοντας ντριμπλάρει και τον Κελεσίδη, δεν σημάδευε το δοκάρι, ενώ νωρίτερα ο διαιτητής Βαμβακόπουλος δεν σταματούσε τους παίκτες του «Δικεφάλου» με ανύπαρκτα οφσάιντ!

Ο Μλάντεν Φούρτουλα, που είχε υπερασπιστεί τα «ασπρόμαυρα» δοκάρια», μεταξύ σοβαρού και αστείου φρόντισε να προειδοποιήσει τους δεκάδες φωτορεπόρτερ, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί πίσω και δίπλα από την εστία του για να αποθανατίσουν εικόνες του μεγάλου αγώνα, αλλά οι περισσότεροι δεν τον άκουσαν. «Μη κάθεστε εδώ ρε παλικάρια, εδώ γκολ σήμερα δεν πρόκειται να φωτογραφίσετε...», γυρνούσε και τους έλεγε μετά από κάθε γκολ που πετύχαινε ο ΠΑΟΚ στην απέναντι εστία.

Με εξαίρεση ενός ή δύο φωτογράφων οι πιο πολλοί δεν συγκινήθηκαν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελάχιστα «κλικ» με γκολ των «ασπρόμαυρων», ευτυχώς «σώθηκε» ένα φιλμ μόλις ενός λεπτού της ΕΡΤ να αποτυπώσει και να θυμίζει τον θρίαμβο του «Δικεφάλου». Ενός θριάμβου μπροστά στα μάτια πάνω από 7.000 φίλων του, οι οποίοι είχαν βρεθεί στις κερκίδες του Καραϊσκάκη, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις εικόνες μετά τα γκολ και τους ΠΑΟΚτσήδες να πανηγυρίζουν δίπλα σε φίλους του Ολυμπιακού. Άλλες, ωραίες, εποχές…

Το τρυκ και οι… απώλειες

Εκείνο το χειμωνιάτικο μεσημέρι μπροστά σε 40.000 θεατές ( 39.090 εισιτήρια) ο ΠΑΟΚ του Γκιούλα Λόραντ παρατάχθηκε με αρχηγό τον Κούλη Αποστολίδη και σέντερ φορ τον… Γιώργο Κούδα. Ο ευφυής Μαγυάρος τεχνικός πόνταρε στην ποδοσφαιρική μαεστρία του «Μεγαλέξανδρου» και την ικανότητά του να παίξει την συγκεκριμένη θέση.

Σε μια από τις πολλές ιστορίες, ο Γιώργος Κούδας θυμήθηκε αρκετά χρόνια μετά, τα λόγια και τις εντολές του Γκιούλα Λόραντ πριν από την σέντρα στα αποδυτήρια του φαληρικού σταδίου. Αναλύοντας την τακτική ο Μαγυάρος τεχνικός, ούτε λίγο ούτε πολύ, απαίτησε από τον Κούδα να έχει έναν και μόνο ρόλο μέσα στο γήπεδο. Να βρίσκεται πάντα μέσα στο χώρο της σέντρας του γηπέδου. Αυτό που είχε δει ο προπονητής του ΠΑΟΚ ήταν ότι οι παίκτες του Ολυμπιακού, κυρίως οι αμυντικοί, είχαν πρόβλημα φυσικής κατάστασης, ενώ διαπίστωσε ότι έπαιζαν εντελώς λάθος το τεχνητό οφσάιντ!

«Μην τυχόν και βγεις από εκεί», ήταν τα λόγια του. Ο Κούδας μετά από το πρώτο ημίχρονο, όπου τελείωσε με τον ΠΑΟΚ να προηγείται με 0-1, άρχισε να απορεί, καθώς οι εντολές παρέμειναν οι ίδιες και στην ανάπαυλα. «Μην βγεις από τον κύκλο», επανέλαβε ο Λόραντ. Χρειάστηκαν μόλις οκτώ λεπτά στο β’ μέρος για να δικαιωθεί… Μετά από μια μεγάλη μπαλιά, περισσότερο έμοιαζε με διώξιμο, του Αρίσταρχου Φουντουκίδη, ο Κούδας ξεχύθηκε στην αντεπίθεση και πέτυχε για τον ΠΑΟΚ το δεύτερο γκολ.

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και λίγο αργότερα, αυτή τη φορά περνώντας την μπάλα πάνω από το κεφάλι του Γλέζου και πλασάροντας τον Κελεσίδη προτού η μπάλα σκάσει κάτω «κλειδώνοντας» τη νίκη. Ο Κούδας ήταν τόσο σίγουρος για το γκολ, που γύρισε προς την σέντρα πριν η μπάλα καταλήξει αργά και βασανιστικά στα «ερυθρόλευκα» δίχτυα. Όρθιο το κατάμεστο Καραϊσκάκη τον αποθέωνε, ενώ μετά το τέταρτο γκολ από τον Νέτο Γκουερίνο το χειροκρότημα «πήγε σύννεφο» για τους Θεσσαλονικείς.

Είναι αλήθεια, πάντως, ότι ο Ολυμπιακός είχε ξεκινήσει το ματς πολύ καλύτερα από τον ΠΑΟΚ, αλλά οι παίκτες του αποδείχθηκαν φλύαροι και αναποτελεσματικοί. Το πρώτο σουτ του Συνετόπουλου αποκρούστηκε πάνω στη γραμμή από τον Φουντουκίδη, το δεύτερο σταμάτησε στον Φούρτουλα, ενώ νωρίτερα Καραβίτης και Κρητικόπουλος είχαν αστοχήσει από πλεονεκτική θέση. Κόντρα στη ροή του αγώνα ο «Δικέφαλος» άνοιξε το σκορ «με ένα γκολ που χαρακτηρίζει τις επιθέσεις του Π.Α.Ο.Κ. στα τελευταία χρόνια. Μέσα στο κύμα των Ολυμπιακών επιθέσεων, ο Κερμανίδης με τον Σαράφη και τον Κούδα έπαιξαν την μπάλα διαδοχικά που έφτασε στον Τερζανίδη. Επηκολούθησε ένα δυνατό, συρτό γωνιακό σουτ και η μπάλα έκανε την πρώτη συνάντησή της με τα δίχτυα του Κελεσίδη», έγραφε την επομένη η εφημερίδα «Θεσσαλονίκη».

Οι «ερυθρόλευκοι» του Άγγλου Βικ Μπάκιγχαμ, ο οποίος απολύθηκε μετά από εκείνη τη βαριά ήττα, παρατάχθηκαν χωρίς τους Δεληκάρη, Γκαϊτατζή, Δαβουρλή, Αϊδινίου και Βιέρα, ενώ στο ημίχρονο αποχώρησε και ο Αγγελής για να πάρει τη θέση του ο νεαρός, τότε, Γιάννης Κυράστας.

Η συγκεκριμένη ήττα πλήγωσε ανεπανόρθωτα το γόητρο των «ερυθρόλευκων», που την έχουν… εξαφανίσει από όλες τις αναφορές τους στις ιστορίες των ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Στα κόκκινης απόχρωσης «σαν σήμερα» αγνοείται ο συγκεκριμένος αγώνας, έστω και αν από τα κιτάπια της Ιστορίας δεν μπορεί να σβηστεί.

Στο Πασαλιμάνι, στα στέκια της εποχής είχαν ακουστεί ψίθυροι για ορισμένους παίκτες της πειραιώτικης ομάδας, που έζησε ένα δύσκολο βράδυ, με καταστροφές στη λέσχη του συλλόγου, φωνές και παραιτήσεις. Για όσους απουσίαζαν «κάποιοι ήταν στα αλήθεια τραυματίες και κάποιοι άλλοι όχι…», όπως έλεγαν τότε, χωρίς ποτέ να αποδειχθεί τίποτα για κανέναν ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού.

Ο Τύπος της εποχής

Για την τρομερή παρέα του Γιώργου Κούδα, που θάμπωνε την Ελλάδα με το ποδόσφαιρό της, αλλά δεν κατακτούσε τίτλους (με εξαίρεση τα κύπελλα του ’72 και του ’74) δεν ήταν απλά μια νίκη. Ήταν ένα «αποτέλεσμα ορόσημο για το ελληνικό ποδόσφαιρο», όπως έγραψε την επομένη ημέρα στο αθλητικό ένθετό της η εφημερίδα «Θεσσαλονίκη», με τον απεσταλμένο της στο στάδιο Καραϊσκάκη, Γιάννη Χατζηϊωάννου, να περιγράφει στην ανταπόκρισή του τον θρίαμβο.

«Βουβός, πνιγμένος σχεδόν ενθουσιασμός, άφησε άφωνο έναν κόσμο, τον κόσμο του Π.Α.Ο.Κ. με την λαχτάρα και την γλύκα μιας νίκης που έφθασε στο ασύγκριτο επίπεδο του 4-0 σε βάρος του Ολυμπιακού. Τον άφησε άφωνο στο αντίκρυσμα του ηλεκτρονικού ταμπλώ του σταδίου Καραϊσκάκη που δεν δίσταζε να αλλάζει κάθε τόσο σκηνικό γράφοντας: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΟΚ: 0-1, 0-2, 0-3, 0-4… Εκεί το ηλεκτρονικό σύστημα σταμάτησε στην παθιασμένη προσπάθεια των ποδοσφαιριστών του «Δικεφάλου», που αχόρταγοι μπαινοβγαίναν με την μπάλα, άπληστοι στα δίκτυα του Κελεσίδη».

Ας θυμηθούμε πως περιέγραψε ο Τύπος της εποχής τον θρίαμβο του «Δικεφάλου». «Μέγας ΠΑΟΚ 4-0 τον Ολυμπιακό στο Φάληρο. Συγκλόνισε όλη την Ελλάδα, ήταν ομάδα από άλλο πλανήτη», ανέφερε στο πρωτοσέλιδο της η «Αθλητική Ηχώ». «Το 4-0 του ΠΑΟΚ σεισμός για όλη τη χώρα – Φωταγωγήθηκε το γήπεδο της Τούμπας», τόνιζε η «Θεσσαλονίκη». «Εις την 11ην αγωνιστικήν της Α’ Εθνικής κατηγορίας, όλα τα επισκίασε η νίκη του ΠΑΟΚ», σημείωνε η «Μακεδονία».

Υποδοχή ηρώων

Αυτός ο θρίαμβος του ΠΑΟΚ επί του Ολυμπιακού μέσα στο γήπεδο Καραϊσκάκη, δεν είχε απλώς βαθμολογική αξία. Το πιο σημαντικό ήταν ότι γέμισε τους παίκτες του ΠΑΟΚ με αυτοπεποίθηση και έδωσε στην ομάδα, αυτό που δεν είχε τα προηγούμενα χρόνια...Το «μέταλλο» του πρωταθλητή!

Μέχρι εκείνη τη στιγμή στον ΠΑΟΚ ήλπιζαν να κατακτήσουν το πρωτάθλημα. Μετά από εκείνο το ντέρμπι, το πίστεψαν βαθιά πλέον ότι μπορούν να κατακτήσουν το πρωτάθλημα. Και το κατέκτησαν!

Στη Θεσσαλονίκη ο κόσμος ξεχύθηκε στους δρόμους και πανηγύριζε τη νίκη, ενώ με εντολή του Γιώργου Παντελάκη φωταγωγήθηκε η Τούμπα. Χιλιάδες κόσμου βρέθηκε στο αεροδρόμιο και όταν αργά τη νύχτα εμφανίστηκε στις αφίξεις η αποστολή του «Δικεφάλου», γίνεται χαμός. Κανονική υποδοχή ηρώων!

«Σε μια γωνιά ο θρυλικός Τσαρπανάς κλαίει σαν μικρό παιδί. Στην άλλη γωνιά Πέλλιος, Φουντουκίδης και Αποστολίδης έχουν αιχμαλωτιστεί από δυο μικρά κοριτσάκια που τους ζητούν επίμονα αυτόγραφο πάνω σε ζωγραφισμένους Δικεφάλους. Ο Κούδας τρέχει για να ξεφύγει από τις αγκαλιές του κόσμου που ζητά να τον πλησιάσει, να τον αγγίξει, να του σφίξει το χέρι. Κουρασμένο το «ζαρκάδι» δεν μπορεί να φύγει από τον κλοιό. Σε δέκατα του δευτερολέπτου βρίσκεται στους ώμους των οπαδών του Δικεφάλου που τον μεταφέρουν εναερίως μέχρι το αυτοκίνητό του.

Ο μόνος που κατόρθωσε να ξεφύγει από τους παραληρούντες οπαδούς του Δικεφάλου ήταν ο προπονητής κ. Λόραντ. Αθόρυβα, όπως αθόρυβη είναι και η δουλειά που κάνει στην ομάδα, κατόρθωσε να βρει ήσυχους διαδρόμους ανάμεσα από το σφιχταγκαλιασμένο πλήθος και να φτάσει στο αυτοκίνητό του. Όταν αναζητήθηκε από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ ήταν πολύ αργά. Η φυγή αυτή του Λόραντ ίσως να είχε βαθύτερα αίτια. Ήταν μια σιωπηλή απάντηση προς τον κόσμο του ΠΑΟΚ που δεν δίστασε να τον πετροβολήσει ακόμη, όταν η ομάδα ήταν στο μεταβατικό στάδιό της. Ήταν η σιωπηλή απάντηση προς όλους αυτούς που τον κυνήγησαν παντιοτρόπως…», σημείωνε ο Πλάτωνας Φορόπουλος στο κείμενο που δημοσιεύτηκε στη «Θεσσαλονίκη».