Ροντινέι: Νίκησε την ορφάνια και το bullying και φεύγει από τη Βραζιλία για τον Ολυμπιακό ως ήρωας

Ροντινέι: Νίκησε την ορφάνια και το bullying και φεύγει από τη Βραζιλία για τον Ολυμπιακό ως ήρωας

Εναν μπακ που να είναι καλός με την μπάλα στα πόδια. Αυτό ήθελε ο Ολυμπιακός. Αυτή ήταν η ανάγκη της ομάδας που έχει... πονέσει πολύ στα άκρα της άμυνας μετά την απομάκρυνση των Τσιμίκα - Ομάρ.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε έγινε ένα διπλό μπαμ με τους Βρσάλικο - Μαρσέλο, αλλά κι οι δύο δεν βγήκαν. Ο ένας είναι ήδη εκτός ομάδας κι ο άλλος αναζητά ακόμη την αγωνιστική του ανάταση. Σε συνδυασμό και με το ότι ο Άβιλα δεν υπολογίζεται, η ανάγκη για την ενίσχυση στο δεξί άκρο ήταν μεγάλη. Κι η επιλογή - όπως όλα δείχνουν - ακούει στο όνομα Μαρσέλο Ροντινέι.

bwin sponsred

Ποιος είναι, όμως, ο παίκτης που έμεινε ορφανός στα 10, ασχολήθηκε σοβαρά με την μπάλα στα 17 του, βίωσε το bullying των Πάτο - Πάολο Γκερέιρο και φεύγει για πρώτη φορά από τη χώρα του στα 30 του ως ήρωας του τελικού με την Κορίνθιανς για το Copa do Brasil κι ως ένας από τους παίκτες που ήταν στην προεπιλογή του Τίτε για το Μουντιάλ του Κατάρ;

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Το ειρωνικό «καλός με την μπάλα» είναι πλέον το χαρακτηριστικό του

Ο Ροντινέι γεννήθηκε στο Τατουί, στην πόλη του Σάο Πάολο των 122.967 κατοίκων. Την πόλη που είναι γνωστή ως «Μουσική Πόλη». Εκεί υπάρχει η μεγαλύτερη μουσική σχολή της Λατινικής Αμερικής.

Εμεινε ορφανός σε ηλικία μόλις 10 ετών κι η ποδοσφαρική του καριέρα ξεκίνησε στα 17 του. Η ζωή του ποτέ δεν ήταν εύκολη. Ακόμα κι όταν βρήκε τη γαλήνη του κοιτώντας μία μπάλα.

Το χιούμορ του ήταν αυτό που τον τραβούσε μακριά από τη θλίψη και τη μοναξιά. Πάντα δούλευε και όταν ο χαβαλές που του έκαναν στην Κορίνθιανς εκτροχίασε την καριέρα του, εκείνος κατάλαβε ότι πλέον δεν είναι όλα... πλάκα.

«Ξεκίνησα στα 17 μου και η καριέρα μου ήταν πάντα πολύ περίπλοκη. Έχασα νωρίς τον πατέρα και τη μητέρα μου... Πέρασα από τη Βιντέιρα, το Πόρτο Ουνιάο, που ανήκει στην τρίτη κατηγορία της Σάντα Καταρίνα. Ο κόσμος κοιτάζει καλά τον Ροντινέι σήμερα, αλλά δεν βλέπει τι πέρασα. Ήμουν ανασφαλής. Όταν έφτασα εδώ (στην Πόντε), κανείς δεν πίστεψε, κανείς δεν με ήξερε, αλλά μπόρεσα να δείξω την αξία μου για να αξίζω προτάσεις από ομάδες της Serie A. Ευχαριστώ τον Θεό για όλα όσα έχει για εμένα, γιατί δεν ήταν τίποτα εύκολο».

Η καζούρα που του έκαναν οι Πάτο και Πάολο Γκερέρο στην Κορίνθιανς ήταν στην ουσία αυτό που του έκανε και καλό και κακό. Ενα είδους bullying το οποίο, αρχικά, έβαλε φρένο στην πορεία του. Το «ο Ροντινέι είναι καλός με την μπάλα», τότε ήταν ειρωνικό. Σήμερα είναι ένα κοπλιμέντο που κέρδισε ο ίδιο με πολλή δουλειά. Πολύ κόπο. Κι αυτό ξεκίνησε όταν σε μία προπόνηση ο - εκτός απροόπτου - νέος μπακ του Ολυμπιακού είχε πει σ' έναν συμπαίκτη του: «Μπορείς να παίξεις μαζί μου, είμαι καλός με την μπάλα». Αυτό, μάλλον, δεν άρεσε και το παρεξήγησαν.

«Τα παιδιά έγιναν φίλοι μου, το παρατσούκλι μου ήταν πραγματικά "καλός με την μπάλα". Το πήρα πολύ στην πλάκα αντί να το πάρω στα σοβαρά, και αυτό με εμπόδισε. Τα έπαιρνα όλα σαν αστείο. Είδα τον Γκερέρο, τον Σέικ και τον Πάτο να με πείραζαν και ενθουσιάστηκα. Είμαι ένας τύπος από την επαρχία, πάντα τους έβλεπα αυτούς τους τύπους στην τηλεόραση. Αρχισα να κερδίζω υψηλότερο μισθό και ξέχασα από που είμαι. Σκέφτηκα: Τώρα είμαι καλά, ήρθε η ώρα να φτιάξω τη ζωή μου. Εκανα λάθος. Είχα την ευκαιρία να παίζω στην Κορίνθιανς μέχρι σήμερα, αλλά τα πήρα όλα για πλάκα, εντός και εκτός γηπέδου. Ο Τίτε το πρόσεξε αυτό και δεν με έβαλε να παίξω.

Αυτό που πέρασα στην Κορίνθιανς λειτούργησε ως μάθημα. Ωρίμασα, τώρα σκέφτομαι διαφορετικά και κάνω τα πάντα ανάποδα στον Πόντε. Όσον αφορά στη δουλειά, μιλάω σοβαρά. Αφήνω τα "παιχνίδια" για τις συνεντεύξεις, αλλά στο γήπεδο παίζω πάντα με την ίδια ένταση. Γι' αυτό και ήρθε η επιτυχία εντός και εκτός γηπέδου. Είμαι στο σωστό δρόμο και ελπίζω να πετύχω σπουδαία πράγματα ακόμα», είχε πει στους δημοσιογράφους την πρώτο του χρονιά στην Κορίνθιανς σε μια φάση αυτοκριτικής. Εκεί έδειξε ότι πλέον είναι ένας ώριμος παίκτης.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Στην «Τιμάο», είχε μια χρονιά που θα ξεχάσει γρήγορα. Επαιξε μόλις σε ένα ματς. Σε κανένα άλλο. Εκεί είχε πάει δανεικός από την Αβάι, την πρώτη ομάδα της καριέρας του.

Μετά την Κορίνθιανς, πήγε δανεικός στην CRAC, ομάδα της Γ' κατηγορίας της Βραζιλίας. Από εκεί μετακόμισε στην Penapolense και στη συνέχεια ήρθε στο δρόμο του η ομάδα που τον οδήγησε στην προβολή σε όλη τη χώρα, η Πόντε Πρέτα.

Στο πρώτο πέρασμά του από την ομάδα το 2014 σκόραρε και το πρώτο του επαγγελματικό γκολ, σε επίπεδο Serie B. Ήταν στον αγώνα με τον Τζόινβιλ. Σε 22 ματς είχε 2 γκολ και βοήθησε την ομάδα του να πανηγυρίσει την άνοδο. Τον Δεκέμβριο του 2014 συμφώνησε να επεκτείνει τη συνεργασία του με την Πόντε Πρέτα για άλλον έναν χρόνο. Εχασε μόλις τρία ματς εκείνη τη σεζόν και ήταν από τους λόγους που η ομάδα κατάφερε να τερματίσει στην 11η θέση.

Στην Πόντε Πρέτα εκτίμησε τα όσα βρήκε εκεί. «Εκεί βρήκα την αυτοπεποίθηση να εξελίξω το ποδόσφαιρό μου. Ένας παίκτης χρειάζεται προσωπικότητα, να μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο, να παίρνει άφοβα την μπάλα. Οι οπαδοί της Πόντε με στήριξαν από την αρχή, δίνοντάς μου το γκάζι που χρειαζόμουν. Αρχισα να παίρνω ευθύνες. Οι οπαδοί της Πόντε συνέβαλαν πολύ στην επαγγελματική μου εξέλιξη».

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Στην Πόντε Πρέτα απέκτησε προσωπικότητα

image

Η Φλαμένγκο, ο δανεισμός στην Ιντερνασιονάλ και το «αντίο» ως... ήρωας

Στις 10 Δεκεμβρίου του 2015 η Φλαμένγκο τον έκανε δικό της. Και εκεί ανήκει μέχρι και τώρα όπου ο Ολυμπιακός - εκτός συγκλονιστικού απροόπτου - θα αποτελέσει την πρώτη του ομάδα στην Ευρώπη.

Από τη Φλαμένγκο φεύγει με 163 ματς, 6 γκολ και 17 ασίστ στα πόδια του. Την τελευταία του σεζόν εκεί, είχε 46 αγώνες με 6 ασίστ και μία αποβολή.

Ο Ροντινέι ήταν ο ήρωας στον τελικό του Copa do Brasil με την Κορίνθιανς

Ήταν ο τελευταίος παίκτης που χτύπησε την μπάλα από την άσπρη βούλα και έδωσε στην ομάδα του το τρόπαιο στη διαδικασία των πέναλτι, κάνοντας το 6-5.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Με τον ερχομό του Ζόρζε Ζεσούς τη σεζόν 2019-2020, ο Ροντινέι έμαθε ότι δεν υπολογίζεται κι ότι έπρεπε να δοθεί δανεικός. Ετσι πήγε στην Ιντερνασιονάλ, με την οψιόν αγοράς του να είναι στα 4 εκατ. ευρώ. Εκεί δίχασε τον κόσμο, καθώς κάποιοι τον στήριξαν και κάποιοι άλλοι χρέωσαν και σ' αυτόν το γεγονός ότι η ομάδα δεν κέρδισε κάποιον τίτλο. Με την επιστροφή του στη Φλαμένγκο κατάφερε να βάλει την καριέρα του στην πορεία που ήθελε. Σε μια πορεία που τώρα τον έχει φέρει στην... εξώπορτα της Ευρώπης και του Ολυμπιακού.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image