Ο Νίκος Ζήσης μίλησε για τον Τρινκιέρι και την Εθνική

Ο Νίκος Ζήσης μίλησε για τον Τρινκιέρι και την Εθνική

Ο Νίκος Ζήσης μίλησε για τον Τρινκιέρι και την Εθνική

bet365

Αφού “σφράγισε” την πρόκριση της Ούνικς Καζάν στον τελικό του Eurocup, ο Νίκος Ζήσης, δηλώνει στο gazzetta.gr “οπαδός” της Εθνικής και εκφράζει όπως πάντα τεκμηριωμένες μπασκετικές απόψεις!
Στον πρώτο ημιτελικό του Βελιγραδίου, το καμάρι του μακρινού Ταταρστάν, γνώρισε την πιο βαριά ήττα (63-52) της εφετινής σεζόν και ο 30χρονος Έλληνας διεθνής point-guard δεν έβαλε καλάθι (2π., 5ρ., 4ασ. με 0/4 σουτ σε 29’). Αίφνης, ο δρόμος της επιστροφής της ομάδας του στην Ευρωλίγκα, μέσω της κατάκτησης του Eurocup, άρχισε να γεμίζει εμπόδια και γι’ αυτό αποφάσισε να αναλάβει δράση.
Ο λόγος για το Νίκο Ζήση, που μόνο στο δεύτερο ημίχρονο του επαναληπτικού αγώνα που έγινε επί ρωσικού εδάφους, “φόρτωσε” το καλάθι του Ερυθρού Αστέρα με συνολικά 26 πόντους (4ρ., 5ασ. με 4/4 βολ., 5/8 διπ. & 4/6 τριπ. σε 38’) και ουσιαστικά υπέγραψε τη νίκη-πρόκριση (84-67) στον τελικό της διοργάνωσης, που θα διεξαχθεί σε διπλούς αγώνες σε Βαλένθια (01/05) και Καζάν (07/05). Ακολούθησε ένα ταξίδι-αστραπή στην Θεσσαλονίκη για να “υποδεχθεί” τον δεύτερο γιο που του χάρισε πριν από λίγες μέρες η σύζυγός του και το gazzetta.gr τον εντόπισε στα μέσα (Κωνσταντινούπολη) του δρόμου της επιστροφής στη Ρωσία.
- Διανύετε μία καταπληκτική χρονιά με σχεδόν καμία “παραφωνία”, είσαστε στον τελικό του Eurocup, στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ρωσίας και έχετε το δεύτερο καλύτερο ρεκόρ, όχι μόνο στην VTB-League (17-1) αλλά και συνολικά (38-4), σ’ όλη την Ευρώπη, πίσω μόνο από τη Ρεάλ (54-3)... Πως έχει γίνει όλο αυτό;
«Έχει γίνει πολύ καλή δουλειά απ‘ όλους και το πιο σημαντικό είναι ότι, πέρα από τα αποτελέσματα που αποτελούν πάντα αυτοσκοπό, η έως τώρα πορεία μας χαρακτηρίζεται από διάρκεια, συνέπεια και σταθερότητα! Κι όλα αυτά, με νέο προπονητή και πολλούς καινούριους παίκτες σε συνδυασμό με την προσθαφαίρεση δύο ξένων κατά την... μετάβαση από το Eurocup στην VTB-League και πίσω! Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όλη τη χρονιά, όμως, είναι οι συνεχείς και πολύ μακρινές μετακινήσεις... Σχεδόν για κάθε εκτός έδρας παιχνίδι, είμαστε αναγκασμένοι να αλλάζουμε συνήθως δύο αεροπλάνα και να ταξιδεύουμε 6-8 ώρες για να φτάσουμε στον προορισμό μας. Το έως τώρα αποτέλεσμα, όμως, είναι κάτι περισσότερο από ικανοποιητικό, οπότε τα εύσημα ανήκουν σε όλους! Χωρίς ακόμη, βέβαια, να έχουμε πετύχει κάτι...»
- Στον επαναληπτικό ημιτελικό του Eurocup με τον Ερυθρό Αστέρα (84-67), σου βγήκε η καλύτερη, ίσως, εμφάνιση (26π.) της καριέρας σου στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Τη φύλαγες για να κάνεις δώρο στην ετοιμόγενη τότε σύζυγό σου και να οδηγήσεις την Ούνιξ στον τελικό της διοργάνωσης;
«Τις τελευταίες μέρες πριν από το παιχνίδι είχαμε μεγάλη πίεση, γιατί η κατάκτηση του τροπαίου και η επιστροφή στην Ευρωλίγκα είναι ο βασικός στόχος της χρονιάς! Είχαμε και την ατυχία με τον τραυματισμό του Ίαν (σ.σ.: Βουγιούκας), που είναι ο καλύτερος ψηλός μας στο ένας εναντίον ενός, έλλειπε και η οικογένειά μου λόγω της γέννας, οπότε μέσα στο γήπεδο, μου βγήκε όλη η ενέργεια που ήταν συσσωρευμένη μέσα μου και έπιασα καλή απόδοση! Με βοήθησε πολύ, όμως και ο τρόπος που παίξαμε και κάποιοι συμπαίκτες μου, αλλά και ο προπονητής μου, που πραγματικά μου έχει μεγάλη εμπιστοσύνη και με προτρέπει να παίρνω σημαντικές αποφάσεις σε κρίσιμες στιγμές, είτε στην εκτέλεση, είτε στην δημιουργία...»
- Εκεί στο Καζάν, παρομοιάζουν καθόλου την Ούνικς με μικρογραφία της Εθνικής Ελλάδας; Τρεις Έλληνες διεθνείς και τρία μέλη του τεχνικού τιμ (προπονητής, assistant και γυμναστής) του πρόσφατου Ευρωμπάσκετ, δεν βρίσκει κανείς συχνά σε ξένη ομάδα...
«Καταλαβαίνω τι εννοείς, αλλά οι Ρώσοι δεν ασχολούνται και πολύ μ‘ αυτά τα πράγματα! Θα κάνουν τις συνεντεύξεις τους και τέλος! Πιο πολύ τα δικά μας (σ.σ.: ελληνικά) media κυνηγάνε το κάτι παραπάνω και ψάχνουν το κάτι διαφορετικό...»
- Τελικά ο Τρινκιέρι είναι καλός προπονητής; Ο Ιταλός μπορεί να συνέδεσε το όνομά του με την μεγαλύτερη αποτυχία των τελευταίων ετών για την Εθνική μας ομάδα, αλλά εσύ που τον ζεις καθημερινά εδώ και αρκετούς μήνες, είσαι καταλληλότερος για να επιχειρηματολογήσεις για την αξία του και τη δουλειά του...
«Πολλά μπορούμε να πούμε σχετικά με την αποτυχία στο τελευταίο Ευρωμπάσκετ, ωστόσο, πιστεύω ότι ο κ. Τρινκιέρι δεν μπορεί κριθεί συνολικά, μόνο με βάση τα πεπραγμένα του πέρυσι στην Σλοβενία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι τελείως διαφορετικό να έχει κάποιος την ευθύνη μίας Εθνικής ομάδας για δύο μήνες, σε σχέση με το να προπονεί έναν σύλλογο για μία ολόκληρη σεζόν. Στην Ούνικς, ο coach είχε όλον τον χρόνο να βάλει την σφραγίδα του, να περάσει τις αρχές του, να διορθώσει λάθη που έβλεπε, να δει την ομάδα να προοδεύει και σε γενικές γραμμές να επιμεληθεί, όπως ο ίδιος ήθελε την δουλειά του! Το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα τον δικαιώνει απόλυτα... Στην Εθνική, τα πάντα άλλαξαν μετά τον τραυματισμό του Βασίλη (σ.σ.: Σπανούλη) με αποτέλεσμα να χάσουμε τον προσανατολισμό μας και να αποτύχουμε οικτρά... Εν κατακλείδι, θεωρώ ότι ο Τρινκιέρι, είναι άδικο να κριθεί μόνο από ένα τουρνουά 17 ημερών!»
- Το καλοκαίρι θα συνεχίσεις το απίστευτο σερί σου με την Εθνική ομάδα; Αν δεν κάνουμε λάθος, τιμάς ανελλιπώς τη “γαλανόλευκη” από το 1998 κι εντεύθεν...
«Το ‘χω πει πολλές φορές, ότι όσο θα με καλεί και θα με χρειάζεται, εγώ θα είμαι εκεί! Κακά τα ψέματα, έτσι όπως εξελίχθηκε η καριέρα μου, η Εθνική, παρ’ όλο που δεν είναι σύλλογος, είναι η αγαπημένη μου ομάδα, η ομάδα με την οποία είμαι και θα είμαι μόνιμα, ταυτισμένος συναισθηματικά! Έχουμε μπροστά μας το Παγκόσμιο πρωτάθλημα, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε να μάθουμε την απόφαση της ομοσπονδίας για το νέο προπονητή, για να πούμε περισσότερα...»
 

Τελευταία Νέα