Χάαλαντ: O time-traveller που ορίζει την κληρονομιά του Νησιού

Χάαλαντ: O time-traveller που ορίζει την κληρονομιά του Νησιού

Η διάσημη τηλεοπτική σειρά «Lost» έμεινε στην ιστορία για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς, η αναγωγή του time-travel στην πεμπτουσία της εξέλιξης ενός δράματος. Μια θεωρία στην οποία βασίστηκε η σειρά και με την οποία διάρθρωσε αριστουργηματικά την πλοκή της, πειράζοντας συχνά το μυαλό του θεατή με τις συνεχείς εναλλαγές στον χρόνο και τον χώρο.

bwin sponsored

Σε αυτό το δισδιάστατο παίγνιο φαντασίας κι επιστήμης, ορισμένοι χαρακτήρες ξεδίπλωσαν τα επιμέρους στοιχεία τους, πρωταγωνιστώντας με την ίδια βαρύτητα σε κάθε εποχή. Ο Λοκ, ο Ντέσμοντ, ο Ντάνιελ Φάραντεϊ. Κι αν το time-travel εισαγόταν σε ποδοσφαιρικό σενάριο, τότε δεν θα υπήρχε ιδανικότερος και πιο ανθεκτικός ταξιδιώτης από τον Έρλινγκ Χάαλαντ.

Τόπος: Αγγλία, μεταξύ 20ου και 21ου αιώνα. Αποστολή: Να σπάσει κάθε στοιχειωμένο ρεκόρ, στο δικό του πια «Νησί».

Το φυσιολογικό έχει αρχίσει πια να χάνει τη σημασία του όταν παρατηρεί κανείς τον Έρλινγκ Χάαλαντ. Ο Νορβηγός υπέρ-«killer» των βρετανικών πλέον γηπέδων που τόσοι και τόσοι θρυλικοί σκόρερ ολκής τίμησαν με την παρουσία τους, καταφέρνει με το καλησπέρα να βουτήξει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και να αποδείξει με τις επιδόσεις του ότι θα μπορούσε να παίζει μπάλα σε κάθε εποχή, να τα βάλει με όλα τα τοτέμ των χωμάτινων τερέν. Ή έστω, με τα ρεκόρ τους.

Φυσιολογικά αφύσικος, απλά... υπάρχοντας, ο Νορβηγός κάνει τα πράγματα να συμβαίνουν, σκοράρει ακατάπαυστα αλλά δίχως να αποκλίνει από την εικόνα που έχουν χτίσει γι' αυτόν οι οπαδοί. Έκανε δικό του το ρεκόρ τερμάτων με σύλλογο της Premier League σε όλες τις διοργανώσεις από τα μέσα Απριλίου, ισοφάρισε την κορυφαία επίδοση της κατηγορίας που κρατούσε ο Άλαν Σίρερ με τον Άντι Κόουλ, έναν μήνα πριν το τέλος της σεζόν. Έφτασε μισό αιώνα γκολ και είναι έτοιμος να ταξιδέψει έναν αιώνα πίσω στον χρόνο, για να κλέψει το αμύθητο ρεκόρ του εμβληματικού Ντίξι Ντιν, με μόνη «σταθερά» τη στρογγυλή θεά. Θα χρειαστεί 14 γκολ σε εννέα ή δέκα παιχνίδια.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Η ασύλληπτη «50άρα» και το απόλυτο fit με την Premier League

Η Μάντσεστερ Σίτι αγόρασε τον Έρλινγκ Χάαλαντ στην (προνομιακή) τιμή των 60+30 εκατομμυρίων ευρώ για τη σπάνια ικανότητά του να βάζει την μπάλα στο πλεκτό. Όχι όμως απλά με την παρωχημένη εκδοχή του όρου, όχι απλά με σήμα το «στο σωστό σημείο τη σωστή στιγμή». Τα τρομακτικά του σωματοδομικά και φυσικά χαρίσματα σε συνδυασμό με την ανεπτυγμένη τεχνική του κατάρτιση, δύο στοιχεία σχεδόν αντιφατικά, τον καθιστούν ένα «υπερόπλο» που το δικό του μίνιμουμ είναι για πολλούς το μάξιμουμ. Σε πολύ πιο απλά λόγια, η Σίτι αγόρασε τον παίκτη των 156 γκολ σε 206 ματς καριέρας πριν κλείσει τα 22 του χρόνια. Μέσα σε δέκα μήνες, το συνολικό του κοντέρ του γράφει πλέον 250 συμμετοχές και 226 γκολ. Και ο ρυθμός σκοραρίσματος με τη φανέλα της Σίτι συνοψίζεται σε ένα γκολ ανά 70,1 λεπτά στην Premier League και ανά 68 λεπτά (!) ανεξαρτήτως διοργάνωσης!

Το περασμένο ματς κόντρα στη Φούλαμ σήμανε την πρώτη του «50άρα». Όπως αρέσκονται να λένε οι Βρετανοί, «μισός αιώνας γκολ». Κι όσοι το λένε αυτή τη στιγμή, δεν έχουν ξαναδεί ποτέ στη ζωή τους τέτοιο φαινόμενο. Πολύ απλά γιατί η τελευταία φορά που ένας παίκτης αγγλικής ομάδας της πρώτης κατηγορίας ολοκλήρωσε τη χρονιά με 50 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις ήταν πριν καν γίνει πρωθυπουργός ο Γουίνστον Τσόρτσιλ: συγκεκριμένα από το 1931 και τον Τομ «Πόνγκο» Γουέρινγκ της Άστον Βίλα.

Με την Ντόρτμουντ το «ταβάνι» του σε μία χρονιά έφτασε τα 44 γκολ, τη σεζόν 2020/21. Την αμέσως προηγούμενη είχε θέσει τον πήχη στα 41. Πέρυσι ταλαιπωρήθηκε κι από τραυματισμούς και δεν έπαιξε τον ίδιο αριθμό αγώνων, τερματίζοντας με 29 γκολ (σε 30 ματς). Η μεταπήδηση στους Πολίτες και την Premier League επιβεβαίωσαν εν τέλει πως ανήκε στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Του ταιριάζουν τα περισσότερα ματς, η συνεχής δράση, οι πολλαπλές διοργανώσεις, με αυτό τρέφεται το «θωρηκτό» Χάαλαντ για να βρίσκει ρυθμό και να βάζει κατά κύματα τα γκολ στο σακούλι του.

Το πιο σημαντικό στην περίπτωσή του είναι το πώς ο αριθμός των γκολ δεν λέει από μόνος του την αλήθεια, για το πόσο επιδραστικός και χρήσιμος θεωρείται στο σύνολο του Πεπ Γκουαρδιόλα. Κόντρα στα αρχικά προβλήματα ενσωμάτωσής του και της συνολικής απόδοσης της «μηχανής» που λέγεται Σίτι επί Γκουαρδιόλα με τον ίδιο στην κορυφή της επίθεσης, ο μακρυμάλλης Νορβηγός προσφέρει ανάλογα υψηλές υπηρεσίες στο τακτικό κομμάτι. Πιέζει ακατάπαυστα, γυρίζει σε χαμηλά μέτρα για να πάρει ή να «σπάσει» την μπάλα, κάνει ό,τι του αναθέτει ο προπονητής του στο έπακρο και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο χάρη στη σωματική του διάπλαση και τα τρομερά αποθέματα ενέργειας.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Μισός αιώνας γκολ, ρεκόρ... ενός αιώνα

Πολλοί στράικερ του παρόντος ή του παρελθόντος έκαναν πάταγο στην αρχή της θητείας τους σε αγγλικό κλαμπ ή σε ένα συγκεκριμένο διάστημα σε όλη τη σεζόν. Το hype και η συνέπεια που επιδεικνύει ο Έρλινγκ Μπράουτ Χάαλαντ, όμως, σε αυτό το επίπεδο δεν έχουν προηγούμενο. Άρχισε «εκρηκτικά», έκλεισε το 2022 με φόρα και στο τελευταίο τρίτο της σεζόν εξακολουθεί να διαπρέπει, καταγράφοντας χιλιόμετρα ιστορίας που δεκάδες κορυφαίοι προγενέστεροί του δεν μπόρεσαν ποτέ να ακολουθήσουν.

Υπάρχουν πολλοί δείκτες για να καταγράψουν όσα παρανοϊκά κάνει να φαίνονται νόρμα. Ίσως αυτό που ταιριάζει περισσότερο απ' όλα όμως για να υπογραμμίσει συνδυαστικά το δικό του μεγαλείο και τη λειτουργία της Σίτι με τον ίδιο στη θέση του φουνταριστού, είναι ο μέσος όρος γκολ ανά επαφή. Όταν άλλοι στράικερ χρειάζονται αρκετές τελικές για να βρουν δίχτυα, τα γκολ του Χάαλαντ είναι ζήτημα επαφών!

Συγκεκριμένα, τα 34 γκολ του Χάαλαντ έχουν προέλθει από 106 τελικές και από 727 επαφές. Σκοράρει δηλαδή σε μία ανά τρεις προσπάθειες και σε μία ανά 21 επαφές με την μπάλα!

Ο μέσος όρος των γκολ του στο πρωτάθλημα φτάνει το 1,13 ανά παιχνίδι κι αν συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό, στο τέλος της σεζόν θα έχει πετύχει 42. Επίδοση που μάλλον θα πάρει δεκαετίες για να «σπάσει», εκτός αν ο ίδιος σηκώσει κι άλλο τον πήχη την επόμενη σεζόν.

Σε μια πιο πλήρη εικόνα, και με τον στόχο των 64 γκολ ακόμα ζωντανό, αυτά είναι τα ρεκόρ που ψάχνει κι όσα έχει ήδη προσθέσει στο βιογραφικό του.

Τα ρεκόρ που ψάχνει:

  • Ένα γκολ για το ρεκόρ του κορυφαίου σκόρερ σε μία σεζόν Premier League (το μοιράζεται με Σίρερ-Κόουλ, και οι δύο σε σεζόν 42 αγωνιστικών)
  • Τέσσερα γκολ στο πρωτάθλημα για το ρεκόρ της πρώτης κατηγορίας (37, από τον Ρον Ντέιβις με τη Σαουθάμπτον το 1967)
  • 14 γκολ στα εννέα ή δέκα (αν η Σίτι φτάσει τελικό Champions League) παιχνίδια που απομένουν για να σπάσει το ρεκόρ του Ντίξι Ντιν, του τοπ σκόρερ με αγγλικό σύλλογο σε μία σεζόν ανεξαρτήτως διοργάνωσης (63 γκολ τη σεζόν 1927/28)
  • Ένα ακόμα χατ-τρικ για να ισοφαρίσει την επίδοση του Άλαν Σίρερ σε μία σεζόν (5, το 1995-96 με Μπλάκμπερν)

Τα ρεκόρ που έχει ήδη κατακτήσει:

  • Πρώτος σκόρερ ομάδας Premier League σε όλες τις διοργανώσεις σε μία σεζόν, 50 γκολ και συνεχίζει (Σαλάχ και Φαν Νίστελροϊ έμειναν στα 44)
  • Περισσότερα γκολ σε μία σεζόν με τη Μάντσεστερ Σίτι, έσπασε το ρεκόρ του Τόμι Τζόνσον που κρατούσε από το 1929 (38 γκολ) και το έκανε από τα μέσα Μαρτίου
  • Περισσότερα γκολ στα πρώτα του πέντε ματς στο αγγλικό πρωτάθλημα (9)
  • Πρώτος παίκτης της Premier League που πετυχαίνει χατ-τρικ σε τρία εντός έδρας ματς
  • Τα λιγότερα παιχνίδια για να φτάσει τέσσερα χατ-τρικ στην Αγγλία (19, ο μέχρι πρότινος κάτοχος, Μάικλ Όουεν, το πέτυχε σε 48)
  • Ταχύτερος που φτάνει τα 25 γκολ υπό τις οδηγίες του Πεπ Γκουαρδιόλα (20 ματς, 25 χρειάστηκε ο Μέσι)

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Κάν'το όπως ο Dixie

Με τη Σίτι να παλεύει για ένα μυθικό τρεμπλ (πρωτάθλημα, Champions League, FA Cup), μέρος αυτού η πρώτη κούπα με τα μεγάλα αυτιά, ο Χάαλαντ έχει την ευκαιρία όχι απλά να καταρρίψει ρεκόρ για τα Γκίνες, αλλά να αφήσει πραγματικό αποτύπωμα θρύλου στη γαλάζια πλευρά του Μάντσεστερ.

Τα γκολ έχουν καταντήσει δεδομένα όταν ακούει κανείς το όνομά του. Τα μεγάλα, τα κρίσιμα, όμως, γκολ, αυτά που χαρίζουν τίτλους και μνημονεύονται αυτόματα από τους απανταχού φιλάθλους, αποτελούν παρακαταθήκη με ακόμα σπουδαιότερη ουσία και ο Χάαλαντ μπορεί να τα βρει, σε αυτό το «σαφάρι» ατομικών επιδόσεων μέχρι το τέλος της σεζόν.

Ο Ντίξι Ντιν, το «φάντασμα» του οποίου κανείς δεν μπόρεσε να δει από τόσο κοντά εδώ και σχεδόν 100 χρόνια, έμεινε σύμβολο για τις επόμενες δεκαετίες, στήθηκε άγαλμα προς τιμήν του έξω από το «Γκούντισον Παρκ», μετατράπηκε σε λαϊκό παραμύθι που διαδιδόταν από γενιά σε γενιά, από παππού σε εγγόνι. Άπαντες στην Αγγλία γνωρίζουν το όνομά του έναν αιώνα μετά, χάρη στο μυθικό περίβλημα που έλαβαν τα κατορθώματά του. Τα 60 γκολ πρωταθλήματος τη σεζόν 1927-28, χάρη στα οποία η Έβερτον ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

Είτε σπάσει ή όχι το εν λόγω άπιαστο ρεκόρ, ο Χάαλαντ είναι το απόλυτο φαβορί για να βραβευτεί ως παίκτης της χρονιάς. Κι έχει ήδη γράψει σελίδες που είναι ικανές να τον διατηρήσουν «αθάνατο» στη συλλογική μνήμη του Νησιού, αφού κατόρθωσε μέσα σε δέκα μήνες να υψώσει τη μορφή του δίπλα στις θρυλικές φιγούρες του 20ου αιώνα.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image