Τεντόγλου: Πώς τα πάει με το τριπλούν και όλοι οι λόγοι πίσω από τη σκέψη να το ξεκινήσει

Πηνελόπη Γκιώνη
τεντογλου

bet365

Η δήλωση του Μίλτου Τεντόγλου πως θα αφήσει το μήκος και θα ξεκινήσει τριπλούν αν αλλάξει ο κανόνας με τη βαλβίδα έχει γίνει viral, δικαίως. Αφού υπάρχει έστω και μία πιθανότητα να γίνει αυτό, αξίζει να δούμε τη σχέση του κορυφαίου μηκίστα στον κόσμο με το αγώνισμα που σκέφτεται να ξεκινήσει.

Αποστολή στη Γλασκόβη: Πηνελόπη Γκιώνη

Μετά τον αγώνα του στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου, που ο Μίλτος Τεντόγλου διατήρησε τον τίτλο του με μία επίδοση που δεν τον ικανοποίησε καθόλου, μίλησε και για τον νέο κανόνα που θέλουν να περάσουν στο αγώνισμα. Η Παγκόσμια ομοσπονδία έχει ήδη ανακοινώσει πως σκέφτεται να αντικαταστήσει τη βαλβίδα με μία ζώνη απογείωσης. Θα πρόκειται για ένα κομμάτι ταρτάν, το οποίο θα είναι βαμμένο λευκό, και κάθε άλμα θα μετράει από το σημείο που ο αθλητής/η αθλήτρια πάτησε και έτσι όποιος πηδάει πιο μακριά θα νικά.

Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτή η ανακοίνωση έχει εγείρει αντιδράσεις με τον χρυσό Ολυμπιονίκη του μήκους να αρπάζει την ευκαιρία του Παγκοσμίου για να κάνει σημαντικές δηλώσεις, με σκοπό να φτάσουν στα σωστά αυτιά.

Ο Τεντόγλου δήλωσε πως αν αποφασίσουν όντως να αλλάξουν τη βαλβίδα, τότε θα αφήσει το μήκος μια για πάντα και θα αφοσιωθεί στο τριπλούν καθώς θα έχουν κάνει το μήκος «το ευκολότερο αγώνισμα στον στίβο».

Γιατί γίνεται αυτός ο ντόρος με τη βαλβίδα;

Η ιστορία με τη νέα βαλβίδα ξεκίνησε τον χειμώνα του 2022 στο Παγκόσμιο κλειστού στίβου στο Βελιγράδι, που χωρίς ενημέρωση οι αθλητές βρέθηκαν μπροστά σε έναν νέο κανονισμό: η βαλβίδα ήταν διαφορετική και κάθε πάτημα θα μετρούνταν πια με λέιζερ και όχι με το σημάδι στην πλαστελίνη, όπως συνηθιζόταν. Αφού άρχισε να μπαίνει η συγκεκριμένη βαλβίδα σε όλα τα στάδια, διαπιστώθηκε πως είναι προβληματική.

Λόγω της πλαστικής επιφάνειας που υπήρχε πάνω στο ξύλο, αρκετοί αθλητές γλιστρούσαν όταν πατούσαν καθώς τα καρφιά δεν έμπαιναν καλά στη βαλβίδα με αποτέλεσμα το πάτημα να μην είναι σταθερό. Στο Παγκόσμιο της Βουδαπέστης, μάλιστα, άνοιξαν αίτηση για υπογραφές για να αλλάξουν οι νέοι κανονισμοί για τα πολύ μικρά σε μέγεθος spikes και τη βαλβίδα.

Παράλληλα, η Παγκόσμια ομοσπονδία έκανε έρευνα και διαπίστωσε πως αρκετοί κάνουν άκυρα άλματα και γι’ αυτό θα δοκιμάσουν τη ζώνη απογείωσης.

Το ρεκόρ του Τεντόγλου στο τριπλούν και ο λόγος που δεν κάνει

Κάθε καλός άλτης του μήκους, μπορεί να κάνει και ένα αξιοπρεπές τριπλούν με τη σωστή προπόνηση. Ο Τεντόγλου εκτελεί γενικά ασκήσεις τριπλούν στην προπόνησή του, πετυχαίνοντας καλές επιδόσεις σε προπονητικό επίπεδο. Ωστόσο, έχει συμμετάσχει και σε αγώνες τριπλούν, με τον πιο πρόσφατο το 2019, που με αέρα +4.1 είχε κάνει 16.04μ ενώ το ατομικό του ρεκόρ είναι 15.61μ από το 2016, όταν δηλαδή ήταν 18 ετών.

Ο Ελληνας πρωταθλητής λατρεύει το τριπλούν, παρακολουθεί πάντα τους αγώνες και κυρίως τους συναθλητές του, και θα ήθελε να μπορεί να δίνει αγώνες και σε αυτό το αγώνισμα, όμως τα γόνατά του δεν του το επιτρέπουν. Όπως έχει δηλώσει και ο Γιώργος Πομάσκι, ο Τεντόγλου έχει λίγο “αδύναμα” γόνατα καθώς έχει περάσει και τραυματισμούς, που μάλιστα έχουν οδηγήσει και σε επέμβαση (το 2021, πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες). Ετσι, προκειμένου να προστατευτεί, έχει αφήσει το τριπλούν στην άκρη, καθώς το αγώνισμα, από τη φύση του, επιβαρύνει σημαντικά τα γόνατα.

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωταθλητή, πιστεύει πως θα μπορούσε να κάνει 17 μέτρα (που είναι ισοδύναμα του φράγματος των 8 μέτρων στο μήκος), αν όμως είχε προηγηθεί όλη η απαραίτητη προπόνηση.

Ως τη στιγμή που θα χρειαστεί να γίνει αυτό, όμως, ας τον απολαμβάνουμε στο μήκος.

@Photo credits: eurokinissi, ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/Εurokinissi
 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ Τελευταία Νέα