Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 0 - 4 το 1976

Σταύρος Σουντουλίδης
Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 0 - 4 το 1976

bet365

Το μεσημέρι της 4ης Ιανουαρίου 1976, πριν 40 χρόνια, ο ΠΑΟΚ έκανε όλη την Ελλάδα να παραμιλάει και πίστεψε αληθινά στον τίτλο με το διπλό στο Καραϊσκάκη…

Δεν ήταν απλά μια νίκη. Δεν ήταν απλά ένας θρίαμβος μέσα στο κατάμεστο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Δεν ήταν απλά μια εντυπωσιακή νίκη με 4-0. Ήταν ένα «αποτέλεσμα ορόσημο για το ελληνικό ποδόσφαιρο», όπως έγραψε την επομένη ημέρα στο αθλητικό ένθετό της η εφημερίδα «Θεσσαλονίκη».

Υπάρχουν πολλές ιστορίες που συνοδεύουν τη μεγαλύτερη σε έκταση νίκη του ΠΑΟΚ επί του Ολυμπιακού στο κατάμεστο Καραϊσκάκη (39.090 εισιτήρια). Ας θυμηθούμε κάποιες απ’ αυτές…

Πέντε μέρες πριν από τον αγώνα του Φαλήρου η εθνική ομάδα, υπό τις οδηγίες του Αλκέτα Παναγούλια, αντιμετώπιζε την Ιταλία σε φιλικό αγώνα στο «Αρτέμιο Φράνκι» της Φλωρεντίας. Στην αποστολή του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος ήταν πέντε παίκτες του Ολυμπιακού (Κελεσίδης, Κρητικόπουλος, Δεληκάρης, Καραβίτης, Συνετόπουλος) και τέσσερις του ΠΑΟΚ (Κούδας, Σαράφης, Τερζανίδης, Ιωσηφίδης). Στο ξενοδοχείο οι «κόκκινοι» απειλούσαν τους «ασπρόμαυρους» «με συντριβή την Κυριακή στο Φάληρο». Ο Κώστας Ιωσηφίδης θυμάται ακόμη και σήμερα τις «απειλές» του Παναγιώτη Κελεσίδη και του Δημήτρη Συνετόπουλου. «Εμείς, δεν μπήκαμε στον πειρασμό να απαντήσουμε. Ο Κούδας χαμογελούμε με ευγένεια και ο Σαράφης έλεγε στον Κελεσίδη ότι θα βρει τον τρόπο να σκοράρει και πάλι».

Ο Σαράφης τελικά σκόραρε στον αγώνα της Εθνικής κόντρα στην Ιταλία, όχι όμως και στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» λίγες μέρες αργότερα…. Είναι από τα παράξενα παιχνίδια της μοίρας με τον πρώτο σκόρερ στην ιστορία του ΠΑΟΚ, να μην έχει σκοράρει στις μεγάλες νίκες της ομάδας…

Σε μια άλλη από τις πολλές ιστορίες, ο Γιώργος Κούδας θυμήθηκε τα λόγια και τις εντολές του Γκιούλα Λόραντ πριν από την σέντρα στα αποδυτήρια του φαληρικού σταδίου. Αναλύοντας την τακτική ο Μαγυάρος τεχνικός, ούτε λίγο ούτε πολύ, απαίτησε από τον Κούδα να έχει έναν και μόνο ρόλο μέσα στο γήπεδο. Να βρίσκεται πάντα μέσα στο χώρο της σέντρας του γηπέδου. «Μην τυχόν και βγεις από εκεί», ήταν τα λόγια του. Ο Κούδας μετά από το πρώτο ημίχρονο, όπου τελείωσε με τον ΠΑΟΚ να προηγείται με 0-1, άρχισε να απορεί, καθώς οι εντολές παρέμειναν οι ίδιες και στην ανάπαυλα. «Μην βγεις από τον κύκλο», επανέλαβε ο Λόραντ.

Αυτό που είχε δει ο προπονητής του ΠΑΟΚ ήταν ότι οι παίκτες του Ολυμπιακού, κυρίως οι αμυντικοί, είχαν πρόβλημα φυσικής κατάστασης, ενώ διαπίστωσε ότι έπαιζαν πολύ λάθος το τεχνητό οφ σάιντ. Πόνταρε, λοιπόν, στην ταχύτητα του Κούδα και δεν πέρασαν έξι λεπτά στο β’ μέρος για να δικαιωθεί. Μετά από μια μεγάλη μπαλιά του Τερζανίδη, ο Κούδας ξεχύθηκε στην αντεπίθεση και σκόραρε για τον ΠΑΟΚ το δεύτερο γκολ. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και λίγο αργότερα, ο «Μεγαλέξανδρος» πέρασε την μπάλα πάνω από το κεφάλι του Γλέζου και πλάσαρε πριν η μπάλα σκάσει κάτω τον Κελεσίδη «κλειδώνοντας» τη νίκη. Ο Κούδας ήταν τόσο σίγουρος, που γύρισε προς την σέντρα πριν η μπάλα καταλήξει στα δίχτυα. Όρθιο το κατάμεστο Καραϊσκάκη τον αποθέωσε. Άλλες, ωραίες, εποχές…

Στον πάγκο του Ολυμπιακού ήταν εκείνο το απόγευμα ο Αγγλος προπονητής Βικ Μπάκιγχαμ, ο οποίος απολύθηκε μετά την βαριά ήττα από τον ΠΑΟΚ.

Και για επίλογο ας δανειστούμε τα όσα έγραψε ο απεσταλμένος της «Θεσσαλονίκης», Γιάννης Χατζηιωάννου, στην εισαγωγή της ανταπόκρισης του από το «Γεώργιος Καραϊσκάκης»:

«Βουβός, πνιγμένος σχεδόν ενθουσιασμός, άφησε άφωνο έναν κόσμο, τον κόσμο του Π.Α.Ο.Κ. με την λαχτάρα και την γλύκα μιας νίκης που έφθασε στο ασύγκριτο επίπεδο του 4-0 σε βάρος του Ολυμπιακού. Τον άφησε άφωνο στο αντίκρυσμα του ηλεκτρονικού ταμπλώ του σταδίου Καραϊσκάκη που δεν δίσταζε να αλλάζει κάθε τόσο σκηνικό γράφοντας: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΟΚ: 0-1, 0-2, 0-3, 0-4… Εκεί το ηλεκτρονικό σύστημα σταμάτησε στην παθιασμένη προσπάθεια των ποδοσφαιριστών του «Δικεφάλου», που αχόρταγοι μπαινοβγαίναν με την μπάλα, άπληστοι στα δίκτυα του Κελεσίδη».

 

Τελευταία Νέα