Μπαρτσελόνα, η μεγαλύτερη... ζαριά της ιστορίας της! (poll)

Μπαρτσελόνα, η μεγαλύτερη... ζαριά της ιστορίας της! (poll)

Λας Βέγκας, η υπέρλαμπρη μητρόπολη! Η φαντασμαγορική πόλη της Νεβάδα, αποτελεί την πιο θεαματική πόλη του κόσμου, την παγκόσμια πρωτεύουσα του τζόγου. Είναι η πόλη που μπορεί να πραγματοποιήσει τα όνειρα και τα απωθημένα των επισκεπτών της, σε χρόνο ρεκόρ, αλλά και να τα γκρεμίσει, να τα ισοπεδώσει. Οιωνός; Στο Λας Βέγκας «χτίζεται» η Μπαρτσελόνα κι από εκεί, ο Τζουάν Λαπόρτα… ρίχνει τη μια «ζαριά» μετά την άλλη, ώστε να βάλει ξανά τους Καταλανούς στο «κόλπο».

Ναι, οι Καταλανοί με τη φετινή μεταγραφική αντεπίθεση, τα οικονομικά πλάνα που… τρελαίνουν και κορυφαίους οικονομολόγους φιλοδοξούν να επιστρέψουν στην κορυφή της Ευρώπης και να προσφέρουν στο σύλλογο και τους οπαδούς, ηρεμία και χαμόγελα! Το 2022 ο Λαπόρτα, αυτός ο ευφυέστατος δικηγόρος αποφάσισε να ρίξει τη μεγαλύτερη ζαριά, ελπίζοντας πως η έμπνευση, η τύχη, το ρίσκο των τολμηρών θα τον βοηθήσουν να φέρει «εξάρες»! Αν όχι τι θα συμβεί; Ο Καταλανός δε θέλει αρνητική ενέργεια γύρω του και ίσως να πιστεύει στους οιωνούς.

Το 2003 αρκούσε η μεταγραφική υπόσχεση της έλευσης του Μπέκαμ (τα είχε βρει με τη Γιουνάιτεντ) για να του δώσει την προεδρία, το 2022 η νέα εποχή άρχισε με την εξάρα κόντρα στην ομάδα του Μπέκαμ! Τα χρέη της Μπάρτσα ξεπερνούν το 1.2 δισεκατομμύρια ευρώ, οι φετινές κινήσεις όμως ήταν αυτές που… σόκαραν την Ευρώπη. Το Gazzetta γράφει το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό στοίχημα των τελευταίων ετών!

Γράφουν οι Πολύδωρος Παπαδόπουλος - Νίκος Κικίδης

image

Χρέος που... τρομάζει

Όταν ο Τζουάν Λαπόρτα ανέλαβε για δεύτερη φορά την προεδρεία της Μπαρτσελόνα δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που έβλεπε. Παρά τις προειδοποιήσεις που δέχθηκε, ο ισχυρός άνδρας των Μπλαουγκράνα στάθηκε έκπληκτος μπροστά στα οικονομικά στοιχεία του συλλόγου και το χρέος που είχε κληρονομήσει από την διοίκηση Μπαρτομέου. Στις πρώτες του δηλώσεις ως νέος πρόεδρος περίγραψε τη ζοφερή πραγματικότητα που μαστίζει το κλαμπ, με τα χρέη να φτάνουν τα 1,1 δισ. Την άνοιξη του 2022 ο αριθμός πλέον είχε ανέλθει στα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία που έφερε στην επιφάνεια το «Goal» τον Μάιο του ίδιου έτους, τα χρέη της Μπάρτσα χωρίζονται σε σχεδόν 390 εκατομμύρια ευρώ σε μισθούς παικτών, περισσότερα από 670 εκατομμύρια σε τράπεζες, ενώ μεταξύ άλλων η παγκόσμια πανδημία του κορωνοϊού τους κόστισε περίπου 91 εκατομμύρια ευρώ. Ο σύλλογος είχε απώλειες 481 εκατομμυρίων για τον τελευταίο χρόνο, αφήνοντάς τον με αρνητική καθαρή αξία 451 εκατομμύρια ευρώ (386 εκατομμύρια £/477 εκατομμύρια δολάρια) και με έσοδα μειωμένα κατά 26% το 2020-21 που ανέρχονταν στα 631 εκατομμύρια ευρώ.

Η παραπάνω έκθεση απογυμνώνει πλήρως την κατάσταση που επικρατεί γύρω από τη Μπαρτσελόνα και παρουσιάζει στο πλήρες μέγεθος τη δυσκολία της αποστολής που είχε μπροστά της η διοίκηση Λαπόρτα. Μια αποστολή που για να ολοκληρωθεί με επιτυχία κρίθηκε πως χρειάζεται ρίσκο, τύχη, γκλίτερ και... μεταγραφές!

image

Φάκελος διάσωσης: Οι μοχλοί και οι «οικονομικές» ενέσεις

«Το ποδόσφαιρο δεν περιμένει κανέναν»! Μια πρόταση τόσο απλή, μα συνάμα τόσο κομβική. Βλέπετε αυτά τα ήταν λόγια που επέλεξε να χρησιμοποιήσει ο Τζουάν Λαπόρτα όταν κλήθηκε να εξηγήσει την μεταγραφική πολιτική των Μπλαουγκράνα για το φετινό καλοκαίρι. Μια πολιτική που θέλει τους Καταλανούς να... σαρώνουν την αγορά και να κάνουν τη μια μεταγραφή μετά την άλλη, ενώ πριν από μόλις μερικούς μήνες το κύριο θέμα συζήτησης γύρω από τη Μπαρτσελόνα ήταν η βιωσιμότητα του χρέους της... Πώς λοιπόν άλλαξαν τόσο δραστικά τα δεδομένα; Η απάντηση κρύβεται πίσω από τα λόγια του ισχυρού άνδρα των Καταλανών.

Στο «Καμπ Νόου» συνειδητοποίησαν πως το βάρος πρέπει να ριχτεί στο brandname. Μπορεί άλλωστε η Μπαρτσελόνα να χρωστάει δισεκατομμύρια ευρώ, όμως ταυτόχρονα αποτελεί και μια από τις μεγαλύτερες πηγές εισοδήματος στον χώρο του ποδοσφαίρου. Και προκειμένου να συνεχίσει να προσελκύει χορηγίες - άρα και... τσουβάλια με χρήματα, τότε οφείλει να παραμείνει ανταγωνιστική. Με γνώμονα λοιπόν αυτή τη στρατηγική, στη Μπαρτσελόνα αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ενεργοποίηση δυο οικονομικών μοχλών διάσωσης, με αποτέλεσμα την άμεση ρευστοποίηση των ταμείων για να ολοκληρώσουν ακριβές και φανταχτερές μεταγραφές.

Το πρώτο μέρος του οικονομικού πλάνου αφορούσε την πώληση του 10% των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στον Αμερικανικό κολοσσό Sixth Street για τα επόμενα 25 χρόνια, σε μια συμφωνία που χάρισε στη Μπάρτσα περί τα 207 εκατομμύρια ευρώ και της επέτρεψε να κλείσει το οικονομικό έτος 2021-2022 με θετικό πρόσημο. Προκειμένου ωστόσο να μπορεί να προβεί σε μεταγραφές που θα τη διατηρήσουν στον αφρό του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, η Μπάρτσα έπρεπε να κάνει περισσότερες θυσίες. Κι εδώ έρχεται η ενεργοποίηση του δεύτερου οικονομικού μοχλού, δηλαδή η πώληση του υπόλοιπου 15% των τηλεοπτικών δικαιωμάτων προς την ίδια εταιρεία.

Αφού... ξέμπλεξαν με την εξόφληση ενός μέρους του δανείου προς την Goldman Sachs που στεκόταν ως εμπόδιο στην ολοκλήρωση του deal, οι Καταλανοί πήραν τελικά το πράσινο φως από την Sixth Street και παράλληλα το ποσό των 315 εκατομμυρίων ευρώ. Ένας αριθμός - πολύτιμος προκειμένου να ξεφύγουν από τον κανονισμό του 1/3 (υποχρεούνταν, δηλαδή, να απελευθερώνει τρία ευρώ για κάθε ένα που έμπαινε στο ταμείο της) και να ρίξουν το ποσοστό στο 1/1, αλλά και συνάμα απαραίτητος για την δήλωση των νέων μεταγραφών!

Πως; Η απάντηση απλή! Όσο μεγαλύτερα τα έσοδα που παρουσιάζει μια ομάδα στη La Liga σε βάθος πενταετίας, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το salary limit το οποίο θα της επιτρέψει να δηλώσει κανονικά τις μεταγραφές με τρόπο συμμορφωμένο προς τα οικονομικά κριτήρια της διοργανώτριας αρχής.

Ωστόσο, η... υπερβολή της Μπάρτσα στο μεταγραφικό παζάρι με προσθήκες όπως εκείνες των Λεβαντόφσκι, Ραφίνια (ενώ ορέγεται και τους Κουντέ - Αθπιλικούετα) ανεβάζει όλο και περισσότερο τον οικονομικό πήχη και το salary limit, με αποτέλεσμα μερικές απ΄αυτές τις μεταγραφές να μην μπορούν να δηλωθούν. Προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα η Μπάρτσα πρέπει να ξεφορτωθεί παίκτες και συμβόλαια (Ντε Γιονγκ, Μινγκέθα, Ντεπάι, Ουμτιτί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή), αλλιώς θα αναγκαστεί να προβεί στην πώληση του μειοψηφικού μεριδίου της Barca Licensing & Merchandising, της επιχειρηματικής μονάδας λιανικής που διαθέτει το κλαμπ.

image

Τζουάν Λαπόρτα: Όπως το 2003 με τον Ροναλντίνιο!

Το 2003 ο Ζουάν Λαπόρτα βροντοφώναζε για τη μεταγραφή του Ντέιβιντ Μπέκαμ από τη Γιουνάιτεντ. Ηταν ο βασικός λόγος που βρέθηκε στον προεδρικό θώκο του συλλόγου. Δυο ημέρες αργότερα, ο Αγγλος σταρ παρουσιαζόταν από τη Ρεάλ Μαδρίτης, προκαλώντας προβληματισμό και οργή στους φιλάθλους. Η απάντηση όμως ήταν τέτοια, που άλλαξε τη μοίρα της Μπαρτσελόνα, μιας και ο Ροναλντίνιο ήρθε κι έβγαλε τους Καταλανούς από το λήθαργο. Στη δεύτερή του, αφού με το «καλημέρα» υποχρεώθηκε να αποχωριστεί τον απόλυτο παίκτη – σύμβολο (Λιονέλ Μέσι), πιστεύει ότι ο Λεβαντόφσκι μπορεί να παίξει τον ρόλο του «Ρόνι». Μπορεί ο Πολωνός να είναι στα 34, ωστόσο οι αριθμοί και η κατάσταση δείχνουν έναν ηγέτη που μπορεί να παίξει μπαλάρα για τρία ακόμα χρόνια τουλάχιστον.

Ο Λεβαντόφσκι πίεσε, ήθελε σαν τρελός να πάει στη Μπαρτσελόνα, γιατί θεωρεί πρόκληση να είναι η σημαία της αναγέννησης των Μπλαουγκράνα, οι οποίοι βίωσαν μια «μαύρη» διετία εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων. Τα γκολ του δίνουν το έναυσμα της αντεπίθεσης και οι μεταγραφές των Ραφίνια, Kεσί, Ντεμπελέ (παραμονή), Κρίστενσεν, αλλά κι αυτές που ακολουθούν αποτελούν εγγύηση για το πλάνο επιτυχίας. Ο Λαπόρτα αισιοδοξεί, είναι σίγουρος πως θα οδηγήσει την ομάδα στο μονοπάτι των «μεγάλων», ξέρει πως θα κάνει σιγά- σιγά τη Μπάρτσα αυτό που πρέπει, να είναι: Φουλ ανταγωνιστική σε όλα τα επίπεδα.

image

Κι αν αποτύχει το πλάνο του Λαπόρτα;

Η Μπαρτσελόνα συσσωρεύει έσοδα αυτό το καλοκαίρι - αλλά χάνει πιθανές πηγές εσόδων για το μέλλον. Αυτές οι πωλήσεις τηλεοπτικών δικαιωμάτων θα έχουν αντίκτυπο στα οικονομικά τους τα επόμενα χρόνια. Ο σύλλογος εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα βρει νέους τρόπους για να ενισχύσει την εμπορική του απήχηση, εάν παράσχει στον Τσάβι μια ομάδα αρκετά καλή για να παλέψει για την επιστροφή στους τίτλους.

«Η ενεργοποίηση αυτών των πλάνων θα μας βγάλει από την εντατική σε μια πτέρυγα, όπου θα μπορούμε να λάβουμε περισσότερες θεραπείες και σύντομα θα φύγουμε από το νοσοκομείο», τόνιζε ο Λαπόρτα, ο οποίος πιστεύει ακράδαντα ότι ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσει τις πηγές εσόδων της είναι μέσω της αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας που έχει χάσει η ομάδα τα τελευταία χρόνια. Ολα αυτά όμως είναι ένα μεγάλο στοίχημα, με τους Καταλανούς να αποφεύγουν να πουν τι θα συμβεί αν δεν πετύχει το πλάνο, αν η Μπαρτσελόνα αποτύχει να κερδίσει τίτλους, να ξαναμπεί στην Elite.

Διάλυση; Είναι τεράστιο το κλαμπ για να έχει τέτοια μοίρα, όπως και θεωρείται απίθανο να δει κανείς την ομάδα να αλλάζει μορφή και να υποδέχεται Καταριανούς και Σαουδάραβες δισεκατομμυριούχους. Ωστόσο, η αποτυχία θα φέρει θλίψη, μιζέρια, αδιέξοδο, παραιτήσεις κι έναν τεράστιο σύλλογο αντιμέτωπο με τον χειρότερο του εφιάλτη, την απώλεια της λάμψης των τίτλων και της αποθέωσης!

Πηγή: Goal, Athletic

Loading...

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image