Premier League η... επιστροφή: Οι διεκδικητές, τα restart και οι «μονομάχοι» Ευρώπης και σωτηρίας!

Premier League η... επιστροφή: Οι διεκδικητές, τα restart και οι «μονομάχοι» Ευρώπης και σωτηρίας!

Η μέρα που οι φίλοι του αγγλικού ποδοσφαίρου σε όλον τον πλανήτη περίμεναν από τις... 28 Μαΐου είναι εδώ! Η Premier League, το πιο συναρπαστικό πρωτάθλημα του κόσμου, επιστρέφει και το Gazzetta είναι εδώ για να σας βάλει στο κλίμα.

Θα διατηρήσει τα σκήπτρα της η... αναπόφευκτη Μάντσεστερ Σίτι ή μήπως οι «διψασμένες» Άρσεναλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα καταφέρουν να βάλουν τέλος στην κυριαρχία της; Πώς θα προσαρμόστούν στις νέες τους εποχές οι Λίβερπουλ, Τσέλσι και Τότεναμ και ποιες ομάδες θα μπλέξουν στη «μάχη» της σωτηρίας;

Τις απαντήσεις μπορεί να τις δώσει μόνο το χορτάρι, στην Premier League δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος. Δεδομένα όμως η πιο όμορφη λίγκα του πλανήτη επιστρέφει για να μας καθηλώσει ξανά. Να μας «τρελάνει», να μας αγχώσει, να προκαλέσει τις μεγαλύτερες των συγκινήσεων, όπως μόνο αυτή ξέρει να κάνει.

Λίγο πριν τα φώτα στραφούν στο «Τερφ Μουρ» για την πρεμιέρα ανάμεσα σε Μπέρνλι και Σίτι (12/08 - 22:00), ρίχνουμε το βλέμμα μας σε όλα τα δεδομένα για τη σεζόν που ξεκινάει στο Νησί.

Γράφουν οι: Β. Μπαλατσός - Ι. Θεριός

image

Η κυρίαρχος του Νησιού και οι δυο διεκδικήτριες

Δεν είναι καν υπερβολή να πούμε πως η Premier League τα τελευταία χρόνια έχει γίνει το... παιχνιδάκι της Μάντσεστερ Σίτι. Οι αριθμοί λένε την αλήθεια. H ομαδάρα του Πεπ Γκουαρδιόλα τα τελευταία έξι χρόνια κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα και τα τρία εξ αυτών είναι διαδοχικά. Μόνο η Λίβερπουλ κατάφερε το 2020 να «σπάσει» την κυριαρχία των Πολιτών.

Με αυτά τα δεδομένα δεν είναι... επιστήμη να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως δεδομένα αρχίζει στην «pole position» για την διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Μια αποστολή που την έχει κάνει πλέον μια απλή συνήθεια.

Φυσικά υπάρχει η... ιδιαιτερότητα πως η Σίτι προέρχεται από την πιο σπουδαία χρονιά της ιστορίας της. Τη σεζόν του επικού τρεμπλ και του πρώτου ευρωπαϊκού στέμματος. Τώρα η δουλειά του Γκουαρδιόλα είναι να τους κρατήσει... πεινασμένους για τίτλους.

Οι Πολίτες έκαναν δύο σημαντικές προσθήκες με τις μεταγραφές των Γιόσκο Γκβάρντιολ και Μάτέο Κόβασιτς, όμως έχασαν δυο «βαρόμετρα» των σεζόν των επιτυχιών. Ο λόγος για τον Ιλκάι Γκουντογκάν και τον Ριγιάντ Μαχρέζ.

Η Σίτι αναμένεται να έχει δυο ισχυρές διεκδικήτριες. Η Άρσεναλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μπαίνουν στο πρωτάθλημα με τον στόχο να επιστρέψουν στην κορυφή της Premier League.

Οι Κανονιέρηδες την προηγούμενη σεζόν έφτασαν στην πηγή αλλά δεν... ήπιαν νερό. Η ομάδα του Μικέλ Αρτέτα ήταν επί 248 ημέρες στην πρώτη θέση, έπαιζε εξαιρετικό ποδόσφαιρο, όμως δεν «άντεξε» στον μαραθώνιο.

Η Άρσεναλ έχει ήδη μια εξαιρετική βάση, η οποία μάλιστα αναβαθμίστηκε. Εκτός από το γεγονός πως έμειναν όλοι οι παίκτες του κορμού πλην του Τσάκα στο «οπλοστάσιο» του Μικέλ Αρτέτα προστέθηκαν ο Κάι Χάβερτς στην επίθεση, ο Ντέκλαν Ράις στο κέντρο και ο Γιούριεν Τίμπερ. Ομάδα με ποιότητα και πληρότητα σε όλες τις γραμμές.

Από την πλευρά της η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μπαίνει στη δεύτερη σεζόν του Έρικ Τεν Χαγκ και είναι λογικό για ένα κλαμπ αυτού του βεληνεκούς να υπάρχει απαίτηση τίτλου. Από την πρώτη του σεζόν ο Ολλανδός έδειξε πως θα κάνει έργο και η δεύτερη χρονιά αναμένεται να είναι ακόμα καλύτερη.

Οι Κόκκινοι Διάβολοι ενισχύθηκαν με τους Αντρέ Ονάνα, Ράσμους Χόιλουντ, Μέισον Μάουντ και πιθανότατα θα υπάρξει και συνέχεια. Η Γιουνάιτεντ αναμένεται να πάρει ακόμα έναν αμυντικό χαφ και έναν αμυντικό, με τις περιπτώσεις των Σοφιάν Άμραμπατ και Μπεντζαμίν Παβάρ να είναι σε πρώτο πλάνο.

Η μάχη για την κούπα θα είναι για... γερά νεύρα.

image

Το restart του... μισού Big 6 και η «ευρωπαία» Νιουκάστλ

Μπορεί το... μισό «Big 6» να μπαίνει στην Premier League με στόχο να κατακτήσει το πρωτάθλημα, όμως το άλλο μισό είναι σε φάση «rebuild». Ο λόγος για την Λίβερπουλ, την Τσέλσι και την Τότεναμ. Και οι τρεις προέρχονται από μια ιδιαίτερα κακή χρονιά και καλούνται να κάνουν «restart».

Η Λίβερπουλ μας είχε... συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια να είναι title - contender, όμως πέρυσι ήταν απογοητευτική, ιδιαίτερα ασταθής και δικαίως έμεινε εκτός Champions League. Οι Reds βγήκαν στην 5η θέση, έμειναν εκτός τετράδας μετά από έξι χρόνια και πρώτη φορά επί εποχής Γιούγκεν Κλοπ.

Το μεγάλο πρόβλημα της Λίβερπουλ της προηγούμενης σεζόν ήταν το κέντρο και το καλοκαίρι... ξηλώθηκε όλο. Μίλνερ, Όξλεϊντ - Τσάμπερλεϊν και Κεϊτά αποχώρησαν ως ελεύθεροι, ενώ ο Φαμπίνιο και ο αρχηγός Τζόρνταν Χέντερσον επέλεξαν το «χρυσάφι» της Σαουδικής Αραβίας.

Οι Reds ενισχύθηκαν στα «8αρο-10ρια» με τους Ντομινίκ Σομποσλάι και Αλέξις Μακ Άλιστερ και σύντομα αναμένεται να αποκτηθεί αμυντικός μέσος. Σίγουρα θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον πως θα λειτουργήσει ένα 100% νέο κέντρο για τη Λίβερπουλ.

Η Τότεναμ από την πλευρά της όχι απλά έμεινε εκτός Champions League αλλά δεν βγήκε ούτε στην Ευρώπη! Οι Σπερς πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο μετά την αποχώρηση του Αντόνιο Κόντε και την μη εύρεση πρώτου προπονητή. Εν τέλει οι Λονδρέζοι έμειναν στην 8η θέση και έχασαν για ένα βαθμό το εισιτήριο του Conference League από την Άστον Βίλα.

Τα Σπιρούνια σε αυτό το «restart» θα έχουν μπροστάρη τον Άγγελο Ποστέκογλου, ο οποίος μια διετία στη Σέλτικ κατέκτησε δύο πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο και δυο League Cup.

Η ομάδα που θέλει την περισσότερη δουλειά είναι η Τσέλσι. Οι Μπλε προέρχονται από χρονιά... εφιάλτη, στην οποία έπαιξαν κακό και ασύνδετο ποδόσφαιρο και βγήκαν στην 12η θέση. Τελευταία χρονιά που οι Λονδρέζοι ήταν κάτω από την πρώτη δεκάδα ήταν το 1996, όταν είχαν βγει 11οι.

Ο Τοντ Μπόελι έδωσε τα «κλειδιά» στον Μαουρίτσιο Ποτσετίνο να φτιάξει τη νέα σεζόν, όμως μέχρι στιγμής έχει κενά στο ρόστερ. Από τις κινήσεις της Τσέλσι ξεχωρίζουν ο Νίκολας Τζάκσον και ο Άξελ Ντισασί, ενώ η καλύτερη μεταγραφή της, ο Κριστοφέρ Ενκουνκού θα μείνει εκτός δράσης για τέσσερις μήνες.

Οι τρεις ομάδες καλούνται να ανακάμψουν και να διεκδικήσουν την επιστροφή τους στο κορυφαίο επίπεδο του Champions League. Μπορεί τα εισιτήρια να είναι πέντε από φέτος, όμως η μάχη δεν θα είναι εύκολη.

Στην εξίσωση έχει μπει για τα καλά πλέον η Νιουκάστλ, η οποία μόλις στην πρώτη της σεζόν στην εποχή των Αράβων κατάφερε να μπει στην τετράδα και να αφήσει εκτός τη Λίβερπουλ. Οι Magpies επέστρεψαν στην Ευρώπη έπειτα από έντεκα χρόνια και στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης ύστερα από 20 χρόνια.

Η ομάδα του εξαιρετικού Έντι Χαου αναμένεται και αυτή τη σεζόν να είναι από αυτές που ξεχωρίζουν στην Premier League και θα είναι διεκδικήτρια του εισιτηρίου του Champions League. Η Νιούκαστλ έκανε το μπαμ με την απόκτηση του Σάντρο Τονάλι από τη Μίλαν, ενώ ποιοτικές κινήσεις είναι οι Χάρβεϊ Μπαρνς και Τίνο Λιβραμέντο.

image

Τα ταβάνια που είναι έτοιμα να... τρυπηθούν

Τα εκάστοτε ταβάνια ετοιμάζονται να… τρυπηθούν ξανά. Όσο τα βλέμματα αναπόφευκτα πέφτουν στο Big-6, στους συλλόγους που θα κυνηγήσουν το τρόπαιο, οι αποφασισμένες για… αναστάτωση «μικρότερες» ομάδες είναι έτοιμες να δώσουν την ομορφιά τους στην Premier League και να παλέψουν για την υπέρβαση.

Την περυσινή σεζόν Μπράιτον και Άστον Βίλα έδειξαν τον δρόμο, κερδίζοντας από ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Αμφότερες ξεπέρασαν τις προσδοκίες, και μπόρεσαν εν τέλει να τερματίσουν στην 6η και την 7η θέση αντίστοιχα. Οι μεταγραφικές τους κινήσεις μάλιστα μαρτυρούν πως έχουν τη… διάθεση να συνεχίσουν να πιέζουν τους από πάνω τους.

Οι Βίλανς ειδικά έχουν ενισχυθεί εντυπωσιακά. Πέρα από τα 50 εκατομμύρια που δαπάνησαν για τον Μούσα Ντιαμπί της Λεβερκούζεν, έκαναν δικούς τους τόσο τον Τίλεμανς όσο και τον Πάου Τόρες, ενώ η παρουσία του Έμερι στο τιμόνι της ομάδας προσφέρει σιγουριά. Την ίδια σιγουριά που προσφέρει και στους Γλάρους ο ξεχωριστός κύριος Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι, που με το καλοστημένο ρόστερ του παράγει εξαιρετικό ποδόσφαιρο.

Το στοίχημα βέβαια για Μπράιτον και Βίλα θα είναι να ισορροπήσουν ανάμεσα στις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις και την πάντα απαιτητική Premier League. Από πίσω τους με φόρα και φιλοδοξίες έρχεται και η Μπρέντφορντ του Τόμας Φρανκ, η οποία έχει για τα καλά εγκατασταθεί στην κατηγορία. Η πολύμηνη απουσία του, τιμωρημένου από την FA, Άιβαν Τόνεϊ πάντως, ίσως της στοιχήσει το κάτι παραπάνω. Ερωτηματικό αποτελεί και η Γουέστ Χαμ που μας συνήθισε σε μερικά απανωτά ευρωπαϊκά πλασαρίσματα, όμως πέρυσι στο πρωτάθλημα κινήθηκε σε πολύ ρηχά νερά, ενώ έχασε και τον Ράις. Πάντως δεν μπορεί, Premier League είναι αυτή, κάποια έκπληξη θα προκύψει ξανά.

image

Οι νεοφώτιστες και οι καθιερωμένες που μπορεί να... μπλέξουν

Και μιλώντας για εκπλήξεις, προχωρώντας στα του υποβιβασμού, ίσως στο τέλος να αποτελέσει έκπληξη ο τρόπος με τον οποίο η Μπέρνλι μπορέσει να σώσει την κατηγορία. Τέρμα τα… τσεκούρια και οι γιόμες. Οι Κλάρετς του Βινσέν Κομπανί έκαναν περίπατο στην Championship και παίζοντας φοβερά κυριαρχικό ποδόσφαιρο επέστρεψαν στα σαλόνια. Τουλάχιστον με μια πρώτη ματιά φαίνεται πως ήρθαν για να μείνουν.

Οι ομάδες που δείχνουν καταδικασμένες να μπλέξουν στον λαβύρινθο της παραμονής δείχνουν να είναι οι Λούτον, Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και Γουλβς. Οι Χάτερς έζησαν το παραμύθι τους και κέρδισαν τη φοβερή άνοδο πέρυσι, αλλά, έχοντας ήδη τρυπήσει το ταβάνι τους, δεν έκαναν το step-up που θα τους βοηθούσε να παλέψουν για τη σωτηρία. Κάτι παρόμοιο ισχύει και για τις Λεπίδες, οι οποίες έχασαν πολύτιμους παίκτες όπως ο Εντιαγέ και ο Μπέργκε.

Η περίπτωση της Γουλβς είναι πιο περίπλοκη. Οι Λύκοι είναι βυθισμένοι στα οικονομικά προβλήματα, δεν έχουν ενισχυθεί και πούλησαν τους Νέβες, Κόλινς και Χιμένες. Έξι ημέρες πριν την πρεμιέρα τους επίσης, ανακοίνωσαν το διαζύγιό τους με τον Λοπετέγκι, στη θέση του οποίου ήρθε ο Γκάρι Ο’Νιλ. Παρά την ποιότηταν των παικτών της, μένει να φανεί το πώς θα παρουσιαστεί η Γουλβς.

Πιθανό φαντάζει να μπει σε περιπέτειες και η Έβερτον, όμως με τον Terminator της σωτηρίας, Σον Ντάις, στην άκρη του πάγκου τα Ζαχαρωτά πείθουν πως θα τα καταφέρουν. Το ίδιο ισχύει και για τη Νότιγχαμ Φόρεστ που έκανε το πιο δύσκολο βήμα και παρέμεινε στην Premier League στην επιστροφή της σε αυτή. Οι Ρεντς έχουν νέους «διψασμένους» παίκτες και την ποιότητα να συνεχίσουν στα σαλόνια. Το δικό της στοίχημα έπαιξε η Μπόρνμουθ που απέλυσε τον προπονητή που την έσωσε πέρυσι, τον Γκάρι Ο’Νιλ, και πάει για το βήμα-παραπάνω με τον Ιραόλα και μια σειρά καλών μεταγραφών. Παράλληλα, Κρίσταλ Πάλας, Φούλαμ φαντάζουν αρκετά «σταθερές» για να μπλέξουν στη μάχη του υποβιβασμού.