Παραολυμπιακοί Αγώνες: Τα 11 ελληνικά μετάλλια και οι συγκινητικές τους στιγμές

Παραολυμπιακοί Αγώνες: Τα 11 ελληνικά μετάλλια και οι συγκινητικές τους στιγμές

Μια διοργάνωση που δυστυχώς συχνά παραβλέπουμε, αλλά -και- φέτος οι Ελληνες πρωταθλητές έκαναν εκπληκτικές εμφανίσεις και συγκλόνισαν όχι μόνο με την προσπάθειά τους, αλλά και την ιστορία τους.

Η Ελλάδα κατέκτησε συνολικά 11 μετάλλια, εκ των οποίων το ένα ήταν χρυσό, τα 4 αργυρά και τα 7 χάλκινα, επιτυχίες που την έβαλαν στην πρώτη 30αδα του πίνακα μεταλλίων.

Συνέχισαν την εξαιρετική παράδοση που έχουν οι αθλητές με ειδικές ανάγκες στους Παραολυμπιακούς, καθώς τα 11 μετάλλια ήταν μόλις δύο λιγότερα σε σχέση με το Ρίο (5 χρυσά, 4 αργυρά, 4 χάλκινα).

Ολο το φωτογραφικό υλικό είναι από την Παραολυμπιακή Ελληνική Επιτροπή και τον φωτογράφο, Νίκο Καρανικόλα

image

Θανάσης Γκαβέλας: Το «χρυσό» αγόρι και ο πιστός συνοδός του

Αναμφίβολα το πρόσωπο των αγώνων ήταν ο Θανάσης Γκαβέλας.

Ο νεαρός αθλητής με τον Σωτήρη Γκαραγκάνη σε ρόλο συνοδού, αφού έκανε παγκόσμιο ρεκόρ στον ημιτελικό, επανέλαβε το επίτευγμά του στον τελικό και με χρόνο 10.82 κατέκτησε το μοναδικό χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα.

Περισσότερο συγκλονιστική ήταν η στιγμή μετά τον τερματισμό με τον Γκαβέλα και τον Γκαραγκάνη να αγκαλιάζονται και τον πρώτο να του δείχνει με συγκινητικό τρόπο την ευγνωμοσύνη του για το γεγονός ότι ο συνοδός του άφησε τον πρωταθλητισμό στον στίβο, για να τον βοηθήσει να κυνηγήσει τα δικά του όνειρα.

image

Γρηγόρης Πολυχρονίδης: Ο πιο πετυχημένος Παραολυμπιονίκης

Αν πρέπει να γίνει ειδική μνεία για έναν αθλητή πλην του Γκαβέλα, αυτός είναι ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης.

Ο πρωταθλητή στο μπότσια κατέκτησε δύο μετάλλια στο Τόκιο, ένα στο ατομικό και ένα στο ομαδικό. Στο ατομικό έφτασε ως τον τελικό όπου ηττήθηκε από τον Τσέχο Ανταμ Πέσκα, για να κατακτήσει τελικά το αργυρό μετάλλιο.

Προς το τέλος της διοργάνωσης, κατέκτησε και το χάλκινο στο ομαδικό, με τις Ντεντά και Πυργιώτη.

Ένα μετάλλιο ιστορικό για τον Πολυχρονίδη, καθώς ήταν το δεύτερο στο Τόκιο, αλλά το έκτο της καριέρας του σε Παραολυμπιακούς Αγώνες.

image

Τριανταφύλλου ο πρώτος, Προδρόμου ο τελευταίος στο βάθρο…

Το πρώτο μετάλλιο για την Ελλάδα ήταν στην ξιφασκία.

Ο Παναγιώτης Τριανταφύλλου κατάφερε να ανέβει στο τρίτο σκαλί του βάθρου στην σπάθη, κερδίζοντας στον μικρό τελικό τον Γάλλο Βαλέ με 15-6. Ηταν το δεύτερό του μετάλλιο μετά το αργυρό στο Ρίο το 2016.

Το τελευταίο χρονικά μετάλλιο για την Ελλάδα στο Τόκιο ήρθε από τον Θανάση Προδρόμου στο μήκος και την κατηγορία Τ20.

O Προδρόμου σημείωσε ατομικό ρεκόρ με 7,17μ. και ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου, κατακτώντας το σημαντικότερο μετάλλιο της καριέρας του.

image

Θανάσης Κωνσταντινίδης: Η εμπειρία του «παλιού» μίλησε και στο Τόκιο

Ο Θανάσης Κωνσταντινίδης ήταν από τους πιο έμπειρους αθλητές της ελληνικής αποστολής.

Είχε κατακτήσει τρία μετάλλια στο Ρίο (1 χρυσό και 2 αργυρά) και τα έκανε τέσσερα με το αργυρό μετάλλιο που κατέκτησε στο Τόκιο.

Έριξε την κορύνα στα 38,68μ. σημειώνοντας και πανελλήνιο ρεκόρ, αλλά και ρεκόρ Ευρώπης κατά 1,5 σχεδόν μέτρο.

Εχασε μόνο από τον Κινέζο Λιου που έκανε παγκόσμιο ρεκόρ (45,39μ.), αλλά μεγάλωσε την δική του συλλογή ολυμπιακών μεταλλίων.

image

Δημήτρης Μπακοχρήστος: Ο «γίγαντας» του πάγκου

Στην άρση βαρών σε πάγκο ο Δημήτρης Μπακοχρήστος όπως και στο Ρίο, έτσι και στο Τόκιο ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου.

Κάνοντας τεράστια προσπάθεια, σήκωσε 165 κιλά και μόνο εξαιτίας του μεγαλύτερου σωματικού βάρους από τον Καζάκο Ντεκταρίεφ, έχασε το αργυρό (σήκωσαν τα ίδια κιλά).

image

Στράτος Νικολαϊδης: Μετάλλιο με… καθυστέρηση

Ο Στράτος Νικολαϊδης έφυγε απογοητευμένος από τον τελικό της σφαιροβολίας F20 καθώς στις λεπτομέρειες έμεινε εκτός βάθρου.

Κατετάγη τέταρτος με βολή στα 15,93μ., όμως η απογοήτευση μετατράπηκε σε χαρά μία ώρα μετά. Έγιναν ενστάσεις κατά αθλητών, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί ο νικητής του αγωνίσματος, κάτι που εκμεταλλεύτηκε ο Νικολαϊδης ανεβαίνοντας στο τρίτο σκαλί του βάθρου.

image

Αλεξάνδρα Σταματοπούλου: Η θέλησή της έφερε το βάθρο

Η γυναίκα της «παρέας» στον πίνακα μεταλλίων.

Η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου αγωνίστηκε στον τελικό των 50μ. ύπτιο S4 όπου τερμάτισε στην τρίτη θέση με χρόνο 49.63, για να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο και έγραψε το όνομά της στη λίστα των αθλητών που έχουν στη συλλογή τους ένα ολυμπιακό μετάλλιο.

image

Αντώνης Τσαπατάκης: Ο χαμογελαστός παραολυμπιονίκης

Ο Αντώνης Τσαπατάκης αγωνιζόταν με χαμόγελο μόνο και μόνο για την συμμετοχή του στο Τόκιο.

Και κατάφερε αυτή την συμμετοχή να την «εξαργυρώσει» με ένα χάλκινο μετάλλιο. Στον τελικό των 100μ. πρόσθιο SB4 τερμάτισε στην τρίτη θέση με χρόνο 1:40.20, πανηγυρίζοντας με την καρδιά του αυτό το μετάλλιο.

Συγκινητική ήταν η δήλωσή του μετά την απονομή των μεταλλίων όπου είπε: «εγώ πανηγύριζα και όταν έβγαινα τέταρτος» θυμίζοντας σε όλους πως μεγαλύτερη αξία έχει η συμμετοχή και η προσπάθεια.

image

Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης: Ο μαχητής της πισίνας

Επειτα από μία συγκλονιστική κούρσα ο Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 100μ. ελεύθερο S8.

Ο νεαρός πρωταθλητής ήταν μπροστά στο πρώτο 50αρι, με τον Ουκρανό Ντουμπρόφ και τον Κινέζο Σου να ακολουθούν μαζί του.

Πέντε αθλητές έπεσαν μαζί στον τερματισμό, με τον Ελληνα παραολυμπιονίκη να τερματίζει τελικά τρίτος και να παίρνει ένα από τα πιο παλικαρίσια μετάλλια στην διοργάνωση.