World Athletics: Πιο αυστηροί κανόνες για τις τρανς γυναίκες, με την πρόθεση να αγωνίζονται στο ελίτ επίπεδο

Newsroom
Gazzetta Women

bet365

Στο ερχόμενο συμβούλιο της Παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου (World Athletics) θα ψηφιστούν οι νέες (αυστηρές) προτάσεις σχετικά με τη συμμετοχή των τρανς γυναικών σε αγώνες ελίτ επιπέδου.

Πιο αυστηρούς κανόνες για τις τρανς αθλήτριες σκέφτεται να θέσει σε ισχύ η World Athletics ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει περισσότερο χώρο για τις ίδιες, ώστε να αγωνίζονται στο υψηλότερο αγωνιστικό επίπεδο.

Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με το Telegraph, η WA έχει καταλήξει σε μερικές προτιμώμενες επιλογές αλλά όχι σε καθοριστική απόφαση. Σύμφωνα με την «προτιμώμενη επιλογή» της WA, η μέγιστη επιτρεπόμενη τεστοστερόνη πλάσματος για τις τρανς γυναίκες θα μειωνόταν στο μισό από 5 νανομόλια ανά λίτρο σε 2,5 nmol/L – και θα πρέπει επίσης να παραμείνουν κάτω από το επιτρεπόμενο όριο για δύο χρόνια αντί για 12 μήνες, που ισχύει αυτή τη στιγμή.

Στο έγγραφο επίσης αναφέρει: «Η έκθεση στην εφηβεία οδηγεί επίσης σε διαφορές φύλου ως προς το ύψος, το βάρος, το άνοιγμα των φτερών (ρίψεις), την αρχιτεκτονική της πυέλου και των κάτω άκρων. Αυτές οι ανατομικές διαφορές παρέχουν ένα αθλητικό πλεονέκτημα μετά την εφηβεία για ορισμένα αθλητικά γεγονότα και δεν θα ανταποκριθούν στην καταστολή των επιπέδων τεστοστερόνης στο αίμα σε τρανς γυναίκες μετά την εφηβεία».

Ωστόσο, η World Athletics υποστηρίζει ότι η προτιμώμενη επιλογή της θα λειτουργούσε καθώς «θα επέτρεπε σημαντικές (αν και όχι πλήρη μείωση στην αναερόβια, αερόβια και σωματική σύνθεση) αλλαγές, παρέχοντας παράλληλα ένα δρόμο για την επιλεξιμότητα των τρανς γυναικών και 46 ατόμων XY για να αγωνιστούν στο γυναικεία κατηγορία». Οι νέοι κανόνες θα ισχύουν επίσης για αθλητές με διαφορές στην ανάπτυξη του φύλου, όπως η Κάστερ Σεμένια (οι οποίοι είναι 46 άτομα XY με όρχεις αλλά έχουν μεγαλώσει ως γυναίκες) σε κάθε αθλητικό κλάδο σε επίπεδο ελίτ. Όπως έχουν τα πράγματα, οι αθλητές με DSD πρέπει να μειώσουν την τεστοστερόνη τους μόνο σε αγώνες που κυμαίνονται από 400 μέτρα έως ένα μίλι (1600μ).

Εκπρόσωπος της World Athletics είπε ότι η υποβολή μιας προτιμώμενης επιλογής ήταν «ο καλύτερος τρόπος για να συλλεχθούν εποικοδομητικά σχόλια (feedback) αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή είναι η επιλογή που θα παρουσιαστεί στο συμβούλιο ή θα υιοθετηθεί πράγματι» και υποσχέθηκε ότι θα προβούν σε ευρύτερη διαβούλευση στο επόμενο διάστημα και συμπλήρωσε: «Όσον αφορά τους κανονισμούς επιλεξιμότητας των γυναικών, θα ακολουθήσουμε την επιστήμη και τη δεκαετία και περισσότερο την έρευνα που έχουμε σε αυτόν τον τομέα προκειμένου να προστατεύσουμε την κατηγορία των γυναικών, να διατηρήσουμε τη δικαιοσύνη στους αγώνες μας και να παραμείνουμε όσο το δυνατόν περιεκτικοί».

Το συμβούλιο είναι προγραμματισμένο για τον Μάρτιο.

 

Τελευταία Νέα