Βίκτορ Λίντελεφ: Ψυχρό, σουηδικό αίμα (pics & vids)

Κώστας Ζάλιαρης
Το παρατσούκλι του, δεν είναι τυχαίο. Iceman τον φωνάζουν. Σκέτος... πάγος. Το gazzetta.gr εξηγεί γιατί ο Βίκτορ Λίντελεφ θα δείξει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πως και οι αμυντικοί ξέρουν μπάλα...

Οι μεγαλύτερες διοργανώσεις στη Vistabet. Παίξε νόμιμα με πριμ 5% στο Κοριτίμπα - Μπαϊα (21+).

Συνήθως στο κέντρο της άμυνας, χρειάζεσαι έναν ποδοσφαιριστή με καλή σωματοδομή, που να κάνει επίδειξη δύναμης σε κάθε αντίπαλο αμυντικό, να κυριαρχεί στον αέρα και μόλις παίρνει φόρα για να κάνει το τάκλιν, να τρομοκρατεί το... υποψήφιο «θύμα». Γιατί σε περίπτωση που ο αμυντικός δεν φτάσει απλά στη μπάλα, θα τον σωριάσει σαν να μην υπάρχει αύριο.

Επίσης, η δουλειά του αμυντικού είναι να μπορεί να διώξει τη μπάλα όποτε αυτή βρεθεί στα πόδια του και κυρίως, αν έχει διάθεση να τη... ζαλίσει, να ξέρει πως να το κάνει.

Ο Βίκτορ Λίντελεφ, για τον οποίο η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ διέθεσε 35 εκατ.ευρώ ώστε να τον κάνει δικό της από τη Μπενφίκα, ανήκει σε μια ιδιαίτερη κατηγορία αμυντικών. Δεν είναι από εκείνους που θα αρκεστούν στο δυνατό παιχνίδι και στην ταχύτητα ώστε να προλαβαίνουν οποιονδήποτε ταχύ και ευέλικτο επιθετικό. Είναι από τους ποδοσφαιριστές που ξέρουν μπάλα. Ξέρει πολύ καλά ο 22χρονος αμυντικός. Δεν είναι τυχαίο που μεγάλωσε θαυμάζοντας και παρακολουθώντας τον Στίβεν Τζέραρντ, αν και η δική του θέση με αυτή του θρύλου της Λίβερπουλ δεν έχουν την παραμικρή σχέση μεταξύ τους...

Κι όμως. Από τον «Stevie G», φρόντισε να μάθει πως να χειρίζεται τη μπάλα, να την προστατεύει με το κορμί και τα πόδια του, να έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του, να παίζει με το κεφάλι ψηλά για να μπορεί να βλέπει καθαρά το γήπεδο.

Είναι από τους αμυντικούς τους οποίους μέχρι πρότινος στην Πρέμιερ Λιγκ – ίσως και γενικότερα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο – εκπροσωπούσε ο Νταβίντ Λουίζ στην Τσέλσι. Ένας τέτοιος ποδοσφαιριστής που του αρέσει να παίζει ποδόσφαιρο και να κυλάει τη μπάλα στο χόρταρι, όχι απλά να αρκείται στο να διασφαλίσει ότι θ' αποτελεί ένα απροσπέλαστο τείχος και θα διώχνει μακριά τους κινδύνους. Θέλει να παίρνει τη μπάλα στα πόδια και να σπρώχνει μπροστά την ομάδα του.

Ξέρει ότι πρέπει να προσέχει πολύ παραπάνω όταν το κάνει και δεν είναι από εκείνους που ενθουσιάζεται εύκολα στις προωθήσεις του, δίχως να το παρακάνει και φροντίζοντας να παίρνει μέτρα μέχρι τη μεσαία γραμμή, διαχωρίζοντας και σεβόμενος το ρόλο των υπόλοιπων στον αγωνιστικό χώρο.

Το παρατσούκλι «Iceman» δεν του κόλλησε τυχαία. Όπως αναφέρει στη «Daily Mail» ο εξπέρ σε θέματα πορτογαλικού ποδοσφαίρου, Γκονζάλο Λόπες, το... ψυχρό αίμα που κυλάει στις φλέβες του Βίκτορ Λίντελεφ είναι η αιτία για το ιδιαίτερο ψευδώνυμο. Όχι μονάχα η χώρα καταγωγής του το κρύο της Σκανδιναβία, αλλά και ο τρόπος που αντιμετωπίζει τα πράγματα όταν βρίσκεται στο γρασίδι.

«Είναι πολύ... γερμανικής πειθαρχίας. Σοβαρός, λιγομίλητος, φαίνεται ψυχρός και αυτό το βγάζει στον αγωνιστικό χώρο. Είναι πολύ σκληρός ποδοσφαιριστής, με δυναμική νοοτροπία, δεν χάνει ποτέ τη συγκέντρωσή του στο παιχνίδι και τις αρμοδιότητές του, δεν υποκύπτει σε στιγμές πίεση. Έχει εξαιρετικά ποσοστά στις εναέριες μονομαχίες με τους αντιπάλους του, όπως επίσης και στις μεταβιβάσεις για να μεταφέρει τη μπάλα μπροστά. Είναι τέλειος για το αγγλικό παιχνίδι και το στυλ που θα αντικρίσει στην Πρέμιερ Λιγκ» ήταν τα λόγια του Γκονσάλο Λόπες.

Μια χειροπιαστή απόδειξη των παραπάνω ισχυρισμών, είναι το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες, από παιχνίδι της Σουηδίας κόντρα στους Πορτογάλους. Εκεί που ο Λίντελεφ, σκέφτεται λίγο διαφορετικά. Θα το κάνει ακόμα κι αν πρόκειται για την άμυνά του, ακόμα κι αν ενδεχομένως έχει μεγάλη δόση ρίσκου. Έχει, όμως, την αυτοπεποίθηση και την τόλμη για να του βγει αυτό που θέλει, όπως το θέλει...

Ξεκίνησε την καριέρα του από την Vasteras της πατρίδας του, όπου από το 2010 έως και το 2012 έπαιξε σε 41 παιχνίδια. Η Μπενφίκα τον εντόπισε και τον έκανε κάτοικο Λισαβόνας, έναντι μόλις 60.000 ευρώ, δίνοντάς του αργά και σταδιακά τις ευκαιρίες στην πρώτη ομάδα. Εκείνος, ήταν μόλις 17 ετών όταν έφυγε από τη γενέτειρα και τη... σιγουριά του «λιμανιού» του για την πρώτη πρόκληση της καριέρας του. Ήθελε προσεκτική διαχείριση και από τη δουλειά που γινόταν στις υποδομές των «αετών», έπρεπε να κατανοήσουν το εύρος των ικανοτήτων του ποδοσφαιριστή και τις θέσεις στις οποίες μπορούσε να προσφέρει.

Έχει παίξει ως δεξιός οπισθοφύλακας, ως στόπερ, ενώ έχει βρεθεί και στο χώρο του κέντρου. Ωστόσο, πλέον καθιερώθηκε στα μετόπισθεν, λαμβάνοντας συμβουλές και μαθαίνοντας όσα θα μπορούσε να έχει μάθει στα χρόνια της παρουσίας του στο «Ντα Λουζ», από τον Λουϊζάο. Ο Βραζιλιάνος αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμησε για τον Λίντελεφ, με τον τελευταίο να κάνει αναφορά στον 36 πρώην, πλέον, συμπαίκτη του, σε κάθε ευκαιρία, αναφορικά με τη δουλειά και την προετοιμασία του για τα παιχνίδια της Μπενφίκα.

Φτάνει στο «Ολντ Τράφορντ» για να δώσει λύσεις στη... γεμάτη κενά και συνεχή προβλήματα, άμυνα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έχοντας πανηγυρίσει την περασμένη σεζόν το νταμπλ στην Πορτογαλία και έχοντας παίξει καθοριστικό ρόλο για την επιτυχία της ομάδας της Λισαβόνας. Έχει εμπειρία από το υψηλότερο διασυλλογικό επίπεδο με συμμετοχές στο Τσάμπιονς Λιγκ, έχει φτάσει στις 12 εμφανίσεις με την εθνική ομάδα ανδρών της Σουηδίας βάζοντας για τα καλά το όνομά του στα πλάνα του ομοσπονδιακού του προπονητή, ενώ έπαιξε και στο Euro 2016 στα γήπεδα της Γαλλίας! Μάλιστα, με την εθνική Ελπίδων της πατρίδας του, ήταν κομμάτι της επιτυχία με την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταλήματος της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας, το 2015, στην Τσεχία!

Είναι ένα παιδί το οποίο αγαπήθηκε πολύ από τους οπαδούς της Μπενφίκα, με τους οποίους αρκετά συχνά έπιανε κουβέντα μέσω social media! Είναι από τους ποδοσφαιριστές που γνωρίζουν πολύ καλά τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και δη το Instagram, γεμίζοντας με φωτογραφίες, ενώ μαζί του μετακομίζει στο Μάντσεστερ και η σύντροφός του και μοντέλο από τη Σουηδία, Μάγια Νίλσον. Στον ελεύθερό του χρόνο θα αρκεστεί στα video-games όταν δεν θα βγει από το σπίτι με την αγαπημένη του, ενώ γενικά χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά χαμηλών τόνων άνθρωπος...

Από τη μεταγραφή του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η πρώτη του ομάδα, Vasteras, θα βγει τρομερά κερδισμένη στο οικονομικό σκέλος, πέντε χρόνια αφότου εκείνη τον είχε παραχωρήσει στη Μπενφίκα. Από το ποσοστό μεταπώλησης που είχε συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις με τους Πορτογάλους, το κέρδος για τον σουηδικό σύλλογο, ο οποίος βρίσκεται στην τρίτη κατηγορία της χώρας, έφτασε στα 4,1 εκατ.ευρώ!