Μουντιάλ 2022, Αγγλία - Γαλλία: Η μάχη δισεκατομμυρίων για το τελευταίο εισιτήριο των ημιτελικών

Μουντιάλ 2022, Αγγλία - Γαλλία: Η μάχη δισεκατομμυρίων για το τελευταίο εισιτήριο των ημιτελικών

Τα προημιτελικά του Μουντιάλ του Κατάρ ολοκληρώνονται απόψε (10/12, 21:00) με ένα ματς που αν τα «brackets» ήταν διαφορετικά θα μπορούσε να είναι... τελικός. Αγγλία και Γαλλία θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στο «Al Bayt Stadium» στο αναμφίβολα πιο εμπορικό ματς του γύρου και θα διεκδικήσουν την τέταρτη και τελευταία θέση των ημιτελικών, ενώ θα ξέρουν ήδη αν το Μαρόκο ή η Πορτογαλία θα είναι το τελευταίο τους εμπόδιο πριν τον μεγάλο τελικό της 18ης Δεκεμβρίου.

Οι δυο... υπερδυνάμεις θα κοντραριστούν για τρίτη φορά στην ιστορία τους σε Παγκόσμιο Κύπελλο αλλά πρώτη σε νοκ άουτ αγώνα, με την παράδοση να είναι... Βρετανική.

Πρώτη συνάντηση των δυο χωρών στο τουρνουά ήταν το 1966. Οι Άγγλοι νίκησαν με 2-0 με δυο γκολ του Ρότζερ Χαντ και πήραν την πρωτιά στον όμιλο, ενώ οι Τρικολόρ έμειναν στην τελευταία θέση και αποκλείστηκαν. Εκείνη τη χρονιά τα Λιοντάρια έφτασαν μέχρι τον τελικό όπου νίκησαν με 4-2 τη Δυτική Γερμανία στην παράταση και πήραν το πρώτο τους και μέχρι στιγμής μοναδικό μεγάλο τρόπαιο. Τελευταία τους «μονομαχία» ήταν το 1982 στην Ισπανία, όπου οι Άγγλοι επικράτησαν με 3-1.

H τρέχουσα πρωταθλήτρια κόσμου θέλει τη νίκη για να συνεχίσει την πορεία της προς τον μεγάλο στόχο του «repeat», ενώ οι φιναλίστ του Euro 2020 θέλουν να σπάσουν επιτέλους αυτή την «κατάρα» που έχουν στα μεγάλα τουρνουά και να το φέρουν... σπίτι. Ποια θα συνεχίσει να ονειρεύεται;

image

Ο βρυχηθμός των Λιονταριών

Η Αγγλία έφτασε μια «ανάσα» μακριά από το πρώτο της Euro στο τουρνουά του περασμένου καλοκαιριού. Μετά από έναν... εξαντλητικό τελικό με την Ιταλία η κούπα θα κρινόταν στη «ρώσικη ρουλέτα» των πέναλτι, τα Λιοντάρια ήταν έτοιμα να ολοκληρώσουν το «it's coming home» αλλά οι Μάρκους Ράσφορντ, Μπουκαγιό Σακά και Τζέιντον Σάντσο αστόχησαν και εν τέλει... «it came to Rome».

Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ μπορεί να δέχεται σκληρή κριτική για συγκεκριμένες επιλογές του, όμως κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει πως υπό τις οδηγίες του η Αγγλία έφτασε στους «4» στο Μουντιάλ της Ρωσίας, όπου αποκλείστηκε στην παράταση από τους Κροάτες και στον τελικό του Euro. Φυσικά σε μια χώρα που ζει και αναπνέει για το ποδόσφαιρο ο μόνος στόχος είναι η κούπα.

Τα Τρία Λιοντάρια από το πρώτο τους ματς στο τουρνουά έδειξαν πως δεν... αστειεύονται και «ισοπέδωσαν» το Ιράν με 6-2. Η ομάδα του Κεϊρόζ δεν ήταν της... πλάκας και διεκδίκησε την πρόκριση στους «16» μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο της αναμέτρησης με τις ΗΠΑ.

Μετά την «παρένθεση» με την ισοπαλία χωρίς σκορ κόντρα στις ΗΠΑ οι Άγγλοι συνέχισαν να πετούν... φωτιές με δυο τριάρες στο «βρετανικό ντέρμπι» με την Ουαλία και στη μονομαχία με την πρωταθλήτρια Αφρικής, Σενεγάλη, στους «16».

O Σάουθγκεϊτ έχει φτιάξει μια ομάδα με εξαιρετική αμυντική λειτουργία που έχει δεχτεί γκολ μόνο στο... τελειωμένο ματς με το Ιράν και έχει την καλύτερη επίθεση του τουρνουά με 12 γκολ. Η Αγγλία βγάζει φρεσκάδα στο παιχνίδι της έχοντας στο κέντρο τους 23χρονους Μέισον Μάουντ - Ντέκλαν Ράις και τον 19χρονο Μπέλινγκχαμ, με τον αρχηγό της Λίβερπουλ Τζόρνταν Χέντερσον να δίνει την απαραίτητη εμπειρία, ενώ στη γραμμή κρούσης ο αρχηγός Χάρι Κέιν έχει πλέον έναν πιο «all around» ρόλο και δημιουργεί τους απαραίτητους χώρους στους νεαρούς Σακά, Φόντεν και Ράσφορντ.

image

Ό,τι δεν την σκότωσε την έκανε πιο δυνατή

Αν πριν τη σέντρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου υπήρχε... βραβείο για την πιο άτυχη ομάδα του τουρνουά αυτή θα ήταν με χαρακτηριστική ευκολία η Γαλλία. Οι πρωταθλητές κόσμου ταξίδεψαν στο Κατάρ χωρίς τους τραυματίες Πολ Πογκμπά, Ενγκολό Καντέ, Πρένσελ Κιμπεμπέ, Μάικ Μενιάν και στην πορεία έχασαν τον κάτοχο της Χρυσής Μπάλας, Καρίμ Μπενζεμά, τον φορμαρισμένο Κρίστοφερ Ενκουκού και τον βασικό κεντρικό αμυντικό, Λούκας Ερναντέζ!

Ποια ομάδα δεν θα λύγιζε με τόσα κομβικά «πλήγματα»; Μα φυσικά η... Γαλλία! Οι Τρικολόρ έδειξαν νοοτροπία πραγματικών πρωταθλητών και ένα ρόστερ με απίστευτο βάθος. Δεν παίζουν Καντέ - Πογκμπά; Θα κάνουν το τουρνουά της ζωής τους Ραμπιό - Τσουαμενί. Δεν έχουμε Κιμπεμπέ και Ερναντέζ; Θα «καθαρίσουν» Κονατέ - Βαράν. Χάσαμε Μπενζεμά - Ενκουκού; Δείτε απλά τι κάνουν Μπαπέ και Ζιρού...

Ο Κιλιάν Μπαπέ δείχνει πως εκτός από ένας... κακομαθημένος «νεο-σταρ» είναι το νέο μεγάλο όνομα που ήρθε για να μείνει. Ο Γάλλος επιθετικός μόλις στα 23 του είναι αποφασισμένος να σηκώσει το δεύτερο Μουντιάλ του, είναι μέχρι στιγμής πρώτος σκόρερ με πέντε γκολ και έχει σερβίρει και δυο ασίστ. Βρήκε δίχτυα και ήταν αναντικατάστατος και στα τρία παιχνίδια που ξεκίνησε στην ενδεκάδα. Τα επιτεύγματα του είναι επιπέδου... Πελέ!

Από την πλευρά του ο Ολιβιέ Ζιρού είναι στα 36 του χρόνια, όμως παίζει σαν... συνομήλικος του Μπαπέ. Ο πολύπειρος «killer» έχει τρία γκολ σε τρία ματς και μια ψυχολογία στον... ουρανό μετά το ιστορικό του επίτευγμα να ξεπεράσει τον Τιέρι Ανρί και να γίνει πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Γαλλίας με 52 γκολ. Φυσικά υπάρχει και ένας... δαίμονας που ακούει στο όνομα Ουσμάν Ντεμπελέ. Μπορούν τα Τρία Λιοντάρια να σταματήσουν τα «πυρηνικά όπλα» των Γάλλων;

image

Τα... πάντα όλα με αριθμούς για το Αγγλία - Γαλλία

Αυτή θα είναι η τρίτη αναμέτρηση για το Παγκόσμιο Κύπελλο μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας. Tα Τρία Λιοντάρια κέρδισαν και στα δύο προηγούμενα, με 2-0 το 1966 και 3-1 το 1982, αμφότεροι για τη φάση των ομίλων.

  • Η Γαλλία έχει χάσει μόνο μία από τις τελευταίες οκτώ συναντήσεις της με την Αγγλία σε όλες τις διοργανώσεις (5 νίκες - 2 ισοπαλίες), σε φιλικό τον Νοέμβριο του 2015 (2-0). Αυτή είναι η πρώτη αναμέτρηση των δύο εθνών από τον Ιούνιο του 2017, όταν οι Les Bleus κέρδισαν ένα φιλικό 3-2.

Η Αγγλία έχει αποκλειστεί στους έξι από τους οκτώ τελευταίους αγώνες της στο Παγκόσμιο Κύπελλο σε νοκ άουτ με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αντίθετα, η Γαλλία έχει προχωρήσει σε οκτώ από τους 10 τελευταίους αγώνες της σε νοκ άουτ του Παγκοσμίου Κυπέλλου εναντίον ευρωπαϊκών αντιπάλων (συμπεριλαμβανομένων των play-off της τρίτης θέσης και του τελικού).

  • Η Γαλλία θα είναι η πρώτη πρωταθλήτρια κόσμου που θα συμμετάσχει στον προημιτελικό αμέσως επόμενου Μουντιάλ μετά τη Βραζιλία το 2006. Η Γαλλία έχει κερδίσει τρεις αγώνες στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 μέχρι στιγμής, ενώ η Βραζιλία το 2006 (4) είναι η μόνη κάτοχος του τροπαίου που έχει κερδίσει περισσότερα σε ένα τουρνουά αυτόν τον αιώνα.

Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ θέλει να γίνει ο πρώτος προπονητής της Αγγλίας που θα καθοδηγήσει τη χώρα σε δύο ημιτελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου, έχοντας φτάσει στα ημιτελικά το 2018. Οι άλλες δύο άλλες δύο εμφανίσεις των Τριών Λιονταριών σε ημιτελικούς έγιναν υπό τον Άλφ Ράμσεϊ το 1966 και τον Μπόμπι Ρόμπσον το 1990.

  • Η Αγγλία θέλει να κερδίσει τρεις συνεχόμενους αγώνες για το Παγκόσμιο Κύπελλο για πρώτη φορά από το 1990, όταν ο τρίτος αγώνας της ήταν στον προημιτελικό. Οι Βρετανοί κέρδισαν τρεις από τους τέσσερις αγώνες τους στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο (1 ισοπαλία). Έχουν κερδίσει περισσότερα μόνο στο τουρνουά του 1966 όταν κέρδισαν τον τίτλο (πέντε).

Η Γαλλία είναι αήττητη στους 13 αγώνες στους οποίους ο Κιλιάν Μπαππέ ξεκίνησε βασικός τόσο στο Παγκόσμιο Κύπελλο και όσο και στο Euro (10 νίκες - 3 ισοπαλίες), κερδίζοντας και τα εννέα στα οποία ξεκίνησε στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο Γάλλος συμμετείχε άμεσα σε 12 γκολ σε αυτά τα 13 ματς, σκοράροντας εννέα και δίνοντας τρεις ασίστ.

  • Η Αγγλία έχει σκοράρει 12 γκολ στα τέσσερα παιχνίδια της στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2022, τα περισσότερα που έχει σκοράρει σε μία μεγάλη διοργάνωση (Παγκόσμιο Κύπελλο/Εurο), έχοντας επίσης 12 στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018. Αυτά τα 12 γκολ έχουν σημειωθεί από οκτώ διαφορετικούς παίκτες, ο μεγαλύτερος αριθμός σκόρερ όλων των εποχών της χώρας σε μία μόνο διοργάνωση μεγάλου τουρνουά (εκτός αυτογκόλ).

Ο Χάρι Κέιν έχει σκοράρει 52 γκολ για την Αγγλία σε όλες τις διοργανώσεις, μόλις ένα λιγότερο από το ρεκόρ όλων των εποχών του Γουέιν Ρούνεϊ (53). Από αυτά τα 52 γκολ, τα 11 έχουν σημειωθεί σε μεγάλες διοργανώσεις (7 Μουντιάλ, 4 Euro). Πρώτος σκόρερ για τα Τρία Λιοντάρια σε μεγάλο τουρνουά, μπροστά από τον Γκάρι Λίνεκερ (10, όλα στο Παγκόσμιο Κύπελλο).

  • Ο Ολιβιέ Ζιρού έχει σκοράρει τρία γκολ για τη Γαλλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, με μόνο τον Κιλιάν Μπαπέ να έχει πετύχει περισσότερα για τους Les Bleus (5). Ο μόνος παίκτης ηλικίας 36+ που σκόραρε περισσότερες από τρεις φορές σε ένα μόνο Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν ο Ρότζερ Μίλα για το Καμερούν το 1990 (τέσσερα γκολ σε ηλικία 38 ετών).