Αθλητές που έκαναν παγκόσμιο ρεκόρ και… δεν κέρδισαν (vids)

Αθλητές που έκαναν παγκόσμιο ρεκόρ και… δεν κέρδισαν (vids)

bet365

Μία περίεργη «κατάρα» εμφανίζεται στο Τόκιο καθώς στα 400μ. εμπόδια αθλητές που έκαναν παγκόσμιο ρεκόρ, τερμάτισαν… δεύτεροι.

Τα 400 μέτρα με εμπόδια είναι αδιαμφησβήτητα το αγώνισμα που έχει κλέψει την παράσταση στον στίβο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δύο παγκόσμια ρεκόρ, δύο κούρσες που άνετα μπορούν να χαρακτηριστούν ως «κούρσες του αιώνα».

Αυτό που έχει συμβεί τόσο στους άνδρες όσο και σήμερα στις γυναίκες είναι εκπληκτικό. Και στις δύο ο αθλητής/τρια που τερμάτισε στην δεύτερη θέση, έκανε παγκόσμιο ρεκόρ!

Είναι από τις σπάνιες φορές στον στίβο που βλέπουμε σε έναν αγώνα να γίνεται παγκόσμιο ρεκόρ κι αυτός που το σημειώνει να… χάνει. Και στο Τόκιο το έπαθαν δύο Αμερικανοί. Ο Ράι Μπέντζαμιν και η Νταλάιντα Μουχάμαντ.

Παγκόσμιο ρεκόρ που δεν είναι ούτε... εθνικό ρεκόρ

Η Μουχάμαντ με το 51.58 που σημείωσε, έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ της συμπατριώτισσάς της, Σίντνεϊ ΜακΛάφιν, που ήταν 51.90 από τα τράιαλς. Η ΜακΛάφιν την κέρδισε στην κούρσα καθώς τερμάτισε σε χρόνο 51.46. Η Μουχάμαντ έτσι δεν έκανε ούτε… εθνικό ρεκόρ.

Η ειρωνεία είναι πως η τρίτη της κούρσας, η Φέμκε Μπολ από την Ολλανδία, έκανε χρόνο 52.03, που είναι ρεκόρ Ευρώπης και θα ήταν κι αυτό πριν ένα μήνα… παγκόσμιο ρεκόρ. Εμεινε όμως ως η 3η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών, σε μια κούρσα που τερμάτισε τρίτη…

Ιδια κατάληξη στους άνδρες

Μία ημέρα πριν έγινε το ίδιο στην αντίστοιχη κούρσα των ανδρών. Ο Κάρστεν Βάρχολμ είχε το παγκόσμιο ρεκόρ με 46.70. Ο Ράι Μπέντζαμιν το κατέρριψε τερματίζοντας σε χρόνο 46.17. Όμως έχασε…

Ο Βάρχολμ διέλυσε τα χρονόμετρα καθώς έκανε χρόνο 45.94 και έγινε ο πρώτος στην ιστορία που σπάει το φράγμα των 46 δευτερολέπτων. Ο τρίτος, ο Βραζιλιάνος ντος Σάντος, έκανε 46.72, επίδοση που πριν ένα μήνα, λίγο πριν κάνει το 46.70 ο Βάρχολμ, θα ήταν επίσης παγκόσμιο ρεκόρ. Τώρα είναι η τρίτη επίδοση όλων των εποχών…

Φρέντερικς, ο πρώτος διδάξας

Πριν αρκετά χρόνια, το 1996 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, υπήρξε ένας άλλος αθλητής που είχε ζήσει παρόμοιο δράμα. Ο Φράνκι Φρέντερικς από τη Ναμίμπια, είχε να ανταγωνιστεί στον τελικό των 200 μέτρων τον Μάικλ Τζόνσον.

Ο «πάπιας» ήταν το μεγάλο φαβορί. Ο Φρέντερικς έκανε την κούρσα της ζωής του. Τερμάτισε σε χρόνο 19.68 καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ του Πιέτρο Μενέα (19.72). Αλλά… τερμάτισε δεύτερος καθώς ο Τζόνσον έκανε εκείνο το εξωπραγματικό (μέχρι που εμφανίστηκε ο Μπολτ…) παγκόσμιο ρεκόρ με 19.32. Επίδοση που τώρα είναι η 3η όλων των εποχών και του Φρέντερικς (του αιώνιου… δεύτερου όπως είχε αποκτήσει αυτό το προσωνύμιο) να είναι πλέον στο Νο10 της ιστορίας.

Το… παρ’ολίγον ρεκόρ του δεύτερου Καρλ Λιούις στο μήκος

Στην ίδια κατηγορία, με μία μικρή διαφορά, μπορεί να μπει και ο τελικός στο μήκος του Παγκοσμίου πρωταθλήματος του 1991 στο Τόκιο. Το παγκόσμιο ρεκόρ ήταν 8,90μ. του Μπομπ Μπίμον από το 1968 και ο Καρλ Λιούις με τον Μάικ Πάουελ, μπήκαν στον τελικό για μια τιτανομαχία.

Ο Λιούις έκανε άλματα στα 8,87μ. και 8,84μ., ενώ η τέταρτη προσπάθεια μετρήθηκε 8,91μ.! Δεν θα μετρούσε για παγκόσμιο ρεκόρ καθώς έγινε με ελαφρά ευνοϊκό άνεμο. Δεν του έδωσε όμως ούτε τη νίκη καθώς ο Πάουελ στην πέμπτη του προσπάθεια «πέταξε» στα 8,95μ., επίδοση που παραμένει ακόμη στην κορυφή όλων των εποχών.


 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Τελευταία Νέα