Μίνο Ραϊόλα, o άνθρωπος πίσω από το χρήμα!

Μίνο Ραϊόλα, o άνθρωπος πίσω από το χρήμα!

Συχνά δοκίμαζε το μυαλό του και την εξυπνάδα του. Ο Ραϊόλα δεν υπήρξε ποτέ Άγιος, αλλά δεν εργαζόταν ποτέ και σε έναν αγγελικά πλασμένο κόσμο. Εδωσε μάχες, σχεδόν όλες τις κέρδισε στα γραφεία και στα γήπεδα, αλλά στην κρισιμότερη, αυτή για τη ζωή του νικήθηκε κι έφυγε σε ηλικία 54 ετών. Ο Ραϊόλα, ένας σκληροτράχηλος μάνατζερ έδειξε τον δρόμο για το πώς όλα τα deals είναι πιθανά!

Αν έπρεπε να μαντέψεις τη δουλειά του Μίνο Ράιολα από την εμφάνισή του και τα ρούχα του, θα έλεγες: σερβιτόρος πιτσαρίας μικρής πόλης την ημέρα του ρεπό του. Στην πραγματικότητα, ο Ραϊόλα μεγάλωσε δουλεύοντας στο εστιατόριο της οικογένειάς του γι αυτό κι έμαθε από νωρίς πως πρέπει να είναι άψογος στην εξυπηρέτηση.

Υπήρχαν πράγματα που σου άρεσαν πάνω του, μεταξύ άλλων η έντονη ευφυΐα και η άρνηση του να φοβηθεί μερικές από τις πιο ισχυρές φιγούρες του ποδοσφαίρου.

Ο Ραϊόλα είχε δουλέψει για τη συμφωνία που οδήγησε τον Μπράιαν Ρόι από τον Άγιαξ στη Φότζια στη νότια Ιταλία. Για να εξασφαλίσει ότι η μεταγραφή θα κρατούσε «ζεστό» τον παίκτη, ο Μίνο μετακόμισε στη Φότζια κι έμεινε εκεί για έξι μήνες, κατά τη διάρκεια του οποίου οι δουλειές του περιελάμβαναν το βάψιμο του σπιτιού του Ρόι.

Ο Ραϊόλα καταλαβαίνε ότι το μεγάλο παιχνίδι είναι αυτό που αξίζει να παίξετε. Ήξερε καλά πως βρισκόταν σε μια βιομηχανία υπηρεσιών, πιο περίπλοκη από την πιτσαρία που είχε ο πατέρας του, αλλά παρόμοια στο ότι έπρεπε να κρατά τους πελάτες του ικανοποιημένους. Η Νότιγχαμ θα δαπανούσε κοντά στα 3 εκατομμύρια λίρες για να δελεάσει τον Ρόι το 1994. Το πρακτορείο όπου δούλευε ο Ραϊόλα θα είχε βγάλει καλά χρήματα αν το deal πετύχαινε, όμως ο Μίνο είδε πως ήταν η ευκαιρία του.

Στη Φότζια γνώρισε τη γυναίκα που θα γινόταν σύντροφός του και έτσι και αλλιώς τότε βοηθούσε έναν παίκτη, όπως του άρεσε. Όσο για τους ατζέντηδες που ήταν οι υπεύθυνοι του πρακτορείου δεν τους σκεφτόταν και πολύ. Συναντούσε προέδρους και διευθυντικά στελέχη συλλόγων και σκεφτόταν «Τι είναι αυτά ρε γ***»! Είχε θράσος, μυαλό κι ενέργεια!

Γράφουν οι Πολύδωρος Παπαδόπουλος, Νίκος Κικίδης

image

Ραϊόλα, σκληροτράχηλος, αλλά και… ρομαντικός!

Ο Άγιαξ τον είχε σε εκτίμηση και τον βοήθησε στο να κάνει μεγάλα deals και μεταγραφές. Ο ίδιος πάντως δεν ήταν ενθουσιασμένος με το θέμα της μεταγραφής του Ιμπραϊμοβιτς στη Γιουβέντους το 2004. Δεν ήταν τόσο ενθουσιασμένος με τον ρόλο που είχε και βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Το πως δηλαδή έπρεπε να το χειριστεί να πετύχει τον στόχο του.

Ο Άγιαξ δεν ήθελε να χάσει τον Σουηδό επιθετικό και ο ατζέντης του παίκτη έπρεπε να... σπρώξει την κατάσταση. Η τακτική του αποκαλύφθηκε σε μια κρυφά μαγνητοσκοπημένη τηλεφωνική συνομιλία με τον Λουτσιάνο Μότζι, παράγοντα και τότε διευθύνοντα σύμβουλο της Γιουβέντους. «Εσύ και ο 'Ίμπρα' να συνεχίσετε να δημιουργείτε προβλήματα. Μην τον στέλνετε στην προπόνηση», είχε πει ο Μότζι. «Αύριο, θα κρατήσω τον παίκτη στο σπίτι όλη μέρα. Δεν θα εμφανιστεί στην προπόνηση. Μετά έχω ένα ραντεβού με τους επικεφαλής του Άγιαξ το μεσημέρι αλλά θα έρθω στις δύο (εννοούσε για συνάντηση)», είχε απαντήσει ο Ραϊόλα.

Ο Ραϊόλα δεν ήταν απλώς ένας σκληροτράχηλος ατζέντης που εμφανιζόταν ανά πάσα ώρα και στιγμή διαθέσιμος στο να εισπράττει πολλά χρήματα. Είχε και μία πιο ιδεαλιστική και ρομαντική πλευρά. Ηθελε να συνεργάζεται με ένα μικρό και ελίτ γκρουπ παικτών που ασχολιόντουσαν σοβαρά με την καριέρα τους, αν και ο Θεός ξέρει πώς κατέληξε σε ένα μεγάλο πρόβλημα, αυτό με το όνομα του Μάριο Μπαλοτέλι. Ίσως αυτό να ήταν απόδειξη πως είχε και μία πιο ανθρώπινη και ευαίσθητη πλευρά.

Τουλάχιστον, ήξερε καλά το πρόβλημα. Πριν ο Μπαλοτέλι βρεθεί από τη Λίβερπουλ στη Νις το περασμένο καλοκαίρι, ο Ραϊόλα εξήγησε στον πρόεδρο του συλλόγου γιατί θα ήταν λάθος να πάρει τον συγκεκριμένο παίκτη. Ο Ιμπραΐμοβιτς, ο Μχιταριάν και ο Πογκμπά ήταν περισσότερο ο τύπος του. Δηλαδή σοβαροί ποδοσφαιριστές που έχουν πάντα στόχο στο να είναι όσο καλύτεροι μπορούν. Αυτό που τους άρεσε στον Ραϊόλα είναι ότι δεν τους... χαριζόταν παρότι ήταν πιστός σε εκείνους.

Οι νίκες τους ήταν σημαντικές για αυτόν και η ευγνωμοσύνη του αποτυπωνόταν στο πως τους κατεύθυνε και τους καθοδηγούσε. Μπορεί να καταλήγουν με διαφορετικούς μάνατζερ, αλλά αυτός ήταν ο μέντοράς τους και πιο σημαντικός για αυτούς από οποιονδήποτε μάνατζερ. Ο ίδιος περιέγραφε τον Πογκμπά ως «οικογένειά» του.

Η μεταγραφή του Γάλλου στη Γιουνάιτεντ είναι άλλη ιστορία. Ξεκίνησε όταν ο Ραϊολα είχε γνωρίσει τον έφηβο Πογκμπά στην πρώτη του θητεία στη Γιουνάιτεντ. Ο σύλλογος είχε τη δυνατότητα να κρατήσει τον παίκτη αλλά ο Ραϊολα δεν ήταν ευχαριστημένος από το συμβόλαιο που έδιναν στον Γάλλο. «Εσύ τι συμβόλαιο θέλεις;», φέρεται να ρώτησε ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον τον Ραϊολα. «Όχι αυτό», του απάντησε εκείνος.

Ο Φέργκιουσον, που δεν ήταν συνηθισμένος στο να τον αμφισβητούν, αντιπάθησε αμέσως τον Ραϊόλα. Με αυτή την εξέλιξη όμως ο Ραϊολα φρόντισε ο Πογκμπά να βρεθεί στη Γιουβέντους. Η ιταλική ομάδα τον έκλεισε με εξαιρετικό deal: πλήρωσε 1,5 εκατομμύριο λίρες για έναν από τους καλύτερους νεαρούς παίκτες του κόσμου!

Δεν γίνεται να μην βγάλει κανείς το καπέλο στον Ραϊόλα. Διαπραγματευόταν ένα μισθό 19 εκατομμυρίων λιρών για τον Ιμπραΐμοβιτς και στη συνέχεια πείθει τη Γιουνάιτεντ να πληρώσει ακόμη περισσότερα αν ο Σουηδός έκανε ακόμα καλύτερα αυτά για τα οποία έχει αμειφθεί! Τα γκολ του Ιμπραϊμοβιτς από το deal που είχε κάνει ο Ιταλός μάνατζερ του διασφάλισαν 2,86 εκατομμύρια. Υπήρξε δε μία ιστορία σαν ανέκδοτο για τον Ραϊόλα. Και αυτό έχει να κάνει με το γεγονός πως η FIFA είχε βάλει στο μικροσκόπιό της το θέμα της μεταγραφής του Πογκμπά. Μία Παγκόσμια Ομοσπονδία που είχε απολύσει δύο σημαντικά μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας της αρνούμενη να αποκαλύψει τι έκαναν λάθος.

«Το συμβόλαιο του Πογκμπά έχει υπογραφεί από τρία εμπλεκόμενα μέρη», είχε πει ο Ραϊόλα στην ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant τον περασμένο Οκτώβριο. «Ήταν μια καλή συμφωνία για όλους, ακόμα και για τον Μίνο Ραϊόλα», επισημάνθηκε ακόμα σχετικά.

image

Από την πιτσαρία στο Χάρλεμ, στα... ανάκτορα του Μόντε Κάρλο

Πριν από τα παχυλά συμβόλαια, τις σκληρές διαπραγματεύσεις, τη λάμψη των σούπερσταρ και τα γραφεία των πιο πλούσιων ποδοσφαιρικών συλλόγων, το όνομα Ραϊόλα είχε συνδεθεί με τον «ταπεινό» χώρο της εστίασης. Το 1969 ο πατέρας του πήρε την πιο σκληρή απόφαση της ζωή του και εγκατέλειψε οριστικά την Ιταλία για μια νέα ζωή στο Χάρλεμ της Ολλανδίας. Με τις ελάχιστες οικονομίες που του απέμεναν, ο Ραϊόλα έχτισε με κόπο και ιδρώτα την οικογενειακή επιχείρηση, εγκαινιάζοντας μια πιτσαρία.

Ο μεγαλύτερος γιός του, Μίνο, ήταν τότε μόλις ενός έτους. Ήταν ωστόσο προδιαγεγραμμένο πως όταν έφτανε η ώρα θα έπαιρνε τα ηνία της επιχείρησης. Έτσι κι έγινε, με τον νεαρό Μίνο να χρησιμοποιεί τις δημόσιες σχέσεις του για να προωθήσει το μαγαζί και να μεγιστοποιήσει κέρδος και πελατεία. Οι περισσότερες δουλειές περνούσαν από τα δικά του χέρια, εκτός από εκείνη του... ψησίματος πίτσας, με τον ίδιο να παραδέχεται χρόνια αργότερα πως: «Έκανα τα πάντα στο εστιατόριο εκτός από ένα. Δεν έψησα ποτέ πίτσα. Δεν το έχω κάνει μέχρι σήμερα. Το αφήνω στη σύζυγο μου».

Εκείνος άλλωστε είχε άλλα πράγματα στο μυαλό του. Φιλοδοξίες που είχαν γεννηθεί από τους πλούσιες σπουδές του, με τον Ιταλό να φοιτά στη Νομική και παράλληλα να μιλάει σχεδόν άπταιστα αγγλικά, γαλλικά, ολλανδικά, πορτογαλικά και ιταλικά. Οι εντυπωσιακές ικανότητές του δεν άργησαν να τραβήξουν την προσοχή του Ρομπ Γιάνσεν, κορυφαίου Ολλανδού ατζέντη, ο οποίος το 1993 χρειαζόταν έναν διερμηνέα για να διαπραγματευτεί τη μεταγραφή του Ντένις Μπέργκαμπ από τον Άγιαξ στην Ίντερ.

Στο πρώτο ραντεβού μεταξύ των δυο ομάδων, ο Ραϊόλα φωτογράφισε κρυφά όλα τα σχετικά έγγραφα προκειμένου να γνωρίζει από εδώ και πέρα πώς να οργανώνει από μόνος του συμφωνίες και να φτιάχνει συμβόλαια. Πολύ σύντομα η ευστροφία του και οι διαπραγματευτικές του ικανότητες έπεισαν τον Γιάνσεν να τον προσλάβει μόνιμα στο πρακτορείο του «Sport Promotion», με τον Ολλανδό - Ιταλό να τον προδίδει λίγο καιρό αργότερα και να υπογράφει σε άμεσους ανταγωνιστές!

Η πρώτη του πραγματική έκρηξη ωστόσο στην ποδοσφαιρική σκηνή θα έφτανε τρία τρία χρόνια αργότερα. Το καλοκαίρι του 1996 ο Ραϊόλα θα ολοκλήρωνε τη συμφωνία με τη Λάτσιο για τη μεταγραφή του Πάβελ Νέντβεντ, ο οποίος είχε κλέψει τις εντυπώσεις στο Euro της ίδιας χρονιάς. Το πρώτο μεγάλο βήμα είχε πραγματοποιηθεί. Και μπροστά του, ο δρόμος ήταν ορθάνοιχτος για να αλλάξει ριζικά τα δεδομένα στο μεταγραφικό τοπίο και να χτίσει τη δική του δυναστεία, με έδρα τη βίλα του στο Μόντε Κάρλο!

image

«Δεν ψάχνω εγώ τους παίκτες, εκείνοι με βρίσκουν. Ποτέ δεν ζήτησα από κάποιον ποδοσφαιριστή να έρθει και να δουλέψει μαζί μου και ποτέ δεν θα συμβεί. Ο παίκτης είναι εκείνος που μου ζητάει να γίνω ο εκπρόσωπος του. Έπειτα θα πρέπει να υπάρχει η σωστή χημεία για να προχωρήσουμε» αποκάλυπτε πριν από χρόνια για τον τρόπο που λειτουργεί. Μια μέθοδος που στέφθηκε διαχρονικά με απόλυτη επιτυχία.

Η φήμη του ήταν τέτοια άλλωστε που ακόμα και ο... Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς (έστω και στην αρχή της καριέρας του) σήκωσε πρώτος το τηλέφωνο και ζήτησε από τον Ιταλό να συνεργαστούν. Ο Ραϊόλα θυμάται ακόμα με λεπτομέρειες εκείνη την πρώτη στιχομυθία.

Ραϊόλα: «Ωραία, αλλά αν πρόκειται συνεργαστούμε, τότε θα πρέπει να κάνεις αυτό που σου λέω»

Ιμπρα: «Ό,τι πεις»

Ραϊόλα: «Πούλα τα αυτοκίνητα, τα ρολόγια σου και ξεκίνα να προπονείσαι τρεις φορές περισσότερο απ΄οτι τώρα γιατί τα στατιστικά σου είναι άθλια»

Παρά τα σκληρά λόγια που άκουσε, ο Ζλάταν δεν έκανε πίσω. Αντιθέτως είχε βρει τον έτερον του ήμισυ στον χώρο του ποδοσφαίρου. Αυτή η αδιάκριτη αλαζονεία που τους συνέδεε, αυτή η νοοτροπία να μην δίνουν δεκάρα για κανένα τελικά αποτέλεσε και τον θεμέλιο λίθο για την ανάπτυξη ενός άρρηκτου δεσμού που θα αποτελούσε τη ναυαρχίδα του Ιταλού καθ΄ όλη την πορεία της καριέρας του.

Χάρη στον Μίνο Ραϊόλα, ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς έχει πάρει έξι μεταγραφές και η αμοιβή του έχει ξεπεράσει συνολικά τα 170 εκατομμύρια ευρώ. Όμως δεδομένα δεν ήταν ο μόνος παίκτης που επωφελήθηκε από τη συνεργασία του με τον εγωκεντρικό μάνατζερ. To καλοκαίρι του 2011 ένα ακόμα τεράστιο αστέρι έψαχνε καθοδήγηση και ο Ραϊόλα ήταν εκεί για να του την προσφέρει.

Ο νεαρός τότε Πολ Πογκμπά αμφιταλαντευόταν με την πρόταση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και σκεφτόταν σοβαρά να αποχωρήσει από τις ακαδημίες της με προορισμό... άλλες πολιτείες. Ο Άλεξ Φέργκιουσον ωστόσο και η επιβλητική παρουσία του είχαν βάλει σε δεύτερες σκέψεις τον Γάλλο. Σκέψεις που ξεδιάλυνε μια για πάντα το ραντεβού που μοιράστηκαν οι τρεις τους στα αποδυτήρια του συλλόγου, το οποίο ο Ιταλός περιέγραψε στην αυτοβιογραφία του μέχρι τελείας.

Φέργκιουσον στον Ραϊόλα: «Δεν θα σου μιλήσω ενώ ο παίκτης δεν βρίσκεται εδώ»

Ρ: «Πες του να έρθει από τα αποδυτήρια και να μας βρει»

Φέργκιουσον στον Πογκμπά: «Δεν θες να υπογράψεις το συμβόλαιο;»

Π: «Δεν πρόκειται να υπογράψουμε το συμβόλαιο υπό αυτούς τους όρους»

Φέργκιουσον στον Ραϊόλα: «Είσαι ηλίθιος» (Ο Ιταλός παρέμεινε ψύχραιμος)

Ρ: «Αυτή είναι μια προσφορά για τα σκυλιά μου, έχω δυο τσιουάουα και ούτε αυτά θα υπέγραφαν υπό αυτούς τους όρους»

Φ: «Πόσα πιστεύεις ότι πρέπει να παίρνει;»

Ρ: «Σίγουρα όχι αυτά που προσφέρετε»

Φ: «Είσαι ηλίθιος»

Πρόκειται για μια στιχομυθία που περιγράφει απόλυτα τη σχέση μεταξύ των δυο ανδρών, με τον Φέργκιουσον χρόνια αργότερα να παραδέχεται πως «Δεν του είχα καμία εμπιστοσύνη από την πρώτη στιγμή που τον γνώρισα». Μετά από εκείνη την άκαρπη συνάντηση, ο Ραϊόλα επικοινώνησε με τα κορυφαία κλαμπ για να πουλήσει τον Γάλλο μέσο, με τη Γιουβέντους να δηλώνει μεταξύ άλλων ενδιαφέρον.

«Τον θέλουμε με κάθε κόστος, είναι ο καλύτερος παίκτης που έχουμε δει σε αυτή την ηλικία» του μετέφεραν από τα γραφεία του Τορίνο, όμως ο Ραιόλα παρέμενε διστακτικός. Τελικά ένα τετ-α-τετ με τον Πογκμπά ήταν αρκετό για να ξεκλειδώσει η μεταγραφή στη Γηραιά Κυρία, αφού ο Γάλλος του ξεκαθάρισε πως ήταν σίγουρος για το επόμενο βήμα στην Ιταλία. Ζλάταν και Πογκμπά ωστόσο αποτελούν απλώς την κορυφή του παγόβουνου. Το πορτοφόλιο του Ραϊόλα άλλωστε περιλάμβανε πολλά ακόμα ονόματα με πλούσιο καριέρα ή πολλά υποσχόμενο μέλλον.

Χάαλαντ, Ντε Λιχτ, Χράφενμπερχ, Μπαλοτέλι, Μαζράουι, Ντοναρούμα είναι μόνο μερικοί από όσους είχαν αφήσει το μέλλον τους στα χέρια του Ιταλού ατζέντη και πλέον οφείλουν να ψάξουν αλλού για να εναποθέσουν την καριέρα τους. Όπως και πολλοί ακόμα, άσημοι ποδοσφαιριστές, ταλέντα και αστέρες, που έμειναν απροστάτευτοι μετά τον χαμό του - ίσως - πιο αμφιλεγόμενου ατζέντη στην ιστορία του ποδοσφαίρου...

Πηγή: Financial Times

«Ζλάταν, ξεκίνα να προπονείσαι γιατί είσαι άθλιος»

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image