O «βασιλιάς» των Ολυμπιακών Αγώνων υπόσχεται επικές μάχες και παγκόσμια ρεκόρ

O «βασιλιάς» των Ολυμπιακών Αγώνων υπόσχεται επικές μάχες και παγκόσμια ρεκόρ

bet365

Η Ελλάδα πάει στον στίβο των Ολυμπιακών Αγώνων με προσδοκίες από Στεφανίδη και Τεντόγλου, σε ένα πρόγραμμα που αναμένεται να είναι το συναρπαστικότερο των τελευταίων ετών.

Μπορεί ο Γιουσέιν Μπολτ να έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση, αλλά ο στίβος στους Ολυμπιακούς Αγώνες προμηνύεται κάτι παραπάνω από συναρπαστικός.


Και στο Τόκιο θα είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, που υπάρχουν προσδοκίες για παγκόσμια ρεκόρ. Τουλάχιστον σε επτά αγωνίσματα αθλητές απειλούν ρεκόρ που παραμένουν… στοιχειωμένα ως σήμερα, ενώ σε άλλα αναμένεται να γίνει «σφαγή» για ένα μετάλλιο. Ο «βασιλιάς» των Ολυμπιακών Αγώνων, έστω και σε άδειες κερκίδες, αναμένεται να επιβεβαιώσει στο Τόκιο το προσωνύμιό του και να δούμε πράγματα για τα οποία θα… παραμιλάμε. Σε κάθε περίπτωση, αν κρίνει κανείς από το πως έχει κυλήσει η φετινή σεζόν στον στίβο, δεν αποκλείεται να δούμε την καλύτερη διοργάνωση στο άθλημα, σε επίπεδο Ολυμπιακών Αγώνων.

Φυσικά το ενδιαφέρον από ελληνικής πλευράς θα σταθεί κυρίως σε δύο αθλητές που διεκδικούν με αξιώσεις μια θέση στο βάθρο. Ο λόγος για την Κατερίνα Στεφανίδη και τον Μίλτο Τεντόγλου, που από τις 20 ελληνικές παρουσίες στον στίβο, αποτελούν τις «σημαίες» της αποστολής.

Τα ρεκόρ που απειλούνται

Κάρστεν Βάρχολμ (Νορβηγία, 400μ. εμπ.)

Μέσα στον Ιούλιο ο Κάρστεν Βάρχολμ κατάφερε να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ του Κέβιν Γιανγκ που κρατούσε 29 ολόκληρα χρόνια. Το έκανε με χρόνο 46.87 και στο Τόκιο θα είναι στο top της φόρμας του, όπως έχει τονίσει ο ίδιος.

Γιόχανς Βέτερ (Γερμανία, ακοντισμός)

Ο Γερμανός ρίπτης έχει βαλθεί να τρελάνει κόσμο φέτος. Ρίχνει σταθερά πάνω από τα 90 μέτρα και έχει πλησιάσει όσο κανείς άλλος το 25 ετών παγκόσμιο ρεκόρ του Γιαν Ζελέζνι (98,48μ.) . Εχοντας ρίξει 96,29μ. φέτος έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί, αλλά σίγουρα πρόκειται για ένα από τα δυσκολότερα παγκόσμια ρεκόρ για να καταρριφθεί.

Ράιαν Κράουζερ (ΗΠΑ, σφαιροβολία)

Ηδη κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ του Ράντι Μπαρνς (1990, 23,12μ.) με βολή στα 23,37μ. στις 18 Ιουνίου και ρίχνει σταθερά σε επίπεδα άνω των 22 μέτρων. Δεν θα είναι έκπληξη αν δούμε παγκόσμιο ρεκόρ στο Τόκιο.

Νταλίντα Μουχάμαντ και Σίντνεϊ ΜακΛάφιν (ΗΠΑ,400μ. εμπ.)

Ισως το πιο συναρπαστικό αγώνισμα στις γυναίκες. Δύο Αμερικανίδες θα μονομαχήσουν για το χρυσό μετάλλιο, με την ΜακΛάφιν να σπάει το παγκόσμιο ρεκόρ της Μουχάμαντ τον στα trials με 51.90. Είναι η μόνη που έχει σπάσει το φράγμα των 52 δευτερολέπτων και μπορεί να το ξανακάνει, όπως και η συμπατριώτισσά της, αλλά και η Ολλανδή Φέμκε Μπολ που έκανε πρόσφατα 52.37 (4η όλων των εποχών).

Γιουλιμάρ Ρόχας (Βενεζουέλα, τριπλούν)

Η Ρόχας κυνηγά… μανιασμένα το παγκόσμιο ρεκόρ της Κράβετς (15,50μ.) από την αρχή της σεζόν. Σε έναν αγώνα στην Ισπανία από καθαρή ατυχία δεν το κατέρριψε. Φέτος έχει κάνει 15,43μ. και είναι πάρα πολύ πιθανό να δούμε νέο παγκόσμιο ρεκόρ στο αγώνισμα, 26 χρόνια μετά.

Αρμάντ Ντουπλάντις (Σουηδία, επί κοντώ)

Δεν χρειάζονται συστάσεις για τον αθλητή που περνά για πλάκα τα 6 μέτρα σε κάθε μίτινγκ. Μόνο από λάθη του θα χάσει το χρυσό μετάλλιο και αν οι καιρικές συνθήκες είναι νορμάλ, πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο πως θα επιχειρήσει για παγκόσμιο ρεκόρ.

Τζόσουα Τσεπτεγκέι (Ουγκάντα, 10.000μ.)

Ο αθλητής από την Ουγκάντα διέλυσε πέρυσι τα παγκόσμια ρεκόρ στα 5.000μ. και 10.000μ. και πάει με.. άγριες διαθέσεις στο Τόκιο.

Σιφάν Χασάν (Ολλανδία) – Λετεσενμπέτ Γκίντι (Αιθιοπία, 10.000μ.)

Στο ίδιο αγώνισμα δύο αθλήτριες κατέρριψαν μέσα σε δύο μέρες το παγκόσμιο ρεκόρ και για να πάρουν το χρυσό πιθανότατα θα χρειαστεί να πράξουν το ίδιο. Στις 6 Ιουνίου η Σιφάν Χασάν είχε διαλύσει κατά 10 δευτερόλεπτα το παγκόσμιο ρεκόρ (29:06.82) και δύο ημέρες μετά η Γκίντι το κατέρριψε με 29:01.03. Δεν αποκλείεται να δούμε την πρώτη γυναίκα στην ιστορία που θα σπάσει το φράγμα των 29 λεπτών…

Οι προσδοκίες για τους Ελληνες αθλητές

Η ελληνική ομάδα θα συμμετέχει με 20 αθλητές και αθλήτριες από τους οποίους οι δύο είναι αυτοί για τους οποίους υπάρχει προσδοκία για βάθρο. Στεφανίδη και Τεντόγλου είναι αυτοί που θα πέσουν πάνω τους τα βλέμματα, ενώ στο επί κοντώ των γυναικών δεν αποκλείεται να ζήσουμε μία σπουδαία στιγμή με 3 ελληνικές παρουσίες στον τελικό, κάτι που έχει να γίνει από το 2004 όταν στην δισκοβολία συμμετείχαν στον τελικό οι Κελεσίδου, Βόγγολη και Τσικούνα.

Οι ελπίδες της Κατερίνας και η ευκαιρία των τριών

Η Κατερίνα Στεφανίδη

Η Κατερίνα Στεφανίδη στο επί κοντώ πάει να υπερασπιστεί τον τίτλο που κατέκτησε στο Ρίο, αλλά μόνο εύκολο έργο δεν έχει. Οι Ναζότ (ΗΠΑ) και Σιντόροβα (Ρωσία) δείχνουν πως είναι φέτος ένα σκαλί πιο πάνω από όλες τις αθλήτριες καθώς κάνουν άλματα πάνω από τα 4,90μ. όπως και η Βρετανίδα Μπράντσο.
Μαζί με τις Στεφανίδη και Μόρις είναι οι πέντε που θεωρητικά πάντα θα διεκδικήσουν τα τρία μετάλλια. Η Ελληνίδα δεν έχει κάνει άλμα πάνω από τα 4,90μ. από το 2017 και ως εκ τούτου θα πρέπει να δώσει μεγάλη μάχη για να είναι στο βάθρο, σε ένα ανοιχτό αγώνισμα.

Ένα αγώνισμα όπου δεν αποκλείεται να έχουμε τριπλή εκπροσώπηση στον τελικό, καθώς διεκδικούν με αξιώσεις μια θέση εκεί οι Κυριακοπούλου και Πόλακ. Με 4,70μ. και 4,60μ. αντίστοιχα, οι δύο αθλήτριες φέτος έχουν δείξει πως μπορούν να είναι στην 12αδα.

Τεντόγλου έτοιμος για βάθρο

Ο Μίλτος Τεντόγλου

Ο Μίλτος Τεντόγλου πάει με τον «αέρα» του κορυφαίου φέτος στον κόσμο με αυτό το 8,60μ. που έκανε στην Καλλιθέα τον περασμένο Μάιο. Όμως μόνο εύκολο δεν είναι το χρυσό μετάλλιο, καθώς καραδοκούν οι Αμερικανοί (το... φαινόμενο Χάρισον και ο Τζεφ Χέντερσον), ο Κουβανός Ετσεβαρία με τον συμπατριώτη του, Μασό, αλλά και ο Τζαμαϊκανός Γκέιλ με τον Νοτιοαφρικανό Σαμάι. Πρόκειται για ένα από τα πιο ανοιχτά αγωνίσματα στο πρόγραμμα του στίβου, με τον Τεντόγλου να έχει μεν την καλύτερη επίδοση, αλλά να έχει περάσει δε το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν χωρίς άλματα στις προπονήσεις λόγω προβλημάτων με έναν τραυματισμό του.

Βλέψεις για τελικό

Ο Εμμανουήλ Καραλής

Ο ελληνικός στίβος όμως πέρα από τις ελπίδες για δύο μετάλλια, έχει προσδοκίες για παρουσία και σε τελικούς αγωνισμάτων. Κυρίως από την Βούλα Παπαχρήστου στο τριπλούν που με την εμπειρία της και μόνο αναμένεται να μπει στην 12αδα του τελικού. Εκεί τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα και αντικειμενικός στόχος είναι η 8αδα.
Στον τελικό του επί κοντώ ανδρών έστω και αν δείχνει δύσκολο, δεν αποκλείεται να δούμε και εδώ διπλή παρουσία. Η εμπειρία του Κώστα Φιλιππίδη και ο ενθουσιασμός του πρωτάρη σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Εμμανουήλ Καραλή μπορεί υπό συνθήκες να φέρει προκρίσεις στον τελικό που θα είναι μεγάλη επιτυχία.

Το ίδιο ισχύει και για τον Τσιάμη στο τριπλούν όπου το επίπεδο είναι χαμηλά φέτος, αλλά είναι ερωτηματικό το αν θα είναι έτοιμος ο ίδιος καθώς πέρασε πρόσφατα μια περίοδο τραυματισμού. «Κρυφές» ελπίδες για τελικό μπορεί να έχει η Ελλάδα και με τον Φραντσεσκάκη στην σφυροβολία.

Οι υπόλοιποι Ελληνες

Οσον αφορά τις υπόλοιπες συμμετοχές, Δουβαλίδης, Πεσιρίδου, Σπανουδάκη και Βασιλείου θέλουν να περάσουν έστω έναν γύρο και να κάνουν φετινά ρεκόρ στα αγωνίσματά τους, με τους πρώτους δύο να προέρχονται από τραυματισμό. Αναγνωστοπούλου, Αναστασάκης και Σκαρβέλη στις ρίψεις θα προσπαθήσουν για ένα ρεκόρ, ενώ οι τέσσερις του βάδην (Παπαμιχαήλ, Ντρισμπιώτη, Φιλτισάκου, Τσινοπούλου) αγωνίζονται απευθείας σε τελικό και το ζητούμενο είναι ένα καλό πλασάρισμα, με ένα ρεκόρ (ατομικό ή φετινό).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Τελευταία Νέα