ΠΑΟΚ: Τροστ-Εκόνγκ, ο «Κινγκ Κονγκ» με φιλανθρωπική δράση, οικολογική συνείδηση και δημόσιο λόγο

ΠΑΟΚ: Τροστ-Εκόνγκ, ο «Κινγκ Κονγκ» με φιλανθρωπική δράση, οικολογική συνείδηση και δημόσιο λόγο

Στην αγωνιστική «εξίσωση» του ΠΑΟΚ βρίσκεται πλέον ο Γουίλιαμ Τροστ-Εκόνγκ, ο οποίος υπέγραψε στον «Δικέφαλο» και καλείται να αναγορευτεί σε ηγέτη της ανασταλτικής του γραμμής.

bwin sponsored

Εκ των αρχηγών της Εθνικής Νιγηρίας, με πολυετή παρουσία στα ιταλικά, αγγλικά, ολλανδικά - και όχι μόνο - γήπεδα, ξέχωρα από την εντός των τεσσάρων γραμμών παρουσία του ξεχωρίζει και για τα όσα λέει και πράττει εκτός αυτών. Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο άτομο, αμέσως προκαλεί το ενδιαφέρον να μάθεις για τον ίδιο και τη ζωή του.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Χάρη στη μητέρα του ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο, η απόρριψη της Τότεναμ που τον «πείσμωσε»

Γεννημένος τον Σεπτέμβριο του 1993 στην πόλη Χάρλεμ της ευρύτερης περιοχής του Αμστερνταμ, ο πατέρας του κατάγεται από τη Νιγηρία και η μητέρα από την Ολλανδία. Είναι το μεσαίο από τα τρία παιδιά της οικογένειας και στα 12 του εγγράφηκε σε αγγλικό σχολείο με σκοπό να αποκτήσει τις βάσεις και να φοιτήσει μεταγενέστερα σε ένα καλό πανεπιστήμιο της «Γηραιάς Αλβιόνας». Παράλληλα όμως έπαιζε ποδόσφαιρο στη Φούλαμ και τα πάντα άλλαξαν όταν σε ηλικία περίπου 16 ετών η Τότεναμ ζήτησε να τον αποκτήσει για τις ακαδημίες της.

Ο πατέρας του αρνήθηκε, όμως η μητέρα του ήταν εκείνη που υπέγραψε τη σχετική άδεια κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, λίγο πριν εκπνεύσουν οι προθεσμίες που υπήρχαν. «Της είμαι ακόμα ευγνώμων για αυτό. Η απόφασή της προκάλεσε σημαντικές προστριβές μεταξύ τους και αργότερα χώρισαν. Είμαστε και οι δύο (σ.σ. εκείνος και ο πατέρας του) πολύ ξεροκέφαλοι. και ήθελα να του αποδείξω πως μπορούσα να τα καταφέρω. Δεν ήθελε να παίξω ποδόσφαιρο, αλλά να πάω στο πανεπιστήμιο. Μετά το Μουντιάλ του 2018 συμφιλιωθήκαμε», είπε ο ίδιος το 2022, για εκείνη την περίοδο της ζωής του.

Τελικά τα κατάφερε. Στους «πετεινούς» άρχισε να παίρνει χρόνο συμμετοχής στα τμήματα υποδομής τους και «ανέβαινε» τα κλιμάκιά τους, ενώ παράλληλα καλούνταν και στις μικρές ηλικιακά Εθνικές της Ολλανδίας. Ωστόσο όταν έφτασε η στιγμή να βρεθεί στην «πρώτη» ομάδα κλήθηκε να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο σοκ. Τον ενημέρωσαν πως δεν θα τον κρατούσαν και παράλληλα ένας προπονητής που μίλησε σε εκείνον και την μητέρα του είπε και στους δύο ότι «δεν θα τα καταφέρει στο ποδόσφαιρο και ότι δεν ήταν αρκετά καλός».

Πάγωσε, όμως εκείνα τα λόγια αποδείχθηκαν για εκείνον ως το μεγαλύτερο κίνητρο που θα μπορούσε κάποιος να του προσφέρει. «Αναστατώθηκα, αλλά μετά ήθελα να αποδείξω σε αυτούς, στον εαυτό μου και σε όλο τον κόσμο πως ήμουν αρκετά καλός για να φτάσω ψηλά», σχολίασε ο ίδιος σε ανύποπτη στιγμή και πλέον μπορεί να αισθάνεται ότι... πήρε τη ρεβάνς.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Ρίο, καλύτερος αμυντικός του 2016 στη Νορβηγία

Επέστρεψε στην Ολλανδία και η Γκρόνινγκεν έγινε ο πρώτος του επαγγελματικός σταθμός. Εκεί όμως που «έχτισε» το όνομά του ήταν η Ντόχερτ, την οποία το 2014 οδήγησε στην άνοδο και το 2015 άρχισε να εμφανίζεται ως μεταγραφικός «στόχος» αρκετών «μεγάλων», όπως για παράδειγμα η Σέλτικ. Παράλληλα εκείνο το διάστημα ντεμπουτάρισε με την Εθνική ομάδα της Νιγηρίας των ανδρών και τελικά πήρε μεταγραφή για την Γκενκ, που αμέσως τον παραχώρησε δανεικό στην Χαούγκεσουντ.

Στη Νορβηγία «εκτόξευσε» τις μετοχές του και μάλιστα το 2016 ανακηρύχθηκε κορυφαίος εκεί αμυντικός. Επόμενη στάση του ήταν η Μπούρσασπορ της Τουρκίας που τον απέκτησε από τον βελγικό σύλλογο, εκείνος υπέγραψε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας μαζί του, ενώ το club δαπάνησε για χάρη του περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Ηταν Ιούλιος όταν και ανακοινώθηκε στην Προύσα και περίπου 1,5 μήνα μετά ανέβηκε στο πόντιουμ των νικητών των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, αφού ως μέλος του αντιπροσωπευτικού του συγκροτήματος πήρε το χάλκινο μετάλλιο στη διοργάνωση. Ο Τροστ-Εκόνγκ συγκαταλέγονταν πλέον στους top παίκτες των «super eagles».

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Ο «Κινγκ Κονγκ», οι νίκες κόντρα σε Μίλαν, Γιουβέντους και το όνειρο της Premier League

Στο «Bursa Metropolitan Stadium» αγαπήθηκε αρκετά, ενώ με την πάροδο του χρόνου άρχισαν να τον αποκαλούν «Κινγκ Κονγκ»! Ελέω της σωματοδομής του, βλέπει τον κόσμο από τα 191 εκατοστά, αλλά και της δυναμικής του παρουσίας στα «μετόπισθεν» ξεχώριζε και το συγκεκριμένο παρατσούκλι που ξεκίνησε να τον... ακολουθεί από την Εθνική του ομάδα του «έμεινε» μέχρι και σήμερα. Στην Τουρκία έκανε καλή σεζόν σε ατομικό επίπεδο, αλλά το club δεν κατάφερε να αποφύγει τον υποβιβασμό και αυτόματα έπρεπε να απαλλαγεί από τα «βαριά» του συμβόλαια.

Εκείνος προέρχονταν από εμφανίσεις που έκαναν κλικ και παράλληλα συμμετείχε με τη Νιγηρία στο Μουντιάλ του 2018, κάτι που ήταν ένα επιπλέον plus. Ετσι άνοιξε διάπλατα μπροστά του μία μεγάλη πόρτα, εκείνη του calcio αφού υπέγραψε στην Ουντινέζε.

Στο Φρίουλι μετατράπηκε σε «κολόνα» της αμυντικής τους γραμμής, οι «ζέμπρες» στις δύο σεζόν που ήταν στα «μετόπισθέν» τους εξασφάλισαν ισάριθμες άνετες σωτηρίες και εκείνος κατέγραψε ορισμένες εξαιρετικές αγωνιστικές παρουσίες, όπως στο 1-0 επί της Μίλαν τον Αύγουστο του 2019 και το 2-1 κόντρα στη Γιουβέντους το 2020.

Λίγο μετά από εκείνο το παιχνίδι με τη «Μεγάλη Κυρία» έφτασε η στιγμή να επιστρέψει στην Αγγλία, όχι σαν «μαθητευόμενος» αλλά με μεταγραφή. Υπέγραψε στην Γουότφορντ της Championship, με όνειρο να την οδηγήσει στην Premier League και να αγωνιστεί στο πρωτάθλημα που τον «απέρριψαν» στα εφηβικά του χρόνια.

Οπερ και εγένετο, αφού μερικούς μήνες μετά πανηγύρισε τον προβιβασμό της και εκείνος «έγραψε» 32 εμφανίσεις (1 γκολ). Στις 14 Αυγούστου του 2021 ντεμπουτάρισε στα «σαλόνια», αλλά η σεζόν δεν εξελίχθηκε όπως ήθελε και ακολούθησε ο άμεσος υποβιβασμός.

Ετσι φτάσαμε στον Γενάρη του 2022, όπου ύστερα από 68 εμφανίσεις με τη φανέλα της Γουότφορντ σε όλες τις διοργανώσεις επέστρεψε στη γνώριμή του Serie A, με τη μορφή του δανεισμού στη Σαρλεριτάνα, που παράλληλα κατέβαλε και 400.000 ευρώ ως «ενοίκιο» για τις υπηρεσίες του. Πλέον είναι κάτοικος Τούμπας.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Το γκολ που έστειλε τη Νιγηρία στα ημιτελικά του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής

Ενα από τα «μυστικά» του είναι πως περνά πολλές ώρες μπροστά από μία οθόνη και αναλύει τα παιχνίδια του, με σκοπό να διορθώσει τα λάθη που κάνει. Είναι κάτι που «κόλλησε» από την Εθνική του ομάδα, καθώς στο πλαίσιο αναμετρήσεών της κάθονταν με τον Βίλφρεντ Ντίντι της Λέστερ και μαζί τσέκαραν ξανά τα εντός του γηπέδου πεπραγμένα τους.

Οπως αναφέραμε είναι «μόνιμος» και εκ των αρχηγών της Νιγηρίας, όπου μετρά 64 εμφανίσεις με τη φανέλα της, εκ των οποίων τρεις είναι σε Μουντιάλ και 10 σε τελική φάση Κυπέλλου Εθνών Αφρικής. Σε αυτές βρήκε τέσσερις φορές δίχτυα και το πλέον κρίσιμο γκολ του είναι μάλλον εκείνο με αντίπαλο τη Νότιο Αφρική στην Αίγυπτο το 2019, όπου σκόραρε στο 89' και οι «αετοί» βρέθηκαν στις τέσσερις κορυφαίες ομάδες της ηπείρου τους (τελικά τερμάτισαν 3οι). Μάλιστα το συγκεκριμένο τέρμα δεν θα το ξεχάσει ποτέ και γιατί ήταν το πρώτο που αφιέρωσε στον γιο του Οσκαρ.

Εδώ και χρόνια είναι οικογενειάρχης, η φαμίλια του έχει μεγαλώσει αρκετά αφού μαζί με τη σύζυγό του καμαρώνουν, εκτός του αγοριού τους που απέκτησαν πρώτα, και ένα επίσης πανέμορφο κοριτσάκι.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Λάτρης των τατουάζ, το ξεχωριστό με τον Φέλα Κούπι και το «κερδισμένο, όχι χαρισμένο»

Παρατηρώντας φωτογραφίες του θα προσέξει κάποιος τα δεκάδες τατουάζ που υπάρχουν σε διάφορα σημεία του σώματός του. Ξεχωρίζουν αρκετά, όπως το Κολοσσαίο, ένας αρχαίος πολεμιστής, σημαντικές προσωπικές ημερομηνίες, πλοία, αριθμοί που έχουν ξεχωριστή για εκείνον αξία, ζώα που ίσως και να τον χαρακτηρίζουν (π.χ. αετός, λιοντάρι) και αρκετά άλλα.

Ομως δύο είναι τα πλέον χαρακτηριστικά του. Το ένα βρίσκεται στο δεξί του πόδι όπου γράφει στα αγγλικά «κερδισμένο, όχι χαρισμένο», θέλοντας μάλλον να δείξει πως στη ζωή πρέπει να μοχθείς και να παλεύεις ώστε να φτάσεις στον στόχο σου.

Το άλλο αφορά το πρόσωπο του Φέλα Κούτι. Πρόκειται για έναν πασίγνωστο μουσικό της χώρας του που έφυγε από τη ζωή το 1997 σε ηλικία 57 ετών και στην καριέρα του έδωσε «μάχες» για την εξάλειψη των διακρίσεων. Χαρακτηρίζεται ακτιβιστής και εκφραστής του Παναφρικανισμού, ενώ ο νέος κεντρικός αμυντικός του ΠΑΟΚ έχει πει για εκείνον πως «είναι ίσως ο Μπομπ Μάρλεϊ για τη μουσική της Νιγηρίας. Ηταν πρωτοπόρος του αφρομπίτ. 'Πάλευε' για τον κόσμο, τον υπερασπίζονταν». Για την ιστορία σε ότι αφορά τους σύγχρονους καλλιτέχνες είναι fan του Μπρούνα Μπόι.

Ευρύτερα ο Τροστ Ενκόνγκ μιλά με θαυμασμό για όσους παλεύουν ώστε να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο και δεν διστάζει να παίρνει δημόσια θέση, όπως για παράδειγμα συνέβη με την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρεία των ΗΠΑ, όπου και σχολίασε θετικά το γεγονός πως ήταν ο πρώτος μαύρος που ανέλαβε αυτό το αξίωμα, εξέλιξη που είναι άκρως θετική για την κοινωνία μας.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Φυτεύει δένδρα, αγωνίζεται με φιλικά προς το περιβάλλον παπούτσια και μιλάει για την οικολογία

Ξεχωριστό κεφάλαιο στη ζωή και την εν γένει φιλοσοφία του Τροστ-Εκόνγκ είναι η οικολογία. Εάν μπορούσε θα μετακινούνταν συνεχώς με ποδήλατο (!) και ο 30χρονος κεντρικός αμυντικός είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο άτομο. Οταν ήταν στην Ιταλία συμμετείχε σε δράση δενδροφύτευσης την οποία διοργάνωσαν ελαιοπαραγωγοί που χρησιμοποιούν εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας, χωρίς φυτοφάρμακα και άλλα παρεμφερή. Μάλιστα τους ενίσχυσε και οικονομικά!

Παράλληλα συνεργάζεται με εταιρία που προμηθεύει τους ποδοσφαιριστές με φιλικά προς το περιβάλλον παπούτσια, κάτι που δεν γνώριζε πως υπήρχε μέχρι το 2018 όταν και γνώρισε στην Μπούρσασπορ τον Τζον Μπόστοκ (σ.σ. νυν χαφ της Νοτς Κάουντι) και ο οποίος τον ενημέρωσε σχετικά.

Ο ίδιος έχει είπε πρόσφατα χαρακτηριστικά πως «βλέπω τι κάνει η μόλυνση του περιβάλλοντος, ειδικά στη χώρα μου τη Νιγηρία. Θέλουμε καθαρό αέρα, καθαρό νερό».

Ευρύτερα έχει πολλάκις μιλήσει δημόσια για οτιδήποτε μπορεί να βελτιώσει το κλίμα και τις συνθήκες στον πλανήτη μας και στέκεται ιδιαίτερα πως στο ότι όλοι, ακόμη και οι ποδοσφαιρικές ομάδες, μπορούν να αποφύγουν τις αεροπορικές μετακινήσεις για κοντινές αποστάσεις και αντ' αυτού να ταξιδέψουν με τρένο, κάτι που θα μειώσει την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας.

Μάλιστα δείχνει και απόλυτα συνειδητοποιημένος. Σε ανύποπτη στιγμή είπε ότι «δεν είμαι πολύ γνωστός ποδοσφαιριστής, αλλά ελπίζω να 'τραβώ' την προσοχή για τέτοια ζητήματα. Μακάρι κάποια στιγμή να βγει και να μιλήσει για το πώς θα κάνουμε τη ζωή μας πιο βιώσιμη κάποιος σαν τον Κίλιαν Εμπαμπέ. Θα ήταν υπέροχο επειδή πολλοί νέοι άνθρωποι τον ακολουθούν. Πάντως γίνονται βήματα μπροστά και ήδη πολλοί ποδοσφαιριστές στέλνουμε το 'μήνυμα΄. Καταλαβαίνω πολλούς που σκέφτονται: 'Είμαι μόνο ένας άνθρωπος'. Αν όμως όλοι μας βοηθήσουμε, τότε μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Οποισδήποτε μπορεί να κάνει τη διαφορά, πρέπει να το πράξει. Εξάλλου, τι άλλη εναλλακτική έχουμε;».

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Θαυμάζει τη Μισέλ Ομπάμα, ήταν από τους πρώτους που συμμετείχαν στο «Common Goal» του Χουάν Μάτα

Με γνώμονα όλα τα παραπάνω είναι μάλλον λογικό ότι βρίσκεται στο πλευρό όσων έχουν ανάγκη, στο μέτρο φυσικά των δυνατοτήτων του. Μάλιστα δεν κρύβει πως τον εμπνέει η Μισέλ Ομπάμα, καθώς η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ έχει αναπτύξει έντονη φιλανθρωπική δράση.

Ετσι και εκείνος στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια που γίνεται ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε δυσχερή θέση. Μόνο ως έκπληξη δεν λογίζεται το ότι ήταν από τους πρώτους ποδοσφαιριστές που συμμετείχαν το 2018 στο «Common Goal» που ίδρυσε ο Χουάν Μάτα, έναν οργανισμό που προσπαθεί να συγκεντρώσει χρήματα υπέρ των απόρων. Ο τρόπος είναι απλός, καθώς ο Ισπανός μεσοεπιθετικός που έπαιζε τότε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δώρισε το 1% των ετήσιων απολαβών του από το συμβόλαιο που υπέγραψε με τους «κόκκινους διάβολους» και κάλεσε συμπαίκτες και αντιπάλους του να πράξουν κάτι ανάλογο.

Δεκάδες συντάχθηκαν στο πλευρό του και μεταξύ αυτών ήταν και ο Τροστ-Εκόνγκ.

Ελεύθερος χρόνος δεν υπάρχει πολύς, αλλά αν «κολλήσει» στην τηλεόραση θα αναζητήσει κάποιο ντομιμαντέρ από το Discovery Channel που του αρέσουν αρκετά, αν και δεν κρύβει πως φοβάται τις αράχνες.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

@Photo credits: INTIME, Getty Images/Ideal Image