Carpi diem!

Carpi diem!

bet365

Χρεοκοπία, γήπεδο 4.144 θέσεων, τέσσερις άνοδοι σε πέντε χρόνια, μπάτζετ 2,5 εκατ. ευρώ. Το gazzetta.gr... γνωρίζει τον κόσμο της Κάρπι, της ομάδας που ανέβηκε για πρώτη φορά στην Serie A.

Στην αρχαία Ρώμη έλεγαν «carpe diem». Αδραξε την ημέρα... Στα 106 χρόνια ιστορίας της Κάρπι οι μέρες είναι αμέτρητες και η ποδοσφαιρική ομάδα, επιτέλους, την άδραξε και είναι έτοιμη να παίξει, για πρώτη φορά, τον ρόλο του γαλατικού χωριού στην αυτοκρατορία της Serie A. Μόνο που αυτοί, δεν φοβούνται μην πέσει ο ουρανός στο κεφάλι τους... Αυτοί αποφάσισαν να φτάσουν ως τον ουρανό (Serie A), με ένα ταξίδι και με τέτοια «εφόδια» που σε κάνουν ήδη να τους συμπαθήσεις. Κι ας μην ήξερες, μέχρι και πριν λίγους μήνες, τι χρώματα φοράνε...

Η πρώτη φορά που το όνομα της Κάρπι ακούστηκε και εκτός Ιταλίας, ήταν τον Φεβρουάριο χάρη στον Κλαούντιο Λοτίτο. Μια τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου της Λάτσιο (και ισχυρού άνδρα της ομοσπονδίας) με τον Πίνο Ιοντίτσε, διευθυντή της ερασιτεχνικής Ischia Isolaverde, στην οποία έλεγε ότι «αν ανέβει στη Serie A η Κάρπι... Αν ανέβουν ομάδες που δεν αξίζουν τίποτα εμπορικά, σε δύο-τρία χρόνια δεν θα υπάρχουν λεφτά. Αν σε τρία χρόνια έχουμε στη Serie A την Κάρπι, την Λατίνα και την Φροζινόνε, ποιος θα αγοράσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα; Δεν ξέρουν καν που είναι το Φροζινόνε»...

Ο Λοτίτο τα έλεγε αυτά βλέποντας αποκλειστικά τους αριθμούς. Το Κάρπι είναι ένα προάστιο της Μόντενα, έχει πληθυσμό 67.000 κατοίκους (λιγότερους από όσους χωράει το Σαν Σίρο) και ένα γήπεδο, το Sandro Cabassi, με 4.144 θέσεις... Αυτά από μόνα τους, αρκούν για να καταλάβει ο καθένας τι άθλο έχει πετύχει η Κάρπι με την άνοδο στη Serie A. Η ιστορία της, όμως, έχει ακόμη πιο εντυπωσιακά δεδομένα.

Η ίδρυση του συλλόγου χρονολογείται στο 1909 και το πρώτο όνομα ήταν... Jucunditas. Η «ευθυμία» στα λατινικά. Κάτι εύθυμο, πάντως, δεν έζησαν επί έναν αιώνα... Η Κάρπι δεν κατάφερε ποτέ να ανέβει στη Serie A, δεν έφτασε ούτε καν ως την Serie B και το 2000 πήγε όσο πιο κάτω γινόταν. Τα οικονομικά προβλήματα είχαν ως συνέπεια την χρεοκοπία και η ομάδα αναγκάστηκε να ξεκινήσει από τις ερασιτεχνικές κατηγορίες. Εκεί, με την ονομασία Carpi FC 1909 πλέον, θα παρέμεναν για χρόνια. Εννιά, για την ακρίβεια... Οι Μπιανκορόσι επέστρεψαν το 2009 στις επαγγελματικές κατηγορίες και έγιναν το καμάρι της πόλης, παρά το γεγονός ότι δεν είχαν να επιδείξουν απολύτως καμία επιτυχία σε έναν αιώνα ζωής.

Η οποία «ζωή», ως έννοια, έγινε ακόμη πιο σημαντική για όλους στην περιοχή μετά τον σεισμό του 2012. Ενα σεισμό από τον οποίο ακόμη το Κάρπι δεν έχει συνέλθει 100%, όπως έμαθε όλη η Ιταλία τις τελευταίες μέρες μέσα από τα πάμπολλα ρεπορτάζ που έχουν γίνει από τον Τύπο με αφορμή την άνοδο της ομάδας στην 1η κατηγορία. Ισως έπρεπε να γίνει έτσι ώστε η ομάδα της πόλης, να είναι και αυτή που θα δώσει σε όλους να καταλάβουν ότι μπορείς πάντα να αντέξεις οποιαδήποτε δυσκολία και να σταθείς ξανά στα πόδια σου. Αρκεί να έχεις δύναμη, προσήλωση στο στόχο και ένα ξεκάθαρο πλάνο για το τι ακριβώς θέλεις να πετύχεις.

Αυτό το πλάνο η Κάρπι το έφτιαξε το 2009 και από τότε ο πρόεδρος Κλαούντιο Καλιούμι και ο αθλητικός διευθυντής Κριστιάν Τζιούντολι έχουν γίνει... Μίδες. Ο,τι πιάνουν, ό,τι επιλέγουν, γίνεται χρυσός! Το ποσοστό επιτυχίας τους, με την ομάδα να ανεβαίνει τρένο τις κατηγορίες, θεωρείται... αφύσικο αλλά αν δεν γίνουν στο ποδόσφαιρο τα αφύσικα φυσικά, πού θα γίνουν; «Μιλάμε για μια τρελή, μια υπέροχη ιστορία, από αυτές που σε κάνουν να αγαπήσεις το ποδόσφαιρο. Οπως αγαπάμε αυτή την στιγμή όλοι την Κάρπι. Αν κάτσεις να ασχοληθείς σοβαρά με το θαύμα της, θα πεις ότι έχει γίνει ένας συνδυασμός των άστρων αλλά δεν είναι έτσι. Είναι, απλά, σκληρή δουλειά πέντε ετών και οι σωστοί άνθρωποι στις σωστές θέσεις», έγραψε σε άρθρο του πριν δύο μέρες ο δημοσιογράφος του Sky Italia, Λούκα Μαρκέτι.

Σίγουρα είναι δουλειά και σωστές επιλογές αλλά μάλλον κάποιον ρόλο έχουν παίξει και τα άστρα... Ειδικά στο θέμα προπονητή. Ο Φαμπρίτσιο Καστόρι (παραπάνω φώτο), στους πάγκους για 34 χρόνια και με θητεία σε περισσότερες από 20 ομάδες, τον Φεβρουάριο του 2014 ήταν έτοιμος να υπογράψει στην Μέταλουργκ Ντόνετσκ. Στην Ουκρανία, όμως, ξέσπασε ο πόλεμος, η συμφωνία ακυρώθηκε και το περασμένο καλοκαίρι υπέγραψε στην Κάρπι! «Θα πήγαινα στην Ουκρανία με καλά λεφτά αλλά τελικά υπέγραψα εδώ για 50.000 ευρώ. Τα λεφτά είναι πολύ λιγότερα αλλά ποτέ δεν ένιωσα τόσο ευτυχισμένος στο ποδόσφαιρο όσο τώρα! Στην καριέρα μου έχω πανηγυρίσει εννιά ανόδους σε οποιαδήποτε κατηγορία αλλά αυτή είναι με διαφορά η καλύτερη», είπε ο ίδιος μετά το 0-0 με την Μπάρι και το τσεκάρισμα -και μαθηματικά- του εισιτηρίου για την Serie A.

Και πώς να μην είναι η καλύτερη; Ο Καστόρι κατάφερε να ανεβάσει μια ομάδα που έχει μπάτζετ... 2,5 εκατ. ευρώ. «Είναι ο θρίαμβος της αξιοκρατίας, μια νίκη του ποδοσφαίρου απέναντι στο χρήμα», έγραψε η Gazzetta dello Sport, αναδεικνύοντας σε μορφή αυτής της ομάδας τον Λορέντσο Πασιούτι. Ποιος είναι αυτός; Ο 25χρονος εξτρέμ της Κάρπι, ο οποίος πήγε στην ομάδα το 2009, όταν αυτή βρισκόταν στη Serie C1. Γιατί είναι μορφή; Γιατί ο Πασιούτι πλήρωσε... από την τσέπη του 26.000 ευρώ για να λύσει το συμβόλαιο του με την Μπιελέζε, υπέγραψε ένα... αστείο συμβόλαιο και έχει σκοράρει σε όλες τις κατηγορίες, περιμένοντας τώρα να το κάνει και στη Serie A! Και θα το κάνει γιατί στην Κάρπι δεν έχουν κανένα λόγο να παρασυρθούν από τα... μεγαλεία και να αλλάξουν την τακτική τους.

«Η άνοδος μας δεν ήρθε κατά τύχη, είναι το αποτέλεσμα ενός πλάνου που ωρίμαζε και ωρίμαζε συνεχώς. Το κλαμπ είναι συμπαγές και μας βοηθάει πολύ το γεγονός ότι δεν είμαστε πολλοί αυτοί που πρέπει να συνεννοηθούμε μεταξύ μας. Μιλάω με τον πρόεδο Κλαούντιο Καλιούμι και μετά με τον προπονητή. Τόσο απλό. Δεν θα αλλάξουμε νοοτροπία τώρα. Θα επικεντρωθούμε στους νέους παίκτες και θα σταθούμε στη Serie A με παίκτες που δεν έχετε ξαναδεί», είπε ο αθλητικός διευθυντής Τζιούντολι, τον οποίο επιβεβαίωσε και ο προπονητής: «Εχουμε πετύχει ένα θαύμα ωριμάζοντας από παιχνίδι σε παιχνίδι και έχοντας μια ομάδα μικρή σε ηλικία και σχεδόν 100% ιταλική. Δεν θα αλλάξουμε φιλοσοφία τώρα. Εχω ποδοσφαιριστές άγνωστους σε όλους αλλά έχουν μπροστά τους ένα υπέροχο μέλλον. Αν πρέπει να ξεχωρίσω έναν, θα πω τον τερματοφύλακα Γκάμπριελ».

Αυτός, ο Γκάμπριελ δηλαδή, είναι δανεικός από την Μίλαν, πολλοί πιστεύουν ότι θα είναι ο μελλοντικός πορτιέρε της εθνικής Βραζιλίας αλλά ο ίδιος είναι ευτυχισμένος με το να υπερασπίζεται την εστία της Κάρπι: «Ειλικρινά δεν νομίζω πως είναι η κατάλληλη στιγμή για να επιστρέψω στη Μίλαν. Θέλω να παίζω συνεχώς και το να παραμείνω στην Κάρπι θα είναι η καλύτερη λύση για μένα». Δεν είναι, όμως, μόνο ο Πασιούτι ή ο Γκάμπριελ. Οι Ιταλοί αποθεώνουν τον 22χρονο Νιγηριανό επιθετικό Τζέρι Μπακόγου, ο οποίος πέτυχε 14 γκολ και φέρεται να έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της Ντόρτμουντ ενώ ανάμεσα στους παίκτες που ξεχωρίζουν είναι ο Κέβιν Λασάνια, τον οποίο οι Μπιανκορόσι αγόρασαν το περασμένο καλοκαίρι από την Εστε για... 12.000 ευρώ!

«Τότε γέλασαν πολλοί. Τώρα τι έχουν να πουν; Είμαστε μια ομάδα σχεδόν αποκλειστικά ιταλική, είμαστε μια ομάδα με μέσο όρο ηλικίας 24 χρόνια και αν κάποιος θέλει να πάρει τον Μπακόγου θα πρέπει να μας δώσει 2 εκατ. ευρώ. Για εμάς αυτά τα λεφτά είναι σχεδόν όλο το μπάτζετ και θα ξέρουμε τι να τα κάνουμε», λέει ο Τζιούντολι και πώς να μην τον πιστέψεις;

Μέχρι να έρθει η ώρα για τις μεταγραφές, όμως, υπάρχει χρόνος. Προέχει η φιέστα για την άνοδο και στο Κάρπι όλοι είναι πλέον μεθυσμένοι! Τα ιταλικά ΜΜΕ έχουν κάνει του κόσμου τα αφιερώματα τις τελευταίες μέρες για αυτή την άνοδο και όσοι δημοσιογράφοι έχουν πάει στην πόλη, γράφουν για την παράνοια στην οποία ζουν όλοι. Παντού υπάρχουν σημαίες της ομάδας, σε κάθε κατάστημα υπάρχει ένα μεγάλο «A» στην είσοδο, στα εστιατόρια ήδη έχουν εμφανιστεί νέα πιάτα με την ονομασία «Serie A» ενώ οι εφημερίδες πουλάνε τρελά. Και όχι μόνο οι ιταλικές... «Είμαστε ακόμη και στη Guardian, ζούμε ένα όνειρο», είπε στη Gazzetta dello Sport ένας καταστηματάρχης, την ίδια ώρα που ο πρόεδρος Κλαούντιο Καλιούμι αδυνατεί να συνειδητοποιήσει τι έχει γίνει...

«Νομίζω ότι θα το καταλάβω την ημέρα που θα γίνει η κλήρωση της Serie A. Μέχρι τότε θα μου φαίνεται όνειρο. Οσο σκέφτομαι την ημέρα του Κάρπι-Γιουβέντους τρελαίνομαι»!

Αυτό το Κάρπι-Γιουβέντους, βέβαια, είναι ένα θέμα που θα γίνει... Το Sandro Cabassi των 4.144 θέσεων είναι ακατάλληλο για την Serie A και στην πόλη έχει ήδη αρχίσει η κινητοποίηση για να βρεθούν τα χρήματα ώστε να γίνουν έργα και να αυξηθεί η χωρητικότητα τουλάχιστον στις 10.000, με δεδομένο ότι η Ομοσπονδία είναι έτοιμη να περάσει νόμο, με τον οποίο θα επιτρέπεται σε μια ομάδα της Serie A να έχει γήπεδο τουλάχιστον 10.000 θέσεων (το όριο σήμερα είναι στις 16.000) αν η πόλη έχει πληθυσμό λιγότερο από 100.000 κατοίκους. Και το Κάρπι, είναι η δεύτερη μικρότερη πόλη της Serie A μετά το Σασουόλο των 40.000.

Η εναλλακτική επιλογή που υπάρχει, αν δεν τα καταφέρει με την έδρα της, είναι το «Ενιο Ταρντίνι» της Πάρμα αφού μιλάμε για ομάδα της Εμίλια-Ρομάνια αλλά οι οπαδοί ζητάνε ακόμη ένα θαύμα από τη διοίκηση... Να καταφέρει να μείνει η ομάδα στην έδρα της ακόμη και για την Serie A. Δεν είναι εύκολο αλλά ποτέ δεν ξέρεις... Ειδικά όταν έχεις και την υποστήριξη του Τύπου, όπως για παράδειγμα της Gazzetta dello Sport, που έγραψε ότι ένα παραμύθι σαν αυτό της Κάρπι, δεν πρέπει να αλλοιωθεί σε τίποτα.

Ενα παραμύθι που αν οι Ιταλοί το «εκμεταλλευτούν» όπως πρέπει, θα δουν ότι πουλάει πολύ. Τόσο ώστε να αρέσει σε όλους. Ακόμη και στον Λοτίτο, στη... μούρη του οποίου πανηγυρίζουν για αυτή την άνοδο οι τιφόζι των Μπιανκορόσι!

 

SERIE A Τελευταία Νέα