Τα κλειστά γήπεδα της Αθήνας εκπέμπουν SOS

Τα κλειστά γήπεδα της Αθήνας εκπέμπουν SOS

Οι δεκάδες μαρτυρίες και τα πολυάριθμα μηνύματα των οποίων έχουμε γίνει αποδέκτες ήταν απλά η αφορμή. Παράγοντες ομάδων, απλοί δημότες, προπονητές και αθλητές μας έχουν εκφράσει τα παράπονά τους για την πολύ άσχημη κατάσταση των τριών σημαντικότερων κλειστών γηπέδων, που βρίσκονται στην περίμετρο του κύκλου που ενώνει τα Εξάρχεια, το Ρουφ και το Παγκράτι.

Ουσιαστικά μιλάμε για τους βασικότερους χώρους άθλησης, προπόνησης και τέλεσης αγώνων, στο κέντρο της Αθήνας. Ο λόγος για το κλειστό γυμναστήριο στον λόφο του Στρέφη, που μεταξύ άλλων «στεγάζει» την ομάδα του Τρίτωνα που αγωνίζεται στην Α2 Κατηγορία.

Το αντίστοιχο στο Σεράφειο Αθλητικό Κέντρο και φυσικά το κλειστό γήπεδο του Μετς, στο οποίο φιλοξενείται εδώ και τέσσερις δεκαετίες η ιστορική ομάδα του Παγκρατίου.

Ένας κύκλος 16,5 χιλιομέτρων στην καρδιά της πρωτεύουσας και τρεις παραδοσιακοί αθλητικοί χώροι, που εδώ και χρόνια έχουν “ρημάξει”. Μία δυσάρεστη εξέλιξη η οποία έχει δυσχεράνει δραματικά το έργο των συνολικά 33 συλλόγων και αθλητικών ή μη φορέων, που αθλούνται στις παρατημένες εγκαταστάσεις τους.

Το Gazzetta, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους αναγνώστες του, την τοπική αυτοδιοίκηση της πόλης και φυσικά τους αθλητικούς συλλόγους, αποφάσισε να σκύψει στο πρόβλημα και γι' αυτό το λόγο απευθύνθηκε στους αρμόδιους φορείς.

Σκοπός της δημοσιογραφικής μας έρευνας δεν είναι να «κουνήσουμε το δάχτυλο» στους υπευθύνους, να αποδώσουμε ευθύνες και να «δικάσουμε» όλους όσοι ευθύνονται. Η ευθύνη, άλλωστε, βαρύνει κατά κύριο λόγο τον αρτηριοσκληρωτικό χαρακτήρα και την γραφειοκρατία που χωρίζει την λήψη αποφάσεων από την εκτέλεσή τους.

Αποκλειστικός μας στόχος ήταν να αναδείξουμε το πρόβλημα και μέσα από την προβολή του να συμβάλλουμε στην επίλυσή του. Έτσι ώστε, κατ' αυτόν τον τρόπο, να βελτιωθούν οι συνθήκες άθλησης στην Αθήνα.

Γι' αυτό ακριβώς το λόγο επισκεφτήκαμε και τα τρία γήπεδα και μετά από σχετική άδεια που εξασφαλίσαμε από τον ΟΠΑΝΔΑ, φωτογραφήσαμε τις κακοτεχνίες και τις φθορές και μιλήσαμε με παράγοντες ομάδων που στεγάζονται σε αυτά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Εν συνεχεία επισκεφτήκαμε το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων και συναντήσαμε την πρόεδρο του ΟΠΑΝΔΑ, Νίκη Αραμπατζή, τον αντιπρόεδρο και βετεράνο διεθνή ποδοσφαιριστή, Γιούρκα Σεϊταρίδη, την διευθύντρια τεχνικών υπηρεσιών, Λαμπρινή Δήμου και τον διευθυντή αθλητισμού, Μιχάλη Μαντζιώρη και σας παρουσιάζουμε τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί για τις επεμβάσεις σε αθλητικούς χώρους μπάσκετ και βόλεϊ και για τις οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες στο πλαίσιο της ανακαίνισης του κλειστού του Μετς.

Photo credit: Βασίλης Τσίγκας

Φωτογραφική επεξεργασία: Χρήστος Ζωίδης

image

Κλειστό γήπεδο Στρέφη

Ο πρώτος μας σταθμός βρίσκεται στην καρδιά των Εξαρχείων, σε μία περιοχή που το πράσινο προσφέρει ανάσα ζωής μέσα στο γκρίζο της μεγαλούπολης. Το κλειστό γυμναστήριο που βρίσκεται στην πλαγιά του λόφου του Στρέφη, το οποίο κατασκευάστηκε το «σωτήριον» μπασκετικό έτος 1987, προκαλεί πραγματική θλίψη. Οι εικόνες που δημοσιεύουμε «μιλούν» από μόνες τους. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα κτίριο που στην εξωτερική του όψη, μόνο σε χώρο άθλησης δεν παραπέμπει.

Το parking του γεμάτο από αυτοκίνητα, ενώ στο εσωτερικό του βρίσκεται μόνο η φύλακας του γηπέδου, Ευαγγελία Καπέλου, που μας υποδέχεται ευγενικά και μας ξεναγεί στους χώρους. Το ιστορικό κλειστό γυμναστήριο που φιλοξενεί αρκετά τμήματα μπάσκετ και βόλεϊ από συνολικά 5 αθηναϊκές ομάδες (Υπεροχή Εξαρχείων, Α.Ο. Γκύζη Πολυγώνου, Α.Ο. Κυψελιακός, Κουκάκι και Τρίτωνας), δείχνει σίγουρα το πιο εγκαταλελειμμένο από τα τρία.

Κοιτώντας το απ' έξω, σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να πιστέψεις ότι ο συγκεκριμένος αθλητικός χώρος φιλοξενεί αγώνες της Α2 Κατηγορίας (Τρίτωνας) και ότι πολύ πρόσφατα η Δημόσια Τηλεόραση έστειλε κινητή μονάδα εξωτερικών μεταδόσεων για να προβάλει το ντέρμπι των γηπεδούχων με την Καρδίτσα.

Ζωγραφισμένοι τοίχοι. Βρωμιές παντού και σπασμένα μπουκάλια μπύρας στον περιβάλλοντα χώρο. Σπασμένες πλαστικές καρέκλες, ξεχαρβαλωμένες πόρτες και κλειδαριές και μπαλωμένη οροφή με μουσαμάδες από μέσα, για να μην στάζουν τα νερά στο παρκέ.

Όχι το ταβάνι δεν είναι τρύπιο! Απλά η «εξυπνάδα» περιοίκων ιδιωτών να τοποθετήσουν παρτέρια με φυτά στην ταράτσα, κρατάει το νερό της βροχής στο χώμα και με τα χρόνια η υγρασία έχει διαβρώσει το τσιμέντο.

Η αίθουσα με τα βάρη παραπέμπει σε εικόνα από την δεκαετία του '80. Το ιατρείο θυμίζει παλαιολιθική εποχή. Τα αποδυτήρια επίσης, ενώ τα μοναδικά τζάμια απ' όπου μπαίνει φως, είναι “κιτρινισμένα” από την παλαιότητα και σπασμένα σε αρκετά σημεία.

image

Επόμενος σταθμός η παραδοσιακή έδρα του Παγκρατίου. Του συλλόγου που έγραψε την δική του ιστορία στην δεκαετία του '80 και του '90 στην Α1 Κατηγορία και που εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην Α2 και στις μικρές ηλικίες. Συναντάμε τον βετεράνο άσο της ομάδας (με σημαντική θητεία στον Πανιώνιο και στον Ιωνικό Ν.Φ.) και νυν υπεύθυνο του γηπέδου, Γιώργο Μποσγανά, ο οποίος μας ενημερώνει ότι στα δύο γήπεδα που διαθέτει το κλειστό Μετς, φιλοξενούνται εβδομαδιαίως συνολικά 19 ομάδες και αθλητικοί φορείς ή μη (Παγκράτι, Εθνικός Γ.Σ., Πήγασος Κυψέλης, ΑΠΣ Πήγασος, Αρίων, Πρωτέας, Αθλητής, ΠΑΟ Θρίαμβος, ΠΑΟ με αμαξίδιο, Ανέλιξη, ΠΑΣΚΑ και Α.Ο. Κωφών, Σύλλογος Ελλήνων Ηθοποιών, Τράπεζα Πειραιώς, Σύλλογος Βουλής, ΣΕΦΑΑ, Ομοσπονδία Βόλεϊ και Ομοσπονδία Χάντμπολ).

Κι εδώ, το μεγαλύτερο πρόβλημα στο γήπεδο που συνορεύει με το 1ο νεκροταφείο Αθηνών κι απέχει μόλις 300 μέτρα από το Καλλιμάρμαρο Στάδιο, εντοπίζεται στην διάβρωση που έχει υποστεί τόσο η οροφή όσο και το παρκέ.

Το επικλινές σημείο στο οποίο βρίσκεται η εγκατάσταση, συγκεντρώνει όλα τα νερά που «κατεβαίνουν» από τον γειτονικό λόφο και οι βλάβες στους σωλήνες ύδρευσης, δεν μπορούν να συγκρατήσουν πλέον την ορμή των υδάτων.

Κατά συνέπεια, στις μεγάλες πλημμύρες, τα νερά μπορούν να φτάσουν μέχρι και το ξύλινο δάπεδο του αγωνιστικού χώρου (έχει σχεδόν καταστραφεί), τους διαδρόμους και τα γραφεία, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαβρώσει το ταβάνι και υπάρχουν διάφορα σημεία τα οποία στάζουν μέσα στο παρκέ.

Τις μεγαλύτερες ζημιές τις έχει υποστεί το βοηθητικό γήπεδο, του οποίου το ξύλινο δάπεδο έχει ανοίξει σε διάφορά σημεία και έχει παραστεί η ανάγκη να χαραχτούν έξτρα γραμμές στο παρκέ για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Κατά τα άλλα, φθαρμένοι τοίχοι και πατώματα, ξεχαρβαλωμένοι ηλεκτρονικοί πίνακες, εξαθλιωμένα αποδυτήρια χωρίς ζεστό νερό και με σπασμένα ντουλάπια. Η εικόνα της εγκατάλειψης είναι τέτοια που στον μικρό κήπο της πίσω πλευράς του γηπέδου, έχει χτίσει την φωλιά της μία αλεπού, με την οποία ήρθαμε αντιμέτωποι. Υπό την έννοια ότι δεν είχε συνηθίσει να βλέπει ανθρώπους στον συγκεκριμένο χώρο και μάλλον ξαφνιάστηκε.

Κλειστό γήπεδο Μετς

image

Κλειστό γήπεδο Ρουφ (Σεράφειο)

Είναι σε καλύτερη κατάσταση από τα δύο προηγούμενα και αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι το γήπεδο βρίσκεται σε ένα αθλητικό σύμπλεγμα, που έχει πολλαπλές χρήσεις και πέραν των υπηρεσιών αθλητισμού (διαθέτει κλειστό κολυμβητήριο με δύο πισίνες και μία βοηθητική, ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ και τένις αλλά και παιδική χαρά), φιλοξενεί δράσεις πολιτισμού, ανοιχτά εργαστήρια και πρωτοβουλίες τεχνολογικής και κοινωνικής καινοτομίας.

Στο γήπεδο μπάσκετ βρίσκουμε τον βετεράνο διεθνή σέντερ Αργύρη Παπαπέτρου, ο οποίος μας υποδέχεται με χαμόγελο και μας επικοινωνεί τα προβλήματα. Κι εδώ η μεγαλύτερη ανησυχία των 9 ομάδων που το χρησιμοποιούν (Αναγέννηση Πετραλώνων, Ρουφ 80', Α.Ε. Πετραλώνων, Κουκάκι, Φοιτητικός Φιλίας, Σαρακάκης, Νηρέας και Κιβωτός) είναι η εικόνα που θα συναντήσουν μετά από ένα έντονο καιρικό φαινόμενο.

Κι εδώ η διαβρωμένη οροφή έχει προκαλέσει ζημιές στο παρκέ, που σε ουκ ολίγα σημεία έχει «φουσκώσει», ενώ αρκετά κομμάτια του έχουν αφαιρεθεί. Οι βοηθητικοί χώροι και τα αποδυτήρια είναι σε αρκετά καλή κατάσταση κι αν εξαιρέσουμε κάποιες μικροφθορές και την έλλειψη ζεστού νερού, το κλειστό του Ρουφ παρουσιάζει καλύτερη εικόνα. Πολύ απλά γιατί μερικά χρόνια πριν είχε υποστεί ένα μικρό “lifting”.

Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι είναι λειτουργικό, καθώς οι διαιτητές αρνούνται να "σφυρίξουν" παιχνίδια σε παρκέ στο οποίο – έστω και σε ένα μικρό σημείο – η μπάλα δεν σκάει κανονικά. Κατά συνέπεια και το κλειστό γήπεδο στο Σεράφειο Αθλητικό Κέντρο, χρησιμοποιείται μόνο για προπονήσεις και οι αγώνες των ομάδων που το έχουν δηλώσει ως έδρα, συνήθως μοιράζονται σε όλα τα υπόλοιπα διαθέσιμα γήπεδα της Αθήνας.

image

«Το μεγαλύτερο "γιατί" στο οποίο εδώ και χρόνια δεν μπορούμε να δώσουμε την παραμικρή απάντηση, έχει να κάνει με το μηδενικό ενδιαφέρον όλων των δημοτικών αρχών να προχωρήσουν έστω σε μία ανακαίνιση. Έχουν περάσει 34 χρόνια από τότε που παραδόθηκε το κλειστό γήπεδο στο λόφο του Στρέφη και η μοναδική παρέμβαση που γίνεται κατά καιρούς, είναι τα όποια μπαλώματα στις ζημιές που προκαλούνται», μας λέει αρχικά ο πρόεδρος της Υπεροχής Εξαρχείων, Ανδρέας Μικέλης και συνεχίζει:

«Να φανταστείτε ότι αντί να σουλουπωθεί για να ξαναγίνει λειτουργικό, στο παραπλήσιο ανοιχτό που είναι εγκαταλελειμμένο εδώ και 13 χρόνια, πρόσφατα οι αρμόδιοι ξερίζωσαν τα φώτα και τις εξέδρες! Όσον αφορά στο κλειστό, πέραν της βροχής που φέρνει μέσα τα νερά, της έλλειψης θέρμανσης στον αγωνιστικό χώρο, υπάρχει και μία κλιματιστική μονάδα που στοίχισε ένα σκασμό λεφτά και δεν έχει δουλέψει ούτε ένα λεπτό. Τόσο καιρό χορτάσαμε υποσχέσεις. Θα έπρεπε να είχε αξιοποιηθεί χρονικά το διάστημα του 6μηνου lockdown και τώρα η εικόνα του γηπέδου να είναι τουλάχιστον στα όρια του φυσιολογικού. Η αλήθεια είναι ότι η τωρινή δημοτική αρχή και η νέα διοίκηση του ΟΠΑΝΔΑ έχει επιδείξει ενδιαφέρον και είναι άκρως συνεργάσιμη, ωστόσο, γνωρίζοντας ότι τα κονδύλια έχουν βρεθεί, πραγματικά απορώ με το πόσο μεγάλη καθυστέρηση προκαλεί η γραφειοκρατία. Δεν θα μου προκαλέσει καμία έκπληξη αν τα όποια βελτιωτικά έργα ολοκληρωθούν μέσα στο 2023, στην διάρκεια του οποίου θα γίνουν και οι επόμενες δημοτικές εκλογές...», υπερθεματίζει ο διοικητικός ηγέτης του συλλόγου που προέκυψε από την συγχώνευση του Αστέρα και της Υπεροχής Εξαρχείων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνονται και οι απόψεις του προέδρου του Παγκρατίου, Ηλία Δουλαβέρη: «Για αρχή θα σας παραπέμψω σε ατάκα του δημάρχου Αθηναίων, που σε μία πρόσφατη επίσκεψή του είχε εκπλαγεί από την εικόνα των αποδυτηρίων. “Πλένονται αθλητές εδώ;”, είχε αναρωτηθεί ο κ. Μπακογιάννης βλέπονται την κατάσταση των λουτρών, τις σπασμένες πόρτες και τα φθαρμένα δάπεδα. Το μεγαλύτερο μας πρόβλημα, όμως, εντοπίζεται στο βούλωμα της αποχέτευσης στην κύρια είσοδο του γηπέδου, με αποτέλεσμα – όταν βρέχει – τα νερά να φτάνουν μέχρι το παρκέ, που ήταν παλιό και έχει γίνει πλέον επικίνδυνο! Και να μην μιλήσω καλύτερα για το ξύλινο δάπεδο του βοηθητικού γηπέδου, γιατί πραγματικά είναι απολύτως ακατάλληλο και όσες ομάδες το χρησιμοποιούν, αναλαμβάνουν και την ευθύνη.».

«Αν υπάρχει κάτι θετικό, αυτό έχει να κάνει με το κλίμα συνεργασίας που έχουμε με τον ΟΠΑΝΔΑ και τον αντιπρόεδρο, Γιούρκα Σεϊταρίδη, ο οποίος είναι πάντα πρόθυμος να δώσει εφήμερες λύσεις. Απ' όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, η χρηματοδότηση για την πλήρη ανακαίνιση του κλειστού του Μετς, έχει βρεθεί σε κονδύλι της Περιφέρειας Αττικής, όμως, είναι τόσο μεγάλη η καθυστέρηση που εκτιμώ ότι δύσκολα θα βγάλουμε και νέα σεζόν με τα υπάρχοντα προβλήματα, αν δεν γίνει κάτι δραστικό το ερχόμενο καλοκαίρι!», υπογραμμίζει ο επικεφαλής του Δ.Σ. στον σύλλογο του Παγκρατίου.

Έντονα ήταν τα παράπονα που εξέφρασε στην επικοινωνία που είχαμε, ο πρόεδρος της Αναγέννησης Πετραλώνων, Γιάννης Βασιλόπουλος. Ο διοικητικός ηγέτης του συλλόγου του κέντρου της Αθήνας, μας παρέπεμψε στην ανακοίνωση που εξέδωσαν και οι οκτώ ομάδες που προπονούνται στο κλειστό του Ρουφ, αλλά δεν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν σε επίσημους αγώνες:

«Τα αθλητικά σωματεία που προπονούνται και έχουν ως έδρα το κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Ρουφ εκφράζουν με τον πιο ρητό και κατηγορηματικό τρόπο την έντονη διαμαρτυρία τους προς κάθε ιθύνοντα για τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό των ομάδων τους από το γήπεδο, στο πλαίσιο των αγωνιστικών τους υποχρεώσεων, λόγω ακαταλληλότητάς του. Από τις 15-10-21, κατά τη διάρκεια της νεροποντής, το γήπεδο πλημμύρισε και καταστράφηκε μέρος του παρκέ. Από τότε μέχρι και σήμερα οι ομάδες μας παίζουν διαρκώς εκτός έδρας με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο σε αγωνιστικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Έχουμε επανειλημμένως απευθυνθεί αρμοδίως, όμως το μόνο που εισπράττουμε είναι απαξίωση και μετάθεση ευθυνών. Ως εκ τούτου, η διαπιστωμένη αβελτηρία υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου Αθηναίων καταδεικνύει την παγιωμένη συναντίληψη αδιαφορίας ορισμένων για τον αθλητισμό και την εν γένει κοινωνική απήχησή του στις γειτονιές μας. Εκφράζουμε την εντονότατη διαμαρτυρία μας και ενώνουμε τις φωνές μας με τους συνδημότες μας που έχουν αγανακτήσει, όπως και εμείς, με την απάθεια και την απραξία από πλευράς Δήμου Αθηναίων. Ζητούμε την άμεση αποκατάσταση των ζημιών και ευελπιστούμε ότι έστω και τώρα θα βρεθούν ευήκοα ώτα.», καταλήγει το κείμενο.

Τι λένε οι ομάδες

image

Η θέση του ΟΠΑΝΔΑ

Η διοίκηση του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρωτοβουλία που αναλάβαμε, αναγνώρισε το πρόβλημα και έθεσε στην διάθεσή μας όλα τα στοιχεία για τις δύο μελέτες που έχουν εκπονηθεί (συνολικού ύψους 3,75 εκ. Ευρώ), με στόχο τις ριζικές επεμβάσεις στους αθλητικούς χώρους της πρωτεύουσας.

Στην συνάντηση που κάναμε στα γραφεία του ΟΠΑΝΔΑ, η πρόεδρος Νίκη Αραμπατζή μας ανέλυσε το πλάνο που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη για την ολική μεταμόρφωση των χώρων άθλησης της πόλης.

«Η αλήθεια είναι παρ' ότι έχουμε εξασφαλίσει την χρηματοδότηση από κονδύλια της Περιφέρειας Αττικής αλλά και το πρόγραμμα “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ”, η γραφειοκρατική διαδικασία είναι πολύ χρονοβόρα. Αυτή τη στιγμή “τρέχουν” δύο προγραμματικές συμβάσεις για ισάριθμες μελέτες που θα αναμορφώσουν πλήρως τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου. Αναφέρομαι σε δύο διαγωνισμούς που συνολικά θα ανακαινίσουν 33 ανοιχτούς και 23 κλειστούς χώρους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για να συντμήσουμε τις προθεσμίες, προχωρήσαμε πρώτα στην δημοπράτηση και μετά στην συμβασιοποίηση.», μας λέει η πρώην πρόεδρος του δημοτικού ραδιοσταθμού “Αθήνα 9,84”, που δεν έχει κλείσει 4 μήνες στο «τιμόνι» του ΟΠΑΝΔΑ.

«Τα προβλήματα που υπάρχουν είναι μεγάλα και πιστέψτε με, μας απασχολούν πολύ σοβαρά. Προσωπικά και σε συνεργασία με τον διευθυντή αθλητισμού, Μιχάλη Μαντζιώρη, είμαι σε συνεχή επαφή και συνεργασία με όλες τις ομάδες που κατά καιρούς επικοινωνούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ως πρώην αθλητής, κατανοώ πλήρως την κατάσταση και προσπαθώ να δώσω λύσεις έστω και εφήμερες, γιατί πραγματικά τα γρανάζια της γραφειοκρατείας είναι τρομερά δυσκίνητα. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω προσπαθεί να επιταχύνω τις διαδικασίες, χωρίς όμως αποτέλεσμα!», καταθέτει ο αντιπρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ και βετεράνος διεθνής ποδοσφαιριστής, Γιούρκας Σεϊταρίδης.

Τον λόγο παίρνει η διευθύντρια τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων, Λαμπρινή Δήμου, ως η πλέον αρμόδια για να μας διαφωτίσει σχετικά με το χρονοδιάγραμμα που τηρείται για τις δύο μελέτες. «Η 1η μελέτη που χωρίζεται σε δύο τμήματα και έχει προϋπολογισμό ύψους 1,75 εκατομμυρίων Ευρώ, περιλαμβάνει επεμβάσεις σε ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ και βόλει καθώς επίσης οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες για την ανακαίνιση του κλειστού του Μετς. Η 2η μελέτη που θα κοστίσει συνολικά 2 εκατομμύρια Ευρώ, περιλαμβάνει εργασίες ανακαίνισης σε 4 κλειστά γήπεδα (σ.σ.: Ρουφ, Στρέφη, Γουδί και Γκράβα) και 3 κολυμβητήρια (σ.σ.: Γουδί, Γκράβα και Κολοκυνθούς). Και οι δύο μελέτες βρίσκονται στο στάδιο του τεχνικού ελέγχου από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, έτσι ώστε να προχωρήσει η σύνταξη της σύμβασης από τους δύο αντισυμβαλλόμενους φορείς, να ακολουθήσει η δημοπράτηση του έργου και μόλις συμβασιοποιηθεί, θα αρχίσει η δουλειά του εργολάβου!», συμπληρώνει η κ. Δήμου, που υπολογίζει ότι η παράδοση των ανακαινισμένων αθλητικών χώρων τοποθετείται προς τα τέλη του 2023.

image

Οι επισκέψεις μας και το επιτόπιο ρεπορτάζ στα τρία γήπεδα, σε συνδυασμό με την συνάντηση που είχαμε με την διοίκηση του ΟΠΑΝΔΑ, μας έπεισε ότι και οι τρεις πλευρές (γήπεδα, σύλλογοι και Δήμος Αθηναίων), βρίσκονται στην ίδια σελίδα και υπό πλήρη συνεννόηση, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η δημοτική αρχή δεν αναγνωρίζει το πρόβλημα. Ίσα-ίσα το αντίθετο.

Με βάση τα όσα εισπράξαμε και καταγράψαμε στο ρεπορτάζ, όμως, η εικόνα των γηπέδων δύσκολα θα αλλάξει βραχυπρόθεσμα. Κοινώς, ειδικότερα στο κλειστό του Μετς (με μία μία δυνατή νεροποντή, θα χρειαστεί πάλι μπαλώματα) και σε εκείνο του Στρέφη, δεν πρόκειται να βρεθεί ουσιαστική λύση ούτε για την τρέχουσα σεζόν (2021-22), αλλά ούτε και για την επόμενη (2022-23).

Όπως γίνεται αντιληπτό και από το χρονοδιάγραμμα που μας αποκάλυψε η η διευθύντρια των τεχνικών υπηρεσιών, οι εργασίες δύσκολα θα ξεκινήσουν πριν το καλοκαίρι του 2023 και ουσιαστικά θα συμπέσουν με την επόμενη προεκλογική περίοδο. Και αυτό, αν δεν προκύψει κάποιο άλλο απρόοπτο. Τόσο δύσκολο είναι άραγε να επιταχυνθούν οι γραφειοκρατικές διεργασίες ώστε να παραδοθούν τα έργα νωρίτερα; Εκεί είναι που απαιτείται η πολιτική παρέμβαση.

Το Gazzetta έκανε το χρέος του και σας παρουσίασε μία σφαιρική εικόνα του προβλήματος. Ο χρόνος θα δείξει αν μπορεί να αλλάξει κάτι δραστικά... Γιατί δεν είναι μόνο η συντήρηση και η ανακαίνιση των προβληματικών κλειστών γηπέδων, αλλά και η επάρκειά τους για να καλύψουν τις ανάγκες όλων των σωματείων...

Το συμπέρασμα του Gazzetta