Ασχράφ Χακίμι: Ο ηγέτης του Μαρόκο που έχει αλλεργία στο... σταριλίκι

Ασχράφ Χακίμι: Ο ηγέτης του Μαρόκο που έχει αλλεργία στο... σταριλίκι

Νότης Χάλαρης

Μπήκε στον χορό του Μουντιάλ με μία δύσκολη ισοπαλία κόντρα στην Κροατία του Λούκα Μόντριτς. Έγινε ο πιο... βίαιος επίλογος για τη «χρυσή» γενιά του Βελγίου, αφήνοντάς το εκτός της διοργάνωσης από τη φάση των ομίλων και «σμπαράλιασε» το project της Ισπανίας με την απόλυση του Ενρίκε.

Και εκεί που νομίζουμε πως τα έχουμε δει όλα, έγινε η αιτία που δεν θα δει ποτέ το ποδοσφαιρικός πλανήτης μία μάχη ανάμεσα στον Λιονέλ Μέσι και τον Κριστιάνο Ρονάλντο, βγάζοντας νοκ-άουτ την ομάδα του δεύτερου στα προημιτελικά. Σε κάθε χώρο υπήρχε και ένας σταρ, όμως το Μαρόκο, έχει τον δικό του «αντί- σταρ».

Ο Ασχράφ Χακίμι αποτελεί το ακριβότερο στοιχείο της εθνικής ομάδας με διαφορά από τον δεύτερο και παρότι δεν έχει το περιβραχιόνιο του αρχηγού, αποτελεί έναν «κρυφό» ηγέτη για το σύνολο του Ρεγκραγκί. Οι εμπειρίες που έχει ζήσει είναι δύσκολο να βρεθούν σε παίκτη του Μαρόκο στην ιστορία της χώρας αλλά και πάλι, το ζει σαν μικρό... παιδί.

Το Gazzetta αφιερώνει λέξεις και εικόνες για το αγόρι που δεν περίμενε ποτέ ότι θα φτάσει στο σημείο να πανηγυρίσει αγκαλιά με τη μητέρα του για την παρουσία του στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

image

Η μητέρα του ήθελε να τον δει κολυμβητή

Γεννημένος στη Μαδρίτη στις 4 Νοεμβρίου του 1998, ο Ασχράφ Χακίμι ήταν παιδί μεταναστών, οι οποίοι είχαν αφήσει αρκετά χρόνια πριν το Μαρόκο για να διεκδικήσουν μία καλύτερη ζωή στην Ισπανία. Ο νυν αστέρας της Παρί Σεν Ζερμέν ήταν το πρώτο από τρία παιδιά της οικογένειας και εκείνο που έδειξε μεγαλύτερη αγάπη προς τον αθλητισμό.

Τα φυσικά χαρακτηριστικά που είχε από νεαρή ηλικία, έκαναν τη μητέρα του να τον γράψει στον στίβο αλλά και στην κολύμβηση. Στο δεύτερο, μάλιστα, η μαμά του Χακίμι είχε περισσότερη αδυναμία, βλέποντας και τον ίδιο να έχει αρκετά καλές επιδόσεις. Ωστόσο η μοίρα του 7χρονου παιδιού ήταν εντελώς διαφορετική. Για την ακρίβεια, ήταν ποδοσφαιρική.

Όλο και περισσότερο έδειχνε στους γονείς του ότι του άρεσε το συγκεκριμένο άθλημα παρά η κολύμβηση, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει σε μία τοπική ομάδα ονόματι Κολόνια Οφιγκέβι όπου και έμεινα για μόλις έναν χρόνο πριν κάνει τους σκάουτερ να... μαγνητιστούν από το ταλέντο του.

image

Στη Ρεάλ Μαδρίτης με όνειρο να φέρει... λεφτά στην οικογένεια!

Σε ηλικία μόλις οκτώ ετών έγινε αντιληπτός από τους ανθρώπους της Ρεάλ Μαδρίτης και σχεδόν αμέσως, πάρθηκε η ομάδα να ενσωματωθεί στις ακαδημίες της. Για τον μικρό Χακίμι, αυτή η εξέλιξη ήταν η αφορμή για να κάνει μεγάλα όνειρα στον χώρο του ποδοσφαίρου, όχι όμως με τον τρόπο που σκέφτεται ένα 8χρονο.

Ο Ασχράφ ήθελε να γίνει μεγάλος ποδοσφαιριστής ώστε να βγάλει λεφτά και να μπορεί να θρέψει την οικογένειά του που είχε αρκετά οικονομικά προβλήματα. Συγκεκριμένα ο πατέρας του ήταν πλανόδιος πωλητής και η μητέρα του καθαριστρία, κάτι που όπως ήταν λογικό, με τρία παιδιά, δεν ήταν τίποτα εύκολο στην καθημερινότητα.

Άλλα παιδιά στην ηλικία του ήθελαν να αποκτήσουν φήμη, να κατακτήσουν τίτλους, να γίνουν όπως τα είδωλά τους που τότε έπαιζαν στην πρώτη ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης αλλά για τον Χακίμι, τίποτα δεν ήταν πιο σημαντικό από την οικογένειά του.

image

Ο πρώτος Μαροκινός με Champions League και η Ντόρτμουντ

Τα χρόνια πέρασαν και ο Μαροκινός ποδοσφαιριστής εξελίχθηκε σε ένα από τα καλύτερα φουλ μπακ των ακαδημιών στους «μερένχες» ώσπου το 2017, υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο όντας εκ των πρωταγωνιστών στη Καστίγια (οκτώ ασίστ και ένα γκολ σε 28 συμμετοχές). Οι ευκαιρίες που πήρε, ωστόσο, ήταν λίγες στην πρώτη ομάδα της Ρεάλ, καθώς έπαιξε μόλις 17 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις με δύο γκολ και μία ασίστ.

Ωστόσο, το γεγονός πως εκείνη τη σεζόν έπαιξε σε δύο παιχνίδια του Champions League, τον έστεψαν πρωταθλητή Ευρώπης στο τέλος της χρονιάς. Έτσι έγινε ο πρώτος Μαροκινός στην ιστορία που γίνεται κάτοχος της κούπας με τα «μεγάλα αυτιά» όμως παράλληλα, είδε και μία νέα... πόρτα να του ανοίγεται.

Αυτή της Μπορούσια Ντόρτμουντ, η οποία το ίδιο καλοκαίρι, τον έκανε δικό της για δύο χρόνια με δανεισμό από τον ισπανικό σύλλογο. Αυτό ήταν και το... κλειδί στη σημερινή μορφή του Χακίμι. Η παρουσία του στη Βεστφάλια σε αυτές τις δύο σεζόν, απογείωσαν τη φήμη του αλλά και την τιμή, καθώς έγινε από τα καλύτερα φουλ μπακ της Ευρώπης και όχι άδικα. Σε 73 εμφανίσεις που έκανε σε όλες τις διοργανώσεις, είχε απολογισμό 12 γκολ και 17 ασίστ με αποτέλεσμα η αξία του από πέντε εκατ. ευρώ να εκτοξευθεί στα 54 εκατ. ευρώ (!).

image

111 εκατ. ευρώ σε μεταγραφές

Η Ντόρτμουντ προσπάθησε να βρει τη «χρυσή» τομή με τη Ρεάλ Μαδρίτης για να κρατήσει μόνιμα τον Μαροκινό αμυντικό αλλά στην ισπανική ομάδα ήξεραν ότι εφόσον τον πουλήσουν κάπου αλλού, θα έχουν ακόμα περισσότερα έσοδα. Όπως και έγινε, καθώς η Ίντερ έβγαλε από τα ταμεία της σχεδόν 43 εκατ. ευρώ (!) για να τον αποκτήσει.

Η εξέλιξή του δεν σταματάει εκεί. Μετά από μία γεμάτη σεζόν και με την κατάκτηση του πρωταθλήματος, ο νεαρός ακραίος μπακ είδε την τιμή του να ανεβαίνει ακόμα περισσότερο και με γνώμονα τα οικονομικά προβλήματα του ιταλικού συλλόγου, έκανε την Παρί Σεν Ζερμέν να τον αγοράσει έναντι 68 εκατ. ευρώ.

Με λίγα λόγια, ο Χακίμι έχει κοστίσει συνολικά 111 εκατ. ευρώ χωρίς να μπαίνουν στην εξίσωση τα συμβόλαια ή τα μπόνους που μπορεί να είχε, καθώς έχει κατακτήσει πρωταθλήματα (Ιταλία, Γαλλία), Champions League, Διηπειρωτικό και Σούπερ Καπ (Γαλλία, Ισπανία και Γερμανία).

image

Η μητρική αγκαλιά με φόντο τη δόξα του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Η πορεία του Μαρόκου στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής δεν ήταν η αναμενόμενη. Η χώρα αποκλείστηκε στα προημιτελικά από την Αίγυπτο και όπως ήταν φυσικό, περισσότερες βλέψεις είχε η πρωταθλήτρια Σενεγάλη για μεγάλη πορεία στο Μουντιάλ παρά η παρέα του Χακίμι. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, ήρθε η απόλυτη διάψευση.

Η χώρα του Παπέ Αμπού Σισέ ναι μεν κατάφερε να περάσει από τους ομίλους για μόλις δεύτερη φορά στην ιστορία της αλλά σταμάτησε πάνω στην Αγγλία στη φάση των «16». Από την άλλη το Μαρόκο είχε κάνει εξίσου ένα μεγάλο θαύμα, καθώς είχε προκριθεί από όμιλο με Βέλγιο, Κροατία και Καναδά, αφήνοντας εκτός τους δύο τελευταίους.

Το όνειρο όμως δεν σταματάει εκεί. Επική πρόκριση στα πέναλτι κόντρα στην Ισπανία των δύο Golden Boys (Γκάβι και Πέδρι) και μυθική νίκη επί της Πορτογαλίας στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κριστιάνο Ρονάλντο. Η παρουσία στα ημιτελικά είναι ιστορική όχι μόνο για το Μαρόκο αλλά για ολόκληρη την Αφρική καθώς πρώτη φορά μία χώρα από την ήπειρο βρίσκεται στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης.

Αποκορύφωμα σε όλο αυτό, η αγκαλιά του Χακίμι (όπως και όλων των παικτών) με τη μητέρα του. Το πρόσωπο που πάλεψε να τον μεγαλώσει πανηγύριζε μαζί του στη μεγαλύτερη δόξα της ζωής του. Ένας «αντί-σταρ» που δεν έχει μάθει από μονοπώλιο του ενδιαφέροντος ή δηλώσεις για την... προσοχή.

Ένας «θρύλος» του μαροκινού ποδοσφαίρου που έχει κατακτήσει τα πάντα και είναι τόσο ενεργά... αθόρυβος στο φετινό Μουντιάλ. Ο ηγέτης που είναι εκεί για να σπρώξει την ομάδα όποτε το έχει ανάγκη μέσα από τις εμπειρίες που το έχει συλλέξει.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image, Από το επίσημο Instagram του παίκτη