Μια δεκαετία χωρίς τον Σάνον

Σταύρος Σουντουλίδης
Το Gazzetta.gr αποτίει φόρο τιμής στον Λες Σάνον, που σαν σήμερα το 2007, «έφυγε» σε ηλικία 81 ετών από τη ζωή. Έναν προπονητή που άλλαξε το ρου της ιστορίας του ΠΑΟΚ!

Ο Λες Σάννον γεννήθηκε στο θρυλικό λιμάνι του Λίβερπουλ στις 12 Μαρτίου 1926, τις ίδιες μέρες που στη Θεσσαλονίκη μια παρέα προσφύγων δημιουργούσαν τον ΠΑΟΚ! Ο Άγγλος το έλεγε και καμάρωνε όταν τον ρωτούσαν για τα γενέθλιά του και το «Δικέφαλο»: «Ήταν η μοίρα μου να έρθω και να δουλέψω σ’ αυτή την ομάδα…».

Το 1971 κι έχοντας περάσει από την Εβερτον, την Αρσεναλ, την Μπέρι και την Μπλάκπουλ, έρχεται στην Ελλάδα και στον ΠΑΟΚ, όπου παραλαμβάνει μια φουρνιά εξαιρετικών ποδοσφαιριστών, μερικούς εκ των οποίων θα μετατρέψει σε αστέρια και όλοι μαζί θα δημιουργήσουν την ομάδα της «χρυσής δεκαετίας» του ’70.

Στην τετραετία του «mister cup» στην Τούμπα, ο ΠΑΟΚ έφτασε σε τέσσερις σερί τελικούς κυπέλλου Ελλάδας. Κέρδισε τους δύο (1972 εναντίον του Παναθηναϊκού στο Καραϊσκάκη και 1974 εναντίον του Ολυμπιακού στη Νέα Φιλαδέλφεια, ενώ έχασε τους δυο (1971, 1973) που έγιναν κόντρα στους «ερυθρόλευκους» στο… ουδέτερο «Γεώργιος Καραϊσκάκης»!

Μέχρι και σήμερα είναι ο προπονητής με τους περισσότερους τίτλους στην ιστορία του ΠΑΟΚ, αν και τα δύο κύπελλα μοιάζουν πολύ λίγα και η συγκομιδή πενιχρή για τη μεγάλη ομάδα, που «έχτισε» από το 1971 μέχρι το 1974.

Την σεζόν 1973-’74 έφθασε ως τα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων και ένα χρόνο πριν (1972-’73) μια ανάσα, δύο βαθμούς, από το να γίνει ο πρώτος προπονητής που θα είχε οδηγήσει τον «Δικέφαλο» στην κατάκτηση ενός πρωταθλήματος. To έχασε εξαιτίας της ήττας με 3-5 από την Παναχαϊκή στην Τούμπα.

Στις 10 Οκτωβρίου 1974, με προσωπικό δελτίου Τύπου, γνωστοποίησε την οριστική απόφαση αποχώρησής του από τον ΠΑΟΚ. Η καριέρα του στην Ελλάδα συνεχίστηκε στον Ηρακλή (1975-76) με τον οποίο επίσης κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος το 1976, στον ΟΦΗ (1979-80, 1982-84). Πέρασε επίσης από τον πάγκο του Ολυμπιακού, του Εθνικού Πειραιώς. και του Αιγάλεω. Το τελευταίο αθλητικό πόστο στην καριέρα του ήταν στη Λούτον Τάουν.

Την Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου του 2007, ο Λες Σάννον ταξίδεψε μια για πάντα στη γειτονιά των αγγέλων…

Διαβάστε για τη ζωή και τα έργα του στον ΠΑΟΚ από την πρώτη μέχρι και την τελευταία ημέρα του στον ασπρόμαυρο πάγκο.