Λασιτσκένε σε ΔΟΕ: «Δεν αξίζουμε τιμωρία εξαιτίας του… διαβατηρίου μας»

Newsroom
Λασιτσκένε σε ΔΟΕ: «Δεν αξίζουμε τιμωρία εξαιτίας του… διαβατηρίου μας»

bet365

Με ένα γράμμα της, η κορυφαία άλτρια του ύψους την τελευταία 10ετια, Μαρία Λασιτσκένε, διαμαρτυρήθηκε με επιχειρήματα, για τον άδικο αποκλεισμό των αθλητών από διεθνείς διοργανώσεις λόγω του πολέμου.

Με ένα γράμμα της, η Μαρία Λασιτσκένε επιχείρησε να εξηγήσει στον Τόμας Μπαχ, το πόσο άδικη είναι η απόφαση να τιμωρούνται οι Ρώσοι αθλητές, εξαιτίας του πολέμου που κήρυξε η πατρίδα τους κατά της Ουκρανίας.

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια του ύψους, στάθηκε στο γράμμα της σε τρεις φράσεις του προέδρου της ΔΟΕ σε πρόσφατη ομιλία του και χρησιμοποίησε ως παράδειγμα το τένις, όπου με εξαίρεση το Wimbledon, Ρώσοι και Λευκορώσοι τενίστες αγωνίζονται κανονικά και με την στήριξη της κοινότητάς τους. Εκανε μάλιστα επίθεση στον ίδιο τον Μπαχ, θεωρώντας υποκριτική την στάση του στην όλη κατάσταση.

Το γράμμα της Λασιτσκένε

«Κύριε Μπαχ, το όνομά μου είναι Μαρία Λασιτσκένε και είμαι η ολυμπιονίκης του ύψους στο Τόκιο. Δεν είμαι σίγουρη αν με γνωρίζετε, γιατί, βάσει των τελευταίων δηλώσεων και αποφάσεών σας, δείχνετε πιο κοντά στο να στραφείτε στην πολιτική και μακριά από τους αθλητές και τον επαγγελματικό αθλητισμό γενικότερα.
Θυμάμαι πολύ καλά όταν κάνατε τα στραβά μάτια στο γεγονός ότι το μέλος της ΔΟΕ, Σεμπάστιαν Κόου, δεν μου επέτρεψε το 2016 να αγωνιστώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες απλά επειδή γεννήθηκα στην Ρωσία. Από τα τελευταία 7 χρόνια, τα τέσσερα μου στέρησαν το δικαίωμα να αγωνιστώ σε διεθνείς διοργανώσεις.

Ποτέ δεν έγιναν παράπονα από μένα ή κατά εμού, εκτός από μία φορά: Οταν η παγκόσμια ομοσπονδία χρησιμοποίησε το ρωσικό διαβατήριό μου ως ένα κρυφό χαρτί υπέρ του σε κάθε ευκαιρία. Και δεν είδατε τίποτα το μεμπτό. Τώρα κάνουν πάλι το ίδιο, αλλά με την προτροπή σας.

Εχω πολλές συναθλήτριες από την Ουκρανία και ακόμη δεν ξέρω τι να τους πω και πως να τις κοιτάξω στα μάτια. Αυτές και οι φίλοι τους, οι οικογένειές τους, βιώνουν κάτι που κανένας άνθρωπος δεν θα ήθελε να αισθανθεί. Τίποτε από αυτά δεν έπρεπε να συμβεί. Και καμία συζήτηση δεν θα μου αλλάξει γνώμη πάνω σε αυτό. Αλλά δεν γνωρίζετε κάτι. Ότι προτιμάτε να μην γνωρίζετε την άποψη των Ρώσων αθλητών και πως βλέπουν την κατάσταση στην Ουκρανία. Αν ενδιαφερόσασταν για την μοίρα όλων των αθλητών, δεν θα απαιτούσατε να τοποθετούνται ανοιχτά αλλά θα προσπαθούσατε να τους κάνετε να ενώσουν τον κόσμο μέσω του αθλητισμού. ΕΠιλέξατε την εύκολη λύση για εσάς, να αποβάλλετε τους αθλητές λόγω της καταγωγής τους.

Λέτε ότι ζητήσατε την αποβολή των Ρώσων αθλητών γιατί ανησυχείτε για την ασφάλειά τους. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Οι Ρώσοι τενίστες αγωνίζονται κανονικά σε όλο τον κόσμο και αυτό αποδεικνύει το ψέμα. Ο κόσμος λατρεύει τους αθλητές όχι για την καταγωγή τους, ή την υπηκοότητά τους, αλλά για όσα κάνουν στις διοργανώσεις. Καιρός είναι, κατά τη γνώμη μου, το ολυμπιακό κίνημα και ο αθλητισμός, να σταματήσει την χρήση σημαιών και εθνικών ύμνων. Υπάρχουν λύσεις, ωστόσο αυτό που επιλέξατε ήταν όχι να σταματήσετε τον πόλεμο, αλλά να γεννήσετε έναν νέο γύρω και μέσα από τον αθλητισμό που είναι δύσκολο να συντηρήσετε.

Δεν έχω αμφιβολία ότι δεν έχετε το κουράγιο και την αξιοπρέπεια να… αυξήσετε κι άλλο τις ποινές κατά Ρώσων αθλητών. Απλά γιατί σε αυτό το σενάριο θα είναι σαν να παραδέχεστε ότι εσείς οι ίδιοι παραβιάζετε τον Κώδικά σας και οι τοποθετήσεις και αποφάσεις των Παγκόσμιων ομοσπονδιών, θα αποτελούσαν απλά ένα κομμάτι άχρηστα χαρτιά. Αυτό που σας ζητάω είναι να σταματήσετε να αποποιείστε την ευθύνη για όλο αυτό που συμβαίνει στο όνομα «της ασφάλειας των Ρώσων αθλητών». Είναι ανεπίτρεπτο από έναν πρόεδρο της ΔΟΕ να κάνει τέτοια πράγματα».

Γράμμα της Λασιτσκένε

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα